Τρίτη 26 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Στα προσυνεδριακά «χαρακώματα»

Από το προηγούμενο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος

Photo Press

Από το προηγούμενο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος
Με το ερώτημα αν η σύγκρουση που θα εκδηλωθεί στο επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα είναι τέτοια ώστε να αποσοβηθούν (όπως συνέβη το 1996 και το 1999) άλλου τύπου «φυγόκεντρες» εξελίξεις στο εσωτερικό της, κινείται πλέον η κυβέρνηση, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικές προσυνεδριακές διαδικασίες, από «γεύματα» και αρχηγικές εμφανίσεις, μέχρι σταυροφορίες προς άγραν συνέδρων και... ζεϊμπέκικα.

Αποδοκιμασία Σημίτη

Από τις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου εκείνη που ξεχώρισε ήταν σίγουρα η αποδοκιμασία που γνώρισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του μνημοσύνου για τα 5 χρόνια από το θάνατο του Α. Παπανδρέου (σ.σ.: «Αλλαγή-αλλαγή, όχι στον εκβιαστή» ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν κατά του Κ. Σημίτη), από οργανωμένες ομάδες οπαδών του ΠΑΣΟΚ, που έδειξαν την προτίμησή τους στον Α. Τσοχατζόπουλο... Τις εικόνες αυτές αν και θέλησε να τις υποβαθμίσει ο Δ. Ρέππας, ωστόσο τις εμφάνισε χτες ως απόδειξη για την «ορθότητα» της επιλογής του πρωθυπουργού για επίσπευση του συνεδρίου, ώστε να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα...

Αρχηγικές εμφανίσεις

Την Κυριακή, δε, ο Α. Τσοχατζόπουλος (που χτες είχε «γεύμα εργασίας» με τον Ε. Βενιζέλο ενώ προχτές είχε δηλώσει πως ο ίδιος και ο Γ. Παπανδρέου θα δικαιώσουν τις υψηλές δημοτικότητες που έχουν εντός του ΠΑΣΟΚ...) προχώρησε σε αρχηγική εμφάνιση στην Αχαΐα, όπου μιλώντας σε υψηλούς τόνους ζήτησε «αλλαγή πολιτικής». Ωστόσο η στάση του έγινε αντικείμενο ειρωνικών σχολίων από πηγές του Μαξίμου, που έλεγαν σε δημοσιογράφους πως «αν ρωτήσετε τον υπουργό Αμύνης τι εννοεί» με τα όσα «ακατάληπτα» (!) λέει, τότε θα «τον φέρετε σε πολύ δύσκολη θέση»... Τέλος, στο παραπάνω «προσυνεδριακό» κλίμα εντάσσονται τόσο τα... ζεϊμπέκικα του Γ. Παπανδρέου στη Σάμο (εις μνήμην του πατέρα του και υπό τα «παλαμάκια» του Ι. Τζεμ...) που έτυχαν ευρείας προβολής από τα ΜΜΕ, όσο και οι διαβουλεύσεις μεταξύ των διαφόρων εσωκομματικών τάσεων του ΠΑΣΟΚ για να καταλήξουν στην τακτική τους ενόψει συνεδρίου.

Διαβεβαιώσεις περί «ενότητας», αλλά...

Προσπαθώντας η πλευρά του πρωθυπουργού να «μαζέψει» όσο είναι δυνατό το κλίμα ρευστότητας που επικρατεί, συνεργάτες του όλες τις προηγούμενες μέρες επικοινωνούσαν αυτοβούλως με ΜΜΕ για να διαμηνύσουν ότι στις προθέσεις του πρωθυπουργού είναι «ένα συνέδριο σύνθεσης και όχι ξεκαθαρίσματος λογαριασμών». Για το λόγο αυτό, για μια ακόμα φορά χτες ο Δ. Ρέππας απέκλεισε ενδεχόμενο ανασχηματισμού, τον οποίο προσδιόρισε χρονικά μετά το συνέδριο του Οκτώβρη, ενώ μίλησε και για «συνέδριο νέας αρχής».

Πάντως, ήδη ασκούνται πιέσεις από τη «σκληρή εκσυγχρονιστική ομάδα» (χαρακτηριστική ήταν η χτεσινή επίθεση του Χρ. Βερελή κατά των πρωτοκλασάτων που, όπως είπε, αμφισβητούν την κυβέρνηση λόγω προσωπικών φιλοδοξιών), η οποία ζητά από τον πρωθυπουργό «ξεκαθάρισμα πολιτικών» (φράση που χρησιμοποιούν για να μην πουν «λογαριασμών»...), ενώ ας σημειωθεί ότι στάλθηκε και το μήνυμα προς την «άλλη πλευρά» ότι ένας πρωθυπουργός δεν μπορεί να αμφισβητηθεί στο συνέδριο του κόμματος, όπως είπε χτες ο Τ. Χυτήρης...

Το «λευκό»...

Από την πλευρά της μη «εκσυγχρονιστικής» πτέρυγας ζητούμενο αποτελεί η στάση της, αν δηλαδή θα υπάρξει υποψήφιος που θα κατέλθει να αναμετρηθεί με τον Κ. Σημίτη. Ωστόσο, οι δηλώσεις στελεχών προσκείμενων στον Α. Τσοχατζόπουλο, όπως ο Γ. Δασκαλάκης, αν και ακόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, δείχνουν ότι οι περισσότεροι αυτής της πλευράς προσανατολίζονται στη λογική του «λευκού» και του «άκυρου», όπως και το 1999, με τα οποία θα εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στο πρόσωπο του Κ. Σημίτη.

Την ίδια ώρα «δίνουν και παίρνουν» οι εκτιμήσεις για τη στάση που θα τηρήσουν οι πρωτοκλασάτοι. Ετσι, ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει ότι έχει «άριστες σχέσεις» με όλους..., ο Κ. Λαλιώτης και η Β. Παπανδρέου αφήνουν να διαρρέει ότι διατηρώντας τις «ιδιαιτερότητές τους» θα στηρίξουν τον Κ. Σημίτη, ο Γ. Παπαντωνίου τάχθηκε αναφανδόν με τον πρωθυπουργό, επισείοντας το κίνδυνο επιστροφής στην πολιτική του «λαϊκισμού», ο Απ. Κακλαμάνης κινείται στη γνωστή «ενωτική» του γραμμή, ενώ αδιευκρίνιστη, πέρα από τη στάση Τσοχατζόπουλου, είναι και αυτή του Θ. Πάγκαλου.

Αύριο το ΕΓ

Ο τελευταίος, ας σημειωθεί, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τη θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, εφόσον αυτός εκλεγεί από το συνέδριο. Το θέμα της εκλογής γραμματέα από το συνέδριο ή όχι καθώς και τα υπόλοιπα διαδικαστικά ζητήματα για τη σύγκληση του συνεδρίου (ο αριθμός των συνέδρων, ο τρόπος εκλογής τους, ποια μητρώα μελών θα χρησιμοποιηθούν κλπ.) θα τεθούν αύριο στη νέα συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ αν και θεωρείται ότι πολλά από αυτά τα ζητήματα θα παραπεμφθούν στην επόμενη ΚΕ του κόμματος (13/14 Ιούλη), που θα κληθεί να επικυρώσει και την απόφαση για την επίσπευση του συνεδρίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λογοκόποι, «μαϊμούδες» και «κουκιά» (2001-10-07 00:00:00.0)
Διεργασίες και προσωπικές... αναρριχήσεις (2001-09-04 00:00:00.0)
Εσωκομματικές εκλογές με... ομοψυχία (2001-01-24 00:00:00.0)
"Χοντραίνει" η κόντρα με τη Νεολαία (1998-01-30 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή "νέα εποχή" (1996-12-25 00:00:00.0)
Καταστρώνονται τα τελικά σχέδια (1996-06-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ