Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Τηλεδιάσκεψη για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Σοβιετικής Ενωσης

Από την εισηγητική τοποθέτηση που έκανε ο Δ. Κουτσούμπας από την έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ
Από την εισηγητική τοποθέτηση που έκανε ο Δ. Κουτσούμπας από την έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ
Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ), η Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας (ΕΚΠ) οργάνωσε το Σάββατο 3/12 τηλεδιάσκεψη με αυτό το θέμα, καλώντας τα κόμματα της ΕΚΠ να ανταλλάξουν σκέψεις για την ίδρυση, την πορεία και τις αιτίες διάλυσης της ΕΣΣΔ.

Η τηλεδιάσκεψη ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου με εισαγωγική τοποθέτηση από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Στην ομιλία του, εστιάζοντας σε τρεις βασικούς άξονες, ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε τη θετική επίδραση της ίδρυσης της ΕΣΣΔ για τους λαούς της ίδιας της Σοβιετικής Ενωσης καθώς και όλου του κόσμου, ανέδειξε τους παράγοντες που επέδρασαν αρνητικά στην πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και οδήγησαν τελικά στη διάλυση της ΕΣΣΔ, όπως και τις τραγικές συνέπειες για τους λαούς όλου του κόσμου από αυτό το μεγάλο ιστορικό πισωγύρισμα της ανθρωπότητας.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από εκπροσώπους των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας, σε μια συζήτηση που, όπως επισήμανε και στο κλείσιμο των εργασιών της τηλεδιάσκεψης ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, συνέβαλε στην ανταλλαγή απόψεων και στην επεξεργασία χρήσιμων συμπερασμάτων στην υπηρεσία της ιδεολογικής - πολιτικής αναμέτρησης με τις αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις, οι οποίες μεθοδικά προσπαθούν να υποβαθμίσουν και να σπιλώσουν την ιστορική προσφορά της ΕΣΣΔ στο πλευρό των λαών.

  • Το κλείσιμο του Γ. Μαρίνου θα δημοσιευτεί στον αυριανό «Ριζοσπάστη», ενώ ολόκληρη η εισηγητική τοποθέτηση του Δ. Κουτσούμπα θα δημοσιευτεί στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ