ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάρτη 2023
Σελ. /24
ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Η ζωή μας δεν μπορεί να ακολουθεί τις ράγες του κέρδους

Ο αγωνιστικός παλμός από μια σειρά χώρων δουλειάς μεταφέρθηκε με ομιλίες συνδικαλιστών στη σύσκεψη

Τη συμμετοχή των επαγγελματιών που κατέβασαν τα ρολά στα καταστήματά τους, που τράβηξαν χειρόφρενο στα επαγγελματικά τους οχήματα και διαδήλωσαν με τους απεργούς και όλο τον λαό, χαιρέτισε ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), μιλώντας στη σύσκεψη στο Σπόρτιγκ. «Το νέο έγκλημα ήταν προδιαγεγραμμένο», τόνισε και αναφέρθηκε στις διαχρονικές ευθύνες κυβερνήσεων και Τοπικής Διοίκησης. «Δεν φταίμε εμείς για τη σαπίλα του δικού τους κράτους», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε ότι πρόκειται για το κράτος που συνθλίβει τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες. «Η κοινή πάλη εργατών και αυτοαπασχολούμενων είναι μονόδρομος», ανέφερε και κάλεσε σε πρωτοβουλίες με προμετωπίδα τα κοινά αιτήματα και ανάγκες.

Το ελπιδοφόρο μήνυμα του αγώνα που ξεδίπλωσαν και οι φοιτητές με πρωτόγνωρη μαζικότητα, μέσα στις μέρες της θλίψης και της οργής, μετέφερε ο Γιώργος Βιτζηλαίος, μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων ΗΥ του ΕΜΠ. «Οι πραγματικοί ένοχοι, κράτος, εταιρεία και όλες οι κυβερνήσεις, θα την πληρώσουν», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε ότι οι φοιτητές λένε «ως εδώ» με την πολιτική που λογαριάζει τις ανάγκες τους ως κόστος και μετατρέπει τις σχολές τους σε πεδίο «επενδύσεων» για τις επιχειρήσεις. «Σπουδάζουμε γιατί θέλουμε να βελτιώσουμε τη ζωή του λαού», ανέφερε και όχι για να αξιοποιούνται οι γνώσεις που αποκτούν στους υπολογισμούς κράτους και εργοδοσίας για το «κόστος» των μέτρων ασφαλείας. Από το βήμα της σύσκεψης αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι την Παρασκευή και την προετοιμασία μεγάλης συναυλίας το επόμενο διάστημα.

Την ανάγκη των μαθητών να συζητήσουν, να εκφράσουν την οργή τους, να πάρουν μέρος στον αγώνα, περιέγραψε η Ελπίδα Νασιοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση «Ο Βύρων», αναδεικνύοντας τις πρωτοβουλίες που πήραν μέλη του Σωματείου και την ανταπόκριση που συνάντησαν στις αίθουσες των φροντιστηρίων. «Τα δικά μας "Τέμπη" είναι οι αχαρτογράφητοι χώροι των κέντρων μελέτης που κάθε μέρα φιλοξενούν δεκάδες παιδιά αλλά κάποιοι δεν κάνουν ούτε για αποθήκες. Είναι η απλοποίηση της αδειοδότησης για τα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης, που υπό συνθήκες αρκεί μια υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη για να θεωρηθούν κατάλληλα τα κτίρια. Είναι τα δεκάδες σχολικά λεωφορεία με τους ελλιπέστατους μηχανολογικούς ελέγχους», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Δεν καθόμαστε ήσυχοι! Δεν αφήνουμε τη ζωή των παιδιών μας στην τύχη, στο πάμε κι όπου βγει. Οι ζωές μας είναι πιο σημαντικές από τα κέρδη τους»: Με αυτά τα λόγια μετέφερε στη σύσκεψη τόσο την αγωνία όσο και την απόφαση για δράση και διεκδίκηση εκ μέρους των γονέων η Στέλλα Βαλαβάνη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής. Μια αγωνία, που, όπως είπε, «κορυφώθηκε γύρω από τα ζητήματα ασφαλείας των παιδιών μας μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα». Μίλησε επίσης για τις εξελίξεις στον χώρο της Υγείας με τη μετατροπή του Παιδοογκολογικού σε ΝΠΙΔ και ανέλυσε ξανά τα αιτήματα των γονέων για ελέγχους στα σχολικά κτίρια, για απαραίτητες μελέτες με κρατική χρηματοδότηση, για ασφαλείς, σύγχρονες και δωρεάν μαθητικές μεταφορές κ.λπ.

«Το έγκλημα στα Τέμπη ευαισθητοποίησε τις γυναίκες του μόχθου που μετέτρεψαν τη θλίψη, την οργή και τον θυμό τους στην πιο δυνατή φωνή διεκδίκησης των τελευταίων χρόνων», επισήμανε η Ελένη Ξηρογιάννη, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας. Υπενθυμίζοντας πως η απεργία στις 8 Μάρτη συνέπεσε με την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας επισήμανε ότι η κινητοποίηση έγινε αφορμή για να φωτιστεί «ο κοινός παρονομαστής του εγκλήματος στα Τέμπη με τη γυναικεία ανισοτιμία που διαιωνίζεται στο έδαφος της εκμετάλλευσης».

Παρακαταθήκη η πρωτόγνωρη συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις...

«Αυτήν τη φορά η κυβέρνηση δεν τόλμησε να πάει την απεργία μας στα δικαστήρια», σχολίασε ο Φοίβος Καπερώνης, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, χαιρετίζοντας τη συμμετοχή των εργαζομένων που επέβαλε το σταμάτημα των πτήσεων στα αεροδρόμια της χώρας, ακόμα και στο «Ελ. Βενιζέλος». Αναφερόμενος στην προπαγάνδα της κυβέρνησης για την «αξιολόγηση» των δημοσίων υπαλλήλων, μετέφερε την πείρα από τον δικό του χώρο: Στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας προβλέπεται η σύνδεση των αποδοχών με τη μείωση των καθυστερήσεων των πτήσεων, ακόμα κι όταν οι καθυστερήσεις αυτές είναι εύλογες και υπαγορεύονται από λόγους ασφαλείας!

Το εξοργιστικό επικοινωνιακό παιχνίδι που επιχείρησε να στήσει ο πρωθυπουργός με τηλεοπτική του εμφάνιση στηλίτευσε ο Παύλος Αλεξανδράκης, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων. «Για τους επιχειρηματικούς ομίλους και για τους πολιτικούς τους εκφραστές η ανθρώπινη ζωή δεν κοστίζει μία», κατήγγειλε. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα εργατικά «ατυχήματα» και στους πέντε νεκρούς που μετρά ο κλάδος των οικοδόμων στους χώρους δουλειάς κατά τη διάρκεια των τελευταίων βδομάδων.

Τη λειτουργία υποδομών και υπηρεσιών των δήμων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και την απουσία μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας του προσωπικού στην Τοπική Διοίκηση συνόψισε ο Αλέξανδρος Βαλσαμής, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων δήμου Γαλατσίου. Οσον αφορά τις επιπτώσεις της πολιτικής αυτής στον λαό, ξεχώρισε την άσχημη κατάσταση των σχολικών κτιρίων, τις ελλείψεις των παιδικών σταθμών, τα προβλήματα στις λιγοστές αθλητικές υποδομές.

Για τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας που υπάρχουν στις δομές Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, εκθέτοντας σε κινδύνους όχι μόνο το προσωπικό αλλά και τους μαθητές, μίλησε ο Γιώργος Χριστόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών.

Εγγραφές νέων μελών και περισσότερους απεργούς από ποτέ στο μπλοκ του, παρά την προσπάθεια της εργοδοσίας να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό, μέτρησε το Σωματείο Εργαζομένων στη «Vodafone - 360 connect», όπως τόνισε η πρόεδρός του, Γιάννα Παπαδημητρίου. Μεταξύ των πρωτοβουλιών που αγκαλιάστηκαν από τους εργαζόμενους ξεχώρισε το κάλεσμα του ΣΕΤΗΠ για αποχή από τη δουλειά για το συμβολικό διάστημα 12 λεπτών, όσο δηλαδή διάστημα οι δύο αμαξοστοιχίες βρέθηκαν να κινούνται στις ίδιες ράγες. «Ο αγώνας μας είναι ένα κομμάτι του παζλ, ένα κομμάτι του αγώνα στον κλάδο, του αγώνα των μαθητών και των φοιτητών», τόνισε.

...για τη συνέχεια και κλιμάκωση της δράσης στους χώρους δουλειάς

Τα ζητήματα ασφάλειας για τα οποία φωνάζουν οι εργαζόμενοι στο καζίνο της Πάρνηθας μετέφερε η Λίνα Ράλλη, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και της Ομοσπονδίας του κλάδου. «Το "πάμε κι όπου βγει" το ζούμε κάθε φορά που χιονίζει, που βρέχει, που γίνεται ένας σεισμός στην Αττική», υπογράμμισε. Στο φόντο αυτό, αναφέρθηκε στη μεγάλη απεργιακή συμμετοχή των εργαζομένων και στην πραγματοποίηση μαζικής Γενικής Συνέλευσης που πήρε αποφάσεις για τη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης.

«Το 2023 και εν μέσω τηλεφωνικών παρακολουθήσεων το σύστημα δεν μπορεί να παρακολουθήσει την πορεία δύο τρένων», σχολίασε ο Δημήτρης Πετρόπουλος, από την Ομοσπονδία των μηχανικών του Δημοσίου (ΠΟΕΜΥΔΑΣ), κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένας ενδεχόμενος μεγάλος σεισμός, για την ελλιπή συντήρηση υποδομών που οδηγεί σήμερα στο «κλείσιμο» γεφυρών.

Οι δύο απεργιακές κινητοποιήσεις «έστειλαν μήνυμα ελπίδας», σημείωσε ο Γιάννης Δημητρόπουλος, από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και κατήγγειλε την απόλυση εργαζόμενης από εταιρεία του κλάδου μετά τη συμμετοχή της στις απεργίες στις 8 και 16 Μάρτη, ξεκαθαρίζοντας ότι κάθε απόλυση θα παίρνει μαχητική απάντηση από το Σωματείο.

Τις πληγές που προκαλούν η υποχρηματοδότηση και η έλλειψη συντήρησης στα σχολικά κτίρια συνόψισε ο Αποστόλης Παπαγιαννόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Σωκράτης». Στο έδαφος αυτό, ανέτρεξε στις πρωτοβουλίες του Συλλόγου και παρουσίασε τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του. «Δεν θα είμαστε εμείς και οι μαθητές μας τα επόμενα θύματα», υπογράμμισε.

Την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων κατήγγειλε η Δήμητρα Ρομποτή, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων και του ΕΚΑ.

Την πρωτόγνωρη ανταπόκριση των εργαζομένων στο απεργιακό κάλεσμα, την αδιάκοπη συζήτηση και τον αμείωτο προβληματισμό που αναπτύχθηκε στους χώρους δουλειάς, περιέγραψε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας. «Ο καθένας από εμάς ζει και εργάζεται σε μια "κοιλάδα των Τεμπών"», ήταν, όπως εξήγησε, η κοινή διαπίστωση των εργαζομένων, που επανειλημμένα έχουν βγει στον αγώνα για τα μέτρα προστασίας, κόντρα στην τακτική της εργοδοσίας που τα θεωρεί αδικαιολόγητο κόστος, στη Ζώνη και άλλους χώρους.

«Το ποτήρι ξεχείλισε και στον αγώνα αυτό δεν μπορούμε να δώσουμε καμία αναβολή», ανέφερε ο Γιάννης Βερβεσός, από τον Φοιτητικό Σύλλογο Μεταλλειολόγων, διαβεβαιώνοντας πως οι φοιτητές θα συνεχίσουν να βρίσκονται στον δρόμο. «Το μέλλον που μας περιγράφουν δεν μας χωράει», ξεκαθάρισε και κάλεσε η οργή της νεολαίας να γίνει αγώνας στο πλευρό των σωματείων.

Σήμερα η εκδήλωση - συζήτηση στη Θεσσαλονίκη

Εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης καλούν σε μεγάλη εκδήλωση - συζήτηση σήμερα Πέμπτη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα «Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος» του Πολυτεχνείου, για τον συντονισμό και την κλιμάκωση της πάλης. Καλούν όλα τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, κάθε εργαζόμενο, τους φορείς της πόλης να συμμετάσχουν στη συζήτηση για τα συμπεράσματα από τις πρόσφατες μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις και για τον συντονισμό του αγώνα. Το κάλεσμα απευθύνουν η Επιτροπή Αγώνα στο Μηχανοστάσιο της «Hellenic Train», η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, τα Σωματεία Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Τροφίμων - Ποτών Κ. Μακεδονίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Χημικής Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας, Τύπου - Χάρτου Κ. Μακεδονίας, Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική, Εργαζομένων στο Φάρμακο Κ. Μακεδονίας και η Ενωση Λογιστών ν. Θεσσαλονίκης.

Σε άλλες πόλεις

Στη Λάρισα, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου καλεί σε πλατιά σύσκεψη σωματείων και μαζικών φορέων τη Δευτέρα 27 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΔΕΥΑΛ (τέρμα οδού Τυχερού).

Στα Γιάννενα, το Εργατικό Κέντρο καλεί σε σύσκεψη επίσης στις 27 Μάρτη, στις 6 μ.μ. στο «Καμπέρειο» Θέατρο.

Την ίδια μέρα στη Σάμο, στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου στο Βαθύ, καλούν το Εργατικό Κέντρο Σάμου και το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ.

Συναυλία στις Σέρρες

Με σύνθημα «Ολων των νεκρών γίναμε φωνή! Στον δρόμο του αγώνα κερδίζει η ζωή!», εργατικά σωματεία, σύλλογοι και φορείς των Σερρών συνεχίζουν τον αγώνα με τη διοργάνωση συναυλίας την Κυριακή 26 Μάρτη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας, με τη συμμετοχή τοπικών καλλιτεχνών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ