ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΚΕΝΗ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Καταγγέλλουν τη μετατροπή του σε επιχειρηματικό πανεπιστήμιο

Ανακοίνωση της Πανεπιστημονικής Κίνησης

«Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έχει μετατραπεί σε επιχειρηματικό πανεπιστήμιο, το οποίο ιδιωτικοποιείται εκ των έσω με τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και με τη θέσπιση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων με δυσβάστακτα δίδακτρα, καταπατώντας βάναυσα το ίδιο το Σύνταγμα», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Πανεπιστημονική Κίνηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και παράλληλα αναδεικνύει τις απαράδεκτες συνθήκες κάτω από τις οποίες επιτελείται το εκπαιδευτικό έργο και τις άθλιες συνθήκες εργασίας των υπόλοιπων εργαζομένων του χώρου.

«Καθηγητές διδάσκουν μόνο στα Μεταπτυχιακά Πρόγραμμα Σπουδών επί πληρωμή, παραμελώντας τους προπτυχιακούς φοιτητές με πρώτο και καλύτερο τον ίδιο τον Πρύτανη. Οργανώνει μέσω του ιδιωτικού Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου, Ασφαλιστικές και Τραπεζικές Σπουδές, σεμινάρια επί πληρωμή από το ΚΕΚ, όπου τα χρήματα μπαίνουν στις τσέπες των ημέτερων καθηγητών και χρησιμοποιούνται για «έλεγχο» και εξαγορά συνειδήσεων. Το καθεστώς των υποψηφίων διδακτόρων και μεταπτυχιακών είναι απαράδεκτο. Προσφέρουν υπηρεσίες χωρίς να αμείβονται εισάγοντας κατ' αυτό τον τρόπο τη μαύρη εργασία (πχ. Οικονομικό Τμήμα). Οι συνθήκες εργασίας των καθαριστριών είναι απαράδεκτες, αφού είναι αναγκασμένες να εργάζονται μέσα σ' ένα πραγματικό γκέτο τρομοκρατίας. Παρά τις δεσμεύσεις του Πρύτανη η νέα προκήρυξη - «φωτογραφία» δεν κατοχυρώνει μόνιμο προσωπικό, κατώτατο εγγυημένο μηνιαίο εισόδημα και συνδικαλιστικές - πολιτικές ελευθερίες. «Η ακύρωση» του διαγωνισμού αποτελεί «Colpo Grosso».

Επίσης, η Πανεπιστημονική καταγγέλλει πως η ιεραρχική δομή του Ιδρύματος αναπαράγει υποτακτικές προσωπικότητες και ανελεύθερες συνειδήσεις, πως «η ακαδημαϊκή εξέλιξη μελών ΔΕΠ πραγματοποιείται με μοναδικό κριτήριο την υποταγή τους στη βούληση της Πρυτανείας και όχι τη βούληση των υποψηφίων στην πρόοδο της επιστήμης και της κοινωνίας γενικότερα». Και καλεί τους φοιτητές, τους προοδευτικούς καθηγητές «να αντισταθούν σ' αυτόν τον έσχατο ξεπεσμό και να αγωνιστούν για ένα Δημόσιο και Δημοκρατικό Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και της ΕΕ για την κατωτατοποίηση των σπουδών μας, η οποία έχει ως αφετηρία τη διακήρυξη της Μπολόνια και τη σύνοδο της Πράγας. Για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης και της ΕΕ για τον «τρομονόμο» και το Ασφαλιστικό».

27ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Νεανικές πολιτικές γιορτές

Πληθαίνουν οι εκδηλώσεις του 27ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στις γειτονιές της Αθήνας. Πρόκειται για το καλοκαιρινό ραντεβού του Φεστιβάλ με τους νέους και τις νέες σε κάθε συνοικία, σε κάθε γωνιά των μεγάλων πόλεων της χώρας, που είναι σε εξέλιξη. Αυτές οι νεανικές συναντήσεις αγγίζουν διάφορα θέματα που απασχολούν και αφορούν τη νέα γενιά, ενώ πλαισιώνονται από μουσικές και άλλες καλλιτεχνικές εκφράσεις, αναδεικνύοντας τη νεανική ερασιτεχνική δημιουργία. Είναι, μ' άλλα λόγια, νεανικές πολιτικές γιορτές, που αυτή την περίοδο συνδέονται και με το τέλος των εξοντωτικών εξετάσεων και προσφέρονται για «μαθητικά ξεφαντώματα». Ετσι, οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται τις επόμενες μέρες, είναι:

  • Σήμερα, Τετάρτη:

-Στο Μπαρουτάδικο, στο Αιγάλεω, στις 7:30 το απόγευμα, εκδήλωση για την Παιδεία.

-Στο ΙΕΚ Αγ. Αναργύρων στις 4 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στις εργασιακές σχέσεις.

  • Αύριο, Πέμπτη:

-Στο Δάσος Χαϊδαρίου, στις 7:30 μ.μ., με θέμα Παιδεία.

-Στην πλατεία Δημαρχείου στο Περιστέρι, στις 8 μ.μ., εκδήλωση με θέμα «Παιδεία», που θα περιλαμβάνει συναυλία από μαθητικά συγκροτήματα, έκθεση βιβλίου, ζωγραφικής και γελοιογραφίας.

-Στους Αμπελόκηπους (πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού) στις 7:30 μ.μ., με θέμα «Παιδεία».

-Στα Σεπόλια, στην πλατεία Αγ. Μελετίου, στις 7:30 μ.μ., εκδήλωση για τον τρομονόμο.

-Στο ΙΕΚ Χαϊδαρίου, από τις 4 μέχρι τις 7 μ.μ., η Οργάνωση της ΚΝΕ θα στήσει μια εκδήλωση αφιερωμένη στις εργασιακές σχέσεις.

  • Αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, διήμερο τουρνουά μπάσκετ στη Νίκαια. Οι αγώνες, στους οποίους θα συμμετέχουν περίπου έξι μαθητικές ομάδες από τα σχολεία του δήμου, θα πραγματοποιούνται στον «Πλάτωνα», από τις 6:30 μ.μ. ως τις 8:30 μ.μ., και θα είναι αφιερωμένοι στον αγώνα ενάντια στα ναρκωτικά. Το σύνθημά τους είναι «αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι για μια κοινωνία με ελεύθερα ναρκωτικά».
  • Την Παρασκευή 22/6:

-Στο σταθμό του ΗΣΑΠ στο Νέο Ηράκλειο, στις 7:30 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στο αντιιμπεριαλιστικό - φιλειρηνικό κίνημα.

-Στο Deree Αμπελοκήπων, στις 7:30 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στην πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

-Στην πλατεία Αγ. Ιωάννου Ρέντη, στις 8 μ.μ., εκδήλωση με θέμα «ασφαλιστικό και εργασιακές σχέσεις».

ΛΗΜΝΟΣ
Πέτυχαν τη λειτουργία εξεταστικού κέντρου

Η Αχτιδική Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ χαιρετίζει τη νίκη των φορέων του νησιού

Τους χαιρετισμούς σε όσους συμμετείχαν στον αγώνα για τη λειτουργία εξεταστικού κέντρου στη Λήμνο για τους υποψήφιους των ΤΕΕ Μούδρου και Γυμνασίων Μύρινας, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Αχτιδική Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ.

Οπως επισημαίνει η ΑΕ Λήμνου του ΚΚΕ, «γονείς, μαθητές, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Γονέων του ΤΕΕ Μούδρου, των Γυμνασίων Μύρινας και Λιβαδοχωρίου, τοπικοί ραδιοσταθμοί ξεπέρασαν τους ενδοιασμούς και τα ψευτοδιλήμματα, αγωνίστηκαν μέχρι το τέλος και πέτυχαν την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός τους που ήταν η λειτουργία εξεταστικού κέντρου στη Λήμνο για τους υποψήφιους των ΤΕΕ Μούδρου και Μύρινας».

Το ΚΚΕ, τονίζεται στην ανακοίνωση, συμπαραστάθηκε και βοήθησε όσο μπορούσε στην ικανοποίηση αυτού του αιτήματος:

«1. Με την ενεργό συμμετοχή των στελεχών και μελών της τοπικής οργάνωσης στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

2. Με την άμεση και έμπρακτη συμπαράσταση του βουλευτή του ΚΚΕ στο νομό, Σταύρου Σκοπελίτη, ο οποίος μαζί με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος, Αντώνη Σκυλλάκο, παρενέβησαν στο υπουργείο Παιδείας σε μια στιγμή που χρειαζόταν λίγη ακόμη πίεση για να πειστούν οι αρμόδιοι για την ανάγκη λειτουργίας εξεταστικού κέντρου για τους υποψήφιους του ΤΕΕ στη Λήμνο. (Αλήθεια, ο υπουργός Αιγαίου, κ. Σηφουνάκης, και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο νομό, κ. Παπαδέλλης. πού βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή;).

Η νίκη αυτών των μαζικών φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της εκπαίδευσης, με τον τρόπο που επιτεύχθηκε και κάτω από τις προϋποθέσεις που επιτεύχθηκε, δείχνει για μια ακόμα φορά ότι ο ενωτικός μαζικός και ανυποχώρητος αγώνας φέρνει πάντοτε αποτελέσματα, μικρά ή μεγάλα. Αυτό το συμπέρασμα δεν πρέπει να το ξεχνούν οι εργαζόμενοι, οι μαθητές, οι γονείς και όλοι οι κάτοικοι του νησιού».

Τέλος, η ΑΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους μαθητές και τους εκπροσώπους της ΤΑ, να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην υποβάθμιση των ΤΕΕ, για Παιδεία δωρεάν και δημόσια, πλαισιώνοντας ένα ισχυρό πανεκπαιδευτικό μέτωπο.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Η σκυτάλη στα ΤΕΕ

Ξεκινούν σήμερα Τετάρτη οι ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις των αποφοίτων του Β' κύκλου των ΤΕΕ για την εισαγωγή στα ΤΕΙ. Υπενθυμίζεται ότι οι 8.000 περίπου τελειόφοιτοι των ΤΕΕ διαγωνίζονται για μόλις 3.529 θέσεις με πανελλαδικές εξετάσεις στα Μαθηματικά και Νέα Ελληνικά και μαθήματα ειδικότητας. Σήμερα οι εξετάσεις θα αρχίσουν με Μαθηματικά για όλους τους υποψηφίους.

Εξάλλου, το Σάββατο 23 Ιούνη ξεκινούν και οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα για τους υποψηφίους με το παλιό σύστημα (δέσμες) και το σύστημα του ενιαίου λυκείου που έχουν δηλώσει συμμετοχή. Οι εξετάσεις ξεκινούν με Αγγλικά και ολοκληρώνονται την Τετάρτη 4 Ιούλη. Σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει το υπουργείο, την προσεχή βδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα των εξετάσεων των δεσμών ενώ τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων του ενιαίου λυκείου αναμένονται περί τα μέσα Ιούλη.

  • Στο μεταξύ από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε ότι οι υποψήφιοι για τις εξετάσεις Ιατρικής του ΔΙΚΑΤΣΑ στο Πανεπιστήμιο Αθήνας που έχουν στο παρελθόν συμμετάσχει ανεπιτυχώς στις σχετικές εξετάσεις, θα εξεταστούν εκ νέου στα μαθήματα που οφείλουν και συγκεκριμένα στη Χειρουργική ή και Παθολογία στις 30 Ιούνη και 1 Ιούλη αντίστοιχα. Οι εξετάσεις θα γίνουν στο σχολικό συγκρότημα Γκράβας.
Προσφυγή στο ΣτΕ για το μάθημα της χημείας

Την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος 88/2001 που προβλέπει την αξιολόγηση των μαθητών του Ενιαίου λυκείου ζητάει, με προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), η Ενωση Ελλήνων Χημικών.

Στην προσφυγή της, η Ενωση Χημικών υποστηρίζει ότι κακώς δε συμπεριλαμβάνεται το μάθημα της χημείας στα εξεταζόμενα μαθήματα της Β` λυκείου και κατά συνέπεια στις απολυτήριες και εισαγωγικές εξετάσεις των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Ειδικότερα, η Ενωση Χημικών αναφέρει ότι η κατάργηση της πανελλήνιας εξέτασης του μαθήματος της χημείας και ο περιορισμός της σε επίπεδο σχολικής μονάδας αφ' ενός αντιβαίνει τις συνταγματικές επιταγές (άρθρο 16) περί προστασίας και προαγωγής της Παιδείας και αφ' ετέρου έρχεται σε αντίθεση με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 2525/97), για παροχή γενικής παιδείας και ανάπτυξης της κριτικής σκέψης των μαθητών.

Συνεπώς, σύμφωνα με τους χημικούς, «η κατάργηση της εξέτασης του μαθήματος της χημείας πανελλαδικώς στη Β` λυκείου και η αποσύνδεσή του από τα μαθήματα εκείνα που επιτρέπουν την εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καθιστά τις διατάξεις του προσβαλλομένου ΠΔ ακυρωτέες, ως παραβιάζουσες ευθέως ουσιαστικές διατάξεις νόμων ανώτερης τυπικής ισχύος».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ
Απλήρωτοι ένα χρόνο!

Σε τριήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες προχωρούν από τις 27 Ιούνη

Σε τριήμερη απεργία στις 27, 28 και 29 Ιούνη οδηγεί τους εννέα χιλιάδες εκπαιδευτές των δημοσίων ΙΕΚ ο εμπαιγμός της κυβέρνησης. Εχοντας συμπληρώσει ένα χρόνο απλήρωτοι και με το χρέος του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) προς τους εργαζόμενους να έχει φτάσει το ποσό των 29 δισεκατομμυρίων, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Δημοσίων και Ιδιωτικών ΙΕΚ (ΠΣΙΕΚ) καλούν τους εκπαιδευτές στα δημόσια ΙΕΚ να μην παραδώσουν βαθμολογία και να προχωρήσουν σε τριήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι να καταβληθούν τα δεδουλευμένα.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτών, το πρόβλημα του ελλείμματος κληρονόμησε η παρούσα ηγεσία του ΟΕΕΚ και του ΥΠΕΠΘ από τις προηγούμενες και η αύξηση του αριθμού των ΙΕΚ χωρίς να έχει προβλεφτεί η οικονομική της κάλυψη έχει δημιουργήσει ασφυκτική αδυναμία λειτουργίας με τα διατιθέμενα οικονομικά κονδύλια.

«Η ευθύνη σήμερα πλέον για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι στο σύνολό της κυβερνητική», σημειώνουν οι ΟΙΕΛΕ και ΠΣΙΕΚ, που απαιτούν να εγκαταλείψει η κυβέρνηση την ανάλγητη στάση απέναντι στους εργαζόμενους στα ΙΕΚ και να πληρώσει τα οφειλόμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό και να προχωρήσει στην ταχύτατη εκταμίευση των αντίστοιχων κονδυλίων από το κοινοτικό πλαίσιο στήριξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ