ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Απρίλη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Απογειώνουν την κοροϊδία σε βάρος του λαού

Eurokinissi

Το ένα ρεκόρ υποκρισίας και κοροϊδίας σε βάρος του λαού μετά το άλλο σπάνε διαδοχικά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, λίγες βδομάδες πριν από τις εκλογές, σε μια εξόφθαλμη προσπάθεια να τον εξαπατήσουν. Οι εξαγγελίες τους, που περιλαμβάνουν μια σειρά από αντιλαϊκά μέτρα και παρεμβάσεις, διανθίζονται από «τσιτάτα» που δεν πείθουν κανέναν πλέον, ενώ αγγίζουν τα όρια της πρόκλησης. Αλλωστε, το πρόγραμμά τους είναι κοινό (όπως και του ΠΑΣΟΚ) και βαθιά αντιλαϊκό, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων και στο πλαίσιο του υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, περιοδεύοντας χτες στην Πετρούπολη, είπε, στα όρια της δραματουργίας: «Το ξέρω καλά ότι οι μισθοί είναι ακόμα χαμηλοί. Ναι, εμείς είμαστε αυτοί που αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό από τα 650 στα 780 ευρώ. Αλλά εγώ δεν θέλω οι νέες και οι νέοι οι οποίοι είναι σήμερα μαζί μας να προσβλέπουν ότι μια ζωή θα είναι στον κατώτατο μισθό. Θέλω καλύτερες απολαβές, καλύτερους μισθούς για όλες και για όλους». Και τα λέει αυτά όταν στον βωμό της ανταγωνιστικότητας, την οποία κλίνει σε όλες τις πτώσεις, τσακίζονται μισθοί και δικαιώματα, ενώ η ακρίβεια σπάει κόκαλα. Τα λέει αυτά όταν έχει μπουκώσει με δεκάδες δισ. ευρώ τους ομίλους της Ενέργειας, τις τράπεζες και συνολικά τους επιχειρηματικούς ομίλους, με φοροαπαλλαγές και κίνητρα για κερδοφόρες επενδύσεις.

Eurokinissi

Την ίδια ώρα, διεκδικώντας εκ νέου την εμπιστοσύνη του κεφαλαίου για τη διαχείριση της εξουσίας του, είπε: «Εχει πολύ μεγάλη σημασία ποιος κρατάει το τιμόνι του σκάφους. Αντιμετωπίσαμε μεγάλες περιπέτειες αυτά τα τέσσερα χρόνια: Μεταναστευτική εισβολή, έναν επιθετικό γείτονα, μια πανδημία, έναν πόλεμο στην Ουκρανία, φυσικές καταστροφές, μια μεγάλη ενεργειακή κρίση, μια κρίση πληθωρισμού. Αποδείξαμε, όμως, ότι μπορούμε να κρατάμε το τιμόνι της χώρας σταθερό», ισχυρίστηκε στον ανταγωνισμό του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και βέβαια τονίζει, όπως και ο Τσίπρας, ότι αυτό που κρίνεται στις εκλογές είναι το «ποιος» και όχι το «με ποια πολιτική», ομολογώντας την κοινή τους αντιλαϊκή στρατηγική.

Σε ό,τι αφορά τις συνέπειες της πολιτικής του για τα λαϊκά στρώματα, έκανε σα να μην κυβέρνησε. «Τον νόμο Κατρούγκαλου δεν τον ψηφίσαμε εμείς. Από άλλους θα ζητήσετε τον λογαριασμό», είπε, κοροϊδεύοντας εν ψυχρώ και για να δικαιολογήσει τις περικοπές στις συντάξεις, με έναν νόμο που διατήρησε και εφάρμοσε πλήρως. Για να εξακολουθήσει, δε, στον ίδιο καμβά, ζήτησε ξανά «ισχυρή εντολή στη ΝΔ για να μπορούμε να συνεχίσουμε αυτήν την πορεία», διασφαλίζοντας σταθερότητα αναγκαία για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Εξάλλου, τους νέους υποψήφιους βουλευτές για τις εκλογές γνωστοποίησε χτες επισήμως η ΝΔ. Στη σχετική ανακοίνωση δεν περιλαμβάνονται οι νυν βουλευτές, που θα είναι αυτοδικαίως υποψήφιοι (εκτός όσων αποσυρθούν λόγω ηλικίας ή υγείας ή για ό,τι άλλο, όπως ο Κ. Τζαβάρας στην Ηλεία, όπου στη θέση του θα είναι υποψήφιος ο Δ. Αβραμόπουλος). Κατά πληροφορίες, υποψήφιος ξανά στις Σέρρες θα είναι και ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κ. Αχ. Καραμανλής.

Υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα Αθηνών θα είναι ο αναπλ. υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Παπαθανάσης, που είχε βρεθεί το προηγούμενο διάστημα στο επίκεντρο της δημοσιότητας λόγω καταγγελιών για χαριστικό διακανονισμό δανείου. Εκτός ψηφοδελτίων μένουν η Μαρία Σπυράκη και η Σοφία Νικολάου για οικονομικές υποθέσεις που διερευνώνται σε βάρος τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ο Θ. Χειμάρας ενδέχεται να είναι τελικά ξανά στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στη Φθιώτιδα, δεδομένου ότι το πόρισμα του ΣΔΟΕ τελικά τον «βγάζει λάδι». Στα ψηφοδέλτια έχουν και ΠΑΣΟΚογενείς, όπως ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης και η Αννα Ροκοφύλλου.

Προηγουμένως, το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι στα ψηφοδέλτιά του εντάχθηκαν οι Ολγα Πολίτη και Στ. Μιχαηλίδης, που παλαιότερα ήταν στη ΝΔ, σε αυτή τη συνεχή, αμφίδρομη «κινητικότητα» στελεχών πάνω στο κοινό τους πρόγραμμα.

Με «Διαύγεια» το μοίρασμα της «πίτας» στους ομίλους

Στην άρνηση της κυβέρνησης να αναλάβει την ευθύνη μεταξύ άλλων και για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη εστίασε την κριτική του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, και κατά τη χτεσινή του ομιλία στην ημερίδα του κόμματός του για την ασφάλεια στις Μεταφορές, αποσκοπώντας, στο φόντο της τραγωδίας των Τεμπών, να φιλοτεχνήσει για το κόμμα του προφίλ υπευθυνότητας και αξιοπιστίας.

Ούτε λόγος φυσικά απ' τον Αλ. Τσίπρα για τις δικές τους ευθύνες ή τους πραγματικούς υπαίτιους της τραγωδίας αφού μέσα σ' αυτούς φιγουράρει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ηταν αυτή που έβαλε πλάτη στην υλοποίηση της στρατηγικής «απελευθέρωσης» των Μεταφορών, και των σιδηροδρόμων, που ιδιωτικοποίησε το μεταφορικό έργο μετά την κατάτμηση του ΟΣΕ, στρατηγική που ευθύνεται για την κατάρρευση του δικτύου, την αποψίλωση από προσωπικό και που καθόρισε τους παράγοντες που οδήγησαν στο έγκλημα στα Τέμπη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «ξεχνάει» ότι με βάση τις ευρωπαϊκές Οδηγίες έγινε και στην Ελλάδα το 2008 ο διαχωρισμός ΟΣΕ (δίκτυα - υποδομές) και ΤΡΑΙΝΟΣΕ (μεταφορά επιβατών - εμπορευμάτων), ενώ ακολούθησε μια ολόκληρη δεκαετία που όλες οι αστικές κυβερνήσεις και το κράτος των καπιταλιστών στόχευσαν στο «άνοιγμα της αγοράς» των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα και το μπάσιμο ιδιωτών. Η ίδια η Κομισιόν στις 16/7/2017 έδωσε τα συγχαρητήριά της στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την παράδοση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο ιταλικό κρατικό μονοπώλιο της «Ferrovio dello Stato» δηλώνοντας: «Αυτή η ιδιωτικοποίηση αναμένεται να στηρίξει το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς σιδηροδρόμων στον ανταγωνισμό και να έχει θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα των υπηρεσιών μεταφορών»..!

Ευκαιρίας δοθείσης, ο Αλ. Τσίπρας «ξέπλυνε» ακόμα μια φορά το αστικό κράτος, το ανίκανο όταν πρόκειται για την προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού, αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικό όταν πρόκειται για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αποφαινόμενος ότι «το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών ανάμεσα σε όλα τα άλλα ανέδειξε και το μέγεθος της ανεπάρκειας και της αναποτελεσματικότητας του κράτους», επειδή, όπως υποστήριξε, «χτίστηκε με τα παλιά υλικά της αναξιοκρατίας και των πελατειακών σχέσεων» και όχι επειδή απ' τη φύση του το αστικό κράτος υπάρχει για να υπηρετεί το κεφάλαιο και τις ανάγκες του.

Στο πλαίσιο αυτό οι προτάσεις που κατέθεσε είναι φανερό πως δεν υπηρετούν παρά τις προεκλογικές σκοπιμότητες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως «διαφάνεια στην αδειοδότηση και εκτέλεση δημόσιων έργων, στη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών, στη θέσπιση και τήρηση των προδιαγραφών, στην εφαρμογή ελάχιστων συντελεστών ασφαλούς λειτουργίας κάθε δημόσιας υποδομής». Γιατί, κατά τον Αλ. Τσίπρα, η ασφάλεια των Μεταφορών δεν υπονομεύτηκε απ' το κυνήγι του κέρδους, που δεν αφήνει περιθώρια λήψης μέτρων προστασίας της ζωής των επιβατών αφού αυτά θεωρούνται κόστος, αλλά απ' το «σκοτάδι στις συναλλαγές του Δημοσίου με ιδιώτες» όπου ανθίζει η διαφθορά!

Στη βάση αυτού του συλλογισμού πρότεινε «μια νέα "Διαύγεια" για τα δημόσια έργα. Μια νέα "Διαύγεια" συνολικά για τα έργα υποδομής», «θεσμοθέτηση, υλοποίηση και λειτουργία ενός ψηφιακού Κεντρικού Συστήματος Αδειοδοτήσεων», «θεσμοθέτηση, υλοποίηση και λειτουργία ενός ψηφιακού Κεντρικού Συστήματος Παρακολούθησης Τεχνικών Εργων», «θεσμοθέτηση, υλοποίηση και λειτουργία Συστήματος Καταγραφής, Λειτουργίας και Συντήρησης Δημοσίων και Ιδιωτικών Εργων».

Τα «συμφέροντα»

Στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Κόρινθο, ο Αλέξης Τσίπρας, προσπαθώντας να παρουσιάσει την ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ σαν... αντισυστημική, είπε ανάμεσα σε άλλα πως... η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη που πονάει τα «συμφέροντα».

Βέβαια τα «συμφέροντα», όταν μιλάνε, στάζουν μέλι για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τη ΝΔ.

Εκτός αν δεν είναι «συμφέροντα» ο Λάτσης που μιλώντας για την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού ευχαριστούσε τον Σαμαρά, τον Τσίπρα και τον Μητσοτάκη...

Εκτός αν δεν είναι «συμφέροντα» ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ, που μιλάει πάντα με... χαρά για το πώς οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις ξεκίνησαν να αναβαθμίζονται από την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και για το πώς τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αφοσιωμένοι στην υπόθεση της περαιτέρω εμπλοκής της Ελλάδας στα σχέδια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ...

Εκτός αν δεν είναι «συμφέροντα» τα διάφορα... ετερόκλητα συγκροτήματα του Τύπου που αβαντάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ, κόντρα σε άλλα που αβαντάρουν τη ΝΔ...

Εκτός αν δεν είναι «συμφέροντα» οι περίφημοι... οίκοι αξιολόγησης που ομολογούν ότι δεν «αγχώνονται» με τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης στην Ελλάδα, αφού ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είναι δεσμευμένοι στους στόχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Ταμείου Ανάκαμψης...

Εκτός αν δεν είναι «συμφέροντα» οι τραπεζίτες και τα funds, για τα κέρδη των οποίων νομοθέτησαν κατά σειρά το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, βγάζοντας στο σφυρί τα σπίτια του λαού...

Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ πλήττει όντως... «συμφέροντα». Αλλωστε, την προηγούμενη 4ετία αυτή η ψήφος μετατράπηκε σε στήριξη του μισού και πλέον αντιλαϊκού νομοθετικού έργου της κυβέρνησης Μητσοτάκη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ μοιράζεται κοινές, μεγάλες δεσμεύσεις με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, απέναντι στους εγχώριους ομίλους, στους διεθνείς «συμμάχους» και την Ευρωπαϊκή Ενωση...

Επειδή όντως τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα πρέπει να χάσουν τον ύπνο τους...

Επειδή όντως τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα πρέπει να ακουστούν...

Επειδή όντως τα συμφέροντα και τα κέρδη των λίγων «τρώνε» τη ζωή και τα δικαιώματα του λαού, γι' αυτό 21 Μαΐου χρειαζόμαστε πιο δυνατό ΚΚΕ!

(Αναδημοσιεύεται από τον 902.gr)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ