Παρασκευή 30 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δυο χρόνια από την κρίση στα Ιμια

Συμπληρώνονται σήμερα, 30 Γενάρη 1998, δύο χρόνια από την κορύφωση της κρίσης στα Ιμια. Μιας κρίσης που έφερε για πρώτη φορά, μετά το 1974, την Ελλάδα και την Τουρκία τόσο κοντά στα πρόθυρα του πολέμου και ταυτόχρονα τον αμερικανικό παράγοντα τον ανέδειξε σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων. Τα γεγονότα των ημερών εκείνων σηματοδότησαν το πέρασμα των τουρκικών διεκδικήσεων σε μια νέα φάση.

Ο απολογισμός είναι βαρύς: Η επιβολή ενός καθεστώτος περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας, στην περιοχή των συγκεκριμένων ελληνικών βραχονησίδων, που το συναντάμε από τότε μπροστά μας. Η προβολή εκ μέρους της Τουρκίας της θεωρίας περί "γκρίζων ζωνών" ευρύτερα στο Αιγαίο, που έφτασε να αμφισβητεί μέχρι τη Γαύδο νότια της Κρήτης και εκατοντάδες άλλα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες εντός και εκτός Αιγαίου. Και τρεις ανθρώπινες ζωές, που αποτελούσαν το πλήρωμα του ελικοπτέρου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή, των Χ. Καραθανάση, Π. Βλαχάκου και Ε. Γιαλοψού.

Τα Ιμια επιβεβαίωσαν πανηγυρικά τα αδιέξοδα της εξάρτησης και της υποτέλειας, όπου έχει εγκλωβιστεί η χώρα. Οι χειρισμοί της κυβέρνησης ήταν τουλάχιστον αδιέξοδοι, αν όχι τυχοδιωκτικοί. Στην ουσία, με τη στάση της άνοιξε το δρόμο για τη συνολική αμφισβήτηση του καθεστώτος στο Αιγαίο και αναγόρευσε τις ΗΠΑ σε επιδιαιτητές. Επιστέγασμα είναι το εξευτελιστικό "ευχαριστώ" της υποτέλειας του Κ. Σημίτη, που απηύθυνε προς τους Αμερικανούς από το βήμα της Βουλής στις 31 του Γενάρη, για τις... υπηρεσίες που πρόσφεραν.

Η κατάσταση στο Αιγαίο μετά την κρίση δεν είναι η ίδια με πριν. Οι τουρκικές διεκδικήσεις πέρασαν σε νέα φάση, απέκτησαν χαρακτήρα όχι απλά αμφισβήτησης του υπάρχοντος καθεστώτος, αλλά για πρώτη φορά ανοιχτής εδαφικής διεκδίκησης, πέραν των δύο συγκεκριμένων βραχονησίδων, σε όλη την έκταση του Αιγαίου. Απώτερος στόχος της τουρκικής πλευράς, με την κάλυψη Αμερικανών και Ευρωπαίων εταίρων, στα πλαίσια και των μεταξύ τους ανταγωνισμών για την εξασφάλιση ζωνών επιρροής στην περιοχή, είναι να συρθεί η Ελλάδα σε έναν εφ' όλης της ύλης διάλογο αναθεώρησης των συνόρων στο Αιγαίο.

Συνέχεια των Ιμίων είναι η Συμφωνία της Μαδρίτης, κατόπιν υπαγόρευσης των ΗΠΑ, με την οποία η Ελλάδα αναγνωρίζει πέραν των νομίμων και τα τουρκικά "ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα" στο Αιγαίο, η λεγόμενη "βήμα προς βήμα" προσέγγιση με την Τουρκία, που επαγγέλθηκε ο Κ. Σημίτης, και τελικά η διολίσθηση της ελληνικής θέσης, που, μετά και τις τελευταίες δηλώσεις Πάγκαλου, προτρέπει την Τουρκία να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης όλες της τις διεκδικήσεις. Ετσι φτάσαμε σήμερα να "εκλιπαρεί" η ελληνική κυβέρνηση την Τουρκία να πάει όλο το Αιγαίο στη Χάγη και να καλεί τους "συμμάχους" να... πιέσουν σε αυτή την κατεύθυνση την Τουρκία.

Κ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ