Τετάρτη 15 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Πλανόδιοι μουσικοί»

Ο Κ. Θωμαΐδης και ο Μ. Ανδρουλιδάκης μιλούν στον «Ριζοσπάστη» για τη νέα τους μουσική παράσταση, που θα φιλοξενηθεί στο «Ιλιον Plus» τα Σάββατα 18 και 25 Μάρτη

Τι συμβαίνει, όταν ένας ραδιοφωνικός παραγωγός διαπιστώνει ότι τόσο αυτός όσο και ο καλεσμένος του δεν έχουν φέρει δίσκους για τη δίωρη εκπομπή τους; Αποφασίζουν να παίξουν και να τραγουδήσουν τα τραγούδια της λίστας τους, μερικά από τα μελωδικότερα κι αγαπημένα τραγούδια της Ελλάδας, της Μεσογείου και της Λατινικής Αμερικής, με ό,τι έχουν στο στούντιο: Τις φωνές τους, μια κιθάρα, ένα μαντολίνο, μια φλογέρα και σφύριγμα...

Γι' αυτήν τη μουσική παράσταση που θα παρουσιαστεί αρχικά για το κοινό της Αθήνας, τα Σάββατα 18 και 25 Μάρτη στις 10 το βράδυ, στο «Ιλιον Plus» (Κοδριγκτώνος 33, Αθήνα) και στη συνέχεια θα ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις, με πρώτο σταθμό τη Θεσσαλονίκη, μιλούν στον «Ριζοσπάστη» ο ταλαντούχος συνθέτης και κιθαρίστας Μανόλης Ανδρουλιδάκης και ο αγαπημένος ερμηνευτής Κώστας Θωμαΐδης, ο καλύτερος τραγουδιστής, σύμφωνα με τον Θάνο Μικρούτσικο, στον ενδιάμεσο χώρο ανάμεσα στο έντεχνο και στο κλασικό τραγούδι και ραδιοφωνικός παραγωγός.

-- Τελικά, τι θα συμβεί όταν ένας ραδιοφωνικός παραγωγός συναντηθεί με τον μουσικό καλεσμένο του και διαπιστώσουν ότι δεν έχουν φέρει δίσκους;

Κ. Θωμαΐδης: Κάνουν την ανάγκη φιλότιμο και παίζουν τα τραγούδια οι ίδιοι.

Μ. Ανδρουλιδάκης: Αλλο που δεν θέλουν, βέβαια. Εχουμε και τη συμμετοχή των θεατών, αφού όλα τα τραγούδια που ακούγονται είναι πολύ γνωστά κι αγαπημένα, με άλλα λόγια είναι τραγούδια της παρέας.

Κ. Θ.: Αλλωστε, στις μέρες μας θεωρώ ότι έχουμε ανάγκη να ξανασμίξουμε μέσα από ένα ρεφραίν.

-- Ποιες μουσικές και τραγούδια θα χωρέσουν στο πρόγραμμά σας;

Μ. Α.: Ταξιδεύουμε εκεί που μας οδηγεί η καρδιά, το συναίσθημα και η μνήμη. Τραγούδια των δημιουργών που συνεργαστήκαμε και τραγούδια άλλων, που αγαπάμε πολύ. Πάντα με τη συνοδεία της κιθάρας, του μαντολίνου, της φλογέρας, του περίφημου σφυρίγματος του Κώστα και την καλή μας διάθεση. Και βέβαια με διφωνίες, συμφωνίες και δημιουργικές διαφωνίες.

Κ. Θ.: Είναι τραγούδια ψυχής, είναι τραγούδια που μας ενώνουν σ' έναν κοινό μύθο. Στην παράσταση, όπως σε κάθε ραδιοφωνική εκπομπή, ακούγονται και μερικές γνωστές και άγνωστες ιστορίες.

Μ. Α.: Πέραν των ελληνικών τραγουδιών, ακούγονται και πολύ γνωστά τραγούδια από Ιταλία και Λατινική Αμερική. Σε αυτό συνδράμουν και οι καλεσμένοι μας στις 18 Μαρτίου «Encardia» με τις ταραντέλες και τα άλλα τραγούδια της Κάτω Ιταλίας. Στις 25 Μαρτίου θα είναι μαζί μας η αγαπημένη μας Ρίτα Αντωνοπούλου.

-- Δεν συναντιέστε πρώτη φορά... Πώς είναι να συνεργάζεστε μαζί;

Κ. Θ.: Εχουμε βρεθεί πολλές φορές με τον Μανόλη επί σκηνής κι αυτό που έχω να πω είναι ότι μ' έχει βοηθήσει πολύ με την αρτιότητα, την κιθαριστική του δεξιοτεχνία και, κυρίως, με το μουσικό του αισθητήριο. Είναι χαρά μου που βρισκόμαστε πάλι μαζί, με ένα πρόγραμμα που το στήσαμε με εφηβικό ενθουσιασμό και συνέπεια ενήλικου.

Μ. Α.: Δεν χρειάζεται να αναφέρω τη μεγάλη καλλιτεχνική αξία του Κώστα Θωμαΐδη, κάτι που έχουν αναγνωρίσει συνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Θάνος Μικρούτσικος. Αυτό που θέλω να προσθέσω είναι ότι αυτό το χαμόγελο που βλέπει ο καθένας στον Κώστα είναι διαρκές κι αληθινό και συντελεί στο να μοιάζουν οι πρόβες με εκδρομή. Ταιριάξαμε από την πρώτη στιγμή και γι' αυτό, άλλωστε, η παράσταση «Πλανόδιοι μουσικοί» θα ταξιδέψει, μετά το «Ιλιον Plus» (18 και 25 Μαρτίου) σε όλη την Ελλάδα με πρώτη στάση τον χώρο τέχνης «Ζώγια» στη Θεσσαλονίκη (7 και 8 Απρίλη).

  • Κρατήσεις, πληροφορίες: 2108824383, 6983600510. Είσοδος: 10 ευρώ. Το εισιτήριο καθήμενου σε τραπέζι προϋποθέτει ελάχιστη κατανάλωση προϊόντος πρόσθετης αξίας.

Α. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ