ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διατηρείται μετ' εμποδίων η εκεχειρία

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΛΑ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΑΜΜΑΝ.-

Με δυσκολία, δολοφονικές επιθέσεις και σποραδικές ανταλλαγές πυρών κυλούν οι ώρες για την εύθραυστη ισραηλινο-παλαιστινιακή εκεχειρία. Η απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένει μεγάλη, παρά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις ασφαλείας και τις προσπάθειες συντονισμού. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και βήματα από το Ισραήλ, η εκεχειρία θα καταρρεύσει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Την ίδια στιγμή, η ισραηλινή ηγεσία βίωνε μια πρώτη μεγάλη «κρίση», με αφορμή τη διαφωνία πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών για τον τρόπο περαιτέρω χειρισμού της κατάστασης.

Πολύωρη συνάντηση είχαν, την Κυριακή το βράδυ, ο Αριέλ Σαρόν και ο Σιμόν Πέρες, σε μια προσπάθεια να κατευναστούν τα πνεύματα που οξύνθηκαν ιδιαίτερα μεταξύ τους κατά τη διάρκεια του πρωινού Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Σαρόν φέρεται να «απαγόρευσε» στον Πέρες να ανταποκριθεί θετικά στην πρόταση που κόμισε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, για συνάντηση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών με τον Παλαιστίνιο ηγέτη στο πλαίσιο ενίσχυσης της κατάπαυσης του πυρός. Η απόρριψη Σαρόν προκάλεσε την οργή του Πέρες, που, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, δήλωνε «αδυναμία να συμπεριφερθεί σαν υπάλληλος που εκτελεί εντολές».

Τελικά, χτες, οι τόνοι χαμήλωσαν, αν και για πολλούς αναλυτές ήταν, μόνο, μία πρώτη σύγκρουση που θα έχει και συνέχεια. Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι δεν επιθυμεί να γίνει καμία συνάντηση με την παλαιστινιακή ηγεσία αν δεν υπάρξει πλήρης ηρεμία. Από την άλλη, ο Πέρες εκτιμούσε ότι «ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία, είναι η διπλωματία, με την υποβοήθηση του στρατού».

Εκτός, όμως, από το συγκεκριμένο συμβάν, ο Αριέλ Σαρόν δέχεται πιέσεις και από την έταιρη πτέρυγα των συγκυβερνώντων και υποστηρικτών του, από τους ακροδεξιούς και τους εποίκους. Αποκορύφωμα ήταν η ανοιχτή έκκληση της οργάνωσης των εποίκων Yesha, προς τον πρωθυπουργό, να αναλάβει άμεσα στρατιωτική δράση κατά των Παλαιστινίων. Ο Σαρόν απέφυγε να αποκλείσει οριστικά αυτό το ενδεχόμενο και αρκέστηκε να δηλώσει ότι «στην παρούσα φάση, η κήρυξη ενός πολέμου θα ήταν λάθος από όλες τις απόψεις».

Πάντως, οι απόψεις Σαρόν βρίσκουν ισχυρούς υποστηρικτές εκτός συνόρων. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ σχολίαζε ότι «αν και έχουν γίνει βήματα, δεν υπάρχουν ακόμη οι προϋποθέσεις για επανέναρξη της οποιασδήποτε ειρηνευτικής συνομιλίας ανάμεσα στις δύο πλευρές».

Κρούει τον κώδωνα ο Αραφάτ

Για «εμμονή πολέμου» κατηγόρησε την ισραηλινή ηγεσία ο Παλαιστίνιος ηγέτης, μιλώντας στους Αραβες υπουργούς Εξωτερικών, στην προγραμματισμένη συνάντησή τους στο Αμμάν. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης τόνισε ότι αν το Ισραήλ εξακολουθήσει να να μη θέτει σε εφαρμογή την άρση του στρατιωτικού και οικονομικού αποκλεισμού, ανοίγοντας το δρόμο για πλήρη εφαρμογή της έκθεσης Μίτσελ και για πολιτικές λύσεις, η εκεχειρία θα καταρρεύσει με μαθηματική ακρίβεια. Ο Αραφάτ χαρακτήρισε την κατάσταση «εξαιρετικά επικίνδυνη» και απηύθυνε νέα έκκληση για αποστολή διεθνών παρατηρητών προκειμένου να ελεγχθεί η εφαρμογή της εκεχειρίας.

Την παλαιστινιακή επιφυλακτικότητα και δυσαρέσκεια ενέτεινε και η απόρριψη της πρότασης Ανάν από τον Σαρόν. Ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, υπογράμμιζε ότι «αποτελεί σαφή ένδειξη της αντίθεσης του Σαρόν σε κάθε προοπτική πολιτικής λύσης».

Θύματα εκεχειρίας

Ενας έποικος αυτοκινητιστής έπεσε νεκρός από τα πυρά άγνωστων ενόπλων έξω από τη Νάμπλους, ενώ ο νεαρός συνοδηγός του τραυματίστηκε. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση «Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά» που φέρεται να προέρχεται από τους κόλπους της «Φατάχ». Αμέσως μετά την επίθεση, ο ισραηλινός στρατός επέβαλε, εκ νέου, αυστηρό αποκλεισμό στη Νάμπλους. Ενα 24ωρο νωρίτερα, ένας 9χρονος Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια διαδήλωσης.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε, χτες, ότι προχώρησε σε άρση του αποκλεισμού στη μία από τις εισόδους των πόλεων Καλκιλία και Χαλχούλ, αν και οι υπόλοιπες παρέμειναν αποκλεισμένες. Σύμφωνα με Παλαιστινίους αξιωματούχους, όλες οι ισραηλινές ανακοινώσεις περί άρσης του αποκλεισμού είναι «στάχτη για τα μάτια του κόσμου», αφού 7 πόλεις και αναρίθμητα χωριά παραμένουν αυστηρά αποκλεισμένα, ενώ οδοφράγματα κλείνουν τις κεντρικές οδικές αρτηρίες των παλαιστινιακών περιοχών. Τελευταίες πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν εισβολή των ισραηλινών στρατευμάτων στην περιοχή Ντέιρ αλ Μπάλαχ, στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας.

Τέλος, η οργάνωση «Δυνάμεις λαϊκής αντίστασης», το στρατιωτικό σκέλος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ανέλαβε την ευθύνη για την τοποθέτηση 4 βομβιστικών μηχανισμών στη Χάιφα του Ισραήλ. Ολες οι βόμβες εντοπίστηκαν και εξουδετερώθηκαν από την ισραηλινή αστυνομία.


ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ
«Εισβολή» διαδηλωτών στην αμερικανική βάση

Διαδηλωτής τοποθετεί τις εθνικές σημαίες έξω από την αμερικάνικη βάση

Associated Press

Διαδηλωτής τοποθετεί τις εθνικές σημαίες έξω από την αμερικάνικη βάση
ΒΙΕΚΕΣ.-

Τουλάχιστον 30 διαδηλωτές κατόρθωσαν να διασπάσουν τον κλοιό και να προσπεράσουν τα συρματοπλέγματα της αμερικανικής βάσης, που βρίσκεται στη νησίδα Βιέκες, στο Πουέρτο Ρίκο, και κατέλαβαν το πεδίο βολής βομβών, αποτρέποντας χτες κατά αυτόν τον τρόπο τη νέα δοκιμή, όπως μετέδωσαν χτες το «Ρόιτερς», το βρετανικό BBC και το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Σύμφωνα με το CNN, ουδείς εκ των αξιωματούχων της αμερικανικής βάσης δεν ήταν διαθέσιμος, για να επιβεβαιώσει το γεγονός ή να σχολιάσει τα αιτήματα των διαδηλωτών και ουδεμία ένδειξη δεν υπήρχε, εάν και κατά πόσο ξεκίνησε η δοκιμή, η οποία περιλάμβανε ασκήσεις με πυρά και βόμβες από μαχητικά αεροσκάφη F-14, F-18 και EA-6B Prowlers, τα οποία θα απογειώνονταν από το αεροπλανοφόρο USS Theodore Roosevelt. Εκτός από το συγκεκριμένο τμήμα της άσκησης που αναμένεται να διαρκέσει 19 ημέρες, οι ασκήσεις βομβών στο Βιέκες θα συνεχιστούν, σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, και «κύριος στόχος τους» θα είναι περίπου το 3% της συνολικής έκτασης των 33.000 εκταρίων εδάφους που καταλαμβάνει η νησίδα Βιέκες.

Από την άλλη πλευρά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν οι διοργανωτές των κινητοποιήσεων έξω από το Στρατόπεδο Γκαρσία, δήλωσαν ότι πάνω από 20 διαδηλωτές εισέβαλαν στη βάση και 8 εκ των διαδηλωτών συνελήφθησαν, ενώ αρνήθηκαν να διευκρινίσουν πόσοι διαδηλωτές έχουν φθάσει στη νησίδα Βιέκες. Κύρια αιτήματα των διαδηλωτών είναι ο τερματισμός των ασκήσεων με βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου και πραγματικά πυρά, η άμεση και οριστική απομάκρυνση των αμερικανικών δυνάμεων από το Βιέκες, παρά την «προσφορά» που έγινε από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Ουόκερ Μπους και ενώ βρισκόταν στην Ισπανία, τον πρώτο σταθμό της πενθήμερης ευρωπαϊκής περιοδείας του, να αποσύρει όλες τις αμερικανικές δυνάμεις το 2003. Εξάλλου, οι διαδηλωτές τόνισαν ότι πρόκειται για μία «ανούσια προσφορά», καθώς υπάρχει προγραμματισμένο δημοψήφισμα των κατοίκων του Βιέκες για την παραμονή της βάσης, και το αποτέλεσμα τονίζουν θα είναι συντριπτικό.

Η διαμάχη για την αμερικανική βάση κρατά χρόνια. Για την ακρίβεια από το 1941, οπότε και η ίδρυση της βάσης. Τα τελευταία χρόνια όμως ο αγώνας για την απομάκρυνσή της έχει γιγαντωθεί. Αποκορύφωμα τον περασμένο Φλεβάρη, όταν ήρθαν στο φως οι αποκαλύψεις για τα βλήματα και τις οβίδες με απεμπλουτισμένο ουράνιο, οπότε και μετά από γενική λαϊκή απαίτηση ορίστηκε δημοψήφισμα, ενώ οι κάτοικοι του νησιού, υπέβαλαν μήνυση κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ, και ζητούν αποζημίωση 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

  • Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού ναυτικού, η άσκηση τελικά πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε στις 2 το μεσημέρι, τοπική ώρα. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για την τύχη των διαδηλωτών, που βρίσκονταν στο πεδίο βολής.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Διογκώνονται οι κοινωνικές ταραχές, ανησυχούν ΗΠΑ - ΕΕ

ΑΛΓΕΡΙ.-

Μαίνονται τα επεισόδια και οι ταραχές σε πολλές αλγερινές πόλεις, όπου πλήθος εξοργισμένων πολιτών συγκρούεται με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις χωρίς σταματημό όλα τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Για πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία, αλλά και αναλυτές, τίθεται πλέον σοβαρά το ερώτημα κατά πόσον ο Αλγερινός Πρόεδρος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα είναι σε θέση να ελέγξει ή όχι την κατάσταση, ενώ ΕΕ και ΗΠΑ, μέσω της διπλωματικής οδού, δεν έκρυψαν την ανησυχία τους, καλώντας την αλγερινή ηγεσία να πράξει το «καλύτερο δυνατό» για να «παταχτεί η βία».

Καταστήματα καταστράφηκαν, δημόσια κτίρια πυρπολήθηκαν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις διεκόπησαν οι τηλεφωνικές επικοινωνίες, καθώς ανεξέλεγκτο το οργισμένο πλήθος συγκρουόταν με τις αστυνομικές δυνάμεις και επιδιδόταν σε βανδαλισμούς. Οι τελευταίες δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από τις πόλεις της βερβερικής επαρχίας της Καμπυλίας και την πρωτεύουσά της Τίζι Ούζου, στη βία είχαν παραδοθεί και οι πόλεις της ανατολικής Αλγερίας Μπετζάια, Ανάμπα, Γκουέλμα και πολλές άλλες, όπως επίσης και η πρωτεύουσα Αλγέρι.

Δημοσιογραφικές πηγές, επίσης, διέψευδαν τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι οι νεκροί, από τη μαζικότατη διαδήλωση της περασμένης Πέμπτης στο Αλγέρι, είναι 6, οι τραυματίες φθάνουν τους 946 και οι συλλήψεις ξεπέρασαν τις 335.

Εκτιμώντας ότι η διαμορφωθείσα, τους τελευταίους δύο μήνες, κατάσταση στην Αλγερία τείνει να γίνει «άκρως επικίνδυνη, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η συνολική ανατροπή της ηγεσίας», η ΕΕ, κατά την πρόσφατη Σύνοδο στο Γκέτεμποργκ, προσφέρθηκε να «βοηθήσει με κάθε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό μέσο την αλγερινή κυβέρνηση να βρει τρόπους αποκλιμάκωσης της κατάστασης». Σε ανάλογη προσφορά προχώρησε και η Ουάσιγκτον, αφήνοντας περιθώριο ακόμη και για χρήση «σκληρότερων κατασταλτικών μέτρων». Η αλγερινή ηγεσία, πάντως, δεν είχε σχολιάσει τις «προσφορές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ