Παρασκευή 30 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στο προσκήνιο το εσωκομματικό πρόβλημα

Να ρίξει τους τόνους και να ελέγξει τις εσωκομματικές αντιδράσεις, που προκλήθηκαν από τη στάση της στην τροπολογία για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ, επιχειρεί η ηγεσία της ΝΔ, χωρίς ωστόσο ορατά αποτελέσματα.

Η Ρηγίλλης είναι ιδιαίτερα θορυβημένη από τις αντιδράσεις όχι τόσο των ηγετικών στελεχών (Μάνος, Σουφλιάς, Ντ. Μπακογιάννη κ. ά.) που είχαν ταχθεί υπέρ της ψήφισης της τροπολογίας, όσο από τη σκληρή κριτική με την οποία υποδέχτηκαν οι περισσότερες εφημερίδες την "εξισορροπιστική" τακτική της. Κριτική, η οποία δεν αποφεύχθηκε, παρά τις παρεμβάσεις που έγιναν - σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες - προς τα στελέχη αυτών των εφημερίδων.

Η εικόνα "τριχοτόμησης" που έχει διαμορφωθεί σε σχέση με την τροπολογία δείχνει να μην ανησυχεί τον Κ. Καραμανλή, ο οποίος - άλλη μια φορά - αισιοδοξεί ότι δε θα υπάρξει ουσιαστικό πρόβλημα. Επιπλέον, στενοί συνεργάτες του απορούσαν χτες για τις αντιδράσεις αυτών που απαιτούν "πιο τολμηρή" στάση, επικαλούμενοι το επιχείρημα ότι η πρόταση των "επτά σημείων", που κατέθεσε ο Κ. Καραμανλής στη Βουλή, υπερακοντίζει τις δικές τους προτάσεις!

Η ηγεσία του κόμματος εμμένει στην απόφαση τακτικής να καταψηφίσει την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή την τροπολογία. Πασχίζει, όμως, να αποφύγει μια ονομαστική ψηφοφορία, η οποία θα αναζωπυρώσει και πάλι το έντονο εσωκομματικό πρόβλημα.

Το πρόβλημα όμως υπάρχει, όπως φάνηκε και από τις χτεσινές δηλώσεις βουλευτών του κόμματος. Ο Μ. Εβερτ δήλωσε ικανοποιημένος από τη στάση του κόμματός του, ο Γ. Βαρβιτσιώτης περιορίστηκε να πει ότι τα "7 σημεία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ και η Μ. Γιαννάκου χαρακτήρισε αρκετά υπεύθυνη τη στάση της ΝΔ. Αντίθετα έντονα δυσαρεστημένοι είναι οι Γ. Σουφλιάς, Στ. Μάνος, Β. Κοντογιαννόπουλος για την άτολμη στάση του Κ. Καραμανλή. Μάλιστα οι δύο τελευταίοι φέρονται αποφασισμένοι να υπερψηφίσουν την τροπολογία, αν δεν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας - πράγμα που δε θεωρείται πιθανό - ενώ ο πρώτος αποφεύγει να προσδιορίσει τη στάση του. Συνεργάτες τους επικρίνουν τον Κ. Καραμανλή, γιατί "αντί να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να κάνει ένα άλμα προς τα εμπρός, κατάφερε να τη μετατρέψει σε μπούμερανγκ". Οσο για τη λογική των ισορροπιών, απαντούσαν ότι "όποιος ισορροπεί, δεν κινείται".

Ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει αποφύγει να εκφράσει τις απόψεις του, θα το κάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα στη Βουλή. Προκειμένου, μάλιστα, να παρευρεθεί στη Βουλή, φρόντισε να βιντεοσκοπηθεί νωρίτερα η συνέντευξή του σε εκπομπή της ΝΕΤ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ