Πέμπτη 2 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Ανάπτυξη επενδυτικών και «στρατηγικών» σχέσεων

Στο Πεκίνο ο Αλ. Λουκασένκο - Δήλωσε πλήρη στήριξη στο κινεζικό «ειρηνευτικό» σχέδιο

Την Κίνα επισκέπτεται ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλ. Λουκασένκο, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, εκφράζοντας «πλήρη στήριξη» στο κινεζικό σχέδιο 12 σημείων για «διευθέτηση» της σύγκρουσης στην Ουκρανία, το οποίο δημοσιοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα.

Το κινεζικό σχέδιο αποτυπώνει την προσπάθεια του Πεκίνου να διασφαλίσει τα συμφέροντά του, παρεμβαίνοντας πιο ενεργά στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη που αντικειμενικά συνδέεται άρρηκτα και με τον ανταγωνισμό ΗΠΑ - Κίνας.

Ο Λουκασένκο ισχυρίστηκε ότι η πρόταση της Κίνας συνιστά... «μαρτυρία της ειρηνικής εξωτερικής πολιτικής της, όπως και ένα νέο μοναδικό βήμα που θα έχει μεγάλο αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο», προσθέτοντας ότι «η Λευκορωσία υποστηρίζει απολύτως την πρωτοβουλία σας για τη διεθνή ασφάλεια».

«Η σημερινή συνάντηση έγινε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, που χρειάζεται νέες ασυνήθιστες προσεγγίσεις και υπεύθυνες πολιτικές αποφάσεις. Αυτές πρέπει να έχουν πρωτίστως στόχο την αποφυγή μιας παγκόσμιας αντιπαράθεσης, η οποία δεν θα έχει νικητές», πρόσθεσε ο Λουκασένκο.

Παράλληλα με την επιδίωξη του Πεκίνου να διαδραματίσει ρόλο «διαμεσολαβητή» στη σύγκρουση στην Ουκρανία, προωθείται και η ενίσχυση άλλων ιμπεριαλιστικών συμμαχιών της Κίνας και της Ρωσίας.

«Η Κίνα υποστηρίζει μια ταχεία ένταξη της Λευκορωσίας στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης», σημείωσαν οι ηγέτες των δύο χωρών, Λουκασένκο και Σι, σε κοινή δήλωση για «περαιτέρω ανάπτυξη σχέσεων συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης σε μια νέα εποχή».

Στη συνάντηση που είχε χτες με τον Κινέζο πρωθυπουργό, Λι Κετσιάνγκ, ο Λουκασένκο δήλωσε ότι για το Πεκίνο και το Μινσκ «κανένα θέμα δεν αποκλείεται για συνεργασία».

Από την πλευρά του - με φόντο τις ευρωατλαντικές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας - ο Λι Κετσιάνγκ δήλωσε ότι η Κίνα θα προωθεί σταθερά το εμπόριο διαφόρων προϊόντων, μεταξύ των οποίων και των αγροτικών, με τη Λευκορωσία.

Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι η Κίνα θα υποστηρίξει την οικοδόμηση βιομηχανικού πάρκου Κίνας - Λευκορωσίας και τη συνεργασία ανάμεσα στις επιχειρήσεις των δύο χωρών, όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ