ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάρτη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα αύξηση των επιτοκίων από τη Fed στις ΗΠΑ

Με φόντο τον υψηλό πληθωρισμό αλλά και τις καταρρεύσεις τραπεζών

Σε νέα αύξηση των επιτοκίων, κατά 0,25%, προχώρησε χτες η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), με φόντο τον υψηλό πληθωρισμό αλλά και τις καταρρεύσεις αμερικανικών τραπεζών, στοιχεία που εντείνουν τα «διλήμματα» της αστικής διαχείρισης, σε όλες τις παραλλαγές της οποίας χαμένοι βγαίνουν οι λαοί.

Με την 9η αύξηση επιτοκίων από τον Μάρτη του 2022, το βασικό επιτόκιο από 4,75% έφτασε στο 5%, από σχεδόν μηδενικό πριν από έναν χρόνο.

Η Fed, αυξάνοντας κι άλλο το κόστος δανεισμού, επιχειρεί να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, που εκτινάχθηκε στο 6% τον Φλεβάρη. Ωστόσο, οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων έχουν οδηγήσει σε αναταράξεις το τραπεζικό ζήτημα, καθώς οι τράπεζες κατέχουν τεράστια ποσά σε παλαιότερα ομόλογα που πλέον χάνουν την αξία τους.

Ηδη δύο τράπεζες των ΗΠΑ - η Silicon Valley Bank και η Signature Bank - κατέρρευσαν αυτόν τον μήνα, λόγω προβλημάτων που προκλήθηκαν και από τα υψηλότερα επιτόκια, ενώ μεγάλες πιέσεις αντιμετωπίζουν και άλλες περιφερειακές αμερικανικές τράπεζες.

Ετσι, παρά τις κλασικές αναφορές της Fed για το «υγιές και ανθεκτικό» τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ, διαφαίνεται πιθανή η παύση της περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων. Στην ανακοίνωση που επικαλείται το πρακτορείο «Ρόιτερς» αναφέρεται ότι πλέον δεν θεωρούνται κατάλληλες οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στα επιτόκια, πέρα από κάποιες «επιπρόσθετες πολιτικές σταθεροποίησης». Το ίδιο πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι 10 από τους 18 διαμορφωτές της πολιτικής στη Fed στα επιτόκια αναμένουν μία μικρή αύξηση της τάξης του 0,25% ως το τέλος του 2023.

Την ίδια πολιτική, συνέχισης της αύξησης των επιτοκίων, αναμένεται να διατηρήσει σήμερα και η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, με τους επενδυτές να προεξοφλούν ως σχεδόν σίγουρη την αύξησή τους κατά 0,50% καθώς καταγράφηκε στη Βρετανία «απροσδόκητη» αύξηση του πληθωρισμού στο 10,4% τον Φλεβάρη (από 10,1% τον Γενάρη).

Εντείνονται «ανησυχίες» για τις τράπεζες

Σε αυτό το φόντο, μερικές μέρες από τη συμφωνία εξαγοράς της ελβετικής Credit Suisse - που βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας - από τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, UBS, αυξάνονται δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Χαρακτηριστικά, ο διευθύνων σύμβουλος του κερδοσκοπικού ταμείου «Man Group», Λουκ Ελις, εκτιμά πως ένας σημαντικός αριθμός τραπεζών θα χρεοκοπήσει μέσα σε δύο χρόνια, με τις μικρότερες και περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ και τις τράπεζες στη Βρετανία να κινδυνεύουν περισσότερο.

Χτες, αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας προειδοποίησαν ότι η αβεβαιότητα σχετικά με την ισχύ του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι πιθανό να επιβαρύνει την οικονομική ανάπτυξη, ενώ το οικονομικό συμβούλιο της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει υψηλός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή και να αυξηθεί περαιτέρω αν οι ανησυχίες των χρηματοπιστωτικών αγορών εμποδίσουν τις Κεντρικές Τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια.

Σε νεότερες δηλώσεις που έκανε χτες η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επισημαίνει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν αρχίσει να επηρεάζουν την οικονομία, προειδοποιώντας πως ο αντίκτυπός τους μπορεί να γίνει ισχυρότερος, ως αποτέλεσμα της τραπεζικής αναταραχής. Οι κινήσεις της ΕΚΤ για την αύξηση των επιτοκίων, ανέφερε, μπορεί να έχουν μεγαλύτερο αποτέλεσμα, αν οι τράπεζες γίνουν πιο επιφυλακτικές στην ανάληψη κινδύνων και αρχίσουν να ζητούν υψηλότερα επιτόκια για τα δάνεια που δίνουν.

Η Λαγκάρντ επιβεβαίωσε την «αποφασιστικότητα» της ΕΚΤ να μειώσει τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης στο 2% από 8,5% τον Φλεβάρη, προσθέτοντας: «Για να μειωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, είναι σημαντικό η νομισματική πολιτική μας να κινείται ισχυρά προς περιοριστική κατεύθυνση. Και αυτή η διαδικασία μόλις έχει αρχίσει να υλοποιείται».

ΙΣΡΑΗΛ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις ρατσιστικές δηλώσεις υπουργού

Δεν καταλαγιάζουν οι αντιδράσεις από τις απαράδεκτες πρόσφατες δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Οικονομικών Μπ. Σμότριτς, πως δεν υπάρχει παλαιστινιακός λαός και πως αυτός είναι «εφεύρεση των αρχών του 20ού αιώνα». Χτες το ιορδανικό κοινοβούλιο ψήφισε πρόταση που καλεί την κυβέρνηση του βασιλιά Αμπντάλα Β' να αναλάβει «αποτελεσματικά μέτρα κατά των δηλώσεων και της συμπεριφοράς» του Σμότριτς, αναφέροντας πως η συμπεριφορά του αντανακλά «την ισραηλινή αλαζονεία και ασέβεια απέναντι σε διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις». Αν και το ρεπορτάζ του ιορδανικού πρακτορείου ειδήσεων «Petra News Agency» δεν το αναφέρει ξεκάθαρα, το αραβικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» μετέδωσε πως το ψήφισμα της ιορδανικής Βουλής συνιστά στην κυβέρνηση να προβεί στην απέλαση του Ισραηλινού πρέσβη από το Αμμάν.

Από την αρχή της βδομάδας οι απαράδεκτες δηλώσεις Σμότριτς προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις της Παλαιστινιακής Αρχής, των κυβερνήσεων σε ΗΑΕ, Αίγυπτο, ενώ καταδικάστηκαν παράλληλα από εκπροσώπους Τύπου του ΟΗΕ και της ΕΕ.

Στο μεταξύ, η ανάκληση όρων του νομοσχεδίου περί «αποδέσμευσης» που θα άνοιγε περαιτέρω τον δρόμο για την επαναφορά των Εβραίων εποίκων σε τέσσερις εποικισμούς της Δυτικής Οχθης, εφόσον εξασφάλιζαν την έγκριση του στρατού, προκάλεσε νέες παλαιστινιακές αντιδράσεις, καθώς η μετέπειτα ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου ότι δεν θα χτιστούν άλλοι εποικισμοί στη βόρεια Δυτική Οχθη δεν έπεισε.

Σε αυτό το σκηνικό έντονων ενδοαστικών αντιπαραθέσεων στο Ισραήλ, ανάμεσα στον κυβερνώντα συνασπισμό και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Νετανιάχου ξεκινά σήμερα τριήμερη επίσκεψη στο Λονδίνο με επίκεντρο τα σχέδιά του κατά του Ιράν και του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος αλλά και την εμβάθυνση της συνεργασίας Ισραήλ - Βρετανίας στους τομείς της συνεργασίας σε θέματα τεχνολογίας και υπηρεσιών Υγείας με πλάνο την επόμενη δεκαετία.

Η τριήμερη επίσκεψη στο Λονδίνο, που έρχεται μετά από ανάλογες επισκέψεις που έκανε την περασμένη βδομάδα στο Βερολίνο και τον Φλεβάρη στο Παρίσι, δεν θα είναι δίχως κινητοποιήσεις. Εβραϊκές οργανώσεις στο Λονδίνο προετοιμάζουν σειρά διαμαρτυριών και κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο δικαστικών μεταρρυθμίσεων που προκαλεί εδώ και 12 βδομάδες τις αντιδράσεις των περισσότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Το ταξίδι του Νετανιάχου στο Λονδίνο προετοίμασε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ελι Κοέν, που συνάντησε τον ομόλογό του Τζέιμς Κλέβερλι, συζητώντας κυρίως τις θέσεις Λονδίνου και Τελ Αβίβ κατά του Ιράν και του πυρηνικού του προγράμματος.

  • Η Πολωνία θα επαναφέρει τον πρέσβη της στο Ισραήλ, ανακοίνωσε χτες το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Ελι Κοέν στη Βαρσοβία. Οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν επιδεινωθεί όταν η Βαρσοβία εισήγαγε μια νομοθεσία που περιορίζει τη δυνατότητα Εβραίων να διεκδικήσουν περιουσίες που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Τη δεύτερη μέσα σε μερικές μέρες - και τρίτη σε έξι μήνες - πυραυλική επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο του Χαλεπίου εξαπέλυσε χτες τα ξημερώματα ισραηλινό αεροσκάφος. Στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο προσγειώνονται και απογειώνονται αεροπλάνα με βοήθεια για τους χιλιάδες σεισμόπληκτους της βόρειας Συρίας.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Εκθεση του ΟΗΕ για τη διεθνή κατάσταση των υδάτινων πόρων, η οποία δημοσιοποιήθηκε χτες, καταγράφει ότι το 26% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει επαρκή πρόσβαση σε πόσιμο, καθαρό νερό και το 46% δεν έχει πρόσβαση σε βασικές υποδομές αποχέτευσης. Το κόστος για την κάλυψη αυτών των αναγκών μέχρι το 2030 εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 600 εκατ. και 1 τρισ. δολαρίων τον χρόνο.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Εφόδους σε 22 ακίνητα σε όλη τη Γερμανία πραγματοποίησαν χτες οι ειδικές δυνάμεις της γερμανικής αστυνομίας (SEK), αναζητώντας υπόπτους για συμμετοχή στην οργάνωση «Πολίτες του Ράιχ», που φέρεται να σχεδίαζε ένοπλη εισβολή στη γερμανική Βουλή. Αντίστοιχες έρευνες πραγματοποιούνται και στην Ελβετία. Κατά τη διάρκεια εφόδου σε διαμέρισμα υπόπτου στη Βάδη - Βυρτεμβέργη, ο ένοικος πυροβόλησε έναν αστυνομικό και τον τραυμάτισε. Εχουν συλληφθεί ήδη πέντε άτομα.

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε Αφγανιστάν και Πακιστάν μετά τον σεισμό 6,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε προχτές κοντά στην πόλη Τζορμ στο βορειοδυτικό Αφγανιστάν, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν. Δεκάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί, παρά το μεγάλο εστιακό βάθος της δόνησης (πάνω από 160 χλμ.). Χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα στην ύπαιθρο, παρά το κρύο, αφού η κατάσταση των υποδομών είναι εξαιρετικά άσχημη, μεγαλώνοντας την αγωνία για την ασφάλειά τους.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Νέες συγκρούσεις εκατοντάδων διαδηλωτών και αστυνομίας ξέσπασαν χτες για δεύτερη μέρα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, στο φόντο της νέας υποτίμησης της λιβανέζικης λίρας, που είχε ισοτιμία με το αμερικανικό δολάριο 1 προς 130.000 λίρες. Στον ρόλο του διαδηλωτή ήταν αυτήν τη φορά εν ενεργεία και απόστρατοι στρατιωτικοί, που διεκδικούν βελτίωση των πενιχρών μισθών και συντάξεων.

ΝΤΑΡ ΕΣ ΣΑΛΑΑΜ.-- Στον ιό «Μάρμπουργκ», συγγενή του «Εμπολα», αποδόθηκε χτες η μυστηριώδης ασθένεια που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 5 ανθρώπους στην Τανζανία. Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εκτίμησαν ότι ήταν άμεση η αντίδραση των αρχών της Τανζανίας, ενώ σε επιφυλακή τέθηκαν οι υγειονομικές αρχές στη γειτονική Ουγκάντα.

ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ.-- Τον τραυματισμό τουλάχιστον 25 ατόμων προκάλεσε χτες η πτώση πλοίου σε πλατφόρμα στη Σκοτία, μετά την κατάρρευση των υποστηριγμάτων του στο λιμάνι Λιθ του Εδιμβούργου, πιθανώς λόγω σφοδρότατου αέρα.

Επίσκεψη του Ιρακινού πρωθυπουργού στην Τουρκία

Διμερείς σχέσεις, συνεργασία στους τομείς της διαχείρισης υδάτινων πόρων, στην Ενέργεια και στο εμπόριο, αλλά και στη λεγόμενη «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», και την ανοικοδόμηση του Ιράκ, συζήτησαν χτες στην Αγκυρα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία αλ Σουδάνι.

Ο Σουδάνι ολοκλήρωσε χτες διήμερη επίσκεψη, επικεφαλής μεγάλης κυβερνητικής και επιχειρηματικής αντιπροσωπείας. Ενα από τα φλέγοντα ζητήματα που συζήτησε με τον Τούρκο Πρόεδρο ήταν η συνεργασία στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, καθώς το Ιράκ τα τελευταία χρόνια πλήττεται από ξηρασία, αλλά και από τη σημαντική μείωση εισροής νερού στους ποταμούς Τίγρη και Ευφράτη, λόγω των φραγμάτων που έχει φτιάξει η Τουρκία.

Συζήτησαν επίσης τη διμερή εμπορική συνεργασία στο πλαίσιο κατασκευής του «Μεγάλου Λιμανιού αλ Φάου», που βρίσκεται στο νότιο Ιράκ (κοντά στην πόλη Βασόρα), στον Περσικό Κόλπο, και έχει αναλάβει να το κατασκευάσει η κορεατική εταιρεία «Daewoo Engineering & Construction» εδώ και μία δεκαετία. Μετά την ολοκλήρωσή του, το «Μεγάλο Λιμάνι αλ Φάου» αναμένεται να είναι το μεγαλύτερο σε όλη τη Μέση Ανατολή.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ψηφίστηκε η συμφωνία με την ΕΕ για το εμπόριο στην Ιρλανδία

Με τις ψήφους 515 βουλευτών, από το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα αλλά και την αντιπολίτευση, και 29 κατά, εγκρίθηκε χτες από τη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων το «Πλαίσιο Ουίνδσορ», που αφορά το τμήμα της συμφωνίας Βρετανίας - ΕΕ για το εμπόριο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας (τμήματος του Ηνωμένου Βασιλείου) και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας (μέλους της ΕΕ) μετά το Brexit.

Σημειωτέον, 22 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος, μεταξύ τους και οι πρώην πρωθυπουργοί Μπόρις Τζόνσον και Λιζ Τρας, επέλεξαν να μην υπερψηφίσουν, δείχνοντας να αποδοκιμάζουν τη συμφωνία που κλείστηκε πριν κάποιες βδομάδες ανάμεσα στον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο Τζόνσον σε δήλωσή του ανέφερε ότι η συμφωνία για το «Πλαίσιο Ουίνδσορ» δεν είναι αποδεκτή, «γιατί διατηρεί την ισχύ ορισμένων νόμων της ΕΕ στη Βόρεια Ιρλανδία».

Κατά της συμφωνίας ψήφισαν και 8 βουλευτές του «ενωτικού» βορειοϊρλανδικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), όπως άλλωστε αναμενόταν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ