ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάρτη 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τροπολογία για την αναγνώριση και την κατοχύρωση δικαιωμάτων των καλλιτεχνών

Τροπολογία για την αναγνώριση και κατοχύρωση δικαιωμάτων των καλλιτεχνών κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που συζητείται και ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, που υπογράφουν οι βουλευτές Θανάσης Παφίλης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιάννης Δελής, Χρήστος Κατσώτης, Γιώργος Λαμπρούλης και Λιάνα Κανέλλη, οι οποίοι προτείνουν την τροπολογία:

«Εδώ και 80 μέρες, το σύνολο των καλλιτεχνικών σωματείων έχουν εκφράσει με κάθε τρόπο την αντίθεσή τους στο ΠΔ 85/2022 που υποβαθμίζει τις σπουδές των καλλιτεχνών και δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα στα επαγγελματικά τους δικαιώματα, ενώ ταυτόχρονα απαξιώνει τον κλάδο των παραστατικών τεχνών (...)

Αυτό που ζητούν είναι η δίκαιη επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων τους και αξιοπρεπή εκπαίδευση για εργασία. Ζητούν εντός των προβλέψεων του άρθρου 16 του Συντάγματος αναγνώριση μέσω υπαγωγής όλων των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών και των εργαζομένων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό στην κατηγορία ΤΕ (πλην αυτών που ήδη ανήκουν στην κατηγορία ΠΕ), κάτι το οποίο γίνεται και έχει ήδη γίνει σε ανάλογες περιπτώσεις. Φυσικά τα αιτήματά τους για ίδρυση συστήματος δημόσιας και δωρεάν Ανώτατης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, πανεπιστημιακού επιπέδου και συγκρότηση συστήματος δημόσιας και δωρεάν Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, παράλληλης με το σχολείο σε όλες τις βαθμίδες, καθώς επίσης και για ενίσχυση του σπουδαστικού σώματος με παροχές δωρεάν σίτισης, στέγασης και συγγραμμάτων παραμένουν ενεργά μαζί με όλο το πεδίο των διεκδικήσεών τους.

Σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα της υποβάθμισης των τίτλων σπουδών τους, κατ' επέκταση και των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, προτείνουν:

Την απόδοση κατηγορίας ΤΕ, για το καλλιτεχνικό προσωπικό καθώς και προσωπικό που ασκεί συναφές εκπαιδευτικό έργο, όπως, δάσκαλοι και καθηγητές μουσικής, φωνητικής - τραγουδιού, υποκριτικής, θεάτρου, δραματικής τέχνης, κινηματογράφου, χορού, χορευτικής ερμηνείας, χορογραφίας και υπεύθυνων θεατρικού παιχνιδιού ή άλλων καλλιτεχνικών εργαστηρίων του Δημοσίου, των λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου όπως και των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (με εξαίρεση τα Νομικά Πρόσωπα για τα οποία ισχύει ειδικότερη ισχύουσα ρύθμιση και τα ΝΠΙΔ του Ν. 2273/94), των ΟΤΑ και των νομικών προσώπων αυτών, με την προϋπόθεση κατοχής του κατά περίπτωση παρεχομένου τίτλου ειδίκευσης εσωτερικού ή αντίστοιχου εξωτερικού, όπως περιγράφεται παρακάτω».

Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η πιο κάτω τροπολογία:

«Αρθρο

1. Η εφαρμογή της παραγράφου 8 του άρθρου 26 του Ν. 4325/15, επεκτείνεται στους αποφοίτους των σχολών ανωτέρας Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης που λειτουργούν βάσει του Ν. 1158/81, καθώς και στους κατόχους οποιουδήποτε πτυχίου ή διπλώματος ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ, με αντίστοιχη καλλιτεχνική εμπειρία ή συναφές εκπαιδευτικό έργο τριών τουλάχιστον ετών.

2. Το αρ. 79 του Ν.4481/2017 τροποποιείται ως ακολούθως:

"Οι τίτλοι σπουδών που χορηγήθηκαν από Ανώτερες Δημόσιες και Ιδιωτικές Σχολές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, εφόσον οι τίτλοι αυτοί αποκτήθηκαν, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 1158/1981 (Α' 127), θεωρούνται ισότιμοι προς τους τίτλους σπουδών που χορηγούσαν έως τις 10.6.2003 τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, χωρίς αντιστοιχία προς υπάρχουσες κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα ειδικότητες των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων".

3. Καταργείται κάθε διάταξη που προβλέπει δυνατότητα καθορισμού ειδικού μισθολογίου για το καλλιτεχνικό προσωπικό, με εξαίρεση τους φορείς που ισχύουν ήδη ευνοϊκότερες ρυθμίσεις (ΚΟΑ, ΚΟΘ, ΟΛΣ, ΝΠΙΔ Ν.2273/94)».

«Πλανόδιοι μουσικοί»

Ο Κ. Θωμαΐδης και ο Μ. Ανδρουλιδάκης μιλούν στον «Ριζοσπάστη» για τη νέα τους μουσική παράσταση, που θα φιλοξενηθεί στο «Ιλιον Plus» τα Σάββατα 18 και 25 Μάρτη

Τι συμβαίνει, όταν ένας ραδιοφωνικός παραγωγός διαπιστώνει ότι τόσο αυτός όσο και ο καλεσμένος του δεν έχουν φέρει δίσκους για τη δίωρη εκπομπή τους; Αποφασίζουν να παίξουν και να τραγουδήσουν τα τραγούδια της λίστας τους, μερικά από τα μελωδικότερα κι αγαπημένα τραγούδια της Ελλάδας, της Μεσογείου και της Λατινικής Αμερικής, με ό,τι έχουν στο στούντιο: Τις φωνές τους, μια κιθάρα, ένα μαντολίνο, μια φλογέρα και σφύριγμα...

Γι' αυτήν τη μουσική παράσταση που θα παρουσιαστεί αρχικά για το κοινό της Αθήνας, τα Σάββατα 18 και 25 Μάρτη στις 10 το βράδυ, στο «Ιλιον Plus» (Κοδριγκτώνος 33, Αθήνα) και στη συνέχεια θα ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις, με πρώτο σταθμό τη Θεσσαλονίκη, μιλούν στον «Ριζοσπάστη» ο ταλαντούχος συνθέτης και κιθαρίστας Μανόλης Ανδρουλιδάκης και ο αγαπημένος ερμηνευτής Κώστας Θωμαΐδης, ο καλύτερος τραγουδιστής, σύμφωνα με τον Θάνο Μικρούτσικο, στον ενδιάμεσο χώρο ανάμεσα στο έντεχνο και στο κλασικό τραγούδι και ραδιοφωνικός παραγωγός.

-- Τελικά, τι θα συμβεί όταν ένας ραδιοφωνικός παραγωγός συναντηθεί με τον μουσικό καλεσμένο του και διαπιστώσουν ότι δεν έχουν φέρει δίσκους;

Κ. Θωμαΐδης: Κάνουν την ανάγκη φιλότιμο και παίζουν τα τραγούδια οι ίδιοι.

Μ. Ανδρουλιδάκης: Αλλο που δεν θέλουν, βέβαια. Εχουμε και τη συμμετοχή των θεατών, αφού όλα τα τραγούδια που ακούγονται είναι πολύ γνωστά κι αγαπημένα, με άλλα λόγια είναι τραγούδια της παρέας.

Κ. Θ.: Αλλωστε, στις μέρες μας θεωρώ ότι έχουμε ανάγκη να ξανασμίξουμε μέσα από ένα ρεφραίν.

-- Ποιες μουσικές και τραγούδια θα χωρέσουν στο πρόγραμμά σας;

Μ. Α.: Ταξιδεύουμε εκεί που μας οδηγεί η καρδιά, το συναίσθημα και η μνήμη. Τραγούδια των δημιουργών που συνεργαστήκαμε και τραγούδια άλλων, που αγαπάμε πολύ. Πάντα με τη συνοδεία της κιθάρας, του μαντολίνου, της φλογέρας, του περίφημου σφυρίγματος του Κώστα και την καλή μας διάθεση. Και βέβαια με διφωνίες, συμφωνίες και δημιουργικές διαφωνίες.

Κ. Θ.: Είναι τραγούδια ψυχής, είναι τραγούδια που μας ενώνουν σ' έναν κοινό μύθο. Στην παράσταση, όπως σε κάθε ραδιοφωνική εκπομπή, ακούγονται και μερικές γνωστές και άγνωστες ιστορίες.

Μ. Α.: Πέραν των ελληνικών τραγουδιών, ακούγονται και πολύ γνωστά τραγούδια από Ιταλία και Λατινική Αμερική. Σε αυτό συνδράμουν και οι καλεσμένοι μας στις 18 Μαρτίου «Encardia» με τις ταραντέλες και τα άλλα τραγούδια της Κάτω Ιταλίας. Στις 25 Μαρτίου θα είναι μαζί μας η αγαπημένη μας Ρίτα Αντωνοπούλου.

-- Δεν συναντιέστε πρώτη φορά... Πώς είναι να συνεργάζεστε μαζί;

Κ. Θ.: Εχουμε βρεθεί πολλές φορές με τον Μανόλη επί σκηνής κι αυτό που έχω να πω είναι ότι μ' έχει βοηθήσει πολύ με την αρτιότητα, την κιθαριστική του δεξιοτεχνία και, κυρίως, με το μουσικό του αισθητήριο. Είναι χαρά μου που βρισκόμαστε πάλι μαζί, με ένα πρόγραμμα που το στήσαμε με εφηβικό ενθουσιασμό και συνέπεια ενήλικου.

Μ. Α.: Δεν χρειάζεται να αναφέρω τη μεγάλη καλλιτεχνική αξία του Κώστα Θωμαΐδη, κάτι που έχουν αναγνωρίσει συνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Θάνος Μικρούτσικος. Αυτό που θέλω να προσθέσω είναι ότι αυτό το χαμόγελο που βλέπει ο καθένας στον Κώστα είναι διαρκές κι αληθινό και συντελεί στο να μοιάζουν οι πρόβες με εκδρομή. Ταιριάξαμε από την πρώτη στιγμή και γι' αυτό, άλλωστε, η παράσταση «Πλανόδιοι μουσικοί» θα ταξιδέψει, μετά το «Ιλιον Plus» (18 και 25 Μαρτίου) σε όλη την Ελλάδα με πρώτη στάση τον χώρο τέχνης «Ζώγια» στη Θεσσαλονίκη (7 και 8 Απρίλη).

  • Κρατήσεις, πληροφορίες: 2108824383, 6983600510. Είσοδος: 10 ευρώ. Το εισιτήριο καθήμενου σε τραπέζι προϋποθέτει ελάχιστη κατανάλωση προϊόντος πρόσθετης αξίας.

Α. Π.

Πρεμιέρα για την εξαιρετική παράσταση «Η Νύχτα των Δολοφόνων»

Επίσημη πρεμιέρα έκανε την Πέμπτη 9 Μάρτη η εξαιρετική παράσταση «Η Νύχτα των Δολοφόνων», του Χοσέ Τριάνα, που παρουσιάζει η ομάδα θεάτρου α-silen[θ]io στο Θέατρο 104 (Ευμολπιδών 41, Αθήνα), σε σκηνοθεσία Δανάης Κατσαμένη.

Την παράσταση παρακολούθησε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από μέλη του ΠΓ και της ΚΕ του Κόμματος, που συνεχάρησαν με θερμά λόγια τους συντελεστές.

Το έργο τοποθετείται στην προεπαναστατική Κούβα, τη δεκαετία του 1950, σε ένα σπίτι - μικρογραφία της κοινωνίας η οποία βρίσκεται σε σήψη. Τρία αδέρφια μιλούν και διαφωνούν για την καταπίεση της ζωής, που ενσαρκώνεται στο πρόσωπο των γονιών τους, ενώ παράλληλα σκηνοθετούν ένα θέατρο μέσα στο θέατρο για να την ανατρέψουν. Ετσι, το έργο επιφέρει μια απαιτητική εναλλαγή ρόλων - στην οποία οι ηθοποιοί της παράστασης ανταποκρίνονται εξαιρετικά - και ταυτόχρονα ρίχνει το βλέμμα του «εκτός σπιτιού», στον Τύπο, στην «κοινή γνώμη», στα δικαστήρια κ.λπ., όλα όσα συμβάλλουν στο αναχρονιστικό κατεστημένο που θέλει γκρέμισμα...

Παίζουν οι ηθοποιοί Γιώργος Δρίβας, Βίκυ Λέκκα, Αριάδνη Μιχαηλάρη.

Μετάφραση: Γιάννης Θηβαίος. Επιμέλεια κίνησης: Αννα Λιανοπούλου. Μουσική σύνθεση: Δημήτρης Ανδρονιάδης. Σχεδιασμός φωτισμών: Μανώλης Μπράτσης.

Παραστάσεις κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, στις 21.15, έως τις 6 Απρίλη.

Γενική είσοδος 15 ευρώ, μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων, ατέλειας) 12 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ