ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Μάρτη 2023
Σελ. /24
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Από την πρώτη στιγμή στο σημείο της τραγωδίας και στα νοσοκομεία της Λάρισας

Από την επίσκεψη της πολυμελούς αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θανάση Παφίλη
Από την επίσκεψη της πολυμελούς αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θανάση Παφίλη
Στο σημείο της πολύνεκρης σύγκρουσης στα Τέμπη αλλά και στα δύο δημόσια νοσοκομεία της Λάρισας βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή κλιμάκια των Κομματικών Οργανώσεων Λάρισας του ΚΚΕ, για να ενημερωθούν και να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους συγγενείς των θυμάτων και των τραυματιών.

Τα μεσάνυχτα της Τρίτης, στον «Ευαγγελισμό» βρέθηκε ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ. Αντίστοιχα, στα δύο δημόσια νοσοκομεία βρέθηκαν στελέχη της Τομεακής Οργάνωσης Λάρισας με επικεφαλής τον Γραμματέα της ΤΕ, Αλέξη Ζορμπά.

Παράλληλα πέντε μονάδες αίματος από τη νεοσύστατη Τράπεζα αίματος πρόσφερε για τις ανάγκες των τραυματιών της πολύνεκρης τραγωδίας στα Τέμπη η Τομεακή Επιτροπή Τρικάλων του ΚΚΕ. Οι μονάδες παραδόθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, ενώ η Οργάνωση κάλεσε τους κατοίκους της πόλης ν' ανταποκριθούν στην έκκληση για αιμοδοσία.

Χτες το πρωί, πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κόμματος, βρέθηκε στον τόπο του δυστυχήματος και στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Αφού ενημερώθηκε από τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής για τις προσπάθειες που γίνονται να βρεθούν εγκλωβισμένοι επιβάτες και εργαζόμενοι, σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες και δεν μπορούν να αποδοθούν μόνο στα ανθρώπινα λάθη. Εκφράζουμε την ανείπωτη θλίψη μας γι' αυτό το τραγικό ατύχημα. Τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των χαμένων και καλή ανάρρωση στους τραυματίες. Πολύ περισσότερο εκφράζουμε την οργή μας, πώς είναι δυνατόν να χάνονται άδικα το 2023 πολλοί άνθρωποι. Στις 7 Φεβρουαρίου υπήρχε ανακοίνωση των εργαζομένων ότι όπου να 'ναι έρχεται μεγάλο ατύχημα. Γιατί υπάρχουν τεράστια προβλήματα στη συντήρηση των γραμμών, στη συντήρηση ασφαλείας, στη σήμανση και στο προσωπικό. Ομως, αυτοί που είναι υπεύθυνοι, και είναι όλες οι κυβερνήσεις αλλά και η εταιρεία, δεν απάντησαν τίποτα. Και να τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων που έσπασαν την εταιρεία σε 3 κομμάτια και σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε αυτήν την τραγική εξέλιξη. Αμεσα θα πρέπει να παρθούν μέτρα για τη στήριξη των τραυματιών και των οικογενειών τους. Κάνουν τεράστιες προσπάθειες οι διασώστες και δεν υπάρχει αμφιβολία σε αυτό. Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αντιληφθεί ότι χωρίς τον σκληρό αγώνα του θα έχουμε δυστυχώς και τέτοια δραματικά φαινόμενα. Αυτό το έγκλημα δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο από τον κόσμο».

Διαθέτουν μονάδες αίματος οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ

Παράλληλα μια σειρά από Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ συνεισφέρουν μονάδες αίματος ανταποκρινόμενες στις άμεσες ανάγκες για τους δεκάδες τραυματίες από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ ενημέρωσε χτες ότι ήδη διαθέτει μονάδες αίματος που συγκεντρώθηκαν στην εθελοντική αιμοδοσία αλληλεγγύης, που πραγματοποιήθηκε για την κάλυψη των αναγκών από τον φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία και λόγω της αδυναμίας να μεταφερθεί το αίμα στη γειτονική χώρα, ήταν στη διάθεση των αντίστοιχων δημόσιων νοσοκομείων για την κάλυψη αναγκών των ασθενών. «Στο νοσοκομείο "Γεννηματάς" είχαν ήδη αξιοποιηθεί για παιδιά με μεσογειακή αναιμία, ενώ πλέον το υπόλοιπο αίμα που είναι στη διάθεση των δημοσίων νοσοκομείων, μετά από συνεννόηση, αξιοποιείται και για τις ανάγκες των τραυματιών στα νοσοκομεία της Λάρισας ή όπου άλλου μεταφερθούν», σημειώνει η Οργάνωση του Κόμματος, ευχαριστώντας παράλληλα όλους τους εθελοντές αιμοδότες για την ανιδιοτελή έκφραση της αλληλεγγύης τους, που πραγματικά δεν έχει σύνορα. «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό».

Επίσης:

-- Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας καλεί τον λαό της πόλης να ανταποκριθεί άμεσα στην έκκληση για αιμοδοσία στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

-- Η ΤΕ Πιερίας καλεί τον λαό της περιοχής να ανταποκριθεί στην έκκληση για αιμοδοσία, στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κάνει την ανήξερη για τα αίτια της τραγωδίας

Τον ανήξερο για τα αίτια της τραγωδίας έκανε ο πρωθυπουργός χθες το μεσημέρι στα Τέμπη, όπου μετέβη μετά το τραγικό συμβάν.

«Θα μάθουμε τα αίτια της τραγωδίας και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο», δήλωσε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ο Κυρ. Μητσοτάκης, όταν η πολιτική «απελευθέρωσης» των σιδηροδρομικών γραμμών και η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ - που την «έτρεξε» και η κυβέρνηση της ΝΔ - φέρνουν το ακριβώς αντίθετο, καθώς η λογική του κέρδους θεωρεί τα μέτρα ασφαλείας «κόστος».

Λίγο αργότερα ανακοίνωσε την παραίτησή του από υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ο Κ. Καραμανλής, «αναλαμβάνοντας» - όπως ισχυρίστηκε - «την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος», σε ένα τσουβάλιασμα πολύ βολικό για το κόμμα του και το σύστημα που υπηρετούν.

Στη βάση αυτή, χθες το βράδυ το Μαξίμου διακίνησε δήλωση Μητσοτάκη ότι «όλα δείχνουν πως το δράμα οφείλεται δυστυχώς κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος». Ανακοίνωσε επίσης ότι μεταβατικός υπουργός, μέχρι τις εθνικές εκλογές, ορίζεται ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, από τον οποίο ζήτησε «να προχωρήσει γρήγορα στη σύσταση ανεξάρτητης και υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. Αλλά θα εξετάσει και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων».

Υποσχέθηκε ακόμα ότι «η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δική της δουλειά, οι ευθύνες θα αποδοθούν, η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων», χιλιοειπωμένες δεσμεύσεις όποτε ο λαός πνίγεται, καίγεται, σκοτώνεται λόγω απουσίας μέτρων και έργων που δεν συμφέρουν το κεφάλαιο. Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός ζήτησε βασικά στοίχιση στις κυβερνητικές κατευθύνσεις: «Θα μείνουμε ενωμένοι και σε αυτή την τραγωδία», σημείωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου είπε ότι «για τα αίτια του δυστυχήματος έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα από τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη».

Τη θλίψη της για την τραγωδία εξέφρασε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που μετέβη στον τόπο του δυστυχήματος.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας δέχτηκε σειρά τηλεφωνημάτων από ομολόγους του (π.χ. τον Αμερικανό Α. Μπλίνκεν, ενώ μήνυμα έστειλε και η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μ. Ζαχάροβα), που εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους, ανάμεσά τους και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου. Σημειωτέον, πέραν της συνομιλίας τους, το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας τα συλλυπητήρια της τουρκικής κυβέρνησης, ενώ και ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον πρωθυπουργό.

Την αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό και τα βαθιά συλλυπητήρια της κυβέρνησης της Κούβας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη εξέφρασε με ανάρτησή του ο υπουργός Εξωτερικών, Μπρούνο Ροντρίγκες.

«Δεν θέλει να μιλήσει για ευθύνες» ο ΣΥΡΙΖΑ...

Χαρακτηριστική στο μεταξύ είναι η αφωνία του ΣΥΡΙΖΑ. Οχυρωμένος πίσω από το μέγεθος της τραγωδίας, ο πρόεδρός του αρνήθηκε να ψελλίσει μια κουβέντα για τους υπαίτιους, αφού σ' αυτούς φιγουράρει και το κόμμα του, που υπηρέτησε με ευλαβική προσήλωση την εγκληματική στρατηγική της «απελευθέρωσης». Δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας: «Ζούμε στιγμές βαθιάς οδύνης και θλίψης. Ζούμε μία αδιανόητη τραγωδία με δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους, μεταξύ των οποίων δυστυχώς και πολλά νέα παιδιά. Τούτη την ώρα, που ακόμα μετράμε τους νεκρούς μας και πενθούμε, δεν θέλω να μιλήσω για ευθύνες. Θα τα πούμε αυτά στην ώρα τους».


Σφίξαμε τα δόντια και δώσαμε κουράγιο και ελπίδα

Συγκλονιστικές εικόνες αντίκρισαν οι γιατροί των νοσοκομείων της Λάρισας

Συγκλονιστική είναι η περιγραφή της Γεωργίας Παπαδάμου, διευθύντριας του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (ΠΓΝΛ), προέδρου του Συλλόγου Ιατρών ΕΣΥ και ειδικευόμενων ιατρών του ΠΓΝΛ, για την αυτοθυσία με την οποία έπεσαν στη μάχη οι γιατροί και βέβαια για τα όσα αντίκρισαν μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Σε δήλωσή της σημειώνει:

«Από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των δύο δημόσιων νοσοκομείων της πόλης ρίχτηκε με αυταπάρνηση στη μάχη για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, να δοθούν οι πρώτες βοήθειες στους τραυματίες.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας που εφημέρευε, στο Γενικό Νοσοκομείο, αλλά και στα Νοσοκομεία σε Κατερίνη και Θεσσαλονίκη, σήμανε συναγερμός.

Αμέσως ξεκίνησαν οι πρώτες διακομιδές ασθενών με τα ασθενοφόρα, άνοιξαν κλίνες, οργανώσαμε τη μάχη για τον συνάνθρωπό μας που το είχε ανάγκη. Πολλοί συνάδελφοι, παρόλο που είχαν σχολάσει μετά από μια εξαντλητική βάρδια, γύρισαν αμέσως πίσω στο νοσοκομείο και χωρίς να υπολογίζουν κόπο, ρίχτηκαν και αυτοί στη μάχη. Πολλοί από αυτούς δούλεψαν ασταμάτητα για 20 ώρες, μπήκαν στα χειρουργεία, διασωλήνωσαν τραυματίες, έδωσαν τις πρώτες βοήθειες.

Οσο και αν έχουμε εμπειρία στη διαχείριση ασθενειών, ειδικά μετά από τρία χρόνια πανδημίας, το θέαμα που αντικρίσαμε ήταν φρικιαστικό.

Απανθρακωμένα, διαμελισμένα πτώματα. Αλλά και έξω από το νοσοκομείο απελπισμένοι, γεμάτοι οργή άνθρωποι, που με αγωνία ρωτούσαν για τους συγγενείς και τους φίλους τους. Με ψυχραιμία - όσο γίνεται σε τέτοιες στιγμές - προσπαθήσαμε να τους ενημερώσουμε, να απαντήσουμε στα ερωτήματα για το αν ζει το παιδί τους.

Σφίξαμε τα δόντια μας και τους δώσαμε κουράγιο και ελπίδα.

Το νεαρό της ηλικίας των περισσότερων θυμάτων και τραυματιών ήταν ακόμα μια γροθιά στο στομάχι μας, με το ερώτημα "ποιος φταίει που χάνονται άδικα ακόμα μια φορά ανθρώπινες ζωές" να τριγυρνά στο κεφάλι μας.

Αλλά εμείς έπρεπε να είμαστε ακόμα μια φορά δυνατοί, όχι για εμάς αλλά για αυτούς που έπρεπε να σώσουμε, για τις οικογένειές τους.

Και ήμασταν!

Κόντρα στην απαξίωση που έχουμε βιώσει κατά καιρούς από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, κόντρα στην υποστελέχωση που μας οδηγεί πολλές φορές στην εξάντληση.

Παρόλο που είμαστε πολύ θυμωμένοι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με το κεφάλι ψηλά. Οποιος το σκύψει δεν βοηθάει κανέναν παρά μόνο αυτούς που έφεραν την κατάσταση έως εδώ. Εχουμε ευθύνη απέναντι στους ασθενείς, στον λαό μας γιατί ξέρουμε καλά ότι "Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ