Τρίτη 22 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση σε όλη την περιοχή για την ενημέρωση και την οργάνωση της πάλης του λαού ενάντια στην εμπλοκή

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις ενάντια στην παρουσία ΝΑΤΟικών στην Πάτρα
Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις ενάντια στην παρουσία ΝΑΤΟικών στην Πάτρα
«

Οχι στα πυρηνικά όπλα και στις βάσεις των ΗΠΑ στον τόπο μας, στον Αραξο και την Ανδραβίδα» είναι το σαφέστατο μήνυμα που στέλνει με ανακοίνωση - κάλεσμά της προς τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τον λαό η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, πραγματοποιώντας άνοιγμα, με περιοδείες, εξορμήσεις και συζητήσεις, και για το συγκεκριμένο θέμα.

«Καλούμε τον λαό και τη νεολαία της περιοχής μας σε μαχητική εγρήγορση και μαχητικούς αγώνες», τονίζει η ΕΠ Δυτ. Ελλάδας, επισημαίνοντας την ανάγκη αγωνιστικής συμπόρευσης για να γίνουν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα πρωταγωνιστές.

Με αφορμή και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, την όξυνση των ανταγωνισμών μεταξύ των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ από τη μία και της Ρωσίας από την άλλη, αλλά και το δυνάμωμα της ανησυχίας από την κλιμάκωση της ρητορικής της τουρκικής αστικής τάξης απέναντι στην Ελλάδα, την ακρίβεια, τα καθημερινά προβλήματα που βιώνει η εργατική - λαϊκή οικογένεια, η Οργάνωση του Κόμματος τονίζει:

«Η ανησυχία γίνεται μεγαλύτερη όταν ο λαός της περιοχής μας βλέπει καθημερινά τη μεγάλη συγκέντρωση ΝΑΤΟικών δυνάμεων στις βάσεις του Αραξου και της Ανδραβίδας, την αξιοποίηση αυτών των βάσεων για ασκήσεις - πρόβες πολέμου, την προετοιμασία τους για ενδεχόμενη φύλαξη πυρηνικών όπλων.

Γι' αυτήν την κατάσταση έχουν σοβαρές ευθύνες όλες οι μέχρι σήμερα ελληνικές κυβερνήσεις, που συμμετέχουν στους πολεμικούς σχεδιασμούς και στους πολέμους των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που στέλνουν στρατό και εκτός συνόρων εις βάρος άλλων λαών, που προετοίμασαν και ψήφισαν την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις.

Κανένας εφησυχασμός λοιπόν! Απευθύνουμε κάλεσμα αγώνα και μάχης στα εργατικά - λαϊκά στρώματα και στα παιδιά τους, κάλεσμα για συσπείρωση και πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στην εμπλοκή της χώρας μας, για να κλείσουν όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις, να μη μεταφερθούν πυρηνικά στον Αραξο ή οπουδήποτε αλλού.

Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει η επαγρύπνηση και ετοιμότητα του λαού μας απέναντι στις επικίνδυνες εξελίξεις, που εμπλέκουν τη χώρα μας και την περιοχή μας στα ΝΑΤΟικά σχέδια και μας κάνουν στόχο αντιποίνων.

Οι ΝΑΤΟικές υποδομές που βρίσκονται στη Δυτική Ελλάδα έχουν σοβαρό μερίδιο συμμετοχής στον καταμερισμό των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ. Ενισχύουν τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, με τη μεγαλύτερη εμπλοκή των βάσεων στο Ακτιο, στον Αραξο και τη μετατροπή της Πτέρυγας Μάχης της Ανδραβίδας σε ΝΑΤΟική βάση. Η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνει τη σκυτάλη από τις προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και πάει βήματα μπροστά την εμπλοκή».

Επιτακτική η ανάγκη απεμπλοκής από τους επικίνδυνους σχεδιασμούς

Η ΕΠ Δυτ. Ελλάδας στέκεται αναλυτικά στον ρόλο που επιτελούν στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς οι βάσεις του Αραξου (που είναι κρίκος στον πυρηνικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, θυμίζοντας και τις κατά καιρούς καταγγελίες του ΚΚΕ για την προοπτική επανεγκατάστασης αντίστοιχων όπλων, οι οποίες δεν έχουν απαντηθεί ή διαψευστεί), της Ανδραβίδας, που μετατρέπεται σε ΝΑΤΟική βάση, του Ακτίου, όπου εδρεύουν τα ιπτάμενα ραντάρ AWACS, και της Ναυτικής Διοίκησης Ιονίου, που συμμετέχει και συντονίζει τις αμερικανοΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στο Ιόνιο. Και σημειώνει:

«Κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται ασφαλής από αυτούς τους σχεδιασμούς! Η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, οι δεκάδες ΝΑΤΟικές βάσεις σε ελληνικό έδαφος, δεν είναι παράγοντες σταθερότητας και ασφάλειας για τον λαό μας, όπως προκλητικά ισχυρίζονται οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που υπηρετούν τις κατευθύνσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Τώρα είναι επιτακτική ανάγκη η μαζική λαϊκή καταδίκη του πολέμου και η ένταση της πάλης για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς».

Καλεί σε πάλη για απεμπλοκή της Ελλάδας, καμία συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ, να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις και να ξηλωθούν όλες από τη χώρα. Επίσης, να μην αποθηκευτούν πυρηνικά στον Αραξο ή οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα, να μη βγει εκτός συνόρων κανένας φαντάρος ή στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και να σταματήσει εδώ και τώρα η αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία και η χρήση της επικράτειας της χώρας και των υποδομών της ως ορμητηρίου πολέμου.

Στηρίζοντας επίσης τα δικαιώματα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων (στρατιωτών, υπαξιωματικών, αξιωματικών) σε όλα τα στρατόπεδα της περιοχής, η ΕΠ Δυτ. Ελλάδας αναφέρει ότι τα προβλήματα και η διεκδίκηση λύσεών τους δεν σταματάνε στις πύλες τους, επισημαίνοντας: «Μόνο ο λαός, όλοι εμείς και οι οικογένειές μας, οργανωμένα μπορούμε να σώσουμε τον λαό!».

Και καταλήγει: «Μπορούμε να γράψουμε το δικό μας σενάριο. Να βάλουμε τέλος στη σημερινή βαρβαρότητα, για να ανατείλει η ελπίδα με δυνατό ΚΚΕ για το ωραίο, το μεγάλο, το συγκλονιστικό! Ο σοσιαλισμός είναι η απάντηση στον 21ό αιώνα απέναντι στους πολέμους, στη φτώχεια και την εκμετάλλευση των λαών.

Με το ΚΚΕ λοιπόν! Εκεί βρίσκεται η ελπίδα! Μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε απειλή, να βάλουμε εμπόδια, να ματαιώσουμε αντιλαϊκά σενάρια, να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής».

Στόχος η συζήτηση και η αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Αναφερόμενος στις εξελίξεις αλλά και στην κατάσταση στην περιοχή, ο Διονύσης Κλάδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης - Αποχέτευσης Πάτρας, τονίζει: «Οι εξελίξεις είναι κρίσιμες, χρειάζεται να πάρει ο λαός στα χέρια του την υπόθεση της προστασίας της ζωής του, του μέλλοντος των παιδιών του, να κάνει την αγανάκτηση και την οργή οργανωμένο αγώνα, να συμπορευτεί αγωνιστικά με το ΚΚΕ και να το ισχυροποιήσει παντού, και στις επερχόμενες εκλογικές μάχες.

Οι ΝΑΤΟικές υποδομές που βρίσκονται στη Δυτική Ελλάδα σήμερα έχουν σοβαρό μερίδιο συμμετοχής στον καταμερισμό των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και, στο πλαίσιο των γενικότερων εξελίξεων, μπορεί να γίνουν και στόχος αντιποίνων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον λαό της περιοχής μας και γενικότερα. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε ΝΑΤΟική άσκηση πυρηνικής αποτροπής, με τη συμμετοχή 14 χωρών της λυκοσυμμαχίας, τεκμηριώνοντας την εμπλοκή της χώρας στον πυρηνικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ. Επίσης, πραγματοποιήθηκε ναυτική άσκηση με πλοία του ΝΑΤΟ που ελλιμενίστηκαν στο λιμάνι της Πάτρας, έχοντας μάλιστα Τούρκο διοικητή. Η ανησυχία του λαού, της νεολαίας, των στρατευμένων δικαιολογημένα μεγαλώνει από τις εξελίξεις.

Ως ΚΚΕ, και στην περιοχή έχουμε επανειλημμένα αναδείξει αυτά τα ζητήματα. Τα έχουμε καταγγείλει, οργανώνοντας και κινητοποιήσεις. Αυτές τις μέρες εξελίσσεται ένα μεγάλο πολιτικό άνοιγμα στην Αχαΐα, στην Αιτωλοακαρνανία, στην Ηλεία, στη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά, σε πόλεις και χωριά, με εξορμήσεις, περιοδείες αλλά και συζητήσεις, ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, με τη σύμφωνη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ».

Συνεχίζοντας επισημαίνει την ανάγκη «να ενημερωθούν οι στρατιωτικοί, οι φαντάροι και όλο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων για τις θέσεις του ΚΚΕ, που απαντούν στις εξελίξεις, όπως επίσης να συνεχίσουμε τη συζήτηση γιατί ως ΚΚΕ στηρίζουμε τα δικαιώματά τους και παλεύουμε για να δοθούν λύσεις στα προβλήματά τους και των οικογενειών τους, με παρεμβάσεις που έχουμε κάνει για την ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων τους».

Και κλείνοντας υπογραμμίζει: «Στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες μέρες κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Νίκο Καραθανασόπουλο θα επισκεφτεί και θα κάνει συναντήσεις στην Πτέρυγα Μάχης Ανδραβίδας, στη βάση του Αραξου, στη Ναυτική Διοίκηση Ιονίου και σε στρατόπεδα στην περιοχή μας. Θα πραγματοποιηθούν περιοδείες σε χωριά της Δυτικής Αχαΐας (Λάπα, Σαγέικα, Ριόλο, Καγκάδι), σε χωριά της Ηλείας και στην Κάτω Αχαΐα θα γίνει συγκέντρωση του Κόμματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ