Πέμπτη 2 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Εντείνεται η αντιπαράθεση σε πολλαπλά πεδία

Με την αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας να επεκτείνεται σε όλα τα πεδία, πέρα από την ανταλλαγή κατηγοριών για τον ρόλο κάθε πλευράς στον πόλεμο στην Ουκρανία, στο προσκήνιο αυτές τις μέρες βρίσκονται μεταξύ άλλων η έναρξη των εργασιών της Επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου για την αντιμετώπιση του Πεκίνου, η επιβολή περιορισμών από ΗΠΑ και ΕΕ στην κινεζική διαδικτυακή εφαρμογή TikTok, καθώς και η ανάσυρση αμερικανικών «διαρροών» για κινεζική εργαστηριακή προέλευση του κορονοϊού SARS-CoV-2.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των ΗΠΑ έδωσε χθες με ψήφισμά της το «πράσινο φως» για να έχει τη δυνατότητα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ να απαγορεύσει την κινεζική εφαρμογή TikTok και άλλες εφαρμογές για τις οποίες θα θεωρηθεί ότι προκύπτουν ζητήματα «εθνικής ασφάλειας».

Οι βουλευτές, με ψήφους 24 υπέρ και 16 κατά, ενέκριναν την πρόταση, που είχε προωθήσει ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Επιτροπής Μάικλ ΜακΚόλ, να παραχωρηθούν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση νέες εξουσίες για την απαγόρευση της εφαρμογής, που ανήκει στην «ByteDance» και τη χρησιμοποιούν πάνω από 100 εκατομμύρια Αμερικανοί. Οι Δημοκρατικοί που συμμετέχουν στην Επιτροπή αντιτάχθηκαν στο νομοσχέδιο, ενώ είναι ακόμα αβέβαιη η τελική έκβαση του μέτρου, αφού θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Γερουσία προτού υπογραφεί από τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη οι υπάλληλοι και τα στελέχη όλων των ομοσπονδιακών υπηρεσιών των ΗΠΑ καλούνται μέσα στις επόμενες 30 μέρες να αφαιρέσουν από τα κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές την κινεζική εφαρμογή, βάσει εγκυκλίου που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα από υπηρεσία του Λευκού Οίκου.

Νωρίτερα, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε με 365 ψήφους υπέρ, έναντι 65 κατά, τη δημιουργία της Επιτροπής «παρακολούθησης» της Κίνας.

Η κινεζική κυβέρνηση αντέδρασε έντονα στην ενεργοποίηση της νέας Επιτροπής της αμερικανικής Βουλής. Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, δήλωσε ότι η νέα αμερικανική Επιτροπή θα πρέπει να δει την Κίνα και τις σχέσεις των δύο χωρών «αντικειμενικά και υπό το φως της λογικής». Και πρόσθεσε: «Απαιτούμε από τους αρμόδιους θεσμούς και τους αξιωματούχους των ΗΠΑ να απορρίψουν τις ιδεολογικές προκαταλήψεις και την ψυχροπολεμική στάση μηδενικού αθροίσματος».

Επιπλέον, Κινέζοι αξιωματούχοι αμφισβήτησαν τους ισχυρισμούς του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, το οποίο, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal», είχε εκτιμήσει ότι ο κορονοϊός πιθανώς είχε διαρρεύσει κατά λάθος από εργαστήριο της Γουχάν. Με την άποψη αυτή, στο μεταξύ, συντάχθηκε και ο διευθυντής του FBI, Κρίστοφερ Ρέι, που δήλωσε πως συμφωνεί ότι η πανδημία της COVID-19 είναι «πολύ πιθανό» να οφείλεται σε διαρροή από εργαστήριο της Γουχάν.

Το γεγονός ότι το FBI «καταφεύγει σε αυτήν τη θεωρία διαρροής από εργαστήριο δεν δυσφημεί με κανέναν τρόπο την Κίνα, αλλά πλήττει ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία του», σχολίασε η Μάο Νινγκ, για να προσθέσει: «Με δεδομένα τα ψέματα, την απάτη και τα αμέτρητα παραπτώματα των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών, τα συμπεράσματά τους δεν έχουν απολύτως καμία αξιοπιστία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ