ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάρτη 2023
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Διασωληνώστε όπου να 'ναι ... κι όπου βγει

Εγκληματική χαρακτηρίζουν Σωματεία Υγειονομικών την εγκύκλιο που κάνει και επίσημα «λάστιχο» τις προδιαγραφές της Εντατικής Θεραπείας

Eurokinissi

Με ένα ακόμα φιρμάνι «κίνδυνο - θάνατο» για τη διαχείριση ασθενών στο πλαίσιο του σμπαραλιασμένου δημόσιου συστήματος Υγείας, η κυβέρνηση πετάει το «μπαλάκι» των ευθυνών για τη νοσηλεία διασωληνωμένων, που κανονικά θα έπρεπε να εισαχθούν σε ΜΕΘ, σε μη εξειδικευμένους γιατρούς και νοσηλευτές κλινικών.

Ο λόγος είναι φυσικά ότι οι ΜΕΘ δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες, όπως αποδείχθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Χαρακτηριστικά, η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας αναφέρει: «Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν ασθενείς ορόφου, σε κλινικές, διασωληνωμένοι. Αν όμως υπάρχουν, ανήκουν στην εποπτεία της κλινικής που τους νοσηλεύει και οι γιατροί της ΜΕΘ έχουν μόνο συμβουλευτικό ρόλο»! Επίσης, σύμφωνα με την εγκύκλιο, «σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού εφημεριακού προγράμματος (στη ΜΕΘ), το πρόγραμμα συμπληρώνεται από τους γιατρούς των συναφών ειδικοτήτων». Δηλαδή, γιατροί χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση, εξειδίκευση και εμπειρία στην εντατική θεραπεία θα μπορούν να «μπαλώνουν» κενά σε ιατρικό προσωπικό...

Επίσης, το υπουργείο με την εγκύκλιό τους μειώνει το ελάχιστο όριο νοσηλευτών ανά κλίνη ΜΕΘ σε 3:1, ενώ το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (απόφαση 2016), η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας αλλά και διεθνή επιστημονικά άρθρα συνιστούν αναλογία νοσηλευτών - κλινών ΜΕΘ 4:1.

Το ζήτημα αναδεικνύουν με ανακοινώσεις τους σωματεία εργαζομένων σε δημόσια νοσοκομεία, όπως στο ΠαΓΝΗ της Κρήτης, καταγγέλλοντας την απαράδεκτη εγκύκλιο, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην απαιτητική αντιμετώπιση ασθενών που είναι σε κρίσιμη κατάσταση η περίθαλψή τους από γιατρούς που δεν διαθέτουν την κατάλληλη εκπαίδευση; Η αποδοχή της δυνατότητας νοσηλείας διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ, ακόμη κι αν αυτό αυξάνει τη θνησιμότητα, αποτελεί κυνική ομολογία ότι οι ΜΕΘ σε όλη τη χώρα (όπως και στην Κρήτη) δεν επαρκούν και ότι δεν πρόκειται να αναπτυχθούν και να στελεχωθούν πλήρως».

Το Σωματείο θυμίζει ότι κατά τη διάρκεια των κυμάτων της πανδημίας, σε περιόδους έξαρσης των λοιμώξεων αναπνευστικού αλλά και την τουριστική περίοδο, συχνά η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ της περιοχής μας φτάνει ή και υπερβαίνει το 100%. Μάλιστα, η ΜΕΘ του ΠαΓΝΗ δέχεται διακομιδές ασθενών από όλη την Κρήτη και το Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Δεν είναι λίγες οι φορές που διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύτηκαν στις κλινικές για ώρες ή και μέρες, μέχρι να βρεθεί διαθέσιμο κρεβάτι ΜΕΘ κάπου στην Κρήτη.

«Αλλωστε, νωπές είναι οι μνήμες της πανδημίας, όταν είχαν επιστρατευτεί η ΜΕΠΚ και η ανάνηψη ως επέκταση της ΜΕΘ, περιορίζοντας τις διαθέσιμες χειρουργικές αίθουσες και τα κρεβάτια για τους καρδιοπαθείς και κάνοντας λάστιχο τους γιατρούς και το λοιπό προσωπικό που έπρεπε να καλύψουν ταυτόχρονα δύο διαφορετικούς χώρους», σημειώνει το Σωματείο.

Μάλιστα, η διοίκηση του ΠαΓΝΗ διατυμπανίζει ότι πρόσθεσε στη ...φαρέτρα της μία ολοκαίνουρια ΜΕΘ κι ας μην την επάνδρωσε με το απαιτούμενο μόνιμο εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό! «Η πραγματικότητα είναι ότι η δυναμική και των δύο ΜΕΘ του νοσοκομείου μας είναι στα 27 κρεβάτια, ενώ λειτουργούν μόνο τα 23 και αυτά στηριζόμενα στις πλάτες του ελάχιστου μόνιμου προσωπικού και των συμβασιούχων συναδέλφων. Ενδεικτικά, στη ΜΕΘ υπηρετούν μόνο 31 μόνιμοι νοσηλευτές και 33 συμβασιούχοι (με ημερομηνία λήξης σύμβασης - για τους περισσότερους - το τέλος του '23), ενώ για να λειτουργήσουν με ασφάλεια οι δύο μονάδες, θα έπρεπε να είναι 100 περίπου νοσηλευτές!», είναι η απάντηση του Σωματείου, αναδεικνύοντας ότι οι προδιαγραφές που προβλέπει η εγκύκλιος της αναπ. υπουργού Υγείας για τις ΜΕΘ «είναι προσαρμοσμένες στους ελλιπέστατους κρατικούς προϋπολογισμούς. Περιλαμβάνει "εκπτώσεις" στα πρωτόκολλα ασφαλούς περίθαλψης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η λειτουργία των μονάδων με τον ελάχιστο αριθμό κλινών και το ελάχιστο δυνατό προσωπικό».

Το Σωματείο απαιτεί να παρθεί πίσω η εγκύκλιος, αλλά και μέτρα ώστε κανένας ασθενής που χρήζει εντατικής φροντίδας και παρακολούθησης να μη μένει εκτός ΜΕΘ, να στελεχώνονται με μόνιμο προσωπικό οι Μονάδες, μονιμοποιήσεις συμβασιούχων και κανένας ειδικευόμενος νοσηλευτής να μη μένει μόνος στη βάρδια.

Την εγκύκλιο του υπουργείου για τις ΜΕΘ καταγγέλλει και ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας, τονίζοντας ότι πλέον και με τη «βούλα» της κυβέρνησης ασθενείς θα διασωληνώνονται σε κοινούς θαλάμους. Πρόκειται για «κυνική ομολογία ότι οι ΜΕΘ σε όλη τη χώρα δεν επαρκούν και ότι δεν πρόκειται να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν όσες ΜΕΘ παραμένουν κλειστές στα νοσοκομεία όπως στο δικό μας», τονίζει ο Σύλλογος. «Μετά το "δεν υπάρχουν μελέτες για διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ", "διασωληνώνουμε κι όπου βγει", γιατροί και νοσηλευτές κλινικών "αναλάβετε κι όπου βγει..."», σχολιάζει ο Σύλλογος, τονίζοντας ότι πρόκειται για «προδιαγραφές εγκλήματος».

Σταγόνα στον ωκεανό η προκήρυξη 59 γιατρών στην Κρήτη

Σε μόλις 59 ανέρχονται οι θέσεις γιατρών ΕΣΥ που περιλαμβάνονται στην πρόσφατη προκήρυξη του υπουργείου Υγείας για την 7η ΥΠΕ, με τις Ενώσεις των Νοσοκομειακών Γιατρών Κρήτης να σχολιάζουν ότι πρόκειται για «σταγόνα στον ωκεανό». Σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι δεν καλύπτουν ούτε τα κενά με βάση τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς (του 2012), ούτε καν τις αποχωρήσεις που περιλαμβάνουν τις συνταξιοδοτήσεις και τις δεκάδες παραιτήσεις, για τις οποίες μάλιστα προειδοποιούν ότι «θα πολλαπλασιαστούν μέχρι να ολοκληρωθεί η χρονοβόρα διαδικασία κρίσεων και διορισμών».

Πιο συγκεκριμένα οι Ενώσεις αναδεικνύουν ότι π.χ. στο ΠαΓΝΗ, που προκηρύχθηκαν 16 θέσεις, μόνο μέσα στο 2022 έγιναν 13 αποχωρήσεις (συνταξιοδοτήσεις - παραιτήσεις) γιατρών, ενώ αναμένονται κι άλλες συνταξιοδοτήσεις μέχρι το τέλος του 2023. Για το Βενιζέλειο προκηρύχθηκαν μόνο 12 θέσεις, ενώ πάνω από 10 γιατροί έχουν παραιτηθεί τα τελευταία δύο χρόνια και υπάρχουν πάνω από 30 κενές θέσεις. Για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου προκηρύχθηκε μόνο μία θέση παθολόγου, ενώ 4 είναι κενές (με βάση τον οργανισμό του 2012) και υπηρετούν μόνο 3 μόνιμοι παθολόγοι, εκ των οποίων η μία απουσιάζει με άδεια λοχείας. Στο Νοσοκομείο Χανίων προκηρύχθηκε μόνο μία θέση ορθοπεδικού, ενώ έξι θέσεις είναι κενές και υπηρετούν μόνο τρεις ορθοπεδικοί. Καμία θέση ογκολόγου δεν προκηρύχθηκε, ενώ υπάρχουν τρεις κενές θέσεις και υπηρετούν μόνο δύο ογκολόγοι. Στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου προκηρύχθηκε μόνο μία θέση ψυχιάτρου, ενώ κανένας ψυχίατρος δεν υπηρετεί και καλύπτει κάποιες μέρες ο μοναδικός ψυχίατρος του κέντρου Ψυχικής Υγείας. Είναι προφανές ότι με έναν ψυχίατρο δεν μπορεί να ανοίξει ψυχιατρική κλινική στον νομό. Για το Νοσοκομείο Ιεράπετρας προκηρύσσεται μόνο μία θέση παθολόγου, ενώ υπάρχουν δύο κενές θέσεις και ο μοναδικός μόνιμος παθολόγος που υπηρετεί είχε πρόσφατα υποβάλει αίτηση παραίτησης λόγω εντατικοποίησης. Στο Νοσοκομείο Σητείας προκηρύχθηκε μόνο μία θέση ορθοπεδικού, ενώ ένας αποχώρησε πριν λίγους μήνες και υπηρετούν μόνο ένας επικουρικός και δύο μόνιμοι ορθοπεδικοί (εκ των οποίων ο διευθυντής είναι σε παράταση υπό συνταξιοδότηση τους επόμενους 3 μήνες). Επίσης, μόνο 4 θέσεις γενικών γιατρών/παθολόγων προκηρύσσονται για τα Κέντρα Υγείας της 7ης ΥΠΕ, ενώ τα κενά στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) είναι πολλαπλάσια.

«Δεν συμβιβαζόμαστε με τη χρόνια υποστελέχωση και τη ραγδαία υποβάθμιση των νοσοκομείων μας. Δεν αρκούμαστε στα "ψίχουλα" που μας πετάνε για να κατευνάσουν τις αντιδράσεις μας», τονίζουν οι Ενώσεις, που διεκδικούν αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της Υγείας, πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων νοσοκομείων και των δομών της ΠΦΥ με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό με άμεση προκήρυξη του συνόλου των κενών θέσεων (με κίνητρα), επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των διορισμών, αλλαγή των οργανισμών με αύξηση οργανικών θέσεων, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ»
Συγκέντρωση ενάντια στην ένταση του αυταρχισμού

Σε στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10.30 π.μ. και συγκέντρωση από τις 8 π.μ., στο ΤΕΠ, προχωρά αύριο, Πέμπτη, το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ). Καλεί όλους τους εργαζόμενους να δώσουν «αποφασιστική απάντηση στην ένταση του αυταρχισμού και της αυθαιρεσίας της διοίκησης». Πιο συγκεκριμένα, στις «άθλιες εργασιακές συνθήκες - περικοπή και των αυτονόητων δικαιωμάτων, πειθαρχικές διώξεις - ποινές, στοχοποίηση διοικητικών, απαξίωση επιστημονικού έργου, τιμωρητικές μετακινήσεις, συκοφάντηση εργαζομένων και συνδικαλιστών από τη διοίκηση κ.ά.».

Οπως σημειώνει το Σωματείο, η κινητοποίηση στηρίζεται από ΕΙΝΑΠ, ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ κι άλλους συλλόγους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ