ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Μάρτη 2023
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΟΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
Να αποσυρθεί τώρα, απαίτησε το ΚΚΕ, όχι στα νοσοκομεία - επιχειρήσεις

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής βρίσκεται από χθες το κατάπτυστο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του μοναδικού δημόσιου Παιδοογκολογικου Κέντρου της χώρας, με τίτλο «Σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ"». Υπενθυμίζεται ότι με το νομοσχέδιο αυτό, ουσιαστικά το ίδρυμα που κατονομάζεται και στον τίτλο του παίρνει πίσω τη δωρεά που είχε κάνει πριν από χρόνια στο Δημόσιο, και μαζί με αυτή παίρνει και τμήματα από τα δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία για να φτιαχτεί το νέο «ιδιωτικού δικαίου» παιδοογκολογικό.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου απαίτησε το ΚΚΕ, με τον ειδικό αγορητή του Κόμματος Γιώργο Λαμπρούλη να επισημαίνει ότι «η νομική μορφή που επιλέγεται, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχων πολιτικών που εφαρμόστηκαν και από την προηγούμενη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της ΝΔ και φυσικά "ακουμπάει" πάνω στην πολιτική που εφαρμόζεται και διαμορφώνει τις δημόσιες Μονάδες Υγείας ως αυτοχρηματοδοτούμενες οικονομικές μονάδες».

Δηλαδή πρόκειται για μονάδες που «θα λειτουργούν με τους κανόνες της επιχειρηματικότητας και με πλήρη εμπορευματοποίηση των εργασιών τους. Αυτό εξάλλου υπαγορεύεται από τη βασική πολιτική κατεύθυνση όλων των αστικών κομμάτων για τον δραστικό περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων Μονάδων Υγείας. Προκειμένου λοιπόν να είναι βιώσιμες, θα πρέπει αφενός μεν να περιορίζουν τις δαπάνες λειτουργίας τους, στη βάση κόστους - οφέλους, αφετέρου να επιδιώκουν την αύξηση των εσόδων τους από τις παντός είδους πωλήσεις των εργασιών τους».

Η κατεύθυνση αυτή, τόνισε, έχει ως συνέπεια και «τη μείωση του κόστους εργασίας, δηλαδή λιγότερο και πιο "ευέλικτο" εργατικό και επιστημονικό δυναμικό. Ελαστικά εργαζόμενοι, "ευέλικτος" χρόνος εργασίας, διεύρυνση των εργασιών που αποφέρουν έσοδα - δείτε απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία - είτε άμεσα είτε και εξολοκλήρου από την πληρωμή των ασθενών. Επιλογή, επίσης, ανάπτυξης αυτών των τμημάτων εργαστηρίων που υπόσχονται ή που θα αυξάνουν τα έσοδά τους και, ταυτόχρονα, υποβάθμιση αυτών που με τα ίδια κριτήρια δεν αξιολογούνται ως παραγωγικά».

Με δυο λόγια, αυτό που προωθείται με το νομοσχέδιο είναι η «επιτάχυνση της προσαρμογής του δημόσιου χαρακτήρα των νοσοκομείων στους κανόνες της επιχειρηματικότητας και της εμπορευματοποίησης των εργασιών τους».

Απαντώντας στον υπουργό Υγείας και συνολικά στην κυβέρνηση, που λένε ότι αυτή η μορφή ισχύει παντού στην ΕΕ και σε όλο τον κόσμο, ο Γ. Λαμπρούλης επεσήμανε πως αυτό που δεν λένε είναι ότι σε αρκετά κράτη καταργήθηκαν ολόκληρα νοσοκομεία γιατί δεν έφερναν έσοδα. Το ίδιο άλλωστε - θύμισε - συμβαίνει και στην Ελλάδα, με νοσοκομεία να οδηγούνται σε συγχώνευση και κλείσιμο με δικαιολογία τη χαμηλή πληρότητα. Την πολιτική αυτή την πλήρωσε ακριβά ο λαός, με θανατηφόρες επιπτώσεις την περίοδο της πανδημίας.

Εξάλλου, συνέχισε, η τωρινή μετατροπή σε ΝΠΙΔ έρχεται να προστεθεί στη μετατροπή του Νοσοκομείου Σαντορίνης σε ανώνυμη εταιρεία από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στα Νοσοκομεία «Παπαγεωργίου», Ωνάσειο κ.ά., αποδεικνύοντας ότι συστηματικά επεκτείνεται αυτή η νομική μορφή.

Οσο για τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι το Δημόσιο θα έχει την πλειοψηφία και τον έλεγχο του Ογκολογικού Κέντρου και το «κοινωφελές ίδρυμα» τη μειοψηφία, ο Γ. Λαμπρούλης ανέδειξε ότι πρόκειται για κοροϊδία, γιατί από κοινού θα ελέγχουν αν το Κέντρο συμμορφώνεται με τους στόχους της κερδοφορίας.

Κλείνοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε «αδίστακτους» την κυβέρνηση και το ίδρυμα, που αξιοποιούν τον ευαίσθητο τομέα του παιδικού καρκίνου προκειμένου να αποκτήσουν άλλοθι για την πολιτική τους.

ΛΑΡΚΟ
Νέα σημαντική κατάκτηση από τον αποφασιστικό αγώνα των εργαζομένων

Απέσπασαν δέσμευση για παράταση των συμβάσεων και για εξέταση αιτημάτων για τις μισθολογικές περικοπές

Μία ακόμη σημαντική κατάκτηση πέτυχαν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα Σωματεία τους μέσα από τον αποφασιστικό αγώνα που δίνουν τρία χρόνια τώρα, καθώς στη χτεσινή συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, απέσπασαν τη δέσμευση για παράταση των συμβάσεών τους μέχρι το τέλος του έτους.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στον «Ριζοσπάστη» ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, στη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών υπήρξε δέσμευση από την πλευρά της κυβέρνησης για δυνατότητα παράτασης των συμβάσεων των εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2023, μέσω νομοθετικής ρύθμισης που θα έρθει το επόμενο διάστημα. Επίσης, υπήρξε δέσμευση να εξεταστούν τα αιτήματα των εργαζομένων που αφορούν τις περικοπές της μισθοδοσίας, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο και τον δεδουλευμένο μόχθο που τους οφείλεται, χωρίς ωστόσο να αφήνονται πολλά περιθώρια για αποδοχή τους.

Να σημειώσουμε ότι ήδη η κυβέρνηση με τροπολογία που κατέθεσε και ψήφισε στη Βουλή πριν από λίγες μέρες και προκειμένου να συνεχιστούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης του διαγωνισμού εκποίησης της ΛΑΡΚΟ, έδωσε παράταση στη θητεία της ειδικής εκκαθάρισης μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη, καθώς και τη δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου των εργαζομένων μέχρι τις 15 Ιούλη. Με βάση τη νέα εξέλιξη και τη νέα τροπολογία που δεσμεύτηκε ότι θα φέρει η κυβέρνηση θα δίνεται η δυνατότητα ανανέωσης μέχρι το τέλος του 2023.

«Είναι μια σημαντική κατάκτηση. Αποτέλεσμα του αγώνα, της αταλάντευτης στάσης αλλά και των αγωνιστικών αποφάσεων που λάβαμε οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία όλα αυτά τα χρόνια. Χωρίς αυτόν τον αγώνα δεν θα ήμασταν σήμερα εδώ, δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να πιέσουμε και διεκδικήσουμε. Θα ήμασταν ήδη απολυμένοι, έξω από το εργοστάσιο και τους άλλους χώρους δουλειάς, έξω από τα σπίτια μας στους οικισμούς. Μπορούμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να διασφαλίσουμε την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά μας. Δεν εφησυχάζουμε με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε τον αγώνα», σημειώνει ο Π. Πολίτης.

Προσθέτει επίσης ότι οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Λάρυμνας θα εκτιμήσουν τις νέες εξελίξεις σε Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 14 Μάρτη και συλλογικά θα σχεδιάσουν τα επόμενα βήματά τους.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Στην ημερήσια διάταξη οι διακοπές ρεύματος, σε κίνδυνο εργαζόμενοι και ασθενείς

«Ημέρα Παρασκευή 3/3/2023, σε εξέλιξη η Γενική Εφημερία στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, με εκατοντάδες προσελεύσεις στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και εκατοντάδες ασθενείς να νοσηλεύονται στα τμήματα και στις ΜΕΘ». Για πολλοστή φορά το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» καταγγέλλει απροειδοποίητο ενεργειακό μπλακάουτ το οποίο βύθισε το νοσοκομείο στο σκοτάδι για πάνω από 40 λεπτά, με τις σειρήνες να ηχούν, στους ορόφους να έχουν σβήσει οι συσκευές παροχής οξυγόνου υψηλής ροής (high flow) και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό να τρέχει να καλύψει με συμβατικές συσκευές οξυγόνου τους ασθενείς που το είχαν ανάγκη.

Στη ΜΕΘ του 9ου η υποστήριξη των βαρέως πασχόντων στηρίχτηκε στη διάρκεια ζωής των μπαταριών (back up) των συσκευών έγχυσης των φαρμάκων που τους κρατάνε στη ζωή, ενώ και τα μόνιτορ παρακολούθησης των ζωτικών λειτουργιών των ασθενών έσβησαν, με το προσωπικό να τους συνδέει προσωρινά στα φορητά μόνιτορ που χρησιμοποιούνται για τις διακομιδές, για όσο βέβαια κρατήσει η μπαταρία τους.

Στα ΤΕΠ δεν λειτούργησαν ούτε οι πρίζες αδιάλειπτης παροχής, σβηστά όλα τα εργαστήρια και ο αξονικός... Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αρκετοί συνοδοί αλλά και ασθενείς εγκλωβίστηκαν στα ασανσέρ του νοσοκομείου και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να απεγκλωβιστούν.

«Από τύχη (πάλι) δεν είχαμε θύματα...», σχολιάζει το Σωματείο. Και θυμίζει ότι ήταν στο συγκεκριμένο νοσοκομείο που μια βδομάδα πριν ο πρωθυπουργός ...βράβευε υγειονομικούς για την προσφορά τους στη διάρκεια της πανδημίας.

Το νέο μπλακάουτ έγινε «λίγες μέρες μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, που ανέδειξε το ζήτημα της ασφάλειας και το πόσο αυτό υποβαθμίζεται, με τη χρόνια υποχρηματοδότηση, την απαξίωση και ιδιωτικοποίηση των δομών, την υποστελέχωση και την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας του προσωπικού», καταγγέλλει το ΣΕΝΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η Τεχνική Υπηρεσία είναι στο συντριπτικό ποσοστό της δοσμένη σε εργολάβους και αποδεκατισμένη από προσωπικό, αφού οι εργολάβοι δεν τηρούν ούτε καν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις (που κι αυτές δεν επαρκούν) και καλύπτουν τις βάρδιες με ελάχιστους, που γίνονται λάστιχο από τη μία στην άλλη άκρη του νοσοκομείου. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού δεν έχει γίνει πολλά χρόνια τώρα. Το προσωπικό αυτό, παράλληλα, βρίσκεται επί μονίμου βάσεως σε καθυστέρηση πληρωμής δεδουλευμένων που φτάνει έως και τους δύο μήνες.

«Οι παραπάνω απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες, αλλά κυρίως ο φόβος για ατύχημα μεγάλης κλίμακας από την εγκληματική αδιαφορία υπουργείου - διοίκησης - εργολάβου, οδηγούν συχνά το παλιό και έμπειρο προσωπικό σε παραίτηση και αναζήτηση εργασίας αλλού ή ακόμα και σε άλλον κλάδο. Δεν υπάρχει υπεύθυνος μηχανικός με την εκ των ων ουκ άνευ εκπαίδευση και εμπειρία ώστε να συντονίζει τις εργασίες στους υποσταθμούς τάσης του νοσοκομείου, προκειμένου να εξασφαλίζεται απρόσκοπτα η συνεχής ηλεκτροδότηση του νοσοκομείου, χωρίς να είναι στην ημερήσια διάταξη θέματα υγείας και ασφάλειας του προσωπικού και των ασθενών. Οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις του νοσοκομείου είναι απαρχαιωμένες».

«Από τύχη λοιπόν, ακόμη μια φορά, δεν κινδύνευσε σοβαρά ασθενής, συνοδός ή εργαζόμενος, κυρίως επειδή η αυτοθυσία, το φιλότιμο και οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των συναδέλφων της Τεχνικής Υπηρεσίας προσπάθησαν να αντισταθμίσουν τις εγκληματικές ευθύνες του εργολάβου, της διοίκησης και του υπουργείου Υγείας. Ως πότε όμως θα δουλεύει η τύχη μας;», υπογραμμίζει το Σωματείο και απαιτεί: Αμεση στελέχωση της Τεχνικής Υπηρεσίας, με μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επιπλέον πρόσληψη όλου του απαραίτητου, κατάλληλα εκπαιδευμένου μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες, που θα εγγυηθεί την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου. Αμεση χρηματοδότηση για τη συντήρηση και την καθολική ανανέωση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του νοσοκομείου, αλλά και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους τεχνικούς. Καμία καθυστέρηση ή περικοπή στην καταβολή μισθού - επιδομάτων. Εξω οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία.

Νέο μπαράζ κινητοποιήσεων από τους υγειονομικούς

Εκτακτη Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε χθες στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», με πρωτοβουλία της 5μελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ, δίνοντας άμεση απάντηση στην απόφαση της κυβέρνησης να εισαγάγει το περασμένο Σάββατο στη Βουλή το νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί τη μοναδική δημόσια Παιδοογκολογική Μονάδα. Οι εργαζόμενοι στο Παίδων «Αγία Σοφία» αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα Τετάρτη Σωματεία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και φορείς της περιοχής θα συγκεντρωθούν στις 11 π.μ. στην είσοδο του Παίδων και από εκεί θα πορευτούν προς τη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας.

Αύριο Πέμπτη προσανατολίζονται σε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη 1 μ.μ. στο Παίδων «Αγία Σοφία». Και, τη μέρα που η κυβέρνηση σκοπεύει να ψηφίσει το νομοσχέδιο, να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή. Τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στηρίζουν ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ.

Εργαζόμενοι και οικογένειες παιδιών με καρκίνο, σωματεία και φορείς απαιτούν την άμεση απόσυρση του εγκληματικού νομοσχεδίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ