ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Μάρτη 2023
Σελ. /24
Αρνήθηκε να προκηρύξει απεργία η θλιβερή ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ

«Η απεργία στις 8 Μάρτη θα πραγματοποιηθεί και χωρίς τη "συμβολή" της θλιβερής ηγεσίας της ΓΣΕΕ. Ας μείνει για άλλη μια φορά πιστή στον ρόλο της ως μηχανισμού της εργοδοσίας και του κράτους της». Με το σχόλιο αυτό απαντά η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) στην κατάπτυστη ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, που έχει τις υπογραφές της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ), με την οποία γνωστοποιεί ότι ...δεν θα προκηρύξει απεργία για σήμερα, Τετάρτη.

Μάλιστα, οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ επιστρατεύουν το γελοίο πρόσχημα ότι δεν προκηρύσσουν απεργία επειδή αύριο, Πέμπτη, ξεκινά το 38ο Συνέδριό της, κάτι που, όπως ισχυρίζονται, «αφενός δεν βοηθά στην ενεργή εμπλοκή της, αφετέρου οι "καλοθελητές" κάθε απόφαση θα την ενέτασσαν σε εκλογικές σκοπιμότητες ή σε συνδικαλιστική υποκρισία»!

Σημειώνεται ότι χτες συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ με θέμα τη διεξαγωγή του 38ουΣυνεδρίου και σε αυτήν τη συνεδρίαση η ΔΑΣ (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) έθεσε το ζήτημα των μεγάλων εργατικών και λαϊκών κινητοποιήσεων που έχουν ξεσπάσει, μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα - έγκλημα. Με δεδομένο ότι οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται με τις απεργιακές αποφάσεις που έχουν πάρει για σήμερα, Τετάρτη 8 Μάρτη, μια σειρά συνδικαλιστικών οργανώσεων, συνδικάτων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, η ΔΑΣ πρότεινε να ληφθεί και από τη ΓΣΕΕ απόφαση για 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 8 Μάρτη.

«Για άλλη μια φορά, όμως, η ηγεσία της ΓΣΕΕ αγνόησε τις αποφάσεις των συνδικάτων και απέρριψε την πρόταση της ΔΑΣ με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να γίνει καμιά συζήτηση. Η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ ανέλαβαν, με φθηνούς τακτικισμούς και επικλήσεις στους τύπους, να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα και να μη ληφθεί απεργιακή απόφαση», τονίζει η ΔΑΣ.

Αναδεικνύει στη συνέχεια ότι με τα σαθρά τους επιχειρήματα «προσπάθησαν να δώσουν άλλοθι στην επιλογή τους να εμποδίσουν για άλλη μια φορά τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των σωματείων τους, να υπηρετήσουν τον δρόμο της σιωπής και της ανοχής στο κυβερνητικό - εργοδοτικό έγκλημα, αυτό, δηλαδή, που επιδιώκουν και η κυβέρνηση και τα κόμματα που υπηρέτησαν το ξεπούλημα και τη διάλυση των συγκοινωνιών και οι επιχειρηματικοί όμιλοι που θησαυρίζουν σε βάρος της ανθρώπινης ζωής, όλοι αυτοί που ευθύνονται για την τραγωδία που ζούμε αυτές τις μέρες».

Στον αντίποδα της στάσης της θλιβερής ηγεσίας της ΓΣΕΕ, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ καλούν τους εργαζόμενους «να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν με τις αποφάσεις των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων εργατικών οργανώσεων σε όλη τη χώρα.

Γιατί το συγκεκριμένο έγκλημα καθώς και όλα τα προηγούμενα που έχουν συντελεστεί, δεν θα καταδικαστούν από αυτούς που τα προκάλεσαν, τα θύματα δεν θα βρουν δικαίωση από τους θύτες τους, αλλά μόνο από τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, που τελικά θα γκρεμίσουν τη βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης και του αιματοβαμμένου καπιταλιστικού κέρδους».


Τι ήξερε η Πρεσβεία για την προσπάθεια προβοκάτσιας στο Σύνταγμα;

Ενα sms που προκαλεί ερωτηματικά. Αποκαλυπτικό το χρονικό του στημένου σκηνικού για να χτυπηθεί το μεγάλο συλλαλητήριο της περασμένης Κυριακής

Οι κουκουλοφόροι αλλάζοντας τα ...ρούχα της δουλειάς
Οι κουκουλοφόροι αλλάζοντας τα ...ρούχα της δουλειάς
«Ειδοποίηση για διαδηλώσεις»: Αυτό ήταν το μήνυμα που διακινούσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, την Παρασκευή 3 Μάρτη, απευθυνόμενη σε Αμερικανούς πολίτες, ενημερώνοντάς τους για πιθανές συγκρούσεις τις επόμενες μέρες!

Υπενθυμίζεται ότι μόλις δύο μέρες μετά, στο μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο της πλατείας Συντάγματος την Κυριακή 6 Μάρτη, ομάδα κουκουλοφόρων έστησε τα γνωστά σκηνικά με τις κατασταλτικές δυνάμεις, πετώντας τους φωτοβολίδες και μολότοφ, με τα ΜΑΤ να απαντούν ρίχνοντας χημικά στους χιλιάδες διαδηλωτές.

Ενα σκηνικό στημένο από την αρχή μέχρι το τέλος, για το οποίο όπως φαίνεται ...κάτι ήξερε η Πρεσβεία!

Στο μήνυμα λοιπόν που έστελνε στους αποδέκτες της μέσω κινητών τηλεφώνων, ανέλυε τις εξελίξεις με την τραγωδία στα Τέμπη και τις αντιδράσεις που έχει ξεσηκώσει, και σημείωνε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει πιθανότητα εμπλοκής με δακρυγόνα και ταραχών μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών».

Επομένως, η Πρεσβεία συστήνει στους πολίτες των ΗΠΑ «να αποφεύγουν χώρους διαδηλώσεων και να είναι πιο προσεκτικοί γύρω από τα πανεπιστήμια, τα γραφεία της "Hellenic Train" και περιοχές όπου συνήθως πραγματοποιούνται διαδηλώσεις».

Παρακάτω η Πρεσβεία κάνει αναλυτική καταγραφή των απεργιακών συγκεντρώσεων των επόμενων ημερών, ξεχωρίζοντας προφανώς το μεγάλο συλλαλητήριο που ήταν προγραμματισμένο για την Κυριακή στην πλατεία Συντάγματος.

Αποκαλυπτικό είναι μάλιστα το χρονικό της στημένης προβοκάτσιας, με την ομάδα κουκουλοφόρων να ...φοράει τα ρούχα της «δουλειάς» λίγο πριν αρχίσει τα γνωστά «πάρε - δώσε» με την αστυνομία.

Πιο συγκεκριμένα, για το χρονικό των στημένων επεισοδίων:

-- Ακριβώς την ώρα που ανακοινώνεται από τα μεγάφωνα ότι η συγκέντρωση έχει ολοκληρωθεί και ενώ οι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτών αρχίζουν να αποχωρούν με τα πανό τους προς την Πανεπιστημίου, χωρίς κανέναν λόγο οι διμοιρίες των ΜΑΤ που είναι παραταγμένες μπροστά από τη Βουλή, αλλάζουν σχηματισμό και παίρνουν θέσεις μάχης, ο ένας άνδρας πίσω από τον άλλο.


-- Μόλις λίγα λεπτά μετά ακούγονται οι πρώτες χειροβομβίδες κρότου - λάμψης στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος (Φιλελλήνων), όταν ολιγομελής ομάδα κουκουλοφόρων αρχίζει το «πινγκ - πονγκ» με τα ΜΑΤ που είναι παραταγμένα εκεί.

-- Ακριβώς την ίδια στιγμή και ενώ οι δυνάμεις καταστολής στη Βουλή δεν απειλούνται από τίποτα και από κανέναν, αρχίζουν να πετούν δακρυγόνα προς τους διαδηλωτές που ήδη, όπως είπαμε, αποχωρούσαν ειρηνικά προς την Πανεπιστημίου.

-- Τα ΜΑΤ ακολουθούν τους διαδηλωτές στην Πανεπιστημίου, οι οποίοι υποχωρούν ήρεμα προς τα Προπύλαια, μέχρι που κι εκεί εμφανίζονται 2 - 3 άτομα με μολότοφ, δίνοντας ξανά το πρόσχημα για νέες ρίψεις χημικών.

-- Ενώ κάποιοι άλλοι, λιγοστοί διαδηλωτές έχουν απομείνει στην πλατεία Συντάγματος μπροστά από τη Βουλή, εμφανίζονται ξαφνικά αστυνομικές ομάδες «ΔΡΑΣΗ» με τα παπάκια που με τη συνήθη χουλιγκάνικη πρακτική πέφτουν κατά πάνω τους, πετώντας τους χημικά και κρότου - λάμψης.

Ολα τα παραπάνω αποδεικνύουν ξανά πόσο στημένα ήταν όσα έγιναν την περασμένη Κυριακή στην πλατεία Συντάγματος, που ακόμα και στον πιο ανυποψίαστο δείχνουν τον σχεδιασμό που υπήρχε για να χτυπηθεί ένα μαζικότατο συλλαλητήριο και κυρίως το μήνυμα που εξέπεμψε ενάντια στους πραγματικούς ενόχους για το έγκλημα στα Τέμπη.

Οπως σημείωσε το ΠΑΜΕ από την πρώτη στιγμή, καταγγέλλοντας την απροκάλυπτη επίθεση των δυνάμεων καταστολής: «Το μόνο που έδειξε η κυβέρνηση είναι ο φόβος της μπροστά στη λαϊκή κατακραυγή για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, ιδιαίτερα σήμερα, μέρα που θάβονται αρκετά θύματα της πολύνεκρης δολοφονίας. Το εργατικό - λαϊκό κίνημα θα απαντήσει στην καταστολή και σε όλους τους κρατικούς μηχανισμούς».


«Υπάρχει πιθανότητα για ρίψη δακρυγόνων... Να αποφεύγετε περιοχές με διαδηλώσεις» συστήνει η πρεσβεία των ΗΠΑ με μηνύματα που διακινεί
«Υπάρχει πιθανότητα για ρίψη δακρυγόνων... Να αποφεύγετε περιοχές με διαδηλώσεις» συστήνει η πρεσβεία των ΗΠΑ με μηνύματα που διακινεί

Συνέχεια των καταγγελιών για ζητήματα ασφάλειας στο Μετρό

Συνέχεια στη δημοσιοποίηση καταγγελιών που αφορούν το Μετρό Αθήνας δίνουμε σήμερα, με περιστατικά που αν μη τι άλλο θέτουν σοβαρά ερωτήματα για την ασφαλή λειτουργία του. Ενός μέσου που το χρησιμοποιούν καθημερινά πάνω από 1.000.000 επιβάτες, κατά κύριο λόγο εργαζόμενοι, για να μετακινηθούν προς και από την εργασία τους, οι οποίοι μετά το έγκλημα στα Τέμπη δικαιολογημένα αγωνιούν για την ασφάλεια στις μεταφορές, αφού αποδείχθηκε ότι η λειτουργία με τη λογική «κόστους - οφέλους» γεννάει διαρκώς νέους κινδύνους.

Υπενθυμίζεται ότι στην Εκθεση της Επιτροπής για την Υγεία και Ασφάλεια των Εργαζομένων (ΕΥΑΕ), η οποία υποβλήθηκε τον Ιανουάριο του 2022, σημειώνεται: «Δεν υπάρχουν διαδικασίες (σ.σ. κίνησης συρμών), ή είναι ελλιπείς σε πολλούς τομείς. Επί παραδείγματι, τον Φεβρουάριο του 2021, λόγω χιονόπτωσης, οι συρμοί της Γραμμής 1 κινούνταν εξ αντιθέτου κατεύθυνσης, χωρίς κάποια προκαθορισμένη και σαφώς διατυπωμένη διαδικασία, με ελλιπή ασφάλεια.

Ομοίως συνέβη και τον Ιούλιο του 2021, όταν ξέσπαγε πυρκαγιά στο τμήμα Πειραιάς - Φάληρο. Η ΕΥΑΕ προτείνει πως πρέπει να συσταθεί επιτροπή, με τη συμμετοχή των εργαζομένων, έτσι ώστε να συνταχθούν ή και να αναθεωρηθούν οι διαδικασίες για την ασφαλή κίνηση συρμών σε παρόμοιες περιπτώσεις».

Στις 22/11/2022, σε επιστολή της η ΕΥΑΕ αναφέρεται στη δυσλειτουργία σηματοδότησης στη Γραμμή 1: «Το σύστημα καταγραφής της θέσης των συρμών στην Κηφισιά δείχνει διαφορετική εικόνα σε σχέση με την πραγματική θέση των συρμών. Οπως αντιλαμβάνεστε, αν υπάρχει πράγματι τέτοια ασυμφωνία, αυτό θεωρείται άκρως επικίνδυνο».

Τέλος, καταγγελία που προέρχεται από άλλη πηγή και η οποία έχει διατυπωθεί τον Απρίλιο του 2022 κάνει λόγο για μη λειτουργία του συστήματος πυρανίχνευσης από τα τέλη του 2020 σε σταθμό του Μετρό, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι άκρως επικίνδυνο.

Αναμένουμε τις απαντήσεις της ΣΤΑΣΥ

Υπενθυμίζεται ότι στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας μας αναδείξαμε ζητήματα που θέτουν τα μέλη της Επιτροπής, όπως και το Σωματείο Ηλεκτροδηγών, για τη μη λειτουργία του συστήματος Αυτόματης Προστασίας Συρμού, που μπορεί να ελέγχει την ταχύτητα των συρμών και να αποτρέπει - μεταξύ άλλων - τη σύγκρουσή τους. Ακόμα, καταγράψαμε μια σειρά διαπιστώσεις της Εκθεσης της Επιτροπής για προβλήματα σχετικά με την ασφαλή λειτουργία του Μετρό. Τέλος, παρουσιάσαμε έγγραφο πραγματογνωμόνων με το οποίο ζητούσαν από τη ΣΤΑΣΥ μια σειρά στοιχείων προκειμένου να αποφανθούν «σχετικά με την τήρηση των προβλεπόμενων στον νόμο ή μη μέτρων ασφάλειας»!

Με βάση το δημοσίευμα αυτό, επικοινωνήσαμε χθες το πρωί με τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ και τους θέσαμε τα εξής ερωτήματα: Τι έγινε μετά το πόρισμα που συνέταξαν οι πραγματογνώμονες; Διαπιστώθηκαν προβλήματα; Αν ναι, ποια είναι; Επίσης, αν και πώς αντιμετωπίστηκαν, καθώς και αν λειτουργεί ή όχι το σύστημα ΑΠΣ. Αν δεν λειτουργεί, ποια είναι η αιτία; Πώς σχολιάζει η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ τις διαπιστώσεις της ΕΥΑΕ;

Μας ενημέρωσαν ότι θα μας απαντήσει αργότερα προφανώς το Γραφείο Τύπου της ΣΤΑΣΥ. Μέχρι αργά, πριν το τύπωμα της εφημερίδας, δεν μας είχαν απαντήσει...

ΟΑΣΘ: Ατύχημα ξανά με λεωφορείο

Στο μεταξύ έρχεται διαρκώς στο προσκήνιο η προβληματική κατάσταση του στόλου των λεωφορείων του ΚΤΕΛ που εκτελούν συγκοινωνιακό έργο του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη.

Το απόγευμα της Δευτέρας προκλήθηκε αναστάτωση σε λεωφορείο της γραμμής 83Β με προορισμό τα Λαγυνά του δήμου Λαγκαδά, όταν παρουσιάστηκε βλάβη στο λεωφορείο με αποτέλεσμα να σβήσει η μηχανή και να μπλοκάρουν οι πόρτες. Οι επιβάτες πανικοβλήθηκαν και ένας εξ αυτών έσπασε το μεγάλο τζάμι του λεωφορείου προκειμένου να βγει εκτός.

Θυμίζουμε ότι μόνο το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον τρία περιστατικά ατυχημάτων με λεωφορεία του ΚΤΕΛ. Ενα όχημα που κάηκε ολοσχερώς στα Κοιμητήρια Ευόσμου, ένα λεωφορείο που κινούνταν στον τερματικό σταθμό του Χορτιάτη χωρίς τον έναν τροχό, και το προχθεσινό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ