ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάρτη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Δεκάδες νεκροί μετανάστες σε κέντρο κράτησης

Την πολιτική της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης Ομπραδόρ καταγγέλλει το ΚΚ Μεξικού

Το νέο έγκλημα στο Μεξικό

Copyright 2021 The Associated

Το νέο έγκλημα στο Μεξικό
Τουλάχιστον 38 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους όταν τα ξημερώματα της Τρίτης ξέσπασε πυρκαγιά σε κέντρο κράτησης στη Σιουδάδ Χουάρες του Μεξικού, κοντά στα σύνορα με τις ΗΠΑ, ενώ τουλάχιστον 29 είναι οι τραυματίες. Οι 28 από τους νεκρούς είναι από τη Γουατεμάλα και οι υπόλοιποι από άλλες χώρες της Κεντρικής Αμερικής και τη Βενεζουέλα.

Το κέντρο κράτησης βρίσκεται κοντά στη γέφυρα Stanton-Lerdo, η οποία συνδέει το Μεξικό με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις μεξικανικές αρχές η πυρκαγιά επεκτάθηκε γρήγορα και δεν μπόρεσε να ελεγχθεί από το προσωπικό του κέντρου. Η τραγωδία έρχεται να προστεθεί στα χιλιάδες εγκλήματα με μετανάστες που κατευθύνονται μέσω του Μεξικού προς τα νότια σύνορα των ΗΠΑ προσδοκώντας ένα καλύτερο μέλλον και χάνουν τη ζωή τους κυνηγημένοι από τις κατασταλτικές δυνάμεις.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού με ανακοίνωσή του καταγγέλλει την αντιμεταναστευτική πολιτική της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης Ομπραδόρ και τις συμφωνίες της με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του Τραμπ και του Μπάιντεν, και αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

«Εδώ και 4 χρόνια, παρά την παντομίμα του αντιιμπεριαλισμού που φωνάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αυτό που επαληθεύεται στα γεγονότα είναι η πλήρης κοινή δράση μεταξύ των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και του Μεξικού, με την υπογραφή του T-MEC, με την πολιτικο-οικονομική συμμαχία ενάντια στα κινεζικά κεφάλαια, με τη δέσμευση του Ομπραδόρ να παραδώσει στον Μπάιντεν τα έργα, όλο το λίθιο που υπάρχει, όλο το φυσικό αέριο και τη βενζίνη που είναι διαθέσιμη για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με την κοινή, ενεργή και καθημερινή αντιμεταναστευτική πολιτική, που περιλαμβάνει σωματικές επιθέσεις κατά τροχόσπιτων μεταναστών, αστυνομικούς που κλοτσούν γυναίκες και παιδιά, κέντρα κράτησης μεταναστών - στρατόπεδα συγκέντρωσης, που κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν πηγές μόλυνσης και θανάτου, επιδρομές, παραβίαση του δικαιώματος διέλευσης που κατοχυρώνει ατομικές εγγυήσεις στο Σύνταγμα.

Ο Μπάιντεν και ο Ομπραδόρ είναι υπεύθυνοι γι' αυτήν την πολιτική και αυτήν την τραγωδία. Και άλλες που συσσωρεύονται, εξαφανίσεις και θανάτους και άλλα που είναι προβλέψιμα να συμβούν».

Και καταλήγει: «Το ΚΚ Μεξικού αποδίδει την ευθύνη για την τραγωδία στο κράτος και στο καπιταλιστικό σύστημα από το οποίο πηγάζει. Επαναλαμβάνει τη θέση του που βασίζεται στον διεθνισμό της απόλυτης αλληλεγγύης με τους μετανάστες εργάτες και αγωνίζεται για μια χώρα όπου άνδρες και γυναίκες της εργατικής τάξης, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, έχουν καταφύγιο και αλληλεγγύη και απολαμβάνουν τις ίδιες ευκαιρίες και δικαιώματα με όλους τους Μεξικανούς εργάτες. Καλούμε σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Ινστιτούτου Μετανάστευσης και χαιρετίζουμε άλλες πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση από διάφορα συνδικάτα και μαζικές οργανώσεις».

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προαναγγελία νέων μέτρων για τους «κλυδωνισμούς» στις τράπεζες

Σε λήψη πρόσθετων μέτρων από τις ΗΠΑ για τη στήριξη του τραπεζικού τομέα παρέπεμψε ο Πρόεδρος της χώρας, Τζο Μπάιντεν, με φόντο την πρόσφατη κατάρρευση δύο αμερικανικών τραπεζών (Silicon Valley Bank, Signature Bank) και τους «κλυδωνισμούς» που καταγράφονται σε δεκάδες άλλες.

Με τα σχετικά στοιχεία να δείχνουν ότι οι αμερικανικές τράπεζες έχουν «ρουφήξει» τις τελευταίες μέρες πολλές δεκάδες δισ. δολάρια από τους κρατικούς μηχανισμούς στήριξης, ο Μπάιντεν εμφανίστηκε να διαβεβαιώνει πως η κυβέρνησή του έχει κάνει «ό,τι είναι δυνατόν», ενώ εμφανίστηκε για ακόμα μια φορά καθησυχαστικός, δηλώνοντας ότι «οι αγορές δείχνουν να ανταποκρίνονται».

Ερωτηθείς ωστόσο εάν η κυβέρνησή του έχει εξαντλήσει τις μονομερείς κινήσεις της για την αντιμετώπιση των πιέσεων στον τραπεζικό τομέα, ο Μπάιντεν είπε: «Οχι, δεν έχει τελειώσει ακόμα», προσθέτοντας ότι «παρακολουθούμε πολύ στενά» τις εξελίξεις.

Εμφανίστηκε επίσης αβέβαιος για το εάν θα καταφέρει να περάσει νομοθετικά μέτρα που χρειάζονται την έγκριση του Κογκρέσου, αποτυπώνοντας τις εντεινόμενες ενδοαστικές αντιθέσεις που εκφράζονται μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων.

Στο μεταξύ, την Τρίτη, η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Γερουσίας ακροάστηκε αξιωματούχους των εποπτικών οργάνων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) και ομοσπονδιακών χρηματοπιστωτικών οργάνων (π.χ. FDIC), στο φόντο των πρόσφατων εξελίξεων.

Και σε αυτήν την περίπτωση υποστηρίχθηκε πως το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα «είναι υγιές και σταθερό», ωστόσο στη συνέχεια δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα προχωρήσουν σε πιθανή αναθεώρηση κανόνων και διαδικασιών, με στόχο να αποφευχθούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον - τα οποία ωστόσο είναι στο DNA της καπιταλιστικής οικονομίας...

«Κανονικότητα» οι «σκοτεινές» συναλλαγές των τραπεζών

Στην ίδια τη «φύση» του καπιταλιστικού τραπεζικού συστήματος, άλλωστε, είναι και οι διάφορες «σκοτεινές» συναλλαγές - όπως το «ξέπλυμα» βρώμικου χρήματος, η απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων μεγαλοκαπιταλιστών κ.ά. - τις οποίες παρουσιάζουν διάφορα επιτελεία σήμερα ως «αιτία» των σημερινών κλυδωνισμών και ως «παρέκκλιση» από την «κανονική» λειτουργία των τραπεζών.

Με φόντο τις εξελίξεις στην ελβετική τράπεζα Credit Suisse, η οποία έφτασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας προτού εξαγοραστεί από την επίσης ελβετική τράπεζα UBS, πληθαίνουν οι αποκαλύψεις για τις φοροαπαλλαγές που εξασφάλιζε σε πάμπλουτους Αμερικανούς δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αποκρύπτουν περιουσιακά στοιχεία.

Δύο πρώην τραπεζίτες της Credit Suisse, μιλώντας στο CNBC, αποκάλυψαν ότι η τράπεζα παρείχε κάλυψη σε πελάτες της στις ΗΠΑ ακόμα και αφότου σε βάρος της ασκήθηκαν διώξεις για τον ίδιο λόγο, πριν από περίπου μία δεκαετία.

Ειδικότερα, το 2014, βοήθησε χιλιάδες Αμερικανούς να αποκρύψουν περιουσιακά τους στοιχεία σε offshore και άλλα εισοδήματά τους από την εφορία με πλειάδα τρόπων: Χρήση εικονικών εταιρειών και «οντοτήτων», καταστροφή αρχείων τραπεζικών λογαριασμών κ.ά.

Τότε, η Credit Suisse είχε διαβεβαιώσει ότι θα συνεργαστεί με τις αμερικανικές αρχές, παίρνοντας δήθεν μέτρα για αποκάλυψη διασυνοριακών τραπεζικών δραστηριοτήτων, για συνεργασία για ευαίσθητες πληροφορίες, κ.ά. Η παραβίαση της τότε συμφωνίας καταγράφεται και στην τελευταία έκθεση που συνέταξε η Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας.

Στο μεταξύ, στη Γαλλία, οικονομικοί εισαγγελείς πραγματοποίησαν από το περασμένο 48ωρο μπαράζ εφόδων σε τουλάχιστον 5 μεγάλες τράπεζες ερευνώντας υποθέσεις διαφθοράς, φοροδιαφυγής και «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος.

Αναφέρεται ότι μεταξύ των τραπεζών που δέχθηκαν τις εφόδους εισαγγελέων είναι κολοσσοί όπως η Societe General, BNP Paribas, αλλά και μικρότερες τράπεζες, όπως οι Natixis, Exane, καθώς και η βρετανική HSBC.

Ανάλογη έρευνα για την εξεύρεση φορολογικών «παραθύρων» μείωσης φόρων στα εταιρικά μερίσματα διεξάγεται και στη Γερμανία.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Κυβερνητικός συμβιβασμός για επιτάχυνση των «πράσινων» επενδύσεων

Η κυβέρνηση της Γερμανίας επιταχύνει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων σε μεγάλα έργα υποδομής για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, δυναμώνοντας τη θέση της στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Τον στόχο αυτόν υπηρετούν οι αποφάσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων, των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Πρασίνων και Φιλελευθέρων (FDP), μετά από τρεις μέρες διαπραγματεύσεων.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της συμφωνίας είναι περισσότερη ευελιξία στην προστασία του κλίματος, ταχύτερος σχεδιασμός για αυτοκινητόδρομους και σιδηροδρομικά δίκτυα, πιο «χαλαρά» μέτρα για τη θέρμανση.

Ο πρόεδρος του SPD, Λάρς Κλινγκμπάιλ, υπογράμμισε ότι η συμφωνία ενισχύει τον σιδηρόδρομο, το οδικό δίκτυο και την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Στόχος παραμένει να γίνει η Γερμανία κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2045 με συγκεκριμένα όρια στις εκπομπές ρύπων ανά 5ετία. Οι Φιλελεύθεροι πέρασαν επίσης την προτεραιοποίηση 144 οδικών έργων παρά τις διαφωνίες των Πρασίνων, οι οποίοι απέσπασαν τη δέσμευση ότι κατά μήκος των εθνικών δρόμων που θα κατασκευάζονται ή θα επεκτείνονται, θα πρέπει να δημιουργούνται και φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, προωθώντας συμφέροντα ομίλων που δραστηριοποιούνται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Συνολικά θα διατεθεί περισσότερος χώρος για την επέκταση των ΑΠΕ και δίνονται στους δήμους περισσότερα περιθώρια για τον εντοπισμό περιοχών.

Οι γερμανικοί σιδηρόδρομοι (Deutsche Bahn) θα χρειαστούν περίπου 45 δισ. ευρώ, για να καλύψουν τις επενδυτικές ανάγκες μέχρι το 2027. Τα κονδύλια αυτά θα προκύψουν, μεταξύ άλλων, από την επέκταση των διοδίων για τα φορτηγά από 3,5 τόνους.

Οι σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές θα πρέπει επίσης να γίνουν πιο ελκυστικές και να επιτύχουν μερίδιο αγοράς 25% έως το 2030, γι' αυτό θα επεκταθούν οι τερματικοί σταθμοί για συνδυασμένες μεταφορές. Η ηλεκτροκίνηση πρόκειται να προωθηθεί με επέκταση των σταθμών φόρτισης και των αντίστοιχων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο μεταξύ, σε ύψος - ρεκόρ, 2,3 τρισ. ευρώ ανήλθε το 2022 το συνολικό χρέος της Γερμανίας, εξαιτίας και της συνεχιζόμενης αύξησης των απαιτήσεων χρηματοδότησης από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF), που χρηματοδοτεί κυρίως μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για τις συνέπειες της πανδημίας και της ενεργειακής «κρίσης». Παράλληλα το 2022 συστάθηκε το Ταμείο 100 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Μεγάλη φωτιά ξέσπασε χτες το πρωί σε βιομηχανία επεξεργασίας χημικών ουσιών, κοντά στην πόλη Νοβάρα της Βόρειας Ιταλίας, σηκώνοντας ένα μεγάλο, μαύρο σύννεφο καπνού στην περιοχή. Μέχρι χτες δεν είχαν αναφερθεί τραυματίες, ενώ οι κάτοικοι και τα σχολεία κλήθηκαν να κρατήσουν τα παράθυρα ερμητικά κλειστά.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας και πρώην αξιωματικός του στρατού, Μπεν Γουάλας, δήλωσε χτες πως θα ήθελε πάρα πολύ την επαναφορά της στρατιωτικής θητείας στο Ηνωμένο Βασίλειο όπως συμβαίνει σε Φιλανδία και Σουηδία. Η υποχρεωτική θητεία στο Ηνωμένο Βασίλειο καταργήθηκε το 1960.

ΝΤΟΥΜΠΑΪ.-- Ενας 30χρονος μετανάστης με καταγωγή από τη Νότια Ασία αυτοκτόνησε από το μπαλκόνι ουρανοξύστη στη Σάρτζαχ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχοντας προηγουμένως σκοτώσει τα δύο του παιδιά και την σύζυγό του.

ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Εντάσεις στο φόντο των ενδοαστικών αντιθέσεων

Ενταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Ισραήλ προκαλεί η ολομέτωπη ενδοαστική πολιτική αντιπαράθεση στο Ισραήλ, ανάμεσα στην κυβέρνηση συνασπισμού του Μπ. Νετανιάχου και στην αντιπολίτευση, με αφορμή την προσπάθεια της κυβέρνησης να προωθήσει δικαστικές μεταρρυθμίσεις που υπονομεύουν τον ρόλο του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Η ένταση αυτή μάλιστα φαίνεται να διατηρείται, παρά την απόφαση του Νετανιάχου, υπό την πίεση της αντιπολίτευσης, των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, αλλά και ενδοκυβερνητικών διαφωνιών, να «παγώσει» την κοινοβουλευτική διαδικασία για την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου.

Προχτές βράδυ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έκανε λόγο για «κατήφορο που δεν πρέπει να συνεχιστεί», ενώ δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να καλέσει σύντομα τον Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο, διαψεύδοντας πρότερες πληροφορίες ισραηλινών ΜΜΕ που επικαλούνταν τον Αμερικανό πρέσβη στο Ισραήλ.

Απαντώντας στα παραπάνω, ο Μπ. Νετανιάχου, κατά την ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής «Για τη Δημοκρατία», που οργανώνουν οι ΗΠΑ, ανέφερε ότι «η συμμαχία ανάμεσα σε Ισραήλ και ΗΠΑ είναι ακλόνητη και πάντα ξεπερνά τις περιστασιακές διαφωνίες μεταξύ μας. Η κυβέρνησή μου είναι αφοσιωμένη στην ενίσχυση της δημοκρατίας με την αποκατάσταση της κατάλληλης ισορροπίας μεταξύ των τριών εξουσιών, τις οποίες προσπαθούμε να επιτύχουμε με ευρεία συναίνεση. Το Ισραήλ είναι κυρίαρχη χώρα που παίρνει αποφάσεις από τη βούληση του λαού του και όχι στη βάση πιέσεων από το εξωτερικό, ακόμη και από τους καλύτερους φίλους του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ