ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Ιούνη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Υψηλοί τόνοι αντίδοτο στην αμηχανία

Αναδεικνύει σε κυρίαρχο ζήτημα τη δήθεν «ακυβερνησία», προκειμένου να συνεχίσει τις πιέσεις στην κυβέρνηση «να κυβερνήσει»

Με υψηλούς «αντιπολιτευτικούς» τόνους, επιχειρεί η ηγεσία της ΝΔ να καλύψει την έκδηλη αμηχανία για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα, οι οποίες, μάλιστα, φοβάται ότι μπορεί να βγάλουν τον Κ. Σημίτη από τη δύσκολη θέση, στην οποία βρισκόταν τον τελευταίο καιρό.

Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής, η ηγεσία της ΝΔ, αναπαράγοντας τη φωνή του ΣΕΒ και της «αγοράς», αναδεικνύει ως κυρίαρχο ζήτημα τη δήθεν «ακυβερνησία» και το «χάος» που θα υπάρξει, επειδή η κυβέρνηση θα ασχολείται με τα εσωκομματικά της. Με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκει, από τη μια, να συνεχίσει τις πιέσεις στην κυβέρνηση να «κυβερνήσει» αποτελεσματικά και να πάρει τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν σχεδιαστεί, ενώ, από την άλλη, προβάλλει ως «υπεύθυνη» δύναμη που φτάνει στο σημείο να «υποκαθιστά» την κυβέρνηση! Παράλληλα, η Ρηγίλλης παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ, και εξετάζει όλα τα σενάρια και ενδεχόμενα. Χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, δεν το θεωρούν ιδιαίτερα ισχυρό, ενώ εκτιμούν ότι ο Κ. Σημίτης θα εξέλθει νικητής από το συνέδριο, έστω και «τραυματισμένος». Στη βάση αυτών, δεν μπορούν να κρύψουν την αγωνία τους για το ενδεχόμενο ο Κ. Σημίτης να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να καταξιωθεί, εκ νέου, ως φερέγγυος και αποτελεσματικός διαχειριστής του συστήματος.

Ο Κ. Καραμανλής, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με το προεδρείο της ΓΣΕΕ στο πλαίσιο του διαλόγου για το Ασφαλιστικό, εστίασε την κριτική του στο ότι η κυβέρνηση ασχολείται με τα εσωκομματικά και «αδιαφορεί» για τα προβλήματα του λαού και του τόπου. «Ο πρωθυπουργός ομολόγησε ότι έχει χάσει τον έλεγχο», δήλωσε και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί, όμως, να αδιαφορεί για εκείνα που απασχολούν τους πολίτες, για τα καυτά θέματα της χώρας και να κάνει κυρίαρχο θέμα τις εσωκομματικές ισορροπίες. Δεν μπορεί να θυσιάζονται τα συμφέροντα της χώρας στο βωμό της μικροπολιτικής». Παράλληλα, αναφερόμενος στη συνάντηση με τη ΓΣΕΕ, επιχείρησε να προβάλει την «εποικοδομητική» στάση του κόμματός του, λέγοντας «εμείς ασχολούμαστε - και θα ασχολούμαστε - με τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών». Περισσότερο αποκαλυπτικός για τη στάση της ηγεσίας της ΝΔ, ο Γ. Σουφλιάς υποστήριξε ότι η απόφαση για έκτακτο συνέδριο αποδεικνύει ότι «το ΠΑΣΟΚ έφτασε στα όριά του», ενώ έκανε λόγο για «ανήμπορη κυβέρνηση» που δεν ασχολείται με τα προβλήματα του τόπου, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα «να υπάρχει έλλειμμα στη διακυβέρνηση της χώρας». Ο γγ της ΚΟ Δ. Σιούφας κατηγόρησε τον Κ. Σημίτη ότι «προτάσσει τα προσωπικά και κομματικά συμφέροντά του έναντι των εθνικών συμφερόντων» και τόνισε πως «ενώ το πρόβλημα συνίσταται στην ύπαρξη κυβερνητικού κενού, δε δείχνει να ενδιαφέρεται για τίποτε άλλο, παρά μόνο πώς να κρατηθεί στη θέση του». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος υποστήριξε ότι «εάν ένας πρωθυπουργός αναγνωρίζει την ύπαρξη κυβερνητικής κρίσης και τη συνδέει, μάλιστα, με απώλεια της εμπιστοσύνης του εκλογικού σώματος, τότε οφείλει να παραιτηθεί». Παράλληλα, εκφράζει την αγωνία του για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί μέχρι τη διεξαγωγή του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Μήπως θα επικρατήσει «το απόλυτο χάος», αναρωτιέται!

Ο Α. Ανδριανόπουλος, αποκαλύπτοντας έμμεσα τους μύχιους φόβους της Ρηγίλλης, χαρακτήρισε (στον «Πλάνετ») «επιτυχημένη» επικοινωνιακά την κίνηση του Κ. Σημίτη για το «έκτακτο» συνέδριο και μάλιστα πρόβλεψε ότι «θα έχει και επιπτώσεις θετικές στις έρευνες της κοινής γνώμης, γιατί οι πάντες θα ασχολούνται με το ΠΑΣΟΚ».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η νεοφιλελεύθερη πολιτική δεν αλλάζει με συνέδρια

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε χτες μετά την ομιλία της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου διεξάγεται η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, για την επίσπευση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ: «Ο ελληνικός λαός, τα λαϊκά στρώματα, δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Μέσα εκεί θα επιχειρηθεί να γίνει ένα λίφτινγκ, δηλαδή ν' απαλύνουν μερικές ρυτίδες. Αλλά η ταξική νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει με συνέδρια.

Νομίζουμε ότι ο ελληνικός λαός, η μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων πρέπει να γυρίσουν την πλάτη και στους δύο. Και στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ και να χτίσουν με τον αγώνα τους την πραγματική εναλλακτική λύση που χρειάζεται ο τόπος».

Σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τόνισε: «Δεν μπορούμε σήμερα να κάνουμε μια πρόβλεψη, αφού και σήμερα ξέρουμε ότι το χαρτί των εκλογών είναι ένα χαρτί εκβιασμού που χρησιμοποιεί ο πρωθυπουργός.

Εμείς, πάντως, εξελίξεις θεωρούμε την ανάπτυξη των μεγάλων λαϊκών κινητοποιήσεων. Μόνο τότε η κάλπη μπορεί να δείξει κάτι το διαφορετικό. Οταν αυτή εκφράζει αλλαγή συνειδήσεων. Και αλλαγές συνείδησης έρχονται μόνο μέσα από συστηματικούς, μόνιμους, ζωντανούς και μαχητικούς αγώνες».

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Οι εσωκομματικοί ελιγμοί δε λύνουν προβλήματα

Για «τακτικούς εσωκομματικούς ελιγμούς», έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, σχολιάζοντας την εξαγγελία του πρωθυπουργού για πρόωρη σύγκληση συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που δημιούργησε η νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική, όπως ήταν φυσικό δημιούργησαν και μεγάλα εσωκομματικά προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ, μετά και τη λαϊκή κατακραυγή.

Ομως, τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα, δε λύνονται με τακτικούς εσωκομματικούς ελιγμούς, αλλά μόνο με ριζικές αλλαγές στην κυβερνητική πολιτική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ