Τρίτη 26 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ
«Απρόκλητη» και βαρβαρική αστυνομική επίθεση

Αναίτια και χωρίς καν αφορμή επίθεση, (σύμφωνα με το βρετανικό BBC), ή έφοδος των ειδικών δυνάμεων καταστολής κατά των διαδηλωτών (Ασοσιέιτεντ Πρες) είναι ο τρόπος που απάντησε η ισπανική αστυνομία στη συγκέντρωση και στην πορεία που έγινε την Κυριακή, εξαιτίας της Συνόδου της Παγκόσμιας Τράπεζας, που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην πόλη της Καταλωνίας, από τις 25 έως τις 27, αλλά ματαιώθηκε υπό το «φόβο επεισοδίων από τους πολέμιους της παγκοσμιοποίησης».

Η επίθεση της αστυνομίας ήταν σφοδρή και έγινε στο κεντρικό πάρκο της πόλης, στην πλάθα δε Καταλούνια, μετά την ολοκλήρωση της πορείας τους στη λεωφόρο Passeig de Gracia.

Χιλιάδες διαδηλωτές δέχτηκαν την επίθεση, ανάμεσά τους και εκατοντάδες μωρά και βρέφη που είχαν έρθει με τις οικογένειές τους, οι οποίοι άρχισαν να τρέχουν για να αποφύγουν τα χημικά, το ξύλο με τα γλομπ αλλά και τις πλαστικές σφαίρες, ενώ οι πρώτες σειρές των διαδηλωτών που δέχτηκαν την επίθεση άρχισαν να συγκρούονται με την αστυνομία και όπως ήταν φυσικό τα επεισόδια δεν έλειψαν.

Πάντως, σύμφωνα με την ισπανική αστυνομία, που παρά τη ματαίωση της Συνόδου είχε περικυκλώσει το Χρηματιστήριο της πόλης και άλλα δημόσια και μεγάλα κτίρια, αφού «υπήρχε φόβος ότι θα αποτελέσουν στόχο για τους διαδηλωτές», ανακοινώθηκε ότι η επίθεση δεν ήταν απρόκλητη. «Προθήκες καταστημάτων και τραπεζών θρυμματίστηκαν, ενώ ζημιές προκλήθηκαν και σε σηματοδότες κυκλοφορίας, τηλεφωνικούς θαλάμους και στην πόρτα του υπουργείου Βιομηχανίας της τοπικής κυβέρνησης». Ωστόσο, το αμερικανικό πρακτορείο, Ασοσιέιτεντ Πρες, μεταφέροντας τις δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων αναφέρει ότι η ίδια η αστυνομία άρχισε να σπάει καταστήματα και να συγκρούεται με τους «επιτιθέμενους διαδηλωτές» - που δεν ήταν άλλοι από μυστικοί αστυνομικοί και έχουν καταγραφεί - στις παρυφές της συγκέντρωσης, ώστε να νομιμοποιηθεί να χρησιμοποιήσει βία και να τη χρεώσει τελικά στους διαδηλωτές. Οσο για συλλήψεις και τραυματίες, σύμφωνα με τα δύο προαναφερθέντα πρακτορεία, τουλάχιστον 32 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 22 συνελήφθησαν.

Ανάλογο το σκηνικό που επιχείρησε να στήσει και χτες η αστυνομία, τη δεύτερη μέρα των προγραμματισμένων διαδηλώσεων, αλλά οι διαδηλωτές, την έπιασαν εξ απήνης. Αλλάζοντας τα μέρη των συγκεντρώσεων. Ετσι, χτες το Πανεπιστήμιο της πόλης έγινε το πρωί το κέντρο των διαμαρτυριών, ενώ σύμφωνα με την Αντα Κολάου, εκπρόσωπο των περίπου 350 οργανώσεων που σχηματίζουν τον «Αντικαπιταλιστικό Συνασπισμό», οι διαδηλωτές δεν πρόκειται να υποχωρήσουν ενώ «θα ζητήσουμε την καταγραφή της επίθεσης και θα απαιτήσουμε να απομακρυνθεί και να λογοδοτήσει ο αρχηγός Ασφαλείας της Καταλωνίας, Χούλιο Γκαρθία Βαλντεκάσας».

Σε ένα άλλο μέτωπο των αντικαπιταλιστικών διαδηλώσεων τώρα, στην Αυστρία, διαμαρτυρίες προκάλεσε μία ακραία απόφαση από την αυστριακή κυβέρνηση. Κάνοντας μερική άρση της συνθήκης Σένγκεν, «κλείνει» εν μέρει τα σύνορά της, κυρίως αυτά με την Ιταλία και τη Γερμανία, αρχής γενομένης από χτες έως και τις 4 Ιούλη. Αφορμή, είναι και πάλι ο φόβος πρόκλησης ταραχών από διαδηλωτές που μπορεί να συρρεύσουν στην Αυστρία για να διαμαρτυρηθούν και να διαδηλώσουν κατά της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Συνόδου, που γίνεται υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, και θα πραγματοποιηθεί από τη 1 έως και 3 Ιούλη στο Σάλτσμπουργκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ