ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΡΑΜΜΟΣ
Προσκύνημα στη μνήμη των ηρώων

«Αυτά τα βουνά, παιδάκι μου, αν είχαν στόμα και μιλιά, θα βούιζαν», μας λέει μία από τις μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) και δείχνει τις κορφές του Γράμμου. Στα «άπαρτα και απάτητα» - όπως τα λέγανε οι αγωνιστές της δημοκρατίας - αυτά βουνά, βρέθηκαν από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή οι παλιοί αντάρτες της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, στο τριήμερο προσκύνημα που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Τραυματιών Αναπήρων και Θυμάτων (ΠΕΑΤΑΘ) του ΔΣΕ (1946 - 1949), για να τιμήσει τα 55 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού και τα 60 από την ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ). Το προσκύνημα συνδυάστηκε με τη συμπλήρωση 53 χρόνων (Ιούνης 1948) από το μεγάλο ελιγμό των δυνάμεων του ΔΣΕ από το Γράμμο στο Βίτσι και την αποτυχία του κυβερνητικού στρατού να εγκλωβίσει τους αντάρτες. Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο ιστορικό ύψωμα, Πύργος της Κοτύλης.

Στα βουνά αυτά, κάθε λόφος, κορφή και ύψωμα έχουν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία. Ιστορία, που δε «στοιχειώνει» - όσο και αν το ήθελαν και το θέλουν οι δυνάμεις της αντίδρασης - και που όσο περνούν τα χρόνια γίνεται πιο επίκαιρη, πιο διδακτική για τους νέους της χώρας μας. Γιατί κάθε τόπος στα βουνά του Γράμμου και του Βίτσι είναι και τόπος θυσίας για να ξημερώσει ένα καλύτερο αύριο για τις επόμενες γενιές.

Οι επιχειρήσεις το καλοκαίρι του 1948

Στις 14 Ιούνη του 1948, ξεκινούν στο Γράμμο οι μεγάλες μάχες για την κατάληψη, από πλευράς της αντίδρασης, του βουνού και την πλήρη διάλυση του ΔΣΕ. Η επιχείρηση με την επωνυμία «Σχέδιο Κορωνίς» τελειώνει τη νύχτα 20 προς 21 Αυγούστου (70 μέρες μετά), με τον περίφημο ελιγμό των δυνάμεων του ΔΣΕ, οπότε, μέσω της Αλεβίτσας, τα τμήματα του λαϊκοαπελευθερωτικού στρατού σπάνε τον κλοιό των κυβερνητικών και περνάνε στο Βίτσι. Οι μάχες που διεξήχθησαν εκεί ήταν από τις σκληρότερες σε όλη τη διάρκεια του Εμφυλίου. Μάλιστα, τις επιχειρήσεις των κυβερνητικών επέβλεπε ο ίδιος ο Βαν Φλιτ, αρχηγός της Αμερικάνικης Στρατιωτικής Αποστολής και επικεφαλής ολόκληρου του στρατιωτικού επιτελείου.

Στο Πύργο της Κοτύλης

Ο Πύργος της Κοτύλης (ή όπως τον λένε οι ντόπιοι «Χάρο») στη διάρκεια του ελιγμού, στις 21 Αυγούστου, αποτελούσε ένα από τα περάσματα του ΔΣΕ προς το Βίτσι, το οποίο «κρατούσαν» τρεις νέοι αντάρτες. Μόλις, όμως, πέρασαν και οι τελευταίοι, τα τρία παλικάρια βρέθηκαν κυκλωμένα από τους κυβερνητικούς. Τότε, αφού πολέμησαν ηρωικά, προτίμησαν να πέσουν από τον απότομο γκρεμό του «Χάρου» (τουλάχιστον 200 μέτρα ύψος), παρά να πιαστούν αιχμάλωτοι. Οι ήρωες αυτοί ήταν οι Γιάννης Δούρος, Νίκος Χατζηβασιλείου και Θάνος Δημητρίου.

Στο ιστορικό αυτό σημείο - πέρσι στήθηκε εκεί τιμητική πλάκα - οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού πραγματοποίησαν, το πρωινό του Σαββάτου, εκδήλωση προς τιμήν όλων των ηρώων του ΔΣΕ.

Η Χρυσούλα Γκόγκογλου, γραμματέας της ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ, ανοίγοντας την εκδήλωση, είπε: «Οταν γίνονταν οι πολεμικές επιχειρήσεις στο Γράμμο, με τις βόμβες Ναπάλμ - που πρωτοδοκιμάστηκαν εδώ - να θερίζουν, νόμιζες ότι κανείς δεν πρόκειται να βγει ζωντανός μετά τις 70 αυτές μέρες. Κι όμως, τα καταφέραμε».

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Δημήτρης Κασούρης, πρόεδρος της ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ, ο οποίος, αναφερόμενος στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο, τόνισε: «Σκοπός μας είναι να δώσουμε στις μεταπολεμικές γενιές την αλήθεια για τους οργανωτές του Εμφυλίου και τις πραγματικές επιδιώξεις τους». Τότε που «οι Αγγλοι οργάνωσαν και καθοδήγησαν τις εθνικόφρονες συμμορίες ενάντια στο λαό και για όλο το μεταβαρκιζιανό όργιο σε βάρος του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ». Χαρακτηριστικά είναι ορισμένα από τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος και αφορούν την περίοδο 1945 - 1946: Πάνω από 2.000 δολοφονίες, 5.680 τραυματίες, 28.450 βασανισμένοι, 100.000 φυλακισθέντες, 166 βιασμοί γυναικών, 834 εκτελεσθέντες.

«Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, οι χιλιάδες καταδιωκόμενοι αγωνιστές αναγκάστηκαν να ξαναπάρουν τα όπλα για να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία της πατρίδας ενάντια στο μονόπλευρο εμφύλιο πόλεμο. Ετσι δημιουργήθηκε ο ΔΣΕ», θύμισε. Τέλος σημείωσε ότι, όπως τότε έτσι και σήμερα - κάτω από τις νέες συνθήκες της Νέας Τάξης Πραγμάτων - το ΚΚΕ παραμένει ο μόνος συμπαραστάτης στον αγώνα του λαού και των εργαζόμενων.

Η εκδήλωση τιμής έκλεισε, τραγουδώντας το «Επέσατε θύματα» και ρίχνοντας λίγα λουλούδια από τον γκρεμό, όπου έπεσαν τα τρία παλικάρια του ΔΣΕ.

Μυστηριώδες τριπλό φονικό στη Θάσο

Εργο επαγγελματιών εκτελεστών ήταν ο τριπλός φόνος, που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου στην Καλλιράχη Θάσου. Τα θύματα είναι ο Γιάννης Γκουλούσης, διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών της Νομαρχίας Καβάλας, ο Γιάννης Χαλκίδης, 55 ετών, υπάλληλος στην Τοπογραφική Υπηρεσία και ο 49χρονος συγγενής του Γκουλούση Κυριάκος Αθανάσας, στέλεχος στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Ο ψυχρός δολοφόνος, όπως τον χαρακτήρισε ο ιατροδικαστής, αφού πυροβόλησε τα θύματά του με 9άρι πιστόλι, τους έδωσε στο τέλος τη χαριστική βολή.

Ο Γιάννης Γκουλούσης είχε μεταβεί στη βίλα του μαζί με τον Γ. Χαλκίδη και τον Κ. Αθανάσα. Από το βράδυ του Σαββάτου, οι τρεις άνδρες δεν έδωσαν σημεία ζωής. Τους αναζήτησαν στα κινητά τους οι συγγενείς τους κι όταν μετά τις επανειλημμένες κλήσεις δεν έλαβαν απάντηση, ειδοποίησαν τον αδελφό του Γ. Γκουλούση να μεταβεί στην εξοχική κατοικία για να δει τι συμβαίνει. Οταν αυτός τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας έφθασε στην Καλλιράχη, βρήκε δολοφονημένα τα τρία άτομα. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι αστυνομικοί και ο ιατροδικαστής, οι Γ. Γκουλούσης και Γ. Χαλκίδης βρίσκονταν πεσμένοι μέσα σε μια λίμνη αίματος στο μπαλκόνι του σπιτιού, όπου λίγο πριν πυροβοληθούν έπιναν καφέ με τον δολοφόνο. Ο Κυριάκος Αθανάσας βρισκόταν την ώρα του φόνου στον κήπο και όταν άκουσε τους πυροβολισμούς επιχείρησε να φύγει, αλλά ο δολοφόνος τον κυνήγησε και τον σκότωσε.

Τα αίτια του μακελειού παραμένουν άγνωστα, ενώ ερευνάται αν το τριπλό φονικό έχει σχέση με την επαγγελματική δραστηριότητα των θυμάτων.

Για τον εντοπισμό των αγνώστων που δολοφόνησαν τους τρεις άνδρες, η αστυνομία εξαπέλυσε από χθες τα ξημερώματα ανθρωποκυνηγητό σ' όλη τη Β. Ελλάδα. Σε αεροδρόμια, λιμάνια και σιδηροδρομικούς σταθμούς διεξάγονταν έρευνες και είχαν στηθεί μπλόκα σε εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους.

Βαριά καταδίκη Κ. Καρπούζου και Π. Κατσίλα

Σε βαριές ποινές καταδικάστηκαν χτες από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών οι Κώστας Καρπούζος 32 χρόνων και Παναγιώτης Κατσίλας 33 χρόνων, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στις 14-2-2000 στο Πολυτεχνείο, μετά από επεισόδια που είχαν γίνει στο κέντρο της Αθήνας, στον απόηχο μεγάλης μαθητικής διαδήλωσης κατά του αντιεκπαιδευτικού νόμου Αρσένη. Αν και ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την απαλλαγή των κατηγορουμένων για όλες τις πράξεις που τους αποδίδονταν και την ενοχή τους μόνο για μια παράβαση του ΚΟΚ, το δικαστήριο με πλειοψηφία 4 - 3 (οι τρεις τακτικοί δικαστές και ένας ένορκος) τους κήρυξε ενόχους για «έκρηξη, προώθηση πυρκαγιάς σε αυτοκίνητο, κατοχή εκρηκτικών, διατάραξη κοινής ειρήνης και παράβαση ΚΟΚ» και τους επέβαλε ποινές κάθειρξης 11 χρόνων και 6 μηνών και 11 χρόνων και 3 μηνών, αντίστοιχα.

Οι ίδιοι, στις απολογίες τους, αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι είχαν πάει με ένα μηχανάκι στο Πολυτεχνείο όταν είχαν τελειώσει τα επεισόδια, για να πάρουν μια φίλη τους φοιτήτρια. Ο εισαγγελέας πείστηκε από την εξήγηση αυτή, επισημαίνοντας ότι ήταν τυχαίο περιστατικό η παρουσία τους στο συγκεκριμένο χώρο και ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για να καταδικαστούν, αφού κανείς δεν τους είδε να κατασκευάζουν βόμβες μολότοφ και να τις πετούν. Εξάλλου, μόνο δύο από τους πέντε αστυνομικούς, που κατέθεσαν ως μάρτυρες στη δίκη, είπαν ότι τους αναγνωρίζουν ως συμμετέχοντες στα επεισόδια.

Και οι δυο είχαν προφυλακιστεί στις 18-1-2000, μετά την απολογία τους στον 18ο τακτικό ανακριτή Αθηνών. Παρέμειναν στη φυλακή 50 μέρες και τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι, λόγω του κινδύνου που διέτρεχε η υγεία τους από την απεργία πείνας, την οποία έκαναν όσο διαρκούσε η κράτησή τους.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ διοργανώνει και φέτος τη μεγάλη παραδοσιακή συνάντηση των Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων στον Αγιο Νικόλαο Νάουσας στις 23/24/6-01. Πούλμαν αναχωρούν το Σάββατο 23-6-01 από την πλατεία Κάνιγγος στις 7 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής (έως 20-6/01) στα τηλ.: 52.30.526 και 52.30.534.

Εγκαίνια Μουσείου Εθν. Αντίστασης

Το ΔΣ της «Ενωσης Φίλων Μνήμης του Διαμαντή», με τη συμπλήρωση 52 χρόνων από το θάνατο του αγωνιστή της Εθν. Αντίστασης και του ΔΣΕ, Γιάννη Αλεξάνδρου - Διαμαντή, διοργανώνει εκδήλωση προς τιμήν του και εγκαινιάζει στο σπίτι όπου γεννήθηκε - και το οποίο αναπαλαιώθηκε πρόσφατα - Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και Λαογραφικό Μουσείο. Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 24-6-01 στις 11.00 π.μ. στη Λιλαία (Κ. Αγόριανη) Δήμου Παρνασσού.

- Πούλμαν για την εκδήλωση δρομολογούν: Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ, που αναχωρούν από την πλατεία Κάνιγγος στις 6.30 π.μ. Τηλ.: 82.34.296 και 82.22.952 και το Παράρτημα Πειραιά της ΠΕΑΕΑ, που αναχωρεί από την Αγία Τριάδα (Πειραιά) στις 7.00 π.μ. Τηλ.: 41.24.696 (από τις 8 π.μ. έως 12 μεσημέρι).

Επέτειος

Ο Δήμος Αιτωλικού και το Τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ την Κυριακή 24-6-01 στις 10.30 π.μ., τελεί το καθιερωμένο ετήσιο τρισάγιο στο σιδηροδρομικό Σταθμό Αιτωλικού, τιμώντας τη μνήμη των πεσόντων αγωνιστών κατά την ανατίναξη του τρένου με Γερμανούς στις 21-6-1944.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ