Τρίτη 22 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Συμφωνία 27ετίας για προμήθεια της Κίνας με LNG από το Κατάρ

Συμβόλαιο μαμούθ με το Κατάρ για την ενεργειακή εξασφάλιση LNG σε προνομιακές τιμές σε βάθος 27ετίας εξασφάλισε χτες η Κίνα, στο φόντο των εντεινόμενων διεθνών ενεργειακών ανταγωνισμών.

Η συμφωνία υπεγράφη ανάμεσα στην καταριανή εταιρεία «Qatar Energy» και την κινεζική εταιρεία «Sinopec». Ο επικεφαλής της «Qatar Energy», Σαάντ αλ Κάαμπι, χαρακτήρισε τη συμφωνία «σημαντικό ορόσημο», καθώς αφορά 4 εκατομμύρια τόνους LNG για τις επόμενες σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Το φυσικό αέριο που θα προμηθεύεται η κινεζική εταιρεία θα προέρχεται από το λεγόμενο «Βόρειο Πεδίο», το οποίο αποτελεί τμήμα του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στον κόσμο. Η «Qatar Energy» σκοπεύει μέχρι το 2027 να αυξήσει την ικανότητα υγροποίησης σε 126 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Την ίδια ώρα, στην Ιαπωνία προειδοποιούν ότι ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για το LNG θα ενταθεί τα επόμενα τρία χρόνια, λόγω της ανεπαρκούς επένδυσης στην προσφορά. Ερευνα ιαπωνικών εταιρειών που δόθηκε στη δημοσιότητα χτες προβλέπει ότι θα εξαντληθούν τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια LNG που ξεκινούν πριν το 2026 και είναι απαραίτητα για τους αγοραστές, επειδή δίνουν σταθερές τιμές και αξιόπιστη προμήθεια για πολλά χρόνια. Στην έρευνα αυτή αναφέρεται επίσης ότι αν κλείσει εντελώς ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ενδέχεται να καταγραφεί διεθνώς έλλειψη 7,6 εκατομμυρίων τόνων LNG τον Ιανουάριο του 2025.

Στη δε Γαλλία, η πυρηνική βιομηχανία φαίνεται ότι δεν έχει καταφέρει να θέσει εγκαίρως σε λειτουργία τους αδρανείς αντιδραστήρες. Σύμφωνα με το «Bloomberg», η Γαλλία, μέχρι πρότινος ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς Ενέργειας στην Ευρώπη, δεν θα καταφέρει να διαχειριστεί αποτελεσματικά την ενεργειακή κρίση αν η «Electricite de France» δεν ανταποκριθεί στο σχέδιο για την επανεκκίνηση του 25% των πυρηνικών της σταθμών μέσα στις επόμενες τρεις βδομάδες.

Στο μεταξύ, το πρακτορείο «Reuters» μετέδωσε χτες ότι στην ΕΕ οι εισαγωγείς πετρελαίου σπεύδουν να γεμίσουν τις αποθήκες τους με προϊόντα ρωσικού πετρελαίου προτού τεθεί σε εφαρμογή το ευρωενωσιακό εμπάργκο, μετά την απόφαση για απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού αργού σε χώρες της ΕΕ στις 5 Δεκέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ