Τρίτη 26 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Είναι καθήκον μου να είμαι εδώ... »

Η παρουσία χιλιάδων ανθρώπων χτες το βράδυ στο γήπεδο της Καλλιθέας, απέδειξε πόσο επίκαιρη, πόσο αναγκαία, πόσο επιτακτική είναι η πρόταση που καταθέτει σήμερα το ΚΚΕ: «Παλλαϊκή αντίσταση τώρα». Ανθρωποι όλων των ηλικιών, απ' όλες τις περιοχές του Λεκανοπεδίου, απέδειξαν πως έχουν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της εποχής, πως έχουν καταλάβει πως εάν τώρα δεν υπάρξει δράση και αντίσταση, ίσως αύριο να έχουν χαθεί κεκτημένα εδώ και δεκαετίες δικαιώματα. Κι έστειλαν αυτοί οι χιλιάδες παντού ακριβώς αυτό το μήνυμα: Σήμερα που η ειρήνη στα Βαλκάνια απειλείται ξανά, που τα δικαιώματα των εργαζομένων τείνουν να γίνουν παρελθόν, που τα ναρκωτικά επιδιώκουν με τη βούλα του νόμου μάλιστα να αποκοιμίσουν το πιο ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας μας, και ο λεγόμενος τρομονόμος θέλει να φιμώσει τις πιο «αντιδραστικές» φωνές και σκέψεις, ο νέος έχει ανάγκη το χέρι του ηλικιωμένου συνταξιούχου, ο ηλικιωμένος έχει ανάγκη το χέρι του εργαζόμενου, ο εργαζόμενος έχει ανάγκη το χέρι της γυναίκας. Μόνο έτσι, μόνο όλοι μαζί, πρέπει και μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία των πραγμάτων, να διαφυλάξουμε ό,τι ακριβό έχει απομείνει ακόμη όρθιο και να πετύχουμε έναν κόσμο ισάξιο των ονείρων μας.

Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, οι παππούδες και οι γιαγιάδες, που τόσα τους χρωστούν οι μελλοντικές γενιές, αποδείχτηκαν χτες και πάλι οι πιο... συνεπείς στο ραντεβού του αγώνα. Πολύ πολύ νωρίς, σχεδόν από τις 7 το απόγευμα, έφταναν κατά παρέες στο γεμάτο κόκκινες σημαίες γήπεδο της Καλλιθέας, με το «Ριζοσπάστη» απαραιτήτως στο χέρι. Από πολύ νωρίς επίσης είχαν καταφτάσει στο χώρο, οι γονείς των παιδιών της θεραπευτικής Κοινότητας «Παρέμβαση», οι οποίοι έστησαν το τραπεζάκι τους, μοίρασαν στον κόσμο ενημερωτικό υλικό και «προπαγάνδιζαν» τη σημερινή συναυλία ζωής της Κοινότητας - βασισμένη στους στίχους του αλησμόνητου Γιάννη Ρίτσου - στο Λυκαβηττό.

Οσο περνούσε η ώρα, έφταναν σιγά - σιγά στο χώρο πούλμαν γεμάτα ανθρώπους έτοιμους να αγωνιστούν για όλα όσα δικαιούνται, από δεκάδες περιοχές της Αττικής. Ηταν ακριβώς οχτώ η ώρα όταν στο γήπεδο εμφανίστηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα.

Την «παράσταση» αναπόφευκτα έκλεψαν χτες και πάλι οι νέοι της ΚΝΕ που έφτασαν ακριβώς στην ώρα τους (στις 8.30 μμ.) με τα πόδια στην Καλλιθέα απ' τα Πετράλωνα, όπου ήταν και ο τόπος της προσυγκέντρωσής τους. «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλι», «Οχτώ δεκαετίας αγώνα και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» και «Σε ΚΚΕ και ΚΝΕ δεν πιάνουν απειλές, κάτω τα χέρια απ' τους κομμουνιστές», ήταν τα τρία βασικά συνθήματά τους. Και η υπόσχεση που όλοι μαζί έδωσαν δε θα μπορούσε παρά να είναι αυτή: «Σ' αυτόν τον αγώνα που μόλις τώρα αρχίζει θα είμαστε όλοι παρών. Θα είμαστε όλοι, σαν μια γροθιά, στην πρώτη τη γραμμή».

Και ακριβώς αυτή την υπόσχεση επιβεβαίωσε με τα δικά του λόγια ο αντιστασιακός Θόδωρος Λαρισινός, που τον συναντήσαμε στην είσοδο του σταδίου. Κρατώντας στο χέρι του το κόκκινο λάβαρο και με λίγες κουβέντες μάς είπε ότι «είναι καθήκον μου να είμαι εδώ. Είναι καθήκον διεθνές ενάντια στην παγκοσμιοποίηση για να φύγει το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια και να αφήσει επιτέλους τους λαούς να τα βρουν μόνοι τους. Η τρομοκρατία έτσι όπως την έχουν φτιάξει, δε θα περάσει. Αλλωστε, χρόνια τώρα με τους αγώνες μας, τους έχουμε φάει όλους. Μπορεί να είμαι μεγάλος, αλλά συνεχίζω και θα συνεχίσω τον αγώνα μου». Υπόσχεση άλλωστε που έδωσαν και τα παιδιά με ειδικές ικανότητες που βρέθηκαν στο χώρο, για να δηλώσουν και αυτά ότι θα είναι παρόντα με τις όποιες δυνάμεις τους στους μικρούς και μεγάλους αγώνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ