ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Ιούνη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΙΚΑ
Παναττική συγκέντρωση την Τρίτη
  • Θα γίνει έξω από το υπουργείο Υγείας, ώρα 10 πμ
  • Συνταγματικό κώλυμα επικαλείται η κυβέρνηση για τη νομιμοποίηση των συμβασιούχων γιατρών

Στιγμιότυπο απ' τη χτεσινή συγκέντρωση στο 3ο Νοσοκομείο
Στιγμιότυπο απ' τη χτεσινή συγκέντρωση στο 3ο Νοσοκομείο
Συγκέντρωση στο 3ο Νοσοκομείο και περιοδεία στο 6ο Νοσοκομείο του ΙΚΑ έκαναν χτες οι γιατροί του Ιδρύματος στα πλαίσια των απεργιακών κινητοποιήσεων για να μην προωθηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Ο Αλ. Παπαδόπουλος, με επιστολή του στο χτεσινό «Καρφί», επιβεβαιώνει ότι μέσα στον Ιούλιο θα δημοσιοποιηθεί κοινό νομοσχέδιο των συναρμόδιων υπουργείων για την ΠΦΥ, το οποίο -όπως φαίνεται - θα κινείται στη βάση του νομοσχεδίου που είδε το φως της δημοσιότητας. Μάλιστα, ο Αλ. Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου που δημοσιοποιήθηκε, υποστηρίζει ότι ήταν κείμενο εργασίας «και τα κείμενα εργασίας, που δεν είναι σχέδια νόμου, δεν αποσύρονται».

Με την απεργία των γιατρών του ΙΚΑ ασχολήθηκε και η χτεσινή Κυβερνητική Επιτροπή και όπως δήλωσε ο Δ. Ρέππας «υπάρχει συγκεκριμένη συνταγματική διάταξη που δεν επιτρέπει την ικανοποίηση ενός αιτήματος που σχετίζεται με τη μονιμοποίηση των ιατρών που εργάζονται στο ΙΚΑ».

Ο ΣΕΥΠΙΚΑ με αφορμή τόσο τις απαντήσεις του Αλ. Παπαδόπουλου στον ΙΣΑ (20/6/2001) - ότι ο διάλογος θα είναι επαρκής και ότι δε δεσμεύεται για την απορρόφηση όλων των γιατρών - όσο και με τη χτεσινή επιστολή αναρωτιέται τι «διάλογος θα είναι αυτός σε ένα νομοσχέδιο προαποφασισμένο χωρίς τη συμμετοχή και τις θέσεις των Γιατρών του ΙΚΑ, που κυρίως αυτοί ασκούν την ΠΦΥ» και καλεί τον υπουργό Υγείας να αποσύρει το νομοσχέδιο.

Επίσης ο ΣΕΥΠΙΚΑ υπογραμμίζει ότι υπάρχει προσωπικό ασφαλείας για τα επείγοντα περιστατικά. Μάλιστα στη διάρκεια της περιοδείας στο 6ο Νοσοκομείο ο Σύλλογος των Γιατρών του ΙΚΑ Αθήνας και Πειραιά (ΣΕΥΠΙΚΑ) πήρε την απόφαση να γίνουν οι επεμβάσεις σε όλους τους ασθενείς, που είχαν ολοκληρώσει τον προεγχειρητικό έλεγχο.

Η Ολομέλεια της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) αποφάσισε προχτές τη συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι και τις 20 Ιούλη 2001, με δυο ακόμα πενθήμερες απεργίες.

Χτες η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου των Συμβασιούχων Γιατρών του ΙΚΑ αποφάσισε τη συνέχιση της απεργίας τους και νέα συνέλευση την επόμενη βδομάδα.

Ο ΣΕΥΠΙΚΑ στα πλαίσια της απεργίας οργανώνει την ερχόμενη Δευτέρα 25.6.2001 στις 8 π.μ. συγκέντρωση έξω από την Τοπική Μονάδα Υγείας Χαλανδρίου.

Επίσης την ερχόμενη Τρίτη, 26.6.2001 ο ΣΕΥΠΙΚΑ οργανώνει παναττική συγκέντρωση στις 10 π.μ. έξω από το υπουργείο Υγείας και πορεία στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στην οποία καλούν να συμμετάσχουν τους εργαζόμενους και συνταξιούχους. Τη συμμετοχή του στη συγκέντρωση έξω απ' το υπουργείο Υγείας αποφάσισε και ο Σύλλογος των Συμβασιούχων Γιατρών.

Ο ΣΕΥΠΙΚΑ πραγματοποιεί νέα Γενική Συνέλευση στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» την ερχόμενη Πέμπτη 28.6.2001.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Συνταξιούχων Αυτοκινητιστών (ΤΣΑ) Νομού Αττικής συμπαραστέκεται στους γιατρούς του ΙΚΑ και ζητά από την κυβέρνηση να λύσει τα προβλήματα των γιατρών. «Δε δεχόμαστε να ταλαιπωρείτε με τις αντιλαϊκές και αντισυνταξιουχικές πολιτικές σας εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους».

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Ν' ανακληθεί η απόφαση για τα Λαδάδικα

Πόρισμα - κόλαφος για την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης

Υπέρβαση αρμοδιότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης συνιστούν «οι χωρίς έρεισμα τυπικής, αλλά και ουσιαστικής, νομιμότητας αποφάσεις του», είναι το πόρισμα της αυτεπάγγελτης έρευνας που πραγματοποίησε ο Συνήγορος του Πολίτη. Η έρευνα αφορά την απόφαση και τη συνολικότερη στάση του Δήμου Θεσσαλονίκης - που ψήφισε η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, με εξαίρεση το δημοτικό σύμβουλο Αγ. Σαχίνη του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Αντεπίθεση Τώρα» - σχετικά με την απομάκρυνση του Κέντρου Επανένταξης και Συμβουλευτικής του Θεραπευτικού Προγράμματος «Ιθάκη» από τα Λαδάδικα.

Οι κύριες διαπιστώσεις του πορίσματος είναι η έλλειψη ενημέρωσης, τεκμηρίωσης, αιτιολόγησης και παρατυπιών κατά τη συζήτηση, τη λήψη και την έκδοση των αποφάσεων του ΔΣ. Οσο για τέτοιου είδους αποφάσεις διαπιστώνεται ότι «ενθαρρύνουν τις διακρίσεις και τον κοινωνικό αποκλεισμό πολιτών, ενώ δε συνάδουν με γενικές αρχές του Συντάγματος και τη θεσμική αποστολή των ΟΤΑ». Παράλληλα, το πόρισμα διαπιστώνει ότι οι συγκεκριμένες αποφάσεις τείνουν να δημιουργήσουν, «εκ του μη όντος πρόβλημα ένταξης και αποδοχής ήδη υφισταμένων ή νέων δομών κοινωνικής φροντίδας σε μεγάλο μέρος του κέντρου της πόλης».

Την ανάκληση των αποφάσεων, την αναθεώρηση της στάσης και της μεθοδολογίας συνεργασίας του με τους αρμόδιους για το θέμα φορείς, ώστε να διασφαλιστεί ο απαραίτητος συντονισμός, χωρίς προσκόμματα και καθυστερήσεις, κατά την εκπόνηση και υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής, είναι μερικές από τις προτάσεις του πορίσματος για το Δήμο Θεσσαλονίκης. Οπως επισημαίνεται, για τον ιστορικό τόπο «Λαδάδικα», οι υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και δομές πρόνοιας «δεν αποτελούν απλά επιτρεπτές χρήσεις, αλλά απαραίτητες ιδίως, στο πλαίσιο της άσκησης των δικαιωμάτων του ανθρώπου που απορρέουν από το κοινωνικό κράτος δικαίου».

Παράλληλα, προτείνει την επικέντρωση της προσοχής του δήμου σε ζητήματα που αφορούν τον κοινωνικό αποκλεισμό και το ρατσισμό. Τέλος, ζητάει να διαφυλάξουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς τον ανοιχτό χαρακτήρα του ιστορικού τόπου «Λαδάδικα», για τον οποίο προβλέπεται από τη νομοθεσία μεγάλος αριθμός από επιθυμητές χρήσεις με έμφαση στις χρήσεις ημέρας και χαμηλής όχλησης.

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Μέρα

Αρχίζουν από αύριο οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιούνη 2001.

Την Κυριακή η Θεραπευτική Μονάδα του 18 ΑΝΩ, πραγματοποιεί ανοιχτή συζήτηση - εκδήλωση, στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του Συλλόγου Τραπέζης Ελλάδας (Σίνα 16). Επίσης την Κυριακή στην Πάτρα, ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών θα γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα στις 11.30 το πρωί, στη Δυτική Προβλήτα του Ρίου. Τα παιδιά θα κολυμπήσουν μέχρι απέναντι στο Αντίρριο.

Ανήμερα της Παγκόσμιας Μέρας κατά των Ναρκωτικών, την Τρίτη, το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), θα πραγματοποιήσει πορεία στις 6.30 το απόγευμα, στα Προπύλαια. Την ίδια μέρα, αγώνα δρόμου (Λαϊκό Δρόμο) διοργανώνει η ΙΘΑΚΗ στη Θεσσαλονίκη, στις 7 το απόγευμα από το πάρκο που βρίσκεται δίπλα στα κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας. Εφηβοι, γονείς και μέλη της «Στροφής» και της «Πλεύσης» θα περπατήσουν στις 4.30 το μεσημέρι ταυτόχρονα από Ομόνοια, πλατεία Κάνιγγος, πλατεία Εξαρχείων και Κοτζιά και θα καταλήξουν στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Συντάγματος. Ο Σύλλογος Οικογένειας της Θεραπευτικής Κοινότητας «Παρέμβαση», θα πραγματοποιήσει συναυλία στο Λυκαβηττό στις 9.30 το βράδυ. Το Ανοιχτό Θεραπευτικό Πρόγραμμα «Διάβαση» του ΚΕΘΕΑ, στήνει Ανοιχτό Καφενείο για τους χρήστες στην Ομόνοια.

Το Κέντρο Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών και Προαγωγής της υγείας θα πραγματοποιήσει μεθαύριο, ανοιχτές εκδηλώσεις από τις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Τερζάκη, στα Ιλίσια, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Εξάρτησης των Δήμων Καλλιθέας, Μοσχάτου και Ταύρου «Σταθμός», διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση στην πλατεία Δαβάκη της Καλλιθέας, στις 8.30 το βράδυ.

Δ. ΡΕΠΠΑΣ
Δεν αλλάζει η νομοθεσία για τα «μαλακά» ναρκωτικά

Δε θ' αλλάξει η νομοθεσία για τη χρήση των μαλακών ναρκωτικών σύμφωνα με χτεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Ρέππα.

Μετά την Κυβερνητική Επιτροπή ο Δ. Ρέππας ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης εισηγήθηκε και - έγινε δεκτό - την επόμενη βδομάδα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου να γίνει συζήτηση για τα ναρκωτικά και τον αλκοολισμό.

Απαντώντας στην ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου σε ό,τι αφορά τη χρήση των μαλακών ναρκωτικών, ο Δ. Ρέππας είπε: «Η πολιτική που έχουμε στον τομέα αυτό, όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιό της, είναι δεδομένη και γνωστή. Αυτό το οποίο θα συζητήσουμε, αφορά τις πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει μέχρι τώρα, μέσω διαφόρων υπηρεσιών και υπουργείων. Θα εκτιμήσουμε τα αποτελέσματα αυτών των πρωτοβουλιών και θα δούμε τι πρέπει να γίνει ακόμη, προκειμένου να βελτιώσουμε αυτά τα αποτελέσματα. Δεν αντιμετωπίζουμε άλλο θέμα οποιασδήποτε νομοθετικής πρωτοβουλίας στην κατεύθυνση αυτή».

Πριν απ' τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σε σύσκεψη αρμοδίων των διαφόρων υπουργείων που εμπλέκονται στα θέματα των ναρκωτικών και του αλκοολισμού.

Το πιο πιθανό είναι να ανακοινωθεί η συγκρότηση ενός - ακόμα - οργανισμού, «που θα παράγει πολιτική για τα ναρκωτικά», υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας ή του πρωθυπουργού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ