Παρασκευή 30 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
"Χοντραίνει" η κόντρα με τη Νεολαία

Σε έκτακτη σύγκληση - μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση του ανυπόγραφου "μανιφέστου" της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης - καλεί σήμερα την Πολιτική Γραμματεία του κόμματός του ο Κ. Σημίτης, όπου αναμένεται να συζητηθεί το θέμα του συνεδρίου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, το οποίο φαίνεται να έχει επιλεγεί από την "εκσυγχρονιστική" πτέρυγα ως σταθμός - αφορμή για την εκδήλωση νέου γύρου εσωκομματικής κρίσης, με πρόθεση την εκ νέου καταγραφή της κυριαρχίας του Κ. Σημίτη στο εσωκομματικό παιχνίδι. Η συνεδρίαση θα ακολουθήσει της σύσκεψης της Κυβερνητικής Επιτροπής με αντικείμενο τις πολιτικές εξελίξεις...

Ο πρωθυπουργός φέρεται από στενούς συνεργάτες του να επιμένει στη θέση για αναβολή του συνεδρίου για μετά τον Απρίλη, αν και το τελευταίο έχει οριστεί για τις 20 Φλεβάρη. Πρόταση που σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες θα φέρει προς ψήφιση στο ΕΓ την επόμενη βδομάδα. Την ίδια ώρα η προς τα έξω"γραμμή" του πρωθυπουργού είναι ότι "δε λειτουργεί ως κομματάρχης", αλλά επιθυμεί "την ισότιμη συμμετοχή όλων και αν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε... ". Στο μεταξύ χτες ο Κ. Σκανδαλίδης κάλεσε τη γραμματέα της οργάνωσηςΤ. Αντωνίου, σε μια ακόμα προσπάθεια πίεσης, να δεχτεί η πλειοψηφία της Νεολαίας, που πρόσκειται στον Α. Τσοχατζόπουλο, τη συμμετοχή στο συνέδριο των 15.000 νέων μελών που ισχυρίζεται η "εκσυγχρονιστική" πτέρυγα ότι δικαιούνται να πάρουν μέρος στις εργασίες. Πάντως όπως έλεγαν στελέχη της Νεολαίας δεν πρόκειται να συναινέσουν ούτε στην αναβολή του συνεδρίου, ούτε στην αποδοχή "ανύπαρκτων" μελών. Είναι ενδεικτικό ότι μετά τη λήξη της συνάντησης, αργά το βράδυ (θα επαναληφθεί σήμερα πριν την ΠΓ) όλοι μιλούσαν για "αδιέξοδο".

Νωρίτερα, στελέχη της πλειοψηφίας, δίνοντας το στίγμα των συσχετισμών στην οργάνωση, σημείωναν ότι στην απαρτιζόμενη από 120 μέλη Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, και η οποία ακολουθεί πιστά το πρόγραμμα για την οργάνωσή του, τα 95 μέλη "δε δέχονται κουβέντα" για αναβολή. Τόνιζαν δε ότι η τακτική των "εκσυγχρονιστών" ισοδυναμεί με "στρατηγική ρήξης", την οποία επιλέγει η ηγετική ομάδα για να ξεφύγει από τα προβλήματα που γεννά η κυβερνητική πολιτική και οι κινητοποιήσεις (αγρότες, ΔΕΚΟ, εκπαιδευτικοί κλπ.) ενώ σημειώνουν ότι "η υπόθεση του συνεδρίου της Νεολαίας αποτελεί αφορμή για την έναρξη της πόλωσης".

Στελέχη της Χαρ. Τρικούπη σημείωναν ότι πρωτοκλασάτα στελέχη όπως ο Κ. Λαλιώτης, η Β. Παπανδρέου, ο Γερ. Αρσένης κ.ά. δεν πρόκειται να συνηγορήσουν σε επίπεδο ΕΓ με τις θέσεις Σημίτη, γιατί "δεν έχουν κανένα λόγο να χρεωθούν τέτοιου είδους διάτρητες διαδικασίες". Σε ό,τι αφορά ειδικά τον Α. Τσοχατζόπουλο, συνεργάτες του τόνιζαν χτες πως από το συνέδριο του κόμματος το 1993, η Νεολαία του κόμματος είναι καταστατικά αυτόνομη. Αρα όποιος ζητά αναβολή του συνεδρίου με "κοπτάτσια" του ΕΓ, δρα ενάντια στο συνέδριο του κόμματος και όχι ενάντια στον Τσοχατζόπουλο. Είναι χαρακτηριστικό, δε, όσον αφορά τη στάση του υπουργού Εθνικής Αμυνας αλλά και τις πιθανές εξελίξεις, η φράση συνεργατών του πως "το συνέδριο θα γίνει, ο Ακης είναι άκαμπτος"... Σε ό,τι αφορά χτεσινό δημοσίευμα της "Καθημερινής" που φέρει τον πρωθυπουργό να επιθυμεί να "κοντύνει" τον Α. Τσοχατζόπουλο και να αλλάζει τακτική απέναντί του ώστε να μην καρπώνεται την εσωκομματική δυσαρέσκεια, που θα του έδινε δυνατότητα διεκδίκησης της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ στο μέλλον, συνεργάτες του υπουργού αρνούνταν επισήμως να προβούν σε κάποιο σχόλιο. Πάντως άλλοι παράγοντες έκαναν λόγο για "παιχνίδια" που διεξάγονται ενάντια στον Τσοχατζόπουλο από μια πλευρά των συνεργατών του Κ. Σημίτη (Τσουκάτος κ.ά.) που δεν απηχούν τις προθέσεις άλλων (Ρέππας, Πασχαλίδης, Πανταγιάς κ.ά.), ούτε του Κ. Σημίτη, στην παρούσα τουλάχιστον, φάση. Μάλιστα, υπουργός που συνομιλεί καθημερινά με τον Κ. Σημίτη, διαβεβαίωνε χτες ότι ο πρωθυπουργός "δεν αναγνωρίζει τις προθέσεις του έναντι του υπουργού" στο δημοσίευμα.

Τέλος, θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι από πλευράς Τσοχατζόπουλου λεγόταν χτες ότι ο υπουργός δεν υποθάλπει κείμενα όπως το "μανιφέστο" που κυκλοφόρησε, αλλά ούτεαπαγορεύει σε κανένα να έχει και να διατυπώνει τις απόψεις του... Από πλευράς "εκσυγχρονιστών", άλλοι επιχειρούσαν να λοιδορήσουν το ανυπόγραφο κείμενο, άλλοι να το υποβαθμίσουν χαρακτηρίζοντάς το ως "μη κίνηση" και άλλοι, όπως ο Γ. Μαλέσιος, δεν απέκλεισαν "σύγκληση των οργάνων" για να εξεταστεί το θέμα. Πάντως ο Ε. Γιαννόπουλος αποκάλεσε το κείμενο "ευπρεπές"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ