Τετάρτη 19 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Καταστρώνονται τα τελικά σχέδια

Η θέσπιση ή μη αντιπροέδρου επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς ο Κ. Σημίτης προβληματίζεται να μη θεσπιστεί θέση αντιπροέδρου

Στην τακτική που θα ακολουθήσουν στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που αρχίζει σε μία βδομάδα, επικεντρώνουν την προσοχή τους οι αντιμαχόμενες ομάδες, οι οποίες βέβαια γνωρίζουν τους συσχετισμούς που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ των 4.500 περίπου συνέδρων.

Ο τρόπος που θα τεθούν προς έγκριση από το συνέδριο τα κυρίαρχα ζητήματα της μοιρασιάς της εξουσίας και της κατανομής ρόλων, οι ψηφοφορίες που θα γίνουν, οι ενδεχόμενοι αιφνιδιασμοί και συμβιβασμοί ανάλογα με την έκβαση των πραγμάτων και οι συμμαχίες που ενδέχεται να δημιουργηθούν, απασχολούν έντονα τα επιτελεία των δύο βασικών ομάδων.

Από την πλευρά Σημίτη ακούγεται ολοένα και πιο έντονα τα τελευταία 24ωρα ότι "ο πρωθυπουργός προβληματίζεται για το ενδεχόμενο να μη θεσπιστεί θέση αντιπροέδρου, όπως, άλλωστε, του προτείνουν ορισμένοι στενοί συνεργάτες του και φάνηκε ότι επιθυμούν οι οργανώσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει παραιτηθεί από την επιδίωξή του για καθαρές και μακροπρόθεσμες λύσεις". Ως προϋπόθεση για μια τέτοια επιλογή, την οποία πάντα διατηρούσε ανοιχτή ως εφεδρεία, ο Κ. Σημίτης θέτει την ανάθεση σε αυτόν των αρμοδιοτήτων που έχει ένας πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο Α. Τσοχατζόπουλος επιμένει στην εκλογή αντιπροέδρου, ενθαρρημένος και από τις αποφάσεις που πάρθηκαν από τις οργανώσεις στο ΠΑΣΟΚ στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ο Γ. Κατσιμπάρδης δήλωσε χτες στον "Φλας" ότι σε μια πρώτη ψηφοφορία στο συνέδριο θα είναι μεγάλη η αποδοχή της πρότασης ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί η θέση του αντιπροέδρου. Επίσης η πλευρά Τσοχατζόπουλου αναμένει να ενισχύσει τη θέση της με αφορμή τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την Παρασκευή και το Σάββατο.

Αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ο Α. Παπανδρέου,ο οποίος πασχίζει να αποδείξει ότι παραμένει πολιτικά ενεργός και σχεδιάζει να παρευρεθεί στο συνέδριο, δεν έχει ακόμα συναντηθεί με τον Κ. Σημίτη, ενώ έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος επαφών του με τα ηγετικά στελέχη του κόμματος.

Παρεμβάσεις και δηλώσεις, με τις οποίες προσπαθούν να κρατηθούν έξω από τις ομαδοποιήσεις και να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την προσπάθεια ταξινόμησης των συνέδρων του ΠΑΣΟΚ, έκαναν επίσης χτες ο υπουργός Αμυνας Γερ. Αρσένης και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Βενιζέλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ