ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ετοιμότητα για «κάθε ενδεχόμενο»

«Δεν πρέπει να δεσμεύσουμε από τώρα τη σκέψη μας», παρατήρησε η Αλέκα Παπαρήγα ολοκληρώνοντας την ομιλία της, «πώς ακριβώς θα εκδηλωθούν οι τάσεις, πώς συγκεκριμένα θα εξελιχθούν τα πράγματα, πώς θα εκδηλώνονται οι τάσεις στον περίγυρο, τι ανακατατάξεις θα συμβαίνουν διεθνώς. Πρέπει να έχουμε ετοιμότητα να αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία, όπως και ετοιμότητα να αντιμετωπίζουμε τα ζιγκ-ζαγκ του κινήματος.

Οχι μόνο δεν πρέπει να αποκλείσουμε, αλλά πολύ σοβαρά να σκεφτούμε ότι είναι δυνατόν να δημιουργηθούν προϋποθέσεις, το λαϊκό κίνημα να φθάσει σε ένα τέτοιο επίπεδο πρωτοποριακής δράσης, ώστε να προκύψει μια μεγάλη νίκη, δηλαδή ο λαός να κατακτήσει το σύνολο της εξουσίας, να γίνει πραγματικότητα η λαϊκή εξουσία.

Μπορεί όμως μια άνοδος του κινήματος να μην αποκρυσταλλωθεί σε μια ριζική αλλαγή, αλλά να οδηγήσει σε μια μερική νίκη με το σχηματισμό μιας κυβέρνησης που στηρίζεται στις δυνάμεις του Μετώπου, ενώ οι μοχλοί της εξουσίας βρίσκονται στα χέρια της κυρίαρχης τάξης.

Και σ' αυτήν την περίπτωση πρέπει να υπάρχει λαϊκή ετοιμότητα, ώστε η κυβέρνηση να μπορεί να σταθεί στα πόδια της, να τα βγάλει πέρα, αφού θα δεχτεί ολομέτωπη επίθεση για να υποκύψει και τελικά να ανατραπεί.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, σύντροφοι και συντρόφισσες,

Πιστεύουμε βαθιά στη δύναμη του λαού, στον πρωτοπόρο ανατρεπτικό και δημιουργικό ρόλο της εργατικής τάξης. Η λύση δε θα έρθει μόνο και μόνο γιατί το ΚΚΕ θέλει, αλλά γιατί η ίδια η εργατική τάξη, ο λαός θα μπορέσει να κάνει το μεγάλο άλμα.

Η πείρα δείχνει ότι στον τόπο μας έγιναν βήματα προς τα εμπρός, κτίστηκαν συμμαχίες, όταν το ΚΚΕ σημείωνε ανοδική πορεία, κατακτούσε θέσεις και δύναμη στο εργατικό, στο γενικότερο λαϊκό κίνημα, στην πολιτική ζωή.

Είναι πασίγνωστο ότι η επιρροή του Κόμματος είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που φαίνεται στις εκλογικές μάχες.

Καλούμε, λοιπόν, τους αγωνιστές και αγωνίστριες, τους εργάτες και τις εργάτριες, τη νέα γενιά, να έρθουν πιο κοντά στο ΚΚΕ, την ΚΝΕ, να τους δώσουν δύναμη, σε όλα τα πεδία του αγώνα.

Κατανοούμε τα διλήμματα, κάτω από το βάρος της σκληρής, γεμάτη αγωνίες και δυσκολίες προσωπικής, οικογενειακής ζωής, την αβεβαιότητα του αύριο.

Μη διστάζετε, ελάτε πιο κοντά, να δουλέψουμε μαζί, με το σπαθί σας να πάρετε τον τιμημένο τίτλο του μέλους του Κόμματος και της ΚΝΕ. Εχει μεγάλη σημασία για σας, για το λαό, το ΚΚΕ, το κόμμα που άντεξε θύελλες, να γίνει πιο δυνατό, ποσοτικά και ποιοτικά.

Αυτό θα είναι καλό για τον τόπο και όχι μόνο για μας τους κομμουνιστές. Ο κομμουνιστικός αγώνας δίνει δύναμη στην αντιμετώπιση και των καθημερινών προσωπικών προβλημάτων, δίνει νόημα στη θυσία, δίνει αυτοπεποίθηση, ικανότητα και θάρρος.

Το ότι κρατήσαμε και αναπτυχθήκαμε, λέει πολλά, παρά πολλά. Τώρα κρινόμαστε από την αποτελεσματικότητά μας στην οργάνωση της πάλης του λαού, από το πόσο αποφασιστικά δουλεύουμε στην υπόθεση του Μετώπου. Μπροστά μας υπάρχουν επίσης δυσκολίες. Θα υπάρξουν πιο σκληρές επιθέσεις κατά του λαού, κατά του ΚΚΕ από ανοιχτούς και συγκαλυμμένους αντίπαλους. Δε μας διακατέχει ούτε φόβος, ούτε η μανία καταδιώξεως. Απλώς, γνωρίζουμε τους νόμους της ταξικής πάλης. Δεν αισθανόμαστε πάνσοφοι, αντίθετα, ξέρουμε ότι θα είμαστε χίλιες φορές πιο σωστοί, λιγότερο ευάλωτοι, όταν είμαστε δεμένοι με το λαό, όταν ζούμε μαζί του τα προβλήματά του, όταν με συνέπεια παλεύουμε.

Για ένα πράγμα είμαστε απόλυτα σίγουροι: Οτι δεν πρόκειται να μας βάλουν στο χέρι, ότι δεν πρόκειται να φοβηθούμε οποιαδήποτε δυσκολία. Δεν είμαστε μόνοι μας, υπάρχουν δυνάμεις, σύμμαχοι, συνεργαζόμενοι, που όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη, στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη, στη Μεσόγειο, παγκόσμια.

Ο ιμπεριαλισμός είναι ισχυρός, όχι όμως ανίκητος.

Οταν ακούμε και ακούτε ότι η παγκοσμιοποίηση είναι μια πραγματικότητα, ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι μια πραγματικότητα, όλοι μας πρέπει να απαντήσουμε, ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΟΣΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ. ΑΥΤΗ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΙΩΝΙΑ, ΑΝΑΛΛΟΙΩΤΗ, ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΜΕ ΑΓΩΝΑ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ και ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΑΓΩΝΑ.

Οταν το ΠΑΣΟΚ επικαλείται τον κίνδυνο της Δεξιάς με αριστερή φρασεολογία, εμείς ξέρουμε ότι κοροϊδεύει, παραπλανά.

Οταν η ΝΔ μιλά για κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών, εμείς ξέρουμε ότι θέλει να κρύψει το ρόλο του κεφαλαίου, να αξιοποιήσει τα αντιΠΑΣΟΚ αισθήματα ενός μεγάλου μέρους του λαού.

Ούτε με τον ένα ούτε με τον άλλο, με το ΚΚΕ, κοντά και μαζί με την ΚΝΕ, κοινή δράση για το Μέτωπο».

«Είναι καθήκον μου να είμαι εδώ... »

Η παρουσία χιλιάδων ανθρώπων χτες το βράδυ στο γήπεδο της Καλλιθέας, απέδειξε πόσο επίκαιρη, πόσο αναγκαία, πόσο επιτακτική είναι η πρόταση που καταθέτει σήμερα το ΚΚΕ: «Παλλαϊκή αντίσταση τώρα». Ανθρωποι όλων των ηλικιών, απ' όλες τις περιοχές του Λεκανοπεδίου, απέδειξαν πως έχουν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της εποχής, πως έχουν καταλάβει πως εάν τώρα δεν υπάρξει δράση και αντίσταση, ίσως αύριο να έχουν χαθεί κεκτημένα εδώ και δεκαετίες δικαιώματα. Κι έστειλαν αυτοί οι χιλιάδες παντού ακριβώς αυτό το μήνυμα: Σήμερα που η ειρήνη στα Βαλκάνια απειλείται ξανά, που τα δικαιώματα των εργαζομένων τείνουν να γίνουν παρελθόν, που τα ναρκωτικά επιδιώκουν με τη βούλα του νόμου μάλιστα να αποκοιμίσουν το πιο ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας μας, και ο λεγόμενος τρομονόμος θέλει να φιμώσει τις πιο «αντιδραστικές» φωνές και σκέψεις, ο νέος έχει ανάγκη το χέρι του ηλικιωμένου συνταξιούχου, ο ηλικιωμένος έχει ανάγκη το χέρι του εργαζόμενου, ο εργαζόμενος έχει ανάγκη το χέρι της γυναίκας. Μόνο έτσι, μόνο όλοι μαζί, πρέπει και μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία των πραγμάτων, να διαφυλάξουμε ό,τι ακριβό έχει απομείνει ακόμη όρθιο και να πετύχουμε έναν κόσμο ισάξιο των ονείρων μας.

Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, οι παππούδες και οι γιαγιάδες, που τόσα τους χρωστούν οι μελλοντικές γενιές, αποδείχτηκαν χτες και πάλι οι πιο... συνεπείς στο ραντεβού του αγώνα. Πολύ πολύ νωρίς, σχεδόν από τις 7 το απόγευμα, έφταναν κατά παρέες στο γεμάτο κόκκινες σημαίες γήπεδο της Καλλιθέας, με το «Ριζοσπάστη» απαραιτήτως στο χέρι. Από πολύ νωρίς επίσης είχαν καταφτάσει στο χώρο, οι γονείς των παιδιών της θεραπευτικής Κοινότητας «Παρέμβαση», οι οποίοι έστησαν το τραπεζάκι τους, μοίρασαν στον κόσμο ενημερωτικό υλικό και «προπαγάνδιζαν» τη σημερινή συναυλία ζωής της Κοινότητας - βασισμένη στους στίχους του αλησμόνητου Γιάννη Ρίτσου - στο Λυκαβηττό.

Οσο περνούσε η ώρα, έφταναν σιγά - σιγά στο χώρο πούλμαν γεμάτα ανθρώπους έτοιμους να αγωνιστούν για όλα όσα δικαιούνται, από δεκάδες περιοχές της Αττικής. Ηταν ακριβώς οχτώ η ώρα όταν στο γήπεδο εμφανίστηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα.

Την «παράσταση» αναπόφευκτα έκλεψαν χτες και πάλι οι νέοι της ΚΝΕ που έφτασαν ακριβώς στην ώρα τους (στις 8.30 μμ.) με τα πόδια στην Καλλιθέα απ' τα Πετράλωνα, όπου ήταν και ο τόπος της προσυγκέντρωσής τους. «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλι», «Οχτώ δεκαετίας αγώνα και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» και «Σε ΚΚΕ και ΚΝΕ δεν πιάνουν απειλές, κάτω τα χέρια απ' τους κομμουνιστές», ήταν τα τρία βασικά συνθήματά τους. Και η υπόσχεση που όλοι μαζί έδωσαν δε θα μπορούσε παρά να είναι αυτή: «Σ' αυτόν τον αγώνα που μόλις τώρα αρχίζει θα είμαστε όλοι παρών. Θα είμαστε όλοι, σαν μια γροθιά, στην πρώτη τη γραμμή».

Και ακριβώς αυτή την υπόσχεση επιβεβαίωσε με τα δικά του λόγια ο αντιστασιακός Θόδωρος Λαρισινός, που τον συναντήσαμε στην είσοδο του σταδίου. Κρατώντας στο χέρι του το κόκκινο λάβαρο και με λίγες κουβέντες μάς είπε ότι «είναι καθήκον μου να είμαι εδώ. Είναι καθήκον διεθνές ενάντια στην παγκοσμιοποίηση για να φύγει το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια και να αφήσει επιτέλους τους λαούς να τα βρουν μόνοι τους. Η τρομοκρατία έτσι όπως την έχουν φτιάξει, δε θα περάσει. Αλλωστε, χρόνια τώρα με τους αγώνες μας, τους έχουμε φάει όλους. Μπορεί να είμαι μεγάλος, αλλά συνεχίζω και θα συνεχίσω τον αγώνα μου». Υπόσχεση άλλωστε που έδωσαν και τα παιδιά με ειδικές ικανότητες που βρέθηκαν στο χώρο, για να δηλώσουν και αυτά ότι θα είναι παρόντα με τις όποιες δυνάμεις τους στους μικρούς και μεγάλους αγώνες.

Παραβρέθηκαν

Πλήθος παραγόντων της κοινωνικοπολιτικής ζωής του τόπου και εκπρόσωποι φορέων παραβρέθηκαν στη χτεσινή εκδήλωση του ΚΚΕ στο γήπεδο της Καλλιθέας. Ανάμεσά τους και εκπρόσωποι της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, της ΑΚΟΑ και της Πράσινης Πολιτικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ