Παρασκευή 30 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταρρίφθηκε τουρκικό "F-16";

Δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας αναφέρεται στην πτώση τουρκικού μαχητικού τον Οκτώβρη του 1996. Στο ίδιο μαχητικό, όπως είχε αποκαλυφθεί, επέβαινε Ισραηλινός πιλότος

Τον ισχυρισμό ότι ένα τουρκικό "F-16" καταρρίφθηκε από ένα ελληνικό "Μιράζ 2000" τον Οκτώβρη του 1996 στο Αιγαίο και ότι το τουρκικό Γενικό Επιτελείο απέκρυψε το επεισόδιο αυτό, προβάλλει σε χτεσινό της δημοσίευμα η ισλαμιστική τουρκική εφημερία "Ακίτ".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το τουρκικό αεροπλάνο καταρρίφθηκε στις 8 Οκτώβρη του 1996 από πύραυλο που εκτόξευσε εναντίον του ελληνικό καταδιωκτικό, στο διεθνή εναέριο χώρο βορείως της Σάμου και ένας από τους δύο πιλότους του "φλεγόμενου" αεροπλάνου σκοτώθηκε, γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη στρατιωτικό αξιωματούχο. Επίσης κατά την ίδια εφημερίδα το τουρκικό Γενικό Επιτελείο απέκρυψε το επεισόδιο αυτό και ανακοίνωσε ότι το τουρκικό "F-16" έπεσε στη θάλασσα λόγω βλάβης. Η εφημερίδα επικαλείται έκθεση όπου αναφέρεται ότι τα τουρκικά "F-16" και "F-4" συνεπλάκησαν σε απόσταση τριών ναυτικών μιλίων με ελληνικά "Μ-2000", ενώ σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι παρατηρήθηκε πύρινη σφαίρα που κατευθυνόταν προς το τουρκικό "F-16", το οποίο κατέπεσε.

Για το ίδιο επεισόδιο είχαν δει το φως της δημοσιότητας και πληροφορίες, που τις είχε δημοσιεύσει ο "Ρ" οι οποίες έλεγαν ότι ο διασωθείς πιλότος δεν ήταν Τούρκος αλλά Ισραηλινός, ο οποίος εκπαίδευε τον Τούρκο πιλότο στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Τις μέρες εκείνες διεξαγόταν κοινή τουρκο- ισραηλινή άσκηση. Ο διασωθείς πιλότος είχε εμφανιστεί με το τουρκικό όνομα Οσμάν Σεσεκλί, όνομα που δεν υπήρχε στην επετηρίδα των Τούρκων πιλότων, δε μιλούσε τουρκικά και φυγαδεύτηκε όταν παραδόθηκε από τις ελληνικές αρχές ακόμα και από τους Τούρκους δημοσιογράφους, που έφτασαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Σμύρνης για να τον υποδεχτούν και οι οποίοι ξαφνικά ενημερώθηκαν ότι το ελληνικό "C-130" κατόπιν σχετικών οδηγιών προσγειώθηκε σε ΝΑΤΟική βάση.

Το γεγονός της συμμετοχής Ισραηλινού πιλότου συγκαλύφτηκε από όλες τις πλευρές. Μάλιστα ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, σε δήλωσή του, αμέσως μετά την πτώση, ήταν πολύ προσεκτικός και είχε μιλήσει για "ατυχή συμβάντα". Το δε τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε αμέσως ανακοίνωση με εμφανή διάθεση να υποβαθμίσει το θέμα και να διατηρήσει χαμηλούς τόνους. Ταυτόχρονα, ο τότε βοηθός υφυπουργός της Τουρκίας, Ι. Μπατού, τηλεφώνησε στον πρεσβευτή της Ελλάδας στην Αγκυρα και τον ευχαρίστησε εκ μέρους της κυβέρνησής του για τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι ελληνικές αρχές για τη διάσωση των Τούρκων πιλότων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ