ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Απρίλη 2023
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ ΣΤΗ «WOLT»
Σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα του μεγάλου αγώνα τους

Νέες απεργίες στις 29 και 30 Απρίλη και μαζική συμμετοχή στην Πρωτομαγιάτικη απεργία αποφάσισε η χτεσινή τους συνέλευση

RIZOSPASTIS

Τα επόμενα βήματα στον αγώνα τους συζήτησαν χτες το απόγευμα σε Γενική Συνέλευση οι διανομείς της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Wolt», μετά τις πολυήμερες απεργιακές τους κινητοποιήσεις. Αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα απεργία το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Απρίλη και τη Δευτέρα 1η Μάη, με μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση την Πρωτομαγιά, μαζί και με τους συναδέλφους τους από την «e-food».

Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις ξέσπασαν με αφορμή τον νέο τρόπο υπολογισμού της αμοιβής ανά παραγγελία, που οδηγεί σε μείωση των αποδοχών των διανομέων που εργάζονται με το καθεστώς του freelancer. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έγινε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και προκάλεσε την οργή των εργαζομένων για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, ενώ έφερε στο προσκήνιο και τις συνθήκες άγριας εκμετάλλευσης στις οποίες δουλεύουν εκατοντάδες διανομείς, κυρίως μετανάστες, μέσω εργολάβων, τους λεγόμενους διαχειριστές στόλου.

Στο φόντο των μαζικών κινητοποιήσεων, στη συνέλευση έγινε συζήτηση, με πολλούς εργαζόμενους να στέκονται σε πλευρές της μάχης που δόθηκε, ενώ κατέθεσαν σκέψεις και προτάσεις για το πώς μπορεί να οργανωθεί καλύτερα η συνέχεια του αγώνα. Μετέφεραν τον προβληματισμό τους για το πώς μπορεί να ενισχυθεί η ενότητά τους, παραμερίζοντας τις διαφορετικές εργασιακές σχέσεις. Και εξέφρασαν την οργή τους για τη στάση της εταιρείας, που αρνείται την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, μειώνει συνεχώς την αποζημίωση των freelancer και αφήνει ελεύθερους τους διαχειριστές στόλου να οργιάζουν σε βάρος των υπαλλήλων τους, να επιβάλλουν δουλειά χωρίς δικαιώματα και συνθήκες τρομοκρατίας στους μετανάστες, καθώς επωφελείται από τη φθηνότερη εργασία τους.

Από τη χτεσινή Συνέλευση
Από τη χτεσινή Συνέλευση
Στο μεταξύ, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, που βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των εργαζομένων, θα προχωρήσει σήμερα, Παρασκευή, στη 1 μ.μ., σε παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας.

Στην Πάτρα

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι εργαζόμενοι της «Wolt» και στην Πάτρα, μετά από μαζική συνέλευση που πραγματοποίησαν χτες στο Εργατικό Κέντρο, αποφασίζοντας τριήμερη απεργία στις 14-15-16 Απρίλη (Μ. Παρασκευή, Μ. Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα), για όλους τους διανομείς της «πλατφόρμας». Επίσης, θα δώσουν συνέχεια με νέα απεργία το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Απρίλη, ξανά για όλους τους διανομείς της «Wolt» και συνέχεια με συμμετοχή όλου του κλάδου στην απεργία της 1ης Μάη.

Αποφασίστηκε, επίσης, απεργιακή προσυγκέντρωση για την Πρωτομαγιά (Δευτέρα 1η Μάη), στις 10 π.μ. στην πλατεία Γεωργίου και συμμετοχή στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου στις 10.30 π.μ.

Μέχρι την πραγματοποίηση των απεργιακών μαχών, θα πραγματοποιηθεί πλατιά καμπάνια ενημέρωσης όχι μόνο του κλάδου, αλλά κάθε εργαζόμενου, ακόμη και με τρικάκια και φλάιερ στις πολυκατοικίες. Στο πλευρό των διανομέων της «Wolt» και στη Γενική Συνέλευση, την οποία στήριξε το Συνδικάτο Διανομέων - Ντελιβεράδων, βρέθηκε και το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αχαΐας με αντιπροσωπεία του ΔΣ του, καθώς και το Εργατικό Κέντρο με επικεφαλής το μέλος της διοίκησής του, Βασίλη Βασιλείου.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν:

-- Καμία μείωση των αποδοχών ανά παραγγελία, επαναφορά των αποδοχών στα επίπεδα του Μάρτη του 2022 με αποζημίωση 0,40 ευρώ ανά χιλιόμετρο από το πρώτο μέτρο.

-- Να σταματήσει η αδήλωτη εργασία. Συμβάσεις αορίστου χρόνου απευθείας με τη «Wolt», με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε όσους διανομείς εργάζονται μέσω έμμεσου εργοδότη.

-- Δωρεάν χορήγηση όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας. Κράνος - μπουφάν μηχανής - εξοπλισμός. Να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Το «άσπρο μαύρο» επιχειρεί να παρουσιάσει η εταιρεία

Απάντηση στους ισχυρισμούς της «Wolt», που με ανακοίνωσή της, εν μέσω των κινητοποιήσεων των διανομέων, προσπαθεί να κάνει «το άσπρο μαύρο», δίνει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Η εταιρεία διατείνεται ότι η διαδικασία υπολογισμού της αμοιβής «πραγματοποιείται μέσω του αναβαθμισμένου αλγορίθμου», ενώ η μέση αμοιβή ανά ώρα είναι «αυξημένη κατά 5,2%» σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας «τα 8,40 ευρώ».

«Αυτό το ποσό είναι ο μέσος όρος των ωρών αιχμής κι όχι της ημέρας», ξεκαθαρίζει το Συνδικάτο και προσθέτει ότι δεν πρόκειται για καθαρές αποδοχές, καθώς από το ποσό αυτό ο διανομέας είναι υποχρεωμένος να πληρώσει την ασφάλισή του, την εφορία, τον κατάλληλο εξοπλισμό και ρουχισμό, τα έξοδα συντήρησης και χρήσης οχήματος (π.χ. βενζίνη, σέρβις, τυχόν βλάβες). Η αποζημίωση που δικαιούνται για τη χρήση του δικύκλου τους υπολογίζεται με βάση τον κατώτατο μισθό και ισοδυναμεί με ψίχουλα. Το μόνο μέσο ατομικής προστασίας που παρέχεται «είναι το κράνος jet που σε καμία περίπτωση δεν συστήνεται από τεχνικούς ασφαλείας για προστασία αναβάτη σε συνθήκες εντατικής εργασίας με δίκυκλο», ενώ «όλος ο υπόλοιπος ρουχισμός και εξοπλισμός που δίνεται είναι διαφημιστικός».

«Το βασικό που δεν λέει η εταιρεία, είναι ότι έχει καταργήσει τη βασική αμοιβή, ενώ είναι άγνωστο πώς αποζημιώνει τη χιλιομετρική απόσταση», αναφέρει το Συνδικάτο, ενώ πλέον ο τρόπος υπολογισμού της αμοιβής ανά παραγγελία μέσα από τον περίφημο αλγόριθμο είναι πραγματικός γρίφος. Στην πραγματικότητα, «για να φτάσει ένας διανομέας να "πιάσει" τον στόχο της αμοιβής στα επίπεδα που λέει η εταιρεία πρέπει να κυνηγάει να πιάσει όσο περισσότερα χιλιόμετρα παραλαβής - παράδοσης. Δηλαδή να δουλεύει πολύ πιο εντατικά, σε μεγάλες αποστάσεις με το δίκυκλο, ατελείωτες ώρες, ώστε να βγει ένα μεροκάματο», εξηγεί το Συνδικάτο.

«Οι μόνοι πραγματικοί συνεργάτες της εταιρείας είναι οι εργολάβοι, διαχειριστές στόλου», καταγγέλλει το Συνδικάτο. Οπως αναφέρει, οι εργολάβοι αυτοί «με την ανοχή της εταιρείας και του κράτους» εκμεταλλεύονται την ανάγκη των εργαζομένων, και ιδιαίτερα των μεταναστών, για μεροκάματο, τους ασφαλίζουν με «δύο ένσημα την εβδομάδα για δουλειά 7ήμερη με 12ωρα, χωρίς δώρα και επιδόματα»! «Για αυτούς τους συνεργάτες, για αυτές τις άθλιες και παράνομες συνθήκες η "Wolt", ενώ ξέρει, κάνει πως δεν ξέρει! Ο λόγος είναι ότι κερδίζει πολλά περισσότερα, διότι διασφαλίζει έναν μεγάλο αριθμό διανομέων, περίπου 1.000, που είναι αναγκασμένοι βρέξει - χιονίσει να βγαίνουν έξω για να βγουν τα κέρδη της εταιρείας», σημειώνει.

Στο παραπάνω φόντο, καλεί την εταιρεία αν θέλει να μιλήσει με στοιχεία και αριθμούς να δημοσιοποιήσει «τα στατιστικά για τις ώρες που είναι ανοιχτή η εφαρμογή για τον κάθε διανομέα και ιδιαίτερα για αυτούς που είναι στους εργολάβους. Ας μας πει δηλαδή ποιος είναι ο μέσος όρος εργασίας των διανομέων ανά ημέρα. Και ποια η πραγματική αμοιβή», τονίζει.

Τέλος, το Συνδικάτο σχολιάζει την αναφορά της εταιρείας στις 10.000 αιτήσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα από διανομείς που θέλουν να γίνουν «συνεργάτες» της. «Πρόκειται για προκλητική απειλή της εταιρείας προς τους διανομείς», ξεκαθαρίζει και καταγγέλλει ότι ήδη τις μέρες της απεργίας η εργοδοσία έβαζε στελέχη της να παίρνουν τους εργαζόμενους τηλέφωνο «απειλώντας τους ότι θα τους κλείσει την εφαρμογή γιατί "περιμένουν κι άλλοι για δουλειά"». «Υπενθυμίζουμε στην εταιρεία ότι αυτές οι απειλές δεν πιάνουν σε εργαζόμενους που κάθε μέρα έρχονται αντιμέτωποι με τον θάνατο, τη σύγκρουση, τη βροχή, το κρύο και τον καύσωνα! Οπως δεν έπιασε ο εκφοβισμός τις προηγούμενες μέρες, έτσι δεν θα πιάσει και τις επόμενες γιατί ο αγώνας θα συνεχιστεί!», καταλήγει το Συνδικάτο.


Να ανακληθούν οι εκδικητικές απολύσεις συνδικαλιστών στην ιδιωτική Υγεία

Νέα κινητοποίηση πραγματοποιούν εργατικά σωματεία και φορείς τη Δευτέρα 10 Απρίλη στις 3 μ.μ. στην κλινική «Υγεία» στην Αθήνα, απαιτώντας να ανακληθούν οι απολύσεις πρωτοπόρων συνδικαλιστών από το «Υγεία» και τη «Βιοδιάγνωση».

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Μαρτίου η εργοδοσία του «Υγεία» προχώρησε στην εκδικητική και τρομοκρατική απόλυση του Γ. Αργυρόπουλου, εκλεγμένου μέλους της Εξελεγκτικής Επιτροπής του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Ιδιωτικής Υγείας. Η εργοδοσία της κλινικής στοχοποίησε τον συνδικαλιστή και με την απόλυσή του επιδιώκει να τρομοκρατήσει όλους τους εργαζόμενους, ώστε να μην αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους.

Την απόλυση του προέδρου του Σωματείου, όπως και αυτή συναδέλφου του, συνδικαλιστή, σε άλλο μεγάλο ιδιωτικό όμιλο, στη «Βιοδιάγνωση» στη Θεσσαλονίκη, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, τονίζοντας τις πραγματικές αιτίες, που είναι η πρωτοπόρα δράση τους στις πρόσφατες αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

«Η εργοδοσία του "Υγεία" και της "Βιοδιάγνωσης", όπως και αυτή των υπόλοιπων μεγάλων επιχειρήσεων, αξιοποιούν το βαθύτατα αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις για τις απολύσεις εργαζομένων και συνολικά το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων, για να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ.

Κινητοποίηση σήμερα στη «Βιοδιάγνωση»

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών Β. Ελλάδας καλεί σε νέα κινητοποίηση - συλλαλητήριο σήμερα Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ. έξω από το διαγνωστικό κέντρο της «Βιοδιάγνωσης» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Αγίου Δημητρίου 91,), συνεχίζοντας τον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατική και εκδικητική απόλυση του προέδρου του Σωματείου. Σε συμμετοχή καλούν εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ