ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΚΕΝΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΣΟΦΤΕΞ»
«Πάρτε πίσω τις απολύσεις τώρα»!

Πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στα γραφεία της εταιρίας, διαδηλώνουν σήμερα έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ κινητοποιούνται επίσης την Πέμπτη και την Παρασκευή

Από τη συμβολική κατάληψη στα γραφεία της εταιρίας
Από τη συμβολική κατάληψη στα γραφεία της εταιρίας
Σε συμβολική κατάληψη των γραφείων του διευθύνοντα συμβούλου της «ΣΟΦΤΕΞ» προχώρησαν χτες από το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση, απαιτώντας την ανάκληση των 12 πρόσφατων απολύσεων. «Πάρτε πίσω τις απολύσεις τώρα», ήταν το μήνυμα που έστειλαν στους υπεύθυνους. Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου αποφάσισε 4ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη και πορεία στο υπουργείο Εργασίας και νέα 24ωρη την Παρασκευή. Σήμερα, οι εργαζόμενοι της ελληνικής χαρτοποιίας θα διαδηλώσουν έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης. Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι της «ΣΟΦΤΕΞ» συνεχίζουν τον αγώνα τους σταθερά και με συνέπεια εδώ και δυο βδομάδες για ανάκληση των απολύσεων και ακύρωση της σύμβασης πώλησης της εταιρίας, η οποία όχι μόνο έχει χαρακτήρα ξεπουλήματος, αλλά ήδη έχει απαξιωθεί και σε κάποιες ελάχιστες - για τα «μάτια του κόσμου» - εγγυήσεις, όπως η διατήρηση των... θέσεων εργασίας!

Από το μεσημέρι, χτες, αγανακτισμένοι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της εργοδοσίας και φώναζαν για το δικαίωμα στη δουλιά και την ανάκληση των 12 απολύσεων των συναδέλφων τους. Οπως είπαν στο «Ρ», είναι αποφασισμένοι να παλέψουν με συνέχεια και συνέπεια για να πάρει η εργοδοσία πίσω τις απολύσεις. Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια διάφορων εργαζομένων: «Δεν έχουμε άλλο τρόπο, η κατάληψη είναι μορφή πίεσης», «Τόσα χρόνια δουλεύουμε και μας κοροϊδεύουν», «Αίμα έχουμε δώσει γι' αυτό το εργοστάσιο», «Διώχνουν εργαζόμενους ενώ στο Μεγάλο Πεύκο δεν έχουμε κόσμο να δουλέψει». Αλλοι εργαζόμενοι υποστήριζαν ότι η χαρτοποιία θα σωθεί αν υπάρξει πολιτική βούληση από την κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικός των προθέσεων και διαθέσεων ήταν και ο «διάλογος» που έγινε μεταξύ του Π. Νάιτ, διευθύνοντα συμβούλου, και των εργαζομένων, όταν ο εκπρόσωπος της εργοδοσίας βγήκε έξω να «διαμαρτυρηθεί» ότι δεν επιτρέπεται να έρθει ο Τύπος σε... ιδιωτικό χώρο. Οι εργαζόμενοι τού έθεσαν τις απόψεις τους για το κομμάτιασμα της εταιρίας και την εξαφάνισή της, για τη μείωση των καταναλωτικών προϊόντων της εταιρίας, για τις απολύσεις που μπορεί να γίνουν και 200 (!), όπως τους διαμήνυσε ο εργοδότης στην τελευταία συνάντηση.

Ο διευθύνων σύμβουλος απάντησε «με άλλα λόγια να αγαπιόμαστε». Κατ' αρχάς, όπως είπε, δε θεωρεί «νορμάλ» το περιβάλλον γι' αυτό δεν μπορεί να συζητήσει με τους εκπροσώπους του Τύπου, ότι η συμβολική κατάληψη «βραχυκύκλωσε» τη συνέχεια της συζήτησης, ότι οι απολύσεις είναι γνωστές εδώ και τρεις-τέσσερις μήνες και μάλιστα «έχουν μπαγιατέψει», όπως είπε χαρακτηριστικά! Επιπλέον τόνισε πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σχέδιο μείωσης προσωπικού αλλά στην πορεία αναδιοργάνωσης, όπως τη χαρακτήρισε, που πρέπει να γίνει θα βρεθούμε σε «περιπτώσεις» μείωσης προσωπικού! Χαρακτηριστικό είναι ότι επικαλέστηκε τη δύσκολη... οικονομική θέση της εταιρίας λόγω και της μισθοδοσίας των εργαζομένων, γι' αυτό, βέβαια, δε φταίνε οι εργαζόμενοι ούτε η κοινοπραξία, είπε.

Στην ερώτηση εργαζόμενου τι χρειάζονται 40 διευθυντές που προσλαμβάνονται συνέχεια, ενώ απολύονται εργαζόμενοι, δεν υπήρξε ως συνήθως απάντηση. Σε ερώτηση του «Ρ» για την πολιτική πλαφόν στις πωλήσεις και ουσιαστικά το διώξιμο πελατών, απάντησε χαρακτηρίζοντάς τις εμπορικές κινήσεις που δε φέρνουν πάντα θετικό αποτέλεσμα!

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» - ΕΚΑ
Υπόθεση των εργαζομένων ο αγώνας

Εντονη κριτική στην πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, σχετικά με τη στάση της απέναντι σε κρίσιμα ζητήματα για την εργατική τάξη

Για φιλοεργοδοτικές, φιλοΕΟΚικές και συντηρητικές αντιδραστικές πρακτικές, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία», την πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση), μετά από τη στάση που έχουν κρατήσει σε σχέση με μια σειρά ζητήματα όπως: Το Ασφαλιστικό, την Υγεία, τις ιδιωτικοποιήσεις, τον «τρομονόμο» και τις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους να μαζικοποιήσουν τα σωματεία τους και να φτιάξουν παντού επιτροπές αγώνα.

Οπως αναφέρει η ΔΑΣ στην ανακοίνωση, στο πρόσφατο συνέδριο και στις συνεδριάσεις της Εκτελεστική Επιτροπής και της διοίκησης, έθεσε σοβαρότατα ζητήματα. Συγκεκριμένα, την ανάγκη κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και διαμόρφωση αιτημάτων που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης. Τη λήψη πρωτοβουλιών για διεύρυνση αγώνων στο χώρο της Υγείας, ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική μεταρρύθμιση. Ακόμη, την τύχη μεγάλων στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων («Ολυμπιακή», «Σόφτεξ» κλπ.) που οδηγούνται σε ξεπούλημα. Την ψήφιση του «τρομονόμου» και το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται ενάντια στις διαδηλώσεις και τον εντεινόμενο κυβερνητικό και εργοδοτικό αυταρχισμό και, τέλος, τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.

«Η στάση των τριών παρατάξεων εμπόδισε το συνέδριο και τη διοίκηση του ΕΚΑ να παίξουν το ρόλο του διαφωτιστή των εργαζομένων, του οργανωτή των αγώνων των εργαζομένων της Αθήνας, συμβάλλοντας έτσι στην απόκρουση της βάρβαρης εργοδοτικής και κυβερνητικής επίθεσης», σημειώνει η ΔΑΣ και συμπληρώνει: «Η θέση τους στα παραπάνω ζητήματα δείχνει ότι ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός, η διαμορφωμένη εργατική αριστοκρατία μετατοπίζεται σε ακόμα πιο αντιδραστικές συντηρητικές κατευθύνσεις, τραβώντας και το ΕΚΑ (όπως τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ) σε πιο φιλοεργοδοτικές και φιλοΕΟΚικές κατευθύνσεις».

Οπως καταγγέλλει συγκεκριμένα η ΔΑΣ, αποδέχονται στην ουσία: Το κυβερνητικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό με αύξηση των εργατικών εισφορών, τα όρια ηλικίας στα 65, την ιδιωτικοποίηση των τομέων υγείας, πρόνοιας, σύνταξης. Το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου στους ιδιώτες, κοροϊδεύοντας τους εργαζόμενους ότι μπορούν να διασφαλιστούν εργατικά δικαιώματα και εθνικό συμφέρον με μια «καλή» ιδιωτικοποίηση. Τον περιορισμό συνδικαλιστικών, κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων, αρνούμενοι να πάρουν πρωτοβουλίες για ακύρωση στην πράξη του «τρομονόμου», καταδίκης και αποκάλυψης της κυβερνητικής πολιτικής. Ακόμα ότι αποδέχονται τον εγκληματικό ρόλο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, τις εγκληματικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες που εκθέτουν το λαό μας στον κίνδυνο πολεμικών τυχοδιωκτισμών.

«Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει και δεν μπορούν να εμπιστευτούν την τύχη των αγώνων τους και τα δικαιώματά τους στον κυβερνητικό συνδικαλισμό και την εργοδοτική αριστοκρατία. Είναι ανάγκη μέσα από τα σωματεία και τις επιτροπές αγώνα να αναπτύξουν τη δράση τους. Η ενίσχυση του ταξικού πόλου, του ΠΑΜΕ, η συσπείρωση σε ταξική κατεύθυνση αποκτούν αποφασιστικό χαρακτήρα και συνδέονται με την ίδια την ανάπτυξη και την αποτελεσματικότητα των αγώνων της εργατικής τάξης», επισημαίνει η ΔΑΣ. Καταλήγοντας, δηλώνει ότι το επόμενο διάστημα θα δώσει όλες της τις δυνάμεις για την οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων της Αθήνας και τη συνέχιση των αγώνων.

«ΓΙΩΤΗΣ ΑΕ»
Εννιά ατυχήματα σε ένα μήνα

Καταγγελία του Σωματείου Ζύθων - Ποτών και Τροφίμων για τις συνθήκες εργασίας στην επιχείρηση

Το φόβο του ατυχήματος βιώνουν καθημερινά οι περίπου 200 εργαζόμενοι στην εταιρία «ΓΙΩΤΗΣ ΑΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ», καθώς η εργοδοτική ασυδοσία, η εντατικοποίηση της δουλιάς και η παντελής έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας είχαν σαν αποτέλεσμα, μόνο τον τελευταίο μήνα, να γίνουν εννιά εργατικά ατυχήματα.

Την παραπάνω απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην επιχείρηση καταγγέλλει με ανακοίνωση το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Ζύθων - Ποτών και Τροφίμων. Ο φόβος και η τρομοκρατία που έχει επιβάλει η εργοδοσία είναι καθημερινός. Η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι συμβασιούχοι, που εργάζονται καθημερινά σε όλες τις θέσεις, κάτω από τη συνεχή απειλή της απόλυσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι κάποιοι από τους εργαζόμενους που είχαν ατύχημα τον τελευταίο μήνα ήταν όταν η εργοδοσία τούς ανάγκασε να πάνε σε άλλο πόστο για να καλύψουν ανάγκες της παραγωγής.

«Πού το πάει, επιτέλους, η εργοδοσία; θα θυσιάζονται οι εργαζόμενοι για ένα μεροκάματο πείνας και η εταιρία θα αυξάνει προκλητικά τα κέρδη της;». Τα παραπάνω ερωτήματα θέτει στην ανακοίνωση το Σωματείο. Παράλληλα, απευθύνει ερώτηση και προς τα συναρμόδια υπουργεία για το «τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για να σταματήσει αυτό το καθεστώς στην επιχείρηση». Τέλος, το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να αντισταθούν στην εργοδοτική ασυδοσία και να συσπειρωθούν στο σωματείο, ώστε από κοινού να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΧΙΛΤΟΝ»
Νέες κινητοποιήσεις από αύριο

Σε τρίωρες στάσεις εργασίας (8-11) ανά βάρδια προχωρούν αύριο και την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Χίλτον». Απαιτούν την ανάκληση των έξι πρόσφατων απολύσεων, καθώς και σαφείς απαντήσεις από τη διοίκηση του ξενοδοχείου για το μέλλον των εργαζομένων μετά τις διάφορες φήμες που κυκλοφορούν για πολύμηνη ανακαίνιση του ξενοδοχείου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διάφορες ανακοινώσεις που έχουν κυκλοφορήσει μέσω του «Ιντερνετ» επικρατούν δυο σενάρια σχετικά με την ανακαίνιση του ξενοδοχείου. Το πρώτο σενάριο αναφέρει ότι η ανακαίνιση θα διαρκέσει 9 μήνες και το δεύτερο ότι θα διαρκέσει 15 μήνες. Ο νόμος ορίζει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να βγουν σε διαθεσιμότητα για τρεις μήνες κάθε χρόνο. Με βάση λοιπόν τα παραπάνω σενάρια, οι εργαζόμενοι δε διασφαλίζονται, ταυτόχρονα η ιδιοκτήτρια εταιρία αρνείται να συζητήσει με το σωματείο των εργαζομένων και κρατά κλειστά τα χαρτιά της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ