Τετάρτη 20 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» - ΕΚΑ
Υπόθεση των εργαζομένων ο αγώνας

Εντονη κριτική στην πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, σχετικά με τη στάση της απέναντι σε κρίσιμα ζητήματα για την εργατική τάξη

Για φιλοεργοδοτικές, φιλοΕΟΚικές και συντηρητικές αντιδραστικές πρακτικές, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία», την πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση), μετά από τη στάση που έχουν κρατήσει σε σχέση με μια σειρά ζητήματα όπως: Το Ασφαλιστικό, την Υγεία, τις ιδιωτικοποιήσεις, τον «τρομονόμο» και τις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους να μαζικοποιήσουν τα σωματεία τους και να φτιάξουν παντού επιτροπές αγώνα.

Οπως αναφέρει η ΔΑΣ στην ανακοίνωση, στο πρόσφατο συνέδριο και στις συνεδριάσεις της Εκτελεστική Επιτροπής και της διοίκησης, έθεσε σοβαρότατα ζητήματα. Συγκεκριμένα, την ανάγκη κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και διαμόρφωση αιτημάτων που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης. Τη λήψη πρωτοβουλιών για διεύρυνση αγώνων στο χώρο της Υγείας, ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική μεταρρύθμιση. Ακόμη, την τύχη μεγάλων στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων («Ολυμπιακή», «Σόφτεξ» κλπ.) που οδηγούνται σε ξεπούλημα. Την ψήφιση του «τρομονόμου» και το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται ενάντια στις διαδηλώσεις και τον εντεινόμενο κυβερνητικό και εργοδοτικό αυταρχισμό και, τέλος, τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.

«Η στάση των τριών παρατάξεων εμπόδισε το συνέδριο και τη διοίκηση του ΕΚΑ να παίξουν το ρόλο του διαφωτιστή των εργαζομένων, του οργανωτή των αγώνων των εργαζομένων της Αθήνας, συμβάλλοντας έτσι στην απόκρουση της βάρβαρης εργοδοτικής και κυβερνητικής επίθεσης», σημειώνει η ΔΑΣ και συμπληρώνει: «Η θέση τους στα παραπάνω ζητήματα δείχνει ότι ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός, η διαμορφωμένη εργατική αριστοκρατία μετατοπίζεται σε ακόμα πιο αντιδραστικές συντηρητικές κατευθύνσεις, τραβώντας και το ΕΚΑ (όπως τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ) σε πιο φιλοεργοδοτικές και φιλοΕΟΚικές κατευθύνσεις».

Οπως καταγγέλλει συγκεκριμένα η ΔΑΣ, αποδέχονται στην ουσία: Το κυβερνητικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό με αύξηση των εργατικών εισφορών, τα όρια ηλικίας στα 65, την ιδιωτικοποίηση των τομέων υγείας, πρόνοιας, σύνταξης. Το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου στους ιδιώτες, κοροϊδεύοντας τους εργαζόμενους ότι μπορούν να διασφαλιστούν εργατικά δικαιώματα και εθνικό συμφέρον με μια «καλή» ιδιωτικοποίηση. Τον περιορισμό συνδικαλιστικών, κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων, αρνούμενοι να πάρουν πρωτοβουλίες για ακύρωση στην πράξη του «τρομονόμου», καταδίκης και αποκάλυψης της κυβερνητικής πολιτικής. Ακόμα ότι αποδέχονται τον εγκληματικό ρόλο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, τις εγκληματικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες που εκθέτουν το λαό μας στον κίνδυνο πολεμικών τυχοδιωκτισμών.

«Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει και δεν μπορούν να εμπιστευτούν την τύχη των αγώνων τους και τα δικαιώματά τους στον κυβερνητικό συνδικαλισμό και την εργοδοτική αριστοκρατία. Είναι ανάγκη μέσα από τα σωματεία και τις επιτροπές αγώνα να αναπτύξουν τη δράση τους. Η ενίσχυση του ταξικού πόλου, του ΠΑΜΕ, η συσπείρωση σε ταξική κατεύθυνση αποκτούν αποφασιστικό χαρακτήρα και συνδέονται με την ίδια την ανάπτυξη και την αποτελεσματικότητα των αγώνων της εργατικής τάξης», επισημαίνει η ΔΑΣ. Καταλήγοντας, δηλώνει ότι το επόμενο διάστημα θα δώσει όλες της τις δυνάμεις για την οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων της Αθήνας και τη συνέχιση των αγώνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ