ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάρτη 2023 - Κυριακή 12 Μάρτη 2023
Σελ. /40
Την ώρα που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το έγκλημα, προσάγουν μαθητές που διαμαρτύρονται!
  • Τον πρόεδρο του 15μελούς και έναν ακόμα μαθητή Γυμνασίου προσήγαγε η αστυνομία στην Πάτρα. Αφέθηκαν ελεύθεροι ύστερα από την κατακραυγή και δυναμικές παρεμβάσεις
  • Καταγγελία του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Σε μια απαράδεκτη ενέργεια προχώρησε το πρωί της Παρασκευής η αστυνομία στην Πάτρα, σέρνοντας στο αστυνομικό τμήμα δύο μαθητές Γυμνασίου, μεταξύ αυτών τον πρόεδρο του 15μελούς του 4ου Γυμνασίου.

Οι μαθητές του σχολείου πραγματοποιούν συνεχείς πολύμορφες κινητοποιήσεις και με αποφάσεις των συμβουλίων τους απαιτούν από την πρώτη στιγμή να μη συγκαλυφθεί τίποτα από το έγκλημα στα Τέμπη. Οι δύο μαθητές, έπειτα από καταγγελία, προσήχθησαν απ' την αστυνομία στο Αστυνομικό Τμήμα Ταραμπούρα, εν μέσω αντιδράσεων απ' τους συμμαθητές τους.

Αμεση ήταν η κινητοποίηση των Οργανώσεων Αχαΐας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που προχώρησαν σε συγκέντρωση έξω από το τμήμα. Τηλεφωνική παρέμβαση, απαιτώντας να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο μαθητές, πραγματοποιήθηκε στον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, από τον βουλευτή Αχαΐας του ΚΚΕ, Νίκο Καραθανασόπουλο, ενώ σε αντίστοιχη ενέργεια προχώρησε στην Αστυνομική Διεύθυνση του νομού ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης. Παρέμβαση έγινε και από την ΑΣΓΜΕ.

Χάρη στη δυναμική παρέμβαση οι δύο μαθητές αφέθηκαν ελεύθεροι.

ΚΝΕ: Τίποτα δεν σταματά την οργή της νεολαίας

Σε ανακοίνωσή του για την απαράδεκτη προσαγωγή μαθητών στην Πάτρα το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ αναφέρει:

«Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη προσαγωγή δύο μαθητών του 4ου Γυμνασίου Πάτρας, ανάμεσά τους του προέδρου του 15μελούς και μέλους της ΚΝΕ, από αστυνομικές δυνάμεις, στο σχολείο τους, που βρίσκεται υπό κατάληψη για την καταδίκη του εγκλήματος στα Τέμπη.

Κάτω από την κατακραυγή μαθητών, γονέων, αλλά και την παρέμβαση του Ν. Καραθανασόπουλου, βουλευτή Αχαΐας του ΚΚΕ, και του Κ. Πελετίδη, δημάρχου Πάτρας, οι μαθητές αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, την ίδια ώρα που χύνει κροκοδείλια δάκρυα για το έγκλημα στα Τέμπη και κάνει πως κατανοεί την δικαιολογημένη οργή του λαού και της νεολαίας, στέλνει αστυνομικές δυνάμεις να προσαγάγουν μαθητές Γυμνασίου!

Τίποτα, όμως, δεν σταματά την οργή της νέας γενιάς και την απόφασή της το έγκλημα στα Τέμπη να μη συγκαλυφθεί, αντιθέτως να αποκαλυφθούν και να καταδικαστούν οι διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, του κράτους, της εταιρείας για το έγκλημα.

Να είναι σίγουροι: Το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί! Στους δρόμους του αγώνα θα κερδίσει η ζωή!».

Για το απαράδεκτο περιστατικό ο πρόεδρος της ΑΣΓΜΕ, Παναγιώτης Κατηφές, ξεκαθαρίζει: «Κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας». Επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη για την ποινικοποίηση των μαθητικών κινητοποιήσεων. Ακόμα δεν έγινε ΦΕΚ το απαράδεκτο νομοσχέδιο για τη σχολική βία και ήδη αυτό που προειδοποίησε η ΑΣΓΜΕ - ότι μ' αυτό το νομοσχέδιο στο στόχαστρο μπαίνουν οι αγώνες μαθητών, των εκπαιδευτικών, των γονέων - έγινε πράξη». «Στην ποινικοποίηση των αγώνων της σχολικής κοινότητας η κάθε κυβέρνηση θα βρει απέναντί της την οργή των γονέων. Για τη μόρφωση και τη ζωή που δικαιούνται τα παιδιά μας. Δυναμώνουμε και μαζικοποιούμε τους Συλλόγους Γονέων», τονίζει ο Π. Κατηφές.

Το περιστατικό κατήγγειλαν από την πρώτη στιγμή η ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ και η ΤΟ Μαθητών της ΚΝΕ. Επίσης, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Γονέων» στην Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων του δήμου Πάτρας και την Ομοσπονδία Δυτικής Ελλάδας.

«Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε το έγκλημα στο τρένο»

Συναυλία των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων έγινε το πρωί της Παρασκευής στο Σύνταγμα | Κι άλλες πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις των μαθητών

«Είμαστε από το Μουσικό Σχολείο Πειραιά. Ως μαθητές καταδικάζουμε αυτό το έγκλημα και δεν θα το αφήσουμε να ξεχαστεί». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής στην πλατεία Συντάγματος η συναυλία των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων της Αττικής, αφιερωμένη στα θύματα του εγκλήματος στα Τέμπη.

«Το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί, παλεύουμε για ζωή και μόρφωση με δικαιώματα» ήταν το μήνυμα που έστειλαν τα Καλλιτεχνικά Σχολεία με το πανό στην πλάτη της σκηνής, και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, καλώντας στο παλλαϊκό συλλαλητήριο της Κυριακής με προσυγκέντρωση στις 11 π.μ. στα Προπύλαια (βλ. σελ. 19), δήλωνε στο πανό της: «Ολων των νεκρών γίναμε η φωνή, στους δρόμους του αγώνα κερδίζεται η ζωή». Ξεχώρισε ακόμα το πανό του Καλλιτεχνικού Σχολείου Κερατσινίου - Δραπετσώνας, που απλώθηκε στα σκαλιά της πλατείας και ανάμεσα σε ζωγραφισμένες ράγες έγραφε «Εγκληματίες», καθώς και το πανό του 3ου ΓΕΛ Νίκαιας: «Το σύστημά τους είναι με αίμα ποτισμένο, ποτέ δεν θα ξεχάσουμε το έγκλημα στο τρένο». Η πλατεία γέμισε ακόμα με τρικάκια της Συντονιστικής της Αθήνας, που έγραφαν «Δεν είναι ατύχημα, είναι πολιτική, τα κέρδη τους πάνω από την ανθρώπινη ζωή», αλλά και με τα «εισιτήρια χωρίς επιστροφή», που μαθητές και φοιτητές κρατούσαν και στο μεγάλο συλλαλητήριο της Τετάρτης.

Να σημειωθεί ότι η συναυλία ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό ενάντια στο ΠΔ 85 και για την αναγνώριση των καλλιτεχνικών σπουδών, ωστόσο μετά τα γεγονότα πήρε χαρακτήρα καταδίκης του εγκλήματος στα Τέμπη, έγινε μια οργισμένη νεανική φωνή ενάντια σε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος.

Το ένα μετά το άλλο τα μαθητικά συγκροτήματα μοιράζονταν τη σκηνή, παρουσιάστηκε επίσης ένα χορευτικό δρώμενο, ενώ μαθητές από το Καλλιτεχνικό του Περιστερίου κρέμασαν στα δέντρα της πλατείας εικαστικά έργα αφιερωμένα στα θύματα. Από το βήμα της συναυλίας καταδικάστηκε επίσης η απαράδεκτη προσαγωγή των δύο μαθητών στην Πάτρα. Οι μαθητές δήλωσαν ότι δεν τρομοκρατούνται και ότι «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά». Τη συμπαράσταση του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου προς τους μαθητές εξέφρασε ο γραμματέας του, Κώστας Σταυρόπουλος, απευθύνοντας χαιρετισμό.

Παράλληλα συνεχίστηκαν οι τοπικές κινητοποιήσεις σε περιοχές της Αττικής και σε άλλες πόλεις. Μαθητές, γονείς και άλλοι φορείς πραγματοποίησαν το βράδυ της Πέμπτης συγκέντρωση στην πλατεία του Γέρακα και πορεία μέχρι τον Προαστιακό, φωνάζοντας συνθήματα κατά της πολιτικής που θυσιάζει την ασφάλεια επιβατών και εργαζομένων στον βωμό των κερδών. Αντίστοιχα, το πρωί της Παρασκευής, μαθητική κινητοποίηση οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αμαρουσίου, με τη συμμετοχή μαθητών από 8 σχολεία του Αμαρουσίου, της Πεύκης και της Λυκόβρυσης. Την ίδια μέρα μαθητική συγκέντρωση έγινε και στα Χανιά, όπου εκατοντάδες μαθητές διαδήλωσαν ότι «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί».

Μεγάλη μαθητική συναυλία το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη

Στη μεγάλη μαθητική συναυλία καταδίκης του εγκλήματος στα Τέμπη, το Σάββατο 11 Μάρτη στις 7 μ.μ., στο 2ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης στην Ικτίνου, καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης. Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο του 3ου School Art Festival, με σύνθημα «Το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή».

Σε συμμετοχή καλεί και η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα των εκπαιδευτικών.

Πικετοφορίες του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη

Πικετοφορίες και μαζικές εξορμήσεις διαμαρτυρίας για το έγκλημα στα Τέμπη οργανώνουν το Σάββατο 11/3 οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη. Στις 11 π.μ.: Κέντρο Υγείας Διαβατών, δημαρχείο Κουφαλίων, πλατεία Θέρμης, πεζόδρομος Αγίας Σοφίας, Λαϊκή Ξηροκρήνης, Λαϊκή Βούλγαρη, οδός Λαμπράκη, Πάρκο Αγίου Θεράποντα, Κληματαριά (Τούμπα). Στις 12 μ., «Σκλαβενίτη» (εμπορικό κέντρο Μακεδονίας).

Ενάντια στην καταστολή απέναντι σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Την ένταση της τρομοκρατίας απέναντι σε μαθητές και εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν μαζικά στις παλλαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στο έγκλημα στα Τέμπη κατήγγειλαν με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας εκπρόσωποι εκπαιδευτικών σωματείων της Αττικής.

Με ανακοινώσεις τους, μια σειρά σωματεία καταγγέλλουν την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων στο κέντρο της Αθήνας στις 8 Μάρτη, στη διάρκεια της οποίας εκπαιδευτικός σε Δημοτικό της Νέας Ιωνίας τραυματίστηκε κατά τη ρίψη χειροβομβίδας κρότου - λάμψης στο πρόσωπο. Από το βήμα της συγκέντρωσης, με αφορμή και την απαράδεκτη προσαγωγή μαθητών στην Πάτρα, δήλωσαν ότι το υπουργείο είναι υπόλογο για την ένταση της καταστολής και της τρομοκρατίας απέναντι σε εκπαιδευτικούς και ιδιαίτερα σε μαθητές, για να μην συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

Οι εκπαιδευτικοί κατήγγειλαν τη στάση της ηγεσίας του υπουργείου, που απάντησε με εμπαιγμό στο αίτημα των συγκεντρωμένων για συνάντηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ