ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Απρίλη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Θέλουν «κυβερνητική σταθερότητα» και για επικίνδυνες διευθετήσεις

Με στόχο τις «συνθήκες σταθερότητας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ»

Από το «τετ α τετ» Δένδια - Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ
Από το «τετ α τετ» Δένδια - Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ
«

Ισχυρή κυβέρνηση» και «μετεκλογική σταθερότητα» διεκδικεί η ΝΔ, προκειμένου η αντιλαϊκή πολιτική να προχωρήσει και σε ό,τι αφορά τις αμερικανοΝΑΤΟικού τύπου διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά, προσπάθεια που βέβαια είναι «γκαραντί» με όποια κυβέρνηση, όπως δείχνουν και οι πρόσφατες δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ περί «Πρεσπών του Αιγαίου».

Χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του στον τ/σ «Action24», ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, σχολιάζοντας την ύφεση το τελευταίο διάστημα των τουρκικών προκλήσεων, διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «εφόσον υπάρχει το κατάλληλο κλίμα, είναι διατεθειμένη και να προσέλθει σε διάλογο και να φερθεί με τον ανάλογο τρόπο».

Χαρακτήρισε αυτή την «τεράστια αλλαγή» στη στάση της τουρκικής κυβέρνησης «απολύτως καλοδεχούμενη», ωστόσο έκρινε ότι «όλα θα κριθούν μετά τις τουρκικές εκλογές. Εκεί θα δούμε ποιες είναι οι προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης που θα προκύψει από την κρίση του τουρκικού λαού και πώς θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε μπροστά».

Σε κάθε περίπτωση, αναγνωρίζοντας εμμέσως και ο ίδιος ως οριζόντιες τις επιδιώξεις της τουρκικής αστικής τάξης όπως εκδηλώνονται εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου, θύμισε ότι «η τουρκική αντιπολίτευση έχει πει πράγματα ίσως και χειρότερα από αυτά που έχει πει ο Πρόεδρος Ερντογάν». Εφερε για παράδειγμα το γεγονός ότι «όταν ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε κάτι για τα νησιά, η αντιπολίτευση δεν του είπε "τι είναι αυτά που λες;". Του είπε ότι "τα λες, αλλά δεν τα κάνεις"».

Πρόσθεσε, πάντως, ότι «οι εκλογές μπορούν να επιτρέψουν πάντα ένα καινούργιο ξεκίνημα. Η Ελλάδα είναι έτοιμη, επαναλαμβάνω, απολύτως έτοιμη να ανταποκριθεί σε μία χείρα φιλίας που εκτείνεται από την άλλη πλευρά του Αιγαίου», ξαναέστειλε μήνυμα, με την υποσημείωση ότι «βεβαίως πηγαίνουμε προς τις εκλογές, δεν είναι τώρα η στιγμή για να υπάρξει ευρεία συζήτηση. Αυτό είναι κάτι που θα ακολουθήσει την κρίση των κοινωνιών και των δύο χωρών».

Εξάλλου, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας προχτές στη Βουλή είπε ότι «όταν υπάρχει μία ευκαιρία για βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών έστω και από μία τραγική αφορμή όπως οι καταστροφικοί σεισμοί, οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία». Πρόσθεσε άλλωστε ότι «πολλοί θα ήθελαν να δουν αυτή την προσέγγιση, ιδίως στο πλαίσιο της Συμμαχίας, αφού η άμβλυνση της έντασης ανάμεσα σε δύο χώρες που ανήκουν στην ίδια Συμμαχία εξασφαλίζει λίγο - πολύ καλύτερες συνθήκες σταθερότητας κυρίως στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».

«Πολιτικό κεφάλαιο προς αξιοποίηση» βλέπει ο Καλίν

Την ίδια στιγμή, και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν έλεγε πως «αυτό που συμβαίνει τώρα πρέπει να το ενισχύσουμε, ώστε να έχουμε πολιτικό κεφάλαιο για να το χρησιμοποιήσουμε θετικά», προσθέτοντας πως «είμαστε δύο χώρες που μοιραζόμαστε το Αιγαίο και είμαστε εδώ εκατοντάδες χρόνια. Και θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ. Ας κάνουμε λοιπόν αυτές τις συζητήσεις απευθείας. Οχι μέσω άλλων. Μπορούμε να βρούμε λύσεις μόνοι μας. Το έχουμε κάνει στο παρελθόν, μπορούμε και τώρα. Ο Πρόεδρός μας έχει θέληση σε αυτό το θέμα. Θέληση έχει και ο κ. Μητσοτάκης. Το βλέπω αυτό».

Θύμιζε εξάλλου πως έχει στηθεί και λειτουργεί και πριν από τους καταστροφικούς σεισμούς ο ΝΑΤΟικής κοπής «μηχανισμός αποκλιμάκωσης και εξομάλυνσης των σχέσεων» Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ ζητούσε να ενισχυθεί η θετική ατζέντα μεταξύ των δύο χωρών και να μεταφερθεί και σε άλλα πεδία, σύμφωνα και με τις πρόσφατες επαφές των δύο κυβερνήσεων.

Ενώ ισχυριζόταν πως «δεν είχαμε ποτέ στην ατζέντα μας να ξεκινήσουμε μια σύγκρουση ή διαμάχη με την Ελλάδα. Δεν μπήκαμε ποτέ σε τέτοια διαδικασία. Δεν το βρίσκουμε και απαραίτητο. Ούτε βλέπουμε την Ελλάδα ως απειλή. Αλλά όταν υπάρχει απειλή για την κυριαρχία μας, τη ζωή μας, την πολιτική μας ενότητα, είναι δικαίωμά μας να απαντήσουμε. Είναι καθήκον μας να λάβουμε προφυλάξεις».

Ολοκληρώνονται οι Συνδιασκέψεις των Οργανώσεων Περιοχής του ΚΚΕ

Το προσεχές Σαββατοκύριακο, 8-9 Απρίλη, ολοκληρώνεται η σημαντική εσωκομματική διαδικασία των Συνδιασκέψεων των Οργανώσεων Περιοχής του ΚΚΕ, με την πραγματοποίηση των Συνδιασκέψεων των τριών μεγαλύτερων Οργανώσεων του Κόμματος, των Κομματικών Οργανώσεων Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας.

Τις πρώτες δύο θα παρακολουθήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα μιλήσει στους αντιπροσώπους και τα στελέχη του Κόμματος για τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, ο Δ. Κουτσούμπας θα μιλήσει:

-- Το Σάββατο 8 Απρίλη, στις 15.00, στη Συνδιάσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής και

-- Την Κυριακή 9 Απρίλη, στις 16.00, στη Συνδιάσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με εκπροσώπους Ρομά

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σήμερα Παρασκευή 7 Απρίλη στις 12 μ., ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας Ρομά, θα συναντηθεί με εκπροσώπους Ρομά και με επιστήμονες και εργαζόμενους που εργάζονται στο πεδίο. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.

Κλείνει το κέντρο πολιτικών προσφύγων στο Λαύριο;

Τα «αντίδωρα», στο πλαίσιο του παζαριού και των ΝΑΤΟικής κοπής διευθετήσεων που δρομολογούνται στα Ελληνοτουρκικά, φαίνεται πως ξεκίνησε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε χτες ο ΑΝΤ1, με τροπολογία της το κέντρο πολιτικών προσφύγων στο Λαύριο, το οποίο φιλοξενεί Κούρδους πρόσφυγες που συνδέονται με το PKK, πρόκειται να κλείσει. Το πρόσχημα είναι η χρησιμοποίηση του χώρου από τον δήμο, αλλά είναι φανερό ότι μια τέτοια εξέλιξη συνδέεται με τις πάγιες απαιτήσεις της τουρκικής κυβέρνησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ