ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάρτη 2023
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ ισχυρό για να βάλει ο λαός τη σφραγίδα του στις εξελίξεις

Συνεχίζεται το πολιτικό άνοιγμα των Οργανώσεων Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Συνεχίζουν το πλατύ πολιτικό άνοιγμα οι Οργανώσεις Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με συγκεντρώσεις και σύνθημα «`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Μόνο ο λαός σώζει τον λαό. Ολοι στον αγώνα, με ΚΚΕ δυνατό!».

Στην πλατεία ΗΣΑΠ στο Μαρούσι μίλησε την Κυριακή ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μεταξύ άλλων τόνισε: «Δεν ξεχνάμε το έγκλημα στα Τέμπη. Δεν είναι το πρώτο έγκλημα και αν δεν πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας δεν θα είναι το τελευταίο! Ολη η χώρα με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν, με τα κόμματα που κυβέρνησαν έχει μετατραπεί σε μια απέραντη κοιλάδα των Τεμπών!

Αυτός ο πολυήμερος αγώνας, αυτά τα οργισμένα αλλά καθαρά και φωτεινά πρόσωπα, αυτές οι σφιγμένες γροθιές, είναι το μόνο χρώμα μέσα στη μαυρίλα που μας έχει καταδικάσει το σάπιο σύστημά τους.

Είναι η μόνη ελπίδα για να αλλάξει κάτι!

Αυτές τις μέρες έχουμε πάρει μια μικρή μόνο γεύση του τι μπορεί να κάνουν ο λαός και η νεολαία, όταν οργανώνονται, συζητούν συλλογικά και αποφασίζουν τα αιτήματα, τα συνθήματα και τις μορφές πάλης τους».

Στη συνέχεια επισήμανε ότι «έχουν ήδη διαψευστεί όσοι υπολόγιζαν ότι μέσα σε λίγες μέρες η οργή θα καταλαγιάσει, οι κινητοποιήσεις θα ξεφουσκώσουν και το θέμα θα ξεχαστεί. Εχουν αποτύχει όσοι προσπάθησαν να φέρουν τις κινητοποιήσεις στα μέτρα τους. Είτε να μιλούν γενικά για "την κακιά τη χώρα", λες και φταίμε όλοι, δηλαδή και οι θύτες και τα θύματα αυτής της πολιτικής.

Εχουν αποτύχει και όσοι προσπάθησαν να στήσουν προβοκάτσιες, να τρομοκρατήσουν με απολύσεις, με συλλήψεις ακόμα και μικρών παιδιών, μαθητών, να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις με τη βία». Τέλος, ανέφερε: «Το ΚΚΕ αναλαμβάνει τη μεγάλη ευθύνη όχι μόνο να είναι μπροστά στους αγώνες για να αποκρούονται νέα αντιλαϊκά μέτρα, να αποσπώνται κατακτήσεις, να ακούγεται η αλήθεια κόντρα στη λάσπη και το βούρκο της κυρίαρχης προπαγάνδας.

Αλλά, κυρίως, για να συνειδητοποιήσει ο λαός τη μεγάλη δύναμη που έχει να καθορίσει τις εξελίξεις προς όφελός του.

Να γίνει όλο και πιο μαζική η πεποίθηση ότι το "πάμε και όπου μας βγάλουν" τα αστικά κόμματα, βγάζει μόνο σε όλο και χειρότερες καταστάσεις.

Ναι, λοιπόν, το ΚΚΕ είναι εδώ για να ανοίξει ο δρόμος για να γίνει ο λαός πραγματικός νοικοκύρης στον τόπο του.

Για να έχει αυτός την εξουσία. Για να μπορεί να διαφεντεύει τον πλούτο του.

Για να μπορούν αυτός και τα παιδιά του να ζουν με ασφάλεια. Να χαίρονται τη ζωή τους.

Να επιστρέφει σε αυτούς ο κόπος της δουλειάς τους.

Ναι, φίλες και φίλοι.

Το ΚΚΕ είναι έτοιμο από σήμερα για να συμβάλει, να πάρει μέρος σε μια τέτοια διακυβέρνηση, μιας τέτοιας γνήσιας εξουσίας της εργατικής τάξης, του λαού.

Γιατί έχει πρόγραμμα που βάζει στο επίκεντρο μόνο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Μια εξουσία που ξεμπερδεύει με τους κηφήνες που ζουν από την εργασία των πολλών.

Και γι' αυτό δεν θα τσιγκουνεύεται τον πλούτο που παράγουν οι πολλοί να τον επιστρέφει στους πολλούς.

Για να ζήσουμε μια ευτυχισμένη ζωή.

Για μας. Για τα παιδιά μας. Γι' αυτούς που 'φύγαν. Γι' αυτούς που θα έρθουν».

Το πρόγραμμα των συγκεντρώσεων για αύριο Τετάρτη

-- Στις 7 μ.μ. η ΤΟ Καλλιτεχνών στο θέατρο «Κνωσσός» (Κνωσσού 11 και Πατησίων). Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα χαιρετίσουν ο Διονύσης Τσακνής, συνθέτης, στιχουργός, ερμηνευτής και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας, ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, μέλος του ΔΣ της ΠΟΘΑ, υποψήφιος βουλευτής στον Βόρειο Τομέα Αθήνας κ.ά.

-- Στις 2 μ.μ. η ΤΟ Πανεπιστημίου Πειραιά της ΚΝΕ στο φουαγιέ του ιδρύματος. Θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ στην Α' Πειραιά. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Μιχάλης Φαναρτζής, μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ και πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Πανεπιστημίου Πειραιά.

-- Στις 6.30 μ.μ., η ΚΟ Π. Φαλήρου στην πλατεία Ντάβαρη. Θα μιλήσει ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής και εκ νέου υποψήφιος βουλευτής στον Νότιο Τομέα Αθήνας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Χαιρετισμό θα απευθύνει η Σεμίνα Διγενή, υποψήφια βουλευτής στον Νότιο Τομέα Αθήνας με το ΚΚΕ.

ΣΥΡΙΖΑ
Κανονικά υποψήφιος ο Πολάκης με απόφαση της ΠΓ

Δίνοντας τέλος στα σενάρια με επίκεντρο τον Π. Πολάκη, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε το Σάββατο σε συνεδρίασή της να δώσει «άφεση αμαρτιών» στον Χανιώτη βουλευτή, εξασφαλίζοντάς του μία θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές.

Ολα αυτά, «συλλογικά»... με απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, και λίγες μέρες αφότου ομόφωνα το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος είχε αποφασίσει τον εξοστρακισμό του από τα ψηφοδέλτια, ως ποινή για την ανάρτηση του Π. Πολάκη με την οποία καταφέρθηκε εναντίον δικαστικών και δημοσιογράφων, σε πνεύμα και ύφος που αντιστρατεύονταν την προσπάθεια του Αλ. Τσίπρα να υπερτονίσει το «θεσμικό προφίλ».

Επισήμως η μεταστροφή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ αποδόθηκε στην επιστολή του Π. Πολάκη προς τον Αλ. Τσίπρα και στα κομματικά όργανα, με την οποία αναγνώριζε «αστοχίες» στην ανάρτησή του και διαβεβαίωνε για τη στήριξή του στον πρόεδρο του κόμματος. Μια επιστολή που ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «γενναίας αυτοκριτικής», κάνοντας λόγο για «πράξη πολιτικής ευθύνης» η οποία «μας αναγκάζει, θα έλεγα, να επανεκτιμήσουμε και τις αρχικές μας προθέσεις». Λόγια - «φερετζέ», έσπευσαν αρκετοί στην Κουμουνδούρου να τα χαρακτηρίσουν, υποστηρίζοντας ότι ο Αλ. Τσίπρας βρήκε το άλλοθι που αποζητούσε για να κρατήσει ενεργό τον Π. Πολάκη, καθώς του χρειάζεται ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης, ενώ πρόσθεταν ότι πρόκειται για μια «όλως τυχαίως» βολική και για τους δύο εξέλιξη.

Κατά τ' άλλα, σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, στην εισήγησή του ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας για το έγκλημα στα Τέμπη, επιχείρησε για μια ακόμα φορά να «βγάλει λάδι» τον πραγματικό ένοχο, την αντιλαϊκή πολιτική της «απελευθέρωσης» και της ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων, την πολιτική «κόστους - οφέλους» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου την οποία υπηρέτησε απαρέγκλιτα και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ισχυριζόμενος ούτε λίγο ούτε πολύ ότι τα τεράστια προβλήματα στο σύστημα των Μεταφορών ξεκίνησαν μετά το 2019.

Χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στον «κανόνα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη», μίλησε για «απαξίωση δημόσιων οργανισμών, αποψίλωση προσωπικού, ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, συμπράξεις με ιδιώτες», για όλα εκείνα τα στοιχεία δηλαδή που χαρακτήρισαν την πολιτική όλων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ στους σιδηρόδρομους και συνολικότερα και τα οποία συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση.

Για τον ίδιο λόγο, άλλωστε, αναφερόμενος στο τι θα κάνει μία νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας δεν αναφέρει ούτε για τα μάτια του κόσμου έστω μισή κίνηση που θα μπορούσε να πλήξει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αλλά αναμασά τα περί «μετασχηματισμού του κράτους», με «θεσμικές αλλαγές, με διαφάνεια, λογοδοσία, αξιοκρατία, αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών», ενώ γενικά και αόριστα κάνει λόγο για ενίσχυση σε προσωπικό και δομές «εκεί που υπάρχει ανάγκη»...

Αλλαγή του αρχηγού της Αστυνομίας

Σε αιφνιδιαστική αλλαγή του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας προχώρησε το περασμένο Σάββατο το ΚΥΣΕΑ σε έκτακτη συνεδρίασή του. Με ομόφωνη απόφαση στη θέση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας τοποθετήθηκε ο αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος.

Η αντικατάσταση του μέχρι πρότινος αρχηγού αντιστράτηγου, Κωνσταντίνου Σκούμα, αποδίδεται από την κυβέρνηση σε μια σειρά επιχειρησιακούς λόγους, αλλά και σε προβληματισμούς για την επιχειρησιακή επίδοση των ΜΑΤ στις πρόσφατες διαδηλώσεις που έγιναν στην Αθήνα, ενώ δημοσιεύματα αναφέρονται και στην αποτυχία της υλοποίησης του σχεδίου της «πανεπιστημιακής αστυνομίας».

Ο απερχόμενος αρχηγός σε ανακοίνωσή του αφήνει αιχμές για την πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ως αιτία για την «καρατόμησή» του τις τελευταίες τακτικές κρίσεις αξιωματικών και τις αντιρρήσεις του για συγκεκριμένα πρόσωπα. «Στις τελευταίες κρίσεις αγνοήθηκαν οι, υπηρεσιακά τεκμηριωμένες, αντιρρήσεις μου για πρόσωπα σε μια πρωτοφανή απαξίωση του θεσμικού ρόλου του Αρχηγού και επομένως δεν θα αναλάβω ευθύνες του πολιτικού μου προϊσταμένου ούτε θα γίνω το εξιλαστήριο θύμα κανενός», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Η αλλαγή αυτή προκάλεσε νέα ψευτο-αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, με τον τελευταίο να ζητά την κλήση του τέως αρχηγού στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ