ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάρτη 2023
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της μοναδικής παιδοογκολογικής μονάδας

Παναττική στάση εργασίας αύριο, Τετάρτη, με συγκέντρωση στη Βουλή στις 12.30 μ.μ.

Σε παναττική στάση εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ.) και συγκέντρωση στη Βουλή στις 12.30 μ.μ. αύριο, Τετάρτη, μέρα συζήτησης και ψήφισης στη Βουλή του νομοσχεδίου που ιδιωτικοποιεί τη μοναδική παιδοογκολογική μονάδα σε όλη την Ελλάδα, προχωρούν οι υγειονομικοί, με αποφάσεις των ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ. Παράλληλα, σε θέσεις μάχης, δίνοντας «παρών» στην κινητοποίηση, είναι γονείς, εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο παραδίδει τον εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα του παιδικού καρκίνου σε επιχειρηματικά συμφέροντα, απαλλάσσοντας έτσι το κράτος από την ευθύνη του για την προστασία της υγείας των παιδιών.

Ηδη, με πρωτοβουλία της 5μελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», όλες τις προηγούμενες μέρες έγιναν πολύμορφες κινητοποιήσεις, από τους εργαζόμενους των νοσοκομείων παίδων της Αττικής, με τη συμμετοχή γονιών που τα παιδιά τους δίνουν μάχη μετ' εμποδίων με σοβαρές ασθένειες.

«Είναι αδίστακτοι! Την ίδια ώρα που το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη επιβεβαίωσε με τον πιο τραγικό τρόπο τις οδυνηρές συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων, της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, η κυβέρνηση φέρνει για συζήτηση και ψήφιση, την Τετάρτη 15/3, στην Ολομέλεια της Βουλής, νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί το μοναδικό Παιδοογκολογικό Κέντρο σε όλη την Ελλάδα!», υπογραμμίζεται στο κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ, τόσο για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή όσο και για την πανεργατική απεργία της Πέμπτης 16 Μάρτη.

«Τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για τη ζωή που μας αξίζει! Οι ζωές μας δεν είναι κόστος! Οι ζωές μας μετράνε! Εχουν αξία!», σημειώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Κάλεσμα από την ΟΓΕ

Το νομοσχέδιο που μετατρέπει το Παιδοογκολογικό Τμήμα σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) καταδικάζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), καλώντας στην αυριανή κινητοποίηση. «Δεν ανεχόμαστε την πολιτική που ρίχνει στον "Καιάδα" τις πιο ευάλωτες ομάδες, τους καρκινοπαθείς, ιδιαίτερα τα παιδιά, γιατί λογαριάζει τις λαϊκές ανάγκες ως κόστος για το κράτος και τις θυσιάζει για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι η ίδια εγκληματική πολιτική που αφαίρεσε τη ζωή από δεκάδες νέα παιδιά στα Τέμπη», σημειώνει η ΟΓΕ.

Ψέματα και διαστρέβλωση από την κυβέρνηση

Χτες το μεσημέρι η κυβέρνηση επιχείρησε για πολλοστή φορά να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, με τον υπουργό Υγείας, Θ. Πλεύρη, να ισχυρίζεται ότι με το νομοσχέδιο η μονάδα «αναβαθμίζεται σε κέντρο με περισσότερες δυνατότητες κι ευελιξία, δεν ιδιωτικοποιείται, διατηρεί τον δημόσιο χαρακτήρα του, παρέχει δωρεάν υπηρεσίες και δεν αλλάζουν οι εργασιακές σχέσεις». Βέβαια, δεν εξήγησε τι εμποδίζει την αναβάθμισή του με το υπάρχον νομικό πλαίσιο, επομένως τι υπηρετεί η μετατροπή του σε ΝΠΙΔ, που, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα έχει «έσοδα από τα νοσήλια», αλλά και από την εκμετάλλευση του ερευνητικού του έργου.

Μάλιστα χτες ο υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε τηλεοπτική εκπομπή ένιωσε την ανάγκη να ξεκαθαρίσει ότι οι γονείς «δεν θα πληρώνουν για τις θεραπείες», αντίθετα ισχυρίστηκε ότι πλέον «θα έχουν περισσότερες δυνατότητες», αποσιωπώντας ότι η μετατροπή του σε ΝΠΙΔ διευκολύνει τον στόχο όλων των κυβερνήσεων για συρρίκνωση του κρατικού προϋπολογισμού στην Υγεία. Οπως είπε άλλωστε, έτσι «δεν θα στηρίζεται μόνο στα χρήματα τα οποία λαμβάνει από εμάς». «Θα μπορεί αυτόνομα να είναι σε συνεργασίες με το εξωτερικό, να παίρνει γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα που δεν είναι στο δημόσιο σύστημα και να τους πληρώνει (...) Θα λειτουργεί στο πρότυπο του "Παπαγεωργίου" στη Θεσσαλονίκη». Δηλαδή θα λειτουργεί βάσει των αρχών της ιδιωτικής οικονομίας. Υπενθυμίζεται ότι στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» - όπως αναφέρεται στον εσωτερικό κανονισμό - ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας του «δεν εμποδίζει την ανάπτυξη σε ειδική πτέρυγα τμημάτων και εργαστηρίων προς παροχή ιδιωτικής φύσης ιατρικών υπηρεσιών με ελεύθερη τιμολόγηση, τα έσοδα από τη λειτουργία των οποίων διατίθενται πρωτίστως για την κάλυψη των πάσης φύσης εξόδων τους, τη συντήρησή τους και την περαιτέρω ανάπτυξή τους, ενώ το πλεόνασμα διατίθεται στο Νοσοκομείο για τους σκοπούς του». Επίσης, στο συγκεκριμένο νοσοκομείο γενικεύτηκαν οι «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις, με την απόλυση να ονομάζεται κομψά «μη ανανέωση σύμβασης», χωρίς υποχρέωση μάλιστα του εργοδότη για αποζημιώσεις.

Παραμύθι με κακό τέλος

Για το θέμα είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από πρώτο χέρι οι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές για το έγκλημα στα Τέμπη στο κέντρο της Αθήνας, την περασμένη Κυριακή.

Εκεί, ανάμεσα στους ομιλητές ήταν η Σοφία Ζώρη, μέλος της 5μελούς Επιτροπής ΕΙΝΑΠ στο Παίδων «Αγία Σοφία» και του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ (βλ. και σελ. 16 - 17), που, όπως είπε, το πρωινό που έγινε γνωστό το δυστύχημα βρήκε τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία παίδων σε συμβολική περικύκλωση του Παιδοογκολογικού Τμήματος, ενάντια στην ιδιωτικοποίησή του.

Αποκαλύπτοντας ένα προς ένα τα ψευδή κυβερνητικά επιχειρήματα σημείωσε:

«Ψέμα 1ο. Τα παιδιατρικά ογκολογικά τμήματά μας λειτουργούν ήδη πάνω από 30 χρόνια, πολύ πριν από την ίδρυση της πτέρυγας "Ελπίδα", η οποία απλώς βοήθησε στην ξενοδοχειακή υποστήριξη. Η πτέρυγα αυτή αποτελεί τμήμα του δημόσιου νοσοκομείου, το οποίο πρόκειται να παραδοθεί στους ιδιώτες. Δεν ισχύει ότι όλο αυτό γίνεται για τη δημιουργία "κέντρων αριστείας και αναφοράς". Τα συγκεκριμένα ογκολογικά τμήματα, χάρη στις προσπάθειες όλου του προσωπικού, αποτελούν ήδη κέντρα εμπειρογνωμοσύνης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε διεθνές επίπεδο. Το προσωπικό του νοσοκομείου με τη συμβολή και των συλλόγων γονέων, και όχι ο εκάστοτε "φιλάνθρωπος", είναι που έφεραν τα παιδοογκολογικά στη θέση που βρίσκονται σήμερα. Είναι ήδη κέντρα αναφοράς στο ευρωπαϊκό δίκτυο για τον παιδικό καρκίνο. Οποιαδήποτε μετατροπή του νομικού καθεστώτος όχι απλά δεν θα οδηγήσει σε αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών αλλά μάλλον σε ακύρωση των επιτευγμάτων. Συνολικά υπάρχουν 631 κενές οργανικές θέσεις στο Παίδων. Πώς λοιπόν θα προκύψει αναβάθμιση όταν όχι μόνο δεν θα λυθούν τα προβλήματα της χρόνιας υποστελέχωσης και απαξίωσης αλλά θα τεθούν υπό αμφισβήτηση και τα εργασιακά δικαιώματα μέσω των "νέων" συμβάσεων που θα υπογράψουν οι εργαζόμενοι;

Ψέμα 2ο: Θα "αναβαθμιστεί" λένε σε αυτόνομο και αυτοτελές κέντρο. Ομως ο παιδοογκολογικός ασθενής έχει ανάγκη από όλες τις παιδιατρικές υποειδικότητες.

Ψέμα 3ο, για τη δωρεάν νοσηλεία: Ισως αρχικά η νοσηλεία στο παιδοογκολογικό παραμείνει δωρεάν, για πόσο όμως, δεν ξέρουμε. Είναι βέβαιο πως με τις τεράστιες ελλείψεις πάλι οι γονείς θα οδηγηθούν για εξετάσεις ή ακόμη και για χειρουργεία τελικά στον ιδιωτικό τομέα που θα κερδίζει ακόμη περισσότερο.

Σήμερα, στον 21ο αιώνα, η ανάγκη και η απαίτηση του λαού αλλά και η δυνατότητα που παρέχει η εξέλιξη της επιστήμης είναι η ουσιαστική αναβάθμιση στη φροντίδα αυτών των παιδιών και των οικογενειών με υπηρεσίες Υγείας δωρεάν και υψηλού επιπέδου, με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Με τη δημιουργία και άλλων κέντρων εκτός Αθήνας που θα εξασφαλίζουν την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών.

Το παραμύθι της "ιδιωτικοποίησης για το καλό μας" έχει πάντα κακό τέλος για τον λαό και τα παιδιά του, το νιώσαμε στο πετσί μας με τον χειρότερο τρόπο, ας μη γίνουμε συνένοχοι σε ένα ακόμη έγκλημα εις βάρος της υγείας και της ζωής μας».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΠΕΛΛΑΣ
Συλλαλητήριο στα Γιαννιτσά για την Υγεία

Κινητοποίηση στον Πλατανότοπο Γιαννιτσών πραγματοποίησαν το πρωί της Κυριακής σωματεία και φορείς της Πέλλας, συνεχίζοντας τον αγώνα τους για ουσιαστική ενίσχυση των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας του νομού, για δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους με πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Απαίτησαν να λειτουργήσει άμεσα η ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Εδεσσας, πλήρη εξοπλισμό και στελέχωση με μόνιμο προσωπικό όλων των δημόσιων δομών Υγείας, μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Επίσης, καμία μετακίνηση - συγχώνευση τμημάτων των νοσοκομείων του νομού, αλλά και κατάργηση κάθε ρύθμισης για το «νέο ΕΣΥ», που βαθαίνει την εμπορευματοποίηση της Υγείας.

Ενθαρρυντική ήταν η δραστηριοποίηση αθλητικών ακαδημιών της πόλης, καθώς ο χώρος γέμισε με δεκάδες μικρούς αθλητές που κράτησαν στα χέρια τους πανό με συνθήματα για νοσοκομεία που να λειτουργούν, διεκδικώντας μια καλύτερη ζωή, με δικαιώματα στην Υγεία και στην Παιδεία, με δικαίωμα στα όνειρα, στην αξιοπρέπεια.

Ομάδα ερασιτεχνών ηθοποιών από το Θεατρικό Εργαστήρι Γιαννιτσών μέσα από ένα μικρό σκετς αποκάλυψε με μεράκι και επιτυχία την καθημερινότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός λόγω της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των δημόσιων δομών Υγείας, εξαιτίας της κατεύθυνσης των πολιτικών που στηρίζουν την ιδιωτικοποίηση της Υγείας.

Παρεμβάσεις έγιναν από τον Χαράλαμπο Αποστολίδη, πρόεδρο της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας, τον Σίμο Φωστηρόπουλο, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών, τον Σάββα Παπαδόπουλο, πρόεδρο της Αθλητικής Ακαδημίας Γιαννιτσών, και την Ελένη Χατζηαντωνίου, αντιπρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Πέλλας.

Στην κινητοποίηση μίλησε και ο Γιάννης Αναστασίου, εργαζόμενος στη «Hellenic Train», ο οποίος μετέφερε την αγωνιστική διάθεση που εκφράζεται μέσα από τα συλλαλητήρια των τελευταίων ημερών στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις για το έγκλημα στα Τέμπη, κάτι που γεμίζει όλο τον λαό με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα.

Μέσα από την κινητοποίηση ο λαός της περιοχής έστειλε μήνυμα συνέχισης του αγώνα για ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, για ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και για τα παιδιά τους. Και ανανέωσε το αγωνιστικό ραντεβού για τις απεργιακές συγκεντρώσεις την Πέμπτη 16/3 σε Εδεσσα, Γιαννιτσά και Αριδαία.

ΠΑΙΔΩΝ «Π. ΚΑΙ Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ»
Παιδιά σε ράντζα στο παιδιατρικό νοσοκομείο!

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες της «αναβάθμισης» της παιδιατρικής περίθαλψης που έρχονται από το Νοσοκομείο Παίδων «Π. και Α. Κυριακού». Τα ράντζα που πλημμύρισαν τους διαδρόμους κατά τη διάρκεια της 48ωρης εφημερίας το περασμένο Σαββατοκύριακο είναι η θλιβερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν υγειονομικοί, γονείς και μικροί ασθενείς, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση μέρους των δημόσιων παιδιατρικών νοσοκομείων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ