ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ: ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Κι άλλος νεκρός απεργός πείνας

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Ο 46χρονος Βελί Γκινές, μέλος της οργάνωσης Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα / Μέτωπο (DHKP/C), είναι ο 24ος νεκρός της απεργίας πείνας, που συνεχίζεται στις τουρκικές φυλακές. Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Ο Αγώνας, όσο και της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας, ο Γκινές, που βρισκόταν σε φυλακή τύπου F -που διαθέτουν τα διαβόητα Λευκά Κελιά, στην Κάντιρα, είχε κατ' επανάληψη υποστεί υποχρεωτική σίτιση στο κρατικό νοσοκομείο της Σμύρνης, «παρά το γεγονός ότι προσπαθούσε να αντισταθεί με όσες δυνάμεις του απέμεναν». Το Σάββατο, όταν άφησε την τελευταία του πνοή, βρισκόταν στην 240ή ημέρα απεργίας πείνας.

Ο Βελί Γκινές βρισκόταν στη φυλακή Ουμράνιγιε το Δεκέμβριο, όταν εισέβαλε η στρατοχωροφυλακή με τα γνωστά αποτελέσματα - τη σφαγή 30 κρατουμένων. Ηταν ανάμεσα σε αυτούς που μεταφέρθηκαν παρά τη θέλησή τους στα «εκσυγχρονισμένα» σωφρονιστικά καταστήματα της Τουρκίας και συνέχισε, σε πείσμα των αρχών που στόχευαν να καταπνίξουν τη διαμαρτυρία των πολιτικών κρατουμένων, την απεργία πείνας.

Η απεργία πείνας συνεχίζεται από εκατοντάδες πολιτικούς κρατούμενους και μέλη των οικογενειών τους. Είναι ξεκάθαρο, λένε, ότι οι νέες φυλακές τούς καθιστούν έρμαια των φυλάκων και βασανιστών τους, με τη δεδομένη απομόνωσή τους και τα βασανιστήρια να καθίστανται απείρως ευκολότερα...

Το τρελό είναι ότι ο απεργός πείνας Γκινές είχε προγραμματιστεί να δικαστεί (!) τις επόμενες ημέρες για «καταστροφή κρατικής ιδιοκτησίας» στην εξέγερση των φυλακών του Δεκεμβρίου, όπως μεταδίδει το Ρόιτερς.

Ο διάλογος στον οποίο κάλεσαν - με μεγάλη δόση υποκρισίας - ευρωβουλευτές αυτό το μήνα την κυβέρνηση και τους απεργούς πείνας απέχει όσο πάντα, αφού είναι δεδομένη η στάση της κυβέρνησης Ετσεβίτ περί «μη-διαπραγμάτευσης με τρομοκράτες». Στο βρόντο, όπως φαίνεται, πηγαίνει και η επίκληση οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων να μην φυλακίζονται Τούρκοι πολίτες για «εγκλήματα σκέψης και έκφρασης»...

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Μεταξύ των αντιδραστικών, νίκησε ο αντιδραστικότερος
  • 120 έδρες καταλαμβάνει το Εθνικό Κίνημα Συμεών ΙΙ, χάνοντας για 1 έδρα την αυτοδυναμία
  • Τέσσερα συνολικά τα κόμματα στη νέα Βουλή: βασιλικοί, κεντροδεξιοί, κεντροαριστεροί και το κόμμα της τουρκικής μειονότητας
  • «Αίνιγμα» η πολιτική του Συμεών

Με το 99% των ψήφων καταμετρημένο, το Εθνικό Κίνημα Συμεών ΙΙ φέρεται να νίκησε στις βουλγαρικές εκλογές

Associated Press

Με το 99% των ψήφων καταμετρημένο, το Εθνικό Κίνημα Συμεών ΙΙ φέρεται να νίκησε στις βουλγαρικές εκλογές
ΣΟΦΙΑ.-

Τα προγνωστικά επαληθεύτηκαν, σχεδόν απόλυτα: με καταμετρημένο το 99,87% των ψήφων, το Εθνικό Κίνημα Συμεών ΙΙ του πρώην βασιλιά Συμεών ΙΙ καταλάμβανε χτες το 43,05% των ψήφων ή 120 έδρες (επί συνόλου 240), η Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων του απελθέντος πρωθυπουργού Ιβάν Κοστόφ καταλάμβανε 18,24%, ο κεντροαριστερός Συνασπισμός για τη Βουλγαρία του Γκεόργκι Παρβάνοφ ελάμβανε 17,35% και το κόμμα της τουρκικής μειονότητας Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες μαζί με τους συμμάχους του, υπό τον Αχμέτ Ντογκάν, ελάμβανε 6,75%. Αυτά τα τέσσερα κόμματα -σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή και αναμετέδωσε το Βουλγαρικό Τηλεγραφικό Πρακτορείο (ΒΤΑ), είναι και τα μόνα που θα συγκροτήσουν τη νέα Βουλή, καθώς μικρότεροι συνασπισμοί κομμάτων δεν υπερέβησαν σε καμία περίπτωση το 3,6%.

Η συμμετοχή στις εκλογές, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ομάδας Μαθηματική Ομάδα «Δήμητρα», έφτασε το 66,70%, ελαφρώς μεγαλύτερη από εκείνην στις εκλογές του 1997 (62,93%). Σύμφωνα με στέλεχος της ομάδας αυτής που μίλησε στο BTA ανέφερε ότι ενδέχεται το ποσοστό του Κινήματος για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες να αυξηθεί ελαφρώς μετά την καταμέτρηση των ψήφων των Βούλγαρων της Τουρκίας, που δεν είχε ολοκληρωθεί ως τη Δευτέρα το μεσημέρι. Γεγονός που έδινε στον Ντογκάν τον, περιπόθητο για τον ίδιο -και, σύμφωνα με τις... κακές γλώσσες, τους πάτρωνές του στην Αγκυρα- ρόλο του «ρυθμιστή ισορροπιών» στο ανατραπέν βουλγαρικό πολιτικό σκηνικό.

Συμμαχιών φιλολογία

Ο περιχαρής πρώην μονάρχης Συμεών, ο οποίος δεν έθεσε υποψηφιότητα για βουλευτική έδρα και θα είναι ο άνθρωπος που θα καθοδηγεί τη νέα κυβέρνηση από το παρασκήνιο, δήλωσε την Κυριακή, όταν η νίκη του είχε γίνει πια σαφής, ότι «μετά τη σημερινή ημέρα, η Βουλγαρία είναι διαφορετική... Μαζί, επιλέγουμε ένα δρόμο οικονομικής και ηθικής ανανέωσης. Δε θα είναι εύκολος, θα υπάρξουν πολλά εμπόδια, αλλά δε θα τον εγκαταλείψουμε». Ο Συμεών, ο πρώτος Ευρωπαίος πρώην μονάρχης που επανέρχεται -για την ώρα κοινοβουλευτικά, αν και πολλοί στη Σόφια λένε ότι μια απόπειρα παλινόρθωσης της μοναρχίας από μέρους του είναι θέμα χρόνου- δεν επανέλαβε τις υποσχέσεις του περί φορολογικών απαλλαγών για τις επιχειρήσεις και άτοκων δανείων για τους ανέργους που είχε δώσει προεκλογικώς, προκαλώντας τα πυρά των αντιπάλων του που μιλούσαν για «κενό γράμμα».

Ο απελθών πρωθυπουργός Κοστόφ παραδέχτηκε την προφανή «πολύ βαριά εκλογική ήττα» της Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων την Κυριακή. Την εξήγησε, επικαλούμενος τις «μη-δημοφιλείς αποφάσεις» που πήρε και τα «λάθη» που έκανε ο (πρώην) κυβερνητικός κεντροδεξιός συνασπισμός του. Δεν είναι σαφές εάν θα υπάρξει μια συμμαχία ανάμεσα στις ΕΔΔ και το Κίνημα Συμεών, αν και βοηθοί του πρώην βασιλιά κάλεσαν τον Κοστόφ να κατανεύσει στο ενδεχόμενο αυτό. Ο Πλάμεν Παναγιότοφ, ο «Νο2» του Κινήματος, επιβεβαίωσε ότι στόχος είναι «η δημιουργία ενός συνασπισμού», μιλώντας σε δημοσιογράφους του «Ρόιτερς».

Πιο πρόθυμος από τους ηγέτες των κομμάτων που εισέρχονται στο κοινοβούλιο, όσον αφορά τη δημιουργία συνασπισμού εμφανίστηκε, όπως είναι λογικό, ο Αχμέτ Ντογκάν του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, ο οποίος είπε πως «δεν υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές» μεταξύ του κόμματός του και αυτού του 64χρονου πρώην βασιλιά. «Ο μόνος όρος που θέτουμε είναι τα όργανα της εκτελεστικής εξουσίας να αξιοποιηθούν για την επίλυση των προβλημάτων των ψηφοφόρων μας» -της τουρκικής μειονότητας, που φθάνει το 8% του πληθυσμού της χώρας-, είπε. Κατά τον ίδιο, υπάρχουν πρόσωπα από τα οποία μπορεί να επιλεγεί ένας «τεχνοκράτης» πρωθυπουργός. Κατέληξε: «πιστεύω ότι η επόμενη κυβέρνηση θα σχηματιστεί στη βάση της συναίνεσης (consensus), των ευρωπαϊκών αξιών και της Ευρω-Ατλαντικής ολοκλήρωσης», κατέληξε.

Ερωτήματα

Τα ερωτήματα για την πλειοψηφία των Βουλγάρων είναι κατά πόσον η κυβέρνηση που θα προκύψει από τη νίκη του Συμεών ΙΙ, είτε αποτελεί προϊόν συνασπισμού είτε όχι, θα βελτιώσει κατά τα υπεσχημένα εκ μέρους του ηγέτη της «μέσα σε 800 ημέρες» την κατάσταση για τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα (αν και η ανεργία επισήμως είναι 17,75%, ανεπίσημοι υπολογισμοί την ανεβάζουν στο 35% με 40%), αν θα αυξήσει το μέσο μισθό που δεν ξεπερνά σε καμία περίπτωση τα 100 δολάρια (διευθυντές επιχειρήσεων ζουν με 30 δολάρια μισθό) και αν θα εκπληρώσει, ακόμη, τις υποσχέσεις προς τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες για «άτοκα δάνεια». Βέβαια, αν έχει κανείς υπ' όψιν του όσα έχουν δηλώσει κατά καιρούς βοηθοί του Συμεών -έστω υπό το προκάλυμμα της ασάφειας- σε πηγές όπως είναι, π.χ., η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, πρέπει να θεωρείται δεδομένη η συνέχιση της αγρίως νεοφιλελεύθερης «γραμμής» του Κοστόφ.

Αίνιγμα, τέλος, παραμένει η βαλκανική πολιτική του Συμεών, αφού παρά τις κορόνες του περί «διασφάλισης της σταθερότητας» στην περιφέρεια από το... ΝΑΤΟ, ο ίδιος προέρχεται από ένα χώρο που εγείρει διεκδικήσεις έναντι, λ.χ., της ΠΓΔΜ. Θα φανεί...

ΙΝΔΙΑ
Ο «ξεχασμένος εμφύλιος» ξανάρχισε...

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ-ΓΚΑΟΥΑΤΙ.-

Η αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε τουλάχιστον 11 διαδηλωτές και εξέδωσε διαταγές σύμφωνα με τις οποίες οι άνδρες της θα πυροβολούν οποιονδήποτε παραβιάσει την επιβληθείσα απαγόρευση κυκλοφορίας στο ανατολικό κρατίδιο Μανιπούρ, μεταδίδει το Ασοσιέιτεντ Πρες, μετά τις βίαιες διαδηλώσεις κατά τις οποίες ένα οργισμένο πλήθος έβαλε φωτιά στο κτίριο του τοπικού Κοινοβουλίου και πολλών εξεχουσών μορφών της τοπικής πολιτικής ζωής.

Τουλάχιστον έξι βουλευτές τραυματίστηκαν - οι τέσσερις μετά τον ξυλοδαρμό τους από διαδηλωτές - και τέσσερις άλλοι υπέστησαν εγκαύματα, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων των αρχών και αυτοπτών μαρτύρων. Η διαδήλωση έγινε από τις πολιτικές δυνάμεις που εναντιώνονται στη συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ της κυβέρνησης του Μανιπούρ και του Εθνικού Σοσιαλιστικού Συμβουλίου του Μανιπούρ, μιας αυτονομιστικής οργάνωσης της φυλής Νάγκα (1,5 εκατ. ψυχές) που πρωταγωνιστεί στον εμφύλιο ο οποίος διαρκεί από την ανεξαρτησία της Ινδίας (1947, από τη Βρετανία).

Η χτεσινή μέρα ήταν η τελευταία μέρα μιας 3ήμερης απεργίας που κήρυξαν 80 οργανώσεις της αντιπολίτευσης, που εκδηλώνουν την αντίθεσή τους στη συμφωνία ειρήνευσης.

Στο Νέο Δελχί, ο υπουργός Εσωτερικών, Λ. Κ. Αντβάνι, ανακοίνωσε ότι ενισχύσεις στέλνονται κατεπειγόντως στο κρατίδιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ