ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Απρίλη 2023
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Επιβεβαιώνεται η ανυπαρξία μέτρων πυρασφάλειας

Eurokinissi

Φωτιά ξέσπασε την Κυριακή σε 7ώροφη πολυκατοικία που στεγάζει τα διοικητικά δικαστήρια στον Πειραιά, επί της οδού Δημ. Γούναρη. Η φωτιά εκδηλώθηκε - ευτυχώς όχι σε εργάσιμη μέρα - σε ισόγειο μαγαζί με χρώματα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, επιχείρησαν για την κατάσβεσή της 18 πυροσβέστες με 5 οχήματα και ειδικό βραχιονοφόρο όχημα, ενώ έκλεισε η κυκλοφορία στην οδό Γούναρη. Μία γυναίκα καλά στην υγεία της απομακρύνθηκε από το επταώροφο κτίριο. Η πυρκαγιά προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές.

Για «παντελή έλλειψη μέτρων ασφαλείας» κάνει λόγο σε ανακοίνωση το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά και ζητά τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του, ενώ επισημαίνει τον κίνδυνο απώλειας ανθρώπινης ζωής αν ξεσπάσει φωτιά «κατά τη διάρκεια λειτουργίας του Δικαστηρίου».

Δεν είναι κόστος η ασφάλεια στην εργασία και οι ζωές μας! Τώρα μετεγκατάσταση όλων των δικαστηρίων του Πειραιά σε ασφαλή κτίρια με ευθύνη του κράτους. Αυτό τονίζει σε ανακοίνωση για τη φωτιά η ΚΟΒ Δικηγόρων Πειραιά της ΤΟ Δικαιοσύνης της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Αναλυτικά αναφέρει: «(...) Το περιστατικό αυτό φέρνει με εκκωφαντικό τρόπο στην επιφάνεια την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σε όλα τα κτίρια δικαστηρίων του Πειραιά. Κτίρια ακατάλληλα για χρήση, παλιά, χωρίς μέτρα προστασίας, όπως το δικαστικό μέγαρο στη Σκουζέ, που δεν έχει εξόδους κινδύνου, πυρασφάλεια, και στην κατασκευή του έχει χρησιμοποιηθεί αμίαντος! Στα κτίρια αυτά υποχρεούνται να εργάζονται σε ακατάλληλες συνθήκες δικαστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι, δικαστές και άλλο προσωπικό, ενώ ταυτόχρονα υποδέχονται καθημερινά εκατοντάδες πολίτες.

Οι ελλείψεις και τα προβλήματα είναι τρομακτικά. Πρόκειται για ζητήματα δεκαετιών, που δεν έχουν επιλυθεί με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων αλλά και των διοικήσεων του δήμου του Πειραιά, παρά τις καταγγελίες των εργαζομένων. Την ίδια στιγμή που με μεγάλη ικανότητα και ταχύτητα δίνονταν και δίνονται πακτωλοί χρημάτων για έργα που απαιτεί το κεφάλαιο, π.χ. αναπλάσεις.

Είναι άμεση ανάγκη να μετεγκατασταθούν τα δικαστήρια σε κατάλληλα κτίρια! Πόσο μάλλον που στον Πειραιά, και στο κέντρο της πόλης, υπάρχουν δημόσια κτίρια και υποδομές που ο λόγος που δεν αξιοποιούνται για τις ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων είναι επειδή αντιμετωπίζονται από όλες τις κυβερνήσεις και τον δήμο ως "φιλέτα" και "επενδυτικές ευκαιρίες". Δεν θα περιμένουμε το 2025, που σύμφωνα με δημοσιεύματα προγραμματίζεται να διευθετηθεί το ζήτημα της μεταφοράς των δικαστηρίων. Μέχρι τότε τι; (...)

Απαιτούμε: Να διερευνηθεί άμεσα το γεγονός αλλά και τι προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας υπάρχουν για αντίστοιχα έκτακτα περιστατικά και να αποδοθούν όλες οι ευθύνες για τη μη τήρησή τους! Να ληφθούν όλα τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας της ζωής στους χώρους των δικαστηρίων!

Αμεση μετεγκατάσταση όλων των δικαστικών υπηρεσιών σε κτίρια ασφαλή, με ευθύνη του κράτους. Σε κτίρια δημόσια και εύκολα προσβάσιμα, σύγχρονα, με όλα τα προβλεπόμενα για την εποχή μας μέτρα για θωράκιση απέναντι σε σεισμό, πυρκαγιά κ.ο.κ.».

Επίθεση με μαχαίρι στην 12χρονη που είχε κακοποιηθεί στον Κολωνό

Επίθεση με μαχαίρι από άγνωστο άνδρα δέχθηκε το 12χρονο κορίτσι - θύμα βιασμού και μαστροπείας στον Κολωνό. Η ανήλικη βρισκόταν μόνη της στο σπίτι της θείας της, όπου διαμένει, όταν ο άγνωστος δράστης επιχείρησε να εισβάλει στον χώρο. Ο άνδρας είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του και την απείλησε, ενώ όταν η 12χρονη τον έσπρωξε, εκείνος την μαχαίρωσε στο χέρι. Αυτό καταγγέλλουν οι πληρεξούσιες δικηγόροι Ασπασία Ταραχοπούλου και Αντωνία Λεγάκη. Σύμφωνα με την καταγγελία, «επίθεση στο σπίτι που διαμένει δέχθηκε σήμερα (σ.σ. χτες) το 12χρονο κορίτσι που εξέδιδε ο Η. Μίχος και βίασαν περισσότεροι κατηγορούμενοι. Αγνωστος άνδρας, με καλυμμένα χαρακτηριστικά και καλυμμένα τα παπούτσια του με ποδονάρια, προσπάθησε να μπει από την πόρτα, η μικρή την έσπρωξε και πρόλαβε να επιτεθεί στο κορίτσι με μαχαίρι, τραυματίζοντάς την στο χέρι! Το κορίτσι φώναξε δυνατά και αμύνθηκε, με αποτέλεσμα ο άγνωστος να σπεύσει να φύγει.

Δύο ημέρες πριν, καθώς ο μικρός της αδελφός βρισκόταν στην είσοδο του σπιτιού, άγνωστος σταμάτησε μπροστά του και βάζοντας το δάχτυλο μπροστά στο στόμα του, έκανε το σήμα "μη μιλάς" κι εξαφανίστηκε. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα παιδιά απειλούνται, εφόσον προ ημερών άγνωστος πέταξε πέτρα και έσπασε το παράθυρο του δωματίου των παιδιών. Ο κίνδυνος είναι προφανής, όπως και η απειλή για να μη μιλήσουν.

Εξι μήνες μετά την αποκάλυψη των βασανιστηρίων της 12χρονης, η πολιτεία την έχει αφήσει απολύτως απροστάτευτη, στο έλεος των κυκλωμάτων που την εκμεταλλεύονταν. Καλούμε τις αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των παιδιών και καθιστούμε υπεύθυνους όλους τους θεσμικά και πολιτικά αρμόδιους για οτιδήποτε συμβεί στα παιδιά».

Η νέα αυτή καταγγελία έρχεται να επιβεβαιώσει ό,τι είχαν επισημάνει το ΚΚΕ και φορείς του λαϊκού κινήματος, πως η φροντίδα των παιδιών και ιδιαίτερα αυτών που έχουν βιώσει την τραυματική εμπειρία της κακοποίησης πρέπει να είναι αποκλειστική κρατική ευθύνη σε δομές που θα είναι πλήρως και επιστημονικά στελεχωμένες.

ΛΙΜΑΝΙ ΚΥΛΛΗΝΗΣ
Συγκρούστηκαν τα πλοία «Κεφαλονιά» και «Φιορ ντι Λεβάντε»

Σύγκρουση πλοίων σημειώθηκε στο λιμάνι της Κυλλήνης το Σάββατο λίγο μετά τις 7 π.μ. Συγκεκριμένα, κατά την είσοδό του στο λιμάνι και τους ελιγμούς πρόσδεσής του, το πλοίο «Κεφαλονιά» που προερχόταν από τον Πόρο, χτύπησε πάνω στο «Φιορ ντι Λεβάντε», που ήταν δεμένο στο λιμάνι, το οποίο είχε έρθει από Ζάκυνθο και ετοιμαζόταν να αναχωρήσει ξανά για το νησί (με το δρομολόγιο των 7.45 π.μ.).

Από τη σύγκρουση, ευτυχώς, δεν υπήρξε τραυματισμός επιβάτη ή μέλους των πληρωμάτων των δύο πλοίων, με το «Κεφαλονιά» να δένει εν συνεχεία στο λιμάνι, αποβιβάζοντας τους 130 επιβάτες του.

Αμεσα κλήθηκαν νηογνώμονες που πραγματοποίησαν έλεγχο στα δύο πλοία, με το «Φιορ ντι Λεβάντε» να αναχωρεί στις 11.45 π.μ. για Ζάκυνθο και το «Κεφαλονιά» να παραμένει στο λιμάνι για περισσότερες ώρες, αφού προκλήθηκε ζημιά στο πάνω του μέρος λόγω της επαφής του με το πρώτο.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για πλοία της ίδιας εταιρείας («Λεβάντε Φέρις»), που εκτελεί δρομολόγια από και προς τα δύο νησιά. Η τελευταία, στην επίσημη ιστοσελίδα της, αρκέστηκε να αναφέρει, την ίδια μέρα, ότι «για λόγους τεχνικού προβλήματος, τα δρομολόγια από Κυλλήνη προς Πόρο, από Πόρο προς Κυλλήνη και από Ζάκυνθο προς Κυλλήνη 09.45 δεν θα εκτελεστούν στην ώρα τους. Η ακριβής ώρα εκτέλεσης των δρομολογίων θα κοινοποιηθεί με νεότερη ανακοίνωση. Τα δρομολόγια προς Ζάκυνθο 11.45, 16.15 και 20.30 θα εκτελεστούν κανονικά».

Αμεση διερεύνηση όλων των αιτιών, που οδήγησαν στη σύγκρουση των δύο πλοίων, απαίτησαν με κοινό δελτίο Τύπου, οι ΤΕ Ζακύνθου και Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ. Ζήτησαν μέτρα ενόψει και της νέας τουριστικής περιόδου για κατοίκους και επισκέπτες σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη, αλλά και τα πληρώματα στα πλοία.

Πυρκαγιά κοντά στον αρχαιολογικό χώρο των Μαλίων

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 1.30 το μεσημέρι στην περιοχή των Μαλίων του δήμου Χερσονήσου στο Ηράκλειο Κρήτης, βόρεια των αρχαιοτήτων. Στο σημείο επιχείρησαν για την κατάσβεση 20 πυροσβεστικά οχήματα και περίπου 60 πυροσβέστες. Οι φλόγες δεν βρίσκονταν κοντά σε κατοικημένη περιοχή, ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι καθιστούσαν το έργο της κατάσβεσης δυσχερέστερο. Αργά το απόγευμα η φωτιά τέθηκε σχεδόν υπό έλεγχο, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να παραμένουν στο σημείο για τυχόν αναζωπυρώσεις.

ΔΙΚΗ ΡΟΥΛΑΣ ΠΙΣΠΙΡΙΓΚΟΥ
Συνεχίστηκαν οι καταθέσεις γιατρών

Με την κατάθεση της παιδιάτρου του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου, Αγλ. Κακαρνιά, συνεχίστηκε η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, που κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας και δολοφονία της 9χρονης κόρης της, Τζωρτζίνας. Η γιατρός τόνισε ότι δεν είχε εντοπιστεί στο παιδί κανένα εύρημα, κανένα στοιχείο που να οδηγεί στην ανακοπή που υπέστη στις 21/4/2021 (και το οδήγησε σε τετραπληγία), υπογραμμίζοντας πως ακόμα και λίγη ώρα πριν δεν είχε κλινική εικόνα η οποία να συνάδει με το ιατρικό συμβάν που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν. «Το παιδί ήταν άπνοο στο κρεβάτι και η μητέρα ήρθε απλά και μας είπε ότι δεν λειτουργεί το οξύμετρο.Αν με ρωτάτε, εγώ θα περίμενα να βγει φωνάζοντας η μητέρα. Να ουρλιάζει. Αλλοι γονείς κάνουν έτσι για πιο απλά πράγματα», είπε, για να προσθέσει: «Συνήθως η επιδείνωση είναι ωρών. Το παιδί δεν είχε κανένα σύμπτωμα». Είπε ακόμα: «Τρέξαμε στο δωμάτιο. Το παιδί δεν ανταποκρινόταν σε κανένα ερέθισμα, ήταν χωρίς σφυγμό στη μέση στη κρεβατιού. Ξεκινήσαμε αμέσως την ανάνηψη... Ηταν πολύ στρεσογόνο και για μας όλο αυτό. Θυμάμαι την κα Δημητροπούλου να ρωτάει την μητέρα πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Χορηγούσαμε αδρεναλίνη, κάναμε θωρακικές πιέσεις και Ambu. Η κα Στογιαννίδου κάλεσε τον αναισθησιολόγο. Μετά από μια δύσκολη και τραυματική προσπάθεια, τα καταφέραμε και το παιδί έζησε. Διακομίστηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας».

Εισαγγελική παραγγελία έρευνας για παρανομίες στη Μύκονο

Τη διεξαγωγή έρευνας από τον εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου παρήγγειλε χτες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισ. Ντογιάκος για τα όσα συμβαίνουν στη Μύκονο και βλέπουν το φως της δημοσιότητας από ελληνικά και ξένα ΜΜΕ, μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου. Ειδικότερα, στην εισαγγελική παραγγελία ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κάνει λόγο για «βαριά παραβατικότητα με καταπάτηση κάθε έννοιας δικαίου και μάλιστα με προκλητική παραβίαση των νόμων σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής και οικονομικής δραστηριότητας». Μάλιστα, αναφέρεται σε «μνημεία οικοδομικής αυθαιρεσίας και παρανομίας», ενώ αφήνει αιχμές και για τα αρμόδια όργανα που «κατά την πλέον επιεική εκτίμηση, υπνώττουν ή να αδυνατούν να επέμβουν». Ζητά την άμεση εποπτεία όλων των ενεργειών των ανακριτικών οργάνων που θα εμπλακούν στις έρευνες, αλλά και ελέγχους ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Στην παραγγελία του αναφέρεται σε σειρά εμφανών παραβιάσεων και αυθαιρεσιών από επιχειρηματίες της εστίασης και των ξενοδοχείων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ