ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Απρίλη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Πάλη για νερό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

Συλλαλητήριο χτες ενάντια στην εμπορευματοποίηση

Με μαχητικό συλλαλητήριο, παρά τη βροχή, οι εργαζόμενοι και τα σωματεία των Ιωαννίνων διαδήλωσαν χτες ενάντια στην παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού και διεκδίκησαν νερό κοινωνικό αγαθό, φθηνό, ασφαλές και ποιοτικό για όλο τον λαό.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Ελπίδα Μπεκιάρη, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου, που ανάμεσα σε άλλα ανέδειξε για ακόμη μια φορά τα ζητήματα της ανεπάρκειας υδάτινων πόρων στην περιοχή, όπως και τις συνεχείς αδειοδοτήσεις υπεράντλησης νερού από τις εταιρείες εμφιάλωσης.

Ο Θανάσης Κονταξής, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, στην κεντρική ομιλία τόνισε την ανάγκη ο αγώνας του λαού να στραφεί συνολικά απέναντι στις πολιτικές που διαχρονικά εφαρμόζονται από όλες τις κυβερνήσεις για την «απελευθέρωση» και παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού τόσο από το αστικό κράτος όσο και από τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ανάμεσα σε άλλα ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Εχουν περάσει μόνο λίγες μέρες από το τραγικό έγκλημα στα Τέμπη, του οποίου η αιτία δεν ήταν άλλη από τη λογική κόστους - οφέλους και τη στρατηγική της απελευθέρωσης (...) κι όμως μετά από όλα αυτά, φτάσαμε πριν λίγες μέρες να ψηφιστεί στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που θέλει να βάλει στις ίδιες επικίνδυνες "ράγες" και το νερό. (...)

Εχουμε πείρα... από αντίστοιχες Ρυθμιστικές Αρχές, όπως η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων με θύματα στις ράγες και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με θύματα από το πανάκριβο ρεύμα, από το κρύο και από τα μαγκάλια. (...)

Ολο αυτό το διάστημα οι εργαζόμενοι διαδηλώνουν, αγωνίζονται ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Οπως κι εδώ στην πόλη μας, οι συνάδελφοι από το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΙ που οργανώθηκαν από την πρώτη στιγμή, και εμείς σαν Εργατικό Κέντρο τους στηρίζουμε, γιατί αυτόν τον αγώνα πρέπει να τον δώσουμε όλοι μαζί.

Αγωνιζόμαστε γιατί ξέρουμε ότι η παραπέρα εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση του νερού θα έχει δραματικές συνέπειες για εμάς και τα παιδιά μας.

Θα πει κανείς "ο νόμος ψηφίστηκε, τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα". Ομως, ας σκεφτούμε, πόσοι νόμοι έχουν περάσει και τους έχουμε αφήσει στα συρτάρια με την πίεση από τους αγώνες μας, με την οργάνωσή μας στα συνδικάτα μας».

Ο συνδικαλιστής σχολίασε και την προχτεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στα Γιάννενα και ανέδειξε ότι «η πρώτη του στάση δεν ήταν αλλού, παρά στο εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού "ΖΑΓΟΡΙ", όπου κοκορεύονταν ότι είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Δεν μας κάνει καθόλου εντύπωση που δεν πέρασε μια βόλτα από το σχολείο όπου πριν λίγες μέρες ένας μικρός μαθητής έπεσε από ύψος 6 μέτρων γιατί δεν υπήρχαν κάγκελα και ευτυχώς το παιδί γλίτωσε τα χειρότερα. Τέτοιοι είναι... Τα κέρδη μιας εταιρείας είναι πάνω από την ασφάλεια των μαθητών για αυτούς».

«Γι' αυτό και η συντριπτική καταδίκη του νομοσχεδίου στη συνείδηση των εργαζομένων, όλου του λαού πρέπει να πάρει χαρακτηριστικά οργανωμένης πάλης και αγώνα στοχεύοντας στη συνολική ανατροπή της σημερινής πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού, ανοίγοντας τον δρόμο για μια άλλη διαχείριση, όπου το νερό θα λογαριάζεται με βάση τις ανάγκες μας, πραγματικά ως κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα!», σημείωσε μεταξύ άλλων.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ - ΧΑΡΤΟΥ
Υπογραφή επιχειρησιακής Σύμβασης με αυξήσεις στη «Μορφή ΕΠΕ»

Συλλογική Σύμβαση με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων κατάφεραν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Μορφή ΕΠΕ» (Μπιρμπάκος) στα Ανω Λιόσια.

Η επιχειρησιακή Σύμβαση, που υπογράφηκε με το κλαδικό Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου, στις 28 Μάρτη, αφορά το σύνολο του προσωπικού, ανεξαρτήτως κατηγορίας, θέσης ή ειδικότητας, το οποίο απασχολείται με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Προβλέπει αυξήσεις, με ισχύ από την 1 Μάρτη, 10% για όσους αμείβονται με μισθό έως 1.200 ευρώ μεικτά, 8% για όσους αμείβονται με μισθό από 1.200 έως 1.700 ευρώ μεικτά και 7% για όσους έχουν μισθό πάνω από 1.700 ευρώ μεικτά. Επίσης, οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας ορίζονται σε 40 και κατανέμονται σε πενθήμερη εργασία από Δευτέρα έως Παρασκευή. Εντός του ωραρίου εργασίας περιλαμβάνεται διάλειμμα διάρκειας 20 λεπτών. Τέλος, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στην απογευματινή βάρδια λαμβάνουν προσαύξηση 10% και οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε νυχτερινή εργασία (10 μ.μ. έως 6 π.μ.) προσαύξηση 50%. Το Συνδικάτο επισημαίνει ακόμα ότι η Σωματειακή του Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας στη συγκεκριμένη επιχείρηση έχει καταφέρει με συγκεκριμένες προτάσεις στην εργοδοσία να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας.

«Η εξέλιξη αυτή και η υπογραφή ΣΣΕ σε επιχείρηση στον κλάδο μας μετά από πολλά χρόνια είναι αποτέλεσμα της οργανωμένης και συλλογικής δράσης των εργαζομένων στη συγκεκριμένη επιχείρηση, με τακτικές ΓΣ στον χώρο, συμμετοχή στις απεργίες και κινητοποιήσεις», αναφέρει το Συνδικάτο στην ανακοίνωσή του. Επισημαίνει ότι η διεκδίκηση επιχειρησιακών και κλαδικής ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις ήταν βασικός άξονας των αποφάσεων της τελευταίας Γενικής του Συνέλευσης.

«Η συλλογική αυτή διεκδίκηση, διαπραγμάτευση και υπογραφή της ΣΣΕ έρχεται να αποδείξει ότι όταν οι εργαζόμενοι, οργανωμένα με τα σωματεία τους, αγωνίζονται με κριτήριο τα συμφέροντα τα δικά τους και των οικογενειών τους και όχι πόσο αντέχει η κερδοφορία των επιχειρήσεων και η οικονομία, τότε μπορούν να πετύχουν μικρές ή μεγαλύτερες νίκες, να αποσπάσουν κατακτήσεις, να καταργήσουν στην πράξη αντεργατικούς νόμους που διαχρονικά ψηφίσανε όλες οι κυβερνήσεις», ξεκαθαρίζει. Στην κατεύθυνση αυτή, καλεί όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο «να κάνουν δική τους υπόθεση την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε κάθε επιχείρηση, να απαιτήσουν και να διεκδικήσουν από τους εργοδότες και να επιβάλουν με τον αγώνα τους να δώσουν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και να στηρίξουν την προσπάθεια του Συνδικάτου».

Ζάκυνθος: Σήμερα η ΓΣ των ξενοδοχοϋπαλλήλων για τη Σύμβαση

Σε Γενική Συνέλευση με θέματα την υπογραφή τοπικής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και τις εξελίξεις στον κλάδο ενόψει και της νέας τουριστικής περιόδου, προχωρά σήμερα, Παρασκευή, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου, στις 7 μ.μ. στο θέατρο Σαρακινάδου.

Αύριο η συναυλία των σωματείων στη Λάρισα

Με εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές, με περιοδείες, εκδηλώσεις, συσκέψεις και άλλες πρωτοβουλίες, τα εργατικά σωματεία σε όλη τη χώρα συνεχίζουν την προετοιμασία των Πρωτομαγιάτικων συγκεντρώσεων.

Στη Λάρισα, αύριο Σάββατο θα γίνει συναυλία με το έργο «Επιτάφιος» των Γ. Ρίτσου - Μ. Θεοδωράκη, από τη χορωδία του Ψυχαγωγικού Ομίλου Σιδηροδρομικών, στις 7 μ.μ. στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Επίσης, το Εργατικό Κέντρο, με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το έγκλημα των Τεμπών, καλεί σε συμβολική εκδήλωση τιμής και μνήμης τη Δευτέρα 10 Απρίλη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία μπροστά από τον σταθμό του ΟΣΕ.

Στον Βόλο, σωματεία και μαζικοί φορείς διοργανώνουν συγκέντρωση σήμερα στη 1 μ.μ. στο δημαρχείο, όπου θα γίνεται η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την κατασκευή σταθμού LNG στην περιοχή. Στο κάλεσμά τους οι μαζικοί φορείς εκφράζουν την ανησυχία τους για την ασφάλεια των κατοίκων και για το περιβάλλον, καθώς και την αντίθεσή τους στη μετατροπή της περιοχής σε ορμητήριο για τους ενεργειακούς, οικονομικούς και στρατιωτικούς σχεδιασμούς του ευρωΝΑΤΟικού στρατοπέδου.

Συγκεντρώσεις και συσκέψεις Οργανώσεων του ΚΚΕ

Σήμερα, Παρασκευή

-- Στις 7 μ.μ. η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας με υγειονομικούς στο καφέ «Corner» στην πλατεία Ειρήνης στο Αγρίνιο. Θα μιλήσει ο Μάκης Αραβανής, υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος στον νομό.

-- Στις 8 μ.μ. η ΚΟΒ Τσαριτσάνης στο καφέ του Δημήτρη Παπαδήμου, με ομιλητή τον Ρίζο Μαρούδα, υποψήφιο βουλευτή Επικρατείας.

Αύριο, Σάββατο

-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟ του δήμου Χαλκηδόνας, στον 1ο όροφο του κτιρίου του ΚΑΠΗ. Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Κλιγκόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Παρεμβάσεις θα γίνουν από την Κωνσταντίνα Αφεντουλίδου και τον Χάρη Κυριαζίδη, υποψήφιους βουλευτές του ΚΚΕ στη Β' Θεσσαλονίκης.

-- Στις 7 μ.μ., στο καφέ «Στρέττο» στο Κιλκίς με τίτλο: «Ολες στον αγώνα με ΚΚΕ δυνατό για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας». Θα μιλήσουν οι υποψήφιες βουλευτές Ρία Αλτιπαρμακίδου, Σταυρούλα Νικολαΐδου και Μέμα Τεμεκενίδου.

-- Στις 7 μ.μ. η ΤΕ Κορινθίας με θέμα «Νερό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα - Τα προβλήματα στην Κορινθία και οι θέσεις του ΚΚΕ», στο αμφιθέατρο του δημαρχείου Κορίνθου. Θα μιλήσουν ο Γιάννης Κελάρης, μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ, περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», και η Βιβή Τζέκου, μέλος της ΤΕ Κορινθίας, δημοτική σύμβουλος Κορινθίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

-- Στις 7 μ.μ. η ΚΟΒ Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου με θέμα «Η ασφάλεια και η υγεία στην εργασία: Η περίπτωση του Τουρισμού», στο βιβλιοπωλείο «Το Δένδρο».

-- Στις 8 μ.μ. στη Ζάκυνθο, ο Διονύσης Αρβανιτάκης, υποψήφιος βουλευτής Ζακύνθου και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα μιλήσει στην κεντρική πλατεία Αγ. Κήρυκα.

-- Στις 8 μ.μ. στους Γαργαλιάνους, ο Σπύρος Νικολόπουλος, υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ, θα μιλήσει στο καφενείο «Αττικό».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αγκαλιάζονται από τους εργαζόμενους οι αρχαιρεσίες, που συνεχίζονται

Συνεχίζονται οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, στις οποίες μέχρι στιγμής συμμετέχουν μαζικά εργαζόμενοι από πολλούς χώρους δουλειάς στον κλάδο, αγκαλιάζοντας την προσπάθεια να δυναμώσει ακόμα περισσότερο το Συνδικάτο και αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό του ρόλο σε μια σειρά αγώνες του τελευταίου διαστήματος, όπως για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στη Ζώνη, για την προστασία των εργαζομένων από «ατυχήματα» σε μεγάλους χώρους δουλειάς, για το στήσιμο σωματειακών επιτροπών κ.ά.

Τα μέλη του Συνδικάτου συνεχίζουν με αμείωτη ένταση να οργώνουν χώρους δουλειάς, να καλούν τους συναδέλφους τους να μη μείνουν θεατές στη ζωή που τους ετοιμάζουν και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, οργανώνοντας την πάλη τους.

«Ισχυροποιούμε το σωματείο, ψηφίζουμε μαζικά, οργανώνουμε τη δράση μας» είναι το μήνυμα του Συνδικάτου για τις αρχαιρεσίες.

Το πρόγραμμα τον επόμενων ημερών

Οι αρχαιρεσίες συνεχίζονται σήμερα, το Σαββατοκύριακο και την ερχόμενη βδομάδα. Για σήμερα, αύριο και μεθαύριο το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σήμερα Παρασκευή σε εργασιακούς χώρους στην Αθήνα και από 12 μ. έως 7 μ.μ. στο Μενίδι, στο Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Αύριο Σάββατο από 9 π.μ. έως 5 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά και από 11 π.μ. έως 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Την Κυριακή 9 Απρίλη από 9 π.μ. έως 5 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά και από 11 π.μ. έως 7 μ.μ. στο Κορωπί, στο Στέκι Εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ