ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Απρίλη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ συνένοχοι για την εκτίναξη των χρεών των λαϊκών στρωμάτων

INTIME NEWS

Αντιλαϊκές «εκκρεμότητες», με νόμους και δεκάδες τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, σπεύδει να ολοκληρώσει η κυβέρνηση, λίγο πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τις εκλογές, κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Τρίτη.

Στην Ολομέλεια συζητήθηκε χτες το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Διαχείριση δεσμευμένων και κατασχεμένων περιουσιακών στοιχείων, που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες».

Στη συζήτηση παρενέβη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος αναφερόμενος στη συζήτηση που έγινε για το ιδιωτικό χρέος και τα «κόκκινα» δάνεια, σημείωσε ότι κανένας από τους εκπροσώπους των αστικών κομμάτων δεν μίλησε για τις αιτίες που προκάλεσαν αυτήν την κατάσταση σε βάρος του λαού και των λαϊκών στρωμάτων, την πολιτική που εφάρμοσαν και τσάκισαν τα λαϊκά εισοδήματα όλες οι κυβερνήσεις.

Κανείς δεν μίλησε για το τσάκισμα των μισθών και των συντάξεων, τη φοροεπιδρομή, τα χαράτσια, που επιβλήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις και τελικά εκτίναξαν τα χρέη μισθωτών, συνταξιούχων και αυτοαπασχολούμενων, σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο. Την ίδια ώρα, κατήγγειλε την πολιτική αυτών των κυβερνήσεων που παρείχε πλουσιοπάροχη στήριξη στις τράπεζες, με ανακεφαλαιοποιήσεις, διευκολύνσεις για μείωση προσωπικού και καταστημάτων για να θωρακιστεί η κερδοφορία τους κ.ο.κ.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να διαγράψει τα χρέη 4 εκατομμυρίων οφειλετών που δεν ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ και να κυνηγήσει τους μεγαλοοφειλέτες που έχουν την περιουσία τους σε off shore εταιρείες, φορολογικούς παραδείσους ή σε τράπεζες του εξωτερικού. Να διαγράψει τα χρέη σε ΕΒΕ και αγρότες έως 20.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία και να εισπράξει τα χρέη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι να τα διαγράφει, όπως έκανε η σημερινή κυβέρνηση με τον επιχειρηματία Πηλαδάκη και η χτεσινή με τον Ομιλο Μαρινόπουλου και οι δύο με εφοπλιστές και μεγαλοεπιχειρηματίες.

Αναφέρθηκε και στους πλειστηριασμούς που στηρίζουν με τις νομοθετικές παρεμβάσεις τους τα αστικά κόμματα και οι κυβερνήσεις τους, υπενθυμίζοντας τη θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής διαδικασίας από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα από την κυβέρνηση της ΝΔ, οδηγώντας σε εξώσεις χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά και διασφαλίζοντας τα κέρδη των τραπεζών και των funds.

Τέλος, υπογράμμισε ότι ο λαός και η νεολαία δεν πρέπει να δείξουν καμία εμπιστοσύνη στα κόμματα του ευρωμονόδρομου ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ αλλά και στα μικρότερα κόμματα που είναι «μίας χρήσης» και «ειδικού σκοπού», όπως έχουμε δει και στο παρελθόν. Ο λαός να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ για ένα ισχυρό αντίπαλο δέος απέναντι στην όποια κυβέρνηση προκύψει. «Αυτή η ψήφος θα τους τρομάξει, γιατί τους τρομάζει η δύναμη του λαού, η μετατροπή της λαϊκής οργής σε οργανωμένη πάλη», κατέληξε.

Ενισχύεται η «φαρέτρα» του αστικού κράτους απέναντι στον «εχθρό - λαό»

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης, εκφράζοντας την αντίθεση του Κόμματος, επισήμανε πως με βάση τους ποινικούς κώδικες που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους διατήρησε και εμπλούτισε η κυβέρνηση της ΝΔ, ενισχύεται η ποινική φαρέτρα του αστικού κράτους σε βάρος του «εχθρού - λαού» με την αυστηροποίηση των διατάξεων ενάντια στις λαϊκές κινητοποιήσεις, όπως διατάραξη της λειτουργίας της υπηρεσίας, παρακώλυση συγκοινωνιών κ.ά.

Ως συνέπεια, αυξάνονται οι ποινές και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, αλλά και συρρικνώνονται τα δικαιώματα των κατηγορουμένων και υπόπτων, σημείωσε ο βουλευτής του Κόμματος και υπογράμμισε ότι την ίδια ώρα η πραγματική εγκληματική δραστηριότητα των επιχειρηματικών ομίλων, των διαφόρων μεγαλοσχημόνων δεν διώκεται, ενώ - με νέους θεσμούς, όπως της ποινικής συνδιαλλαγής - πέφτουν στα μαλακά ή και αθωώνονται, τα διάφορα δε οικονομικά σκάνδαλα που κατά καιρούς εκδηλώνονται στο πλαίσιο του αδυσώπητου ανταγωνισμού των μονοπωλιακών ομίλων στο τέλος «κουκουλώνονται» και ξεχνιούνται.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε, η κεντρική ιδέα του σχεδίου νόμου αποτυπώνει την προσπάθεια του αστικού κράτους να προβεί στη συγκέντρωση των περιουσιακών στοιχείων που δεσμεύονται ή κατάσχονται στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας, μέσω ενός κεντρικού φορέα διαχείρισης, μιας κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών με αρκετά διευρυμένες αρμοδιότητες που θα μπορεί να αξιοποιεί τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία πριν από την έκδοση αμετάκλητης απόφασης καθώς και να εκποιεί περιουσιακά στοιχεία για την κάλυψη αναγκών του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Πρόκειται για μια προβληματική διαδικασία, για την οποία το ΚΚΕ έχει σοβαρές αντιρρήσεις και επιφυλάξεις, σημείωσε και πρόσθεσε ότι η κατάσταση με το «ξέπλυμα» του βρώμικου χρήματος δεν άλλαξε ούτε με τις ευρωπαϊκές Οδηγίες που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και με το παρόν νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, αφού οι όποιες παρεμβάσεις δεν αλλοιώνουν το βασικό που είναι πως τα μονοπώλια και το κράτος τους παράγουν και αναπαράγουν τη «νόμιμη» και παράνομη κλεψιά επειδή προστατεύουν, αναπαράγουν και βαθαίνουν την πιο «νόμιμη» από όλες, που είναι η κλοπή του ιδρώτα των εργαζομένων από μια χούφτα κεφαλαιοκράτες.

Οσον αφορά το μέρος του σχεδίου νόμου που προβλέπει την ενσωμάτωση ευρωπαϊκής Οδηγίας για το πανευρωπαϊκό ατομικό ασφαλιστικό προϊόν, σημείωσε ότι πρόκειται για την πανευρωπαϊκή ταφόπλακα της Κοινωνικής Ασφάλισης και η εφαρμογή του αποτελεί κίνδυνο - θάνατο για τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα για τους νέους.

Επισήμανε ότι είναι αποκαλυπτική η περιγραφή του προγράμματος του πανευρωπαϊκού ατομικού ασφαλιστικού προϊόντος που στόχο έχει την ενίσχυση του τρίτου - ιδιωτικού - πυλώνα της Ασφάλισης, προς όφελος και τέρψιν των ασφαλιστικών ομίλων και τραπεζών. Πρόσθεσε ότι το κράτος και η εργοδοσία κάνουν ένα πολύ γενναίο βήμα για να απαλλαγούν από τις υποχρεώσεις τους προς το ασφαλιστικό σύστημα, κερδοσκοπώντας μάλιστα στις πλάτες των εργαζομένων, ενώ η ενιαιοποίηση των συνταξιοδοτικών παροχών που προβλέπεται, ευνοεί και την κινητικότητα στην εργασία, κάτι που αποτελεί απαίτηση αλλά και ανάγκη του ευρωπαϊκού κεφαλαίου για φθηνό εργατικό δυναμικό.

Να μην κλείσει η ελληνική πρεσβεία στη Βενεζουέλα

Ερώτηση του Δ. Κουτσούμπα στον υπουργό Εξωτερικών

Την απόσυρση της απόφασης της κυβέρνησης για το κλείσιμο της ελληνικής πρεσβείας στη Βενεζουέλα ζητάει με Ερώτηση που κατέθεσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, προς τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απέστειλε επιστολή στις αρχές Απρίλη η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Βενεζουέλας, στην οποία εκφράζει την ανησυχία της και την αντίθεσή της στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, ζητώντας να ανακληθεί.

Στην επιστολή σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι η απόφαση αυτή τους εξέπληξε καθώς μόλις το 2019 ο Ν. Δένδιας υποσχόταν κάθε δυνατή προσπάθεια συμπαράστασης στην Ελληνική Κοινότητα Βενεζουέλας με την ενίσχυση της εκεί πρεσβείας.

Αναφέρονται στις δυσκολίες που ήδη αντιμετωπίζουν, κόντρα στις οποίες παλεύουν, για τη διατήρηση του ελληνικού πολιτισμού, των ηθών, εθίμων και της γλώσσας. Επισημαίνουν ότι η ομογένεια αυξάνεται καθώς πολλοί που εγκατέλειψαν τα προηγούμενα χρόνια τη Βενεζουέλα επιστρέφουν τώρα. Σημειώνουν πως πολλές ευρωπαϊκές χώρες ενισχύουν τις διπλωματικές τους αντιπροσωπείες διαβλέποντας δυνατότητα συνεργασίας με τη Βενεζουέλα σε μια σειρά από τομείς της οικονομίας. Στη συνέχεια τονίζουν ότι στην περίπτωση που υλοποιηθεί η απόφαση για κλείσιμο της πρεσβείας θα βρεθούν εκτεθειμένοι, χωρίς υποστήριξη και προξενική συνδρομή, με συνέπεια να πρέπει να διανύουν τεράστιες αποστάσεις με πολύ υψηλό κόστος για τις όποιες ανάγκες τους.

Στην Ερώτηση του ΚΚΕ σημειώνεται:

«Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Βενεζουέλας, με επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, εκφράζει την έντονη ανησυχία και αντίθεσή της με την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει η ελληνική πρεσβεία στη Βενεζουέλα, η οποία λειτουργεί 43 χρόνια.

Στην επιστολή σημειώνεται ότι οι Ελληνες ομογενείς που ζουν στη Βενεζουέλα ξεπερνούν τις 2.500, με τάση αύξησης και παρατίθενται οι λόγοι που καθιστούν αναγκαία τη συνέχιση της λειτουργίας της ελληνικής πρεσβείας, παίρνοντας υπόψη, εκτός των άλλων, ότι οι αποστάσεις μετακίνησης εντός της αμερικανικής ηπείρου είναι μεγάλες και το κόστος μετακινήσεων υψηλό.

Στη βάση αυτή, το ΚΚΕ ζητάει να αποσυρθεί η κυβερνητική απόφαση που προβλέπει το κλείσιμο της ελληνικής πρεσβείας στο Καράκας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για να αποσυρθεί η απόφαση για το κλείσιμο της ελληνικής πρεσβείας στη Βενεζουέλα και να συνεχιστεί η λειτουργία της».

Ψηφίστηκε η διασύνδεση με τα ΝΑΤΟικά λογισμικά

Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, με τις ψήφους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τη θετική γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ (απέχει από τις ψηφοφορίες), το μνημόνιο μεταξύ του υπουργείου Αμυνας και του Οργανισμού Επικοινωνιών και Πληροφορικής του ΝΑΤΟ (NCIO), εκπροσωπούμενου από την Υπηρεσία Επικοινωνιών και Πληροφορικής του (NCIΑ), όσον αφορά τη «συνεργασία σε δραστηριότητες συσκέψεων, διοίκησης, ελέγχου, επικοινωνιών, πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης» (C4ISR Activities).

Η ουσία του μνημονίου, όπως τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, είναι ότι παραδίδεται στη λυκοσυμμαχία ένα κρίσιμο δίκτυο ροής πληροφοριών για τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δηλαδή - ξεκαθάρισε - το ΝΑΤΟ με βάση τα σχέδιά του θα κάνει κουμάντο και στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, ενώ την ώρα που η κυβέρνηση «σφυρίζει αδιάφορα», ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, έχει δηλώσει ότι οι εξοπλισμοί υπηρετούν τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και συγκεκριμένα ότι η αναβάθμιση των ελληνικών F-16 υπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή και τη σταθεροποίηση του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Με την κύρωση της συμφωνίας η λυκοσυμμαχία διεισδύει και στον νευρώνα επικοινωνίας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης, μιλώντας στην Ολομέλεια.

Οπως σημείωσε, με τη συμφωνία αυτή ο Οργανισμός του ΝΑΤΟ θα μπορεί να διαχειρίζεται ένα υπερσύγχρονο σύστημα που διασυνδέει όλα τα κέντρα επικοινωνίας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η συμφωνία πατάει πάνω στην «καραμέλα» της κυβέρνησης, των άλλων κομμάτων και του ΝΑΤΟ που επικαλούνται τη «διαλειτουργική ικανότητα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι επί της ουσίας, για να μεγιστοποιηθεί η δυνατότητα συνεργασίας εντός του ΝΑΤΟ, η λυκοσυμμαχία ζητά να είναι... τα πάντα ίδια. Κοινή εκπαίδευση, με κοινές ασκήσεις, κοινά οπλικά συστήματα, κοινά πυρομαχικά και γι' αυτό ό,τι εξοπλισμό παίρνει η Ελλάδα έχει απαραίτητα την έγκριση του ΝΑΤΟ.

Ετσι, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, οι Ενοπλες Δυνάμεις ταυτίζονται με τα επιχειρησιακά σχέδια του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο που δημιούργησε η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία, που έκανε τη χώρα απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση.

Η σωστή πλευρά της Ιστορίας, ξεκαθάρισε ο Ν. Παπαναστάσης, είναι κατά του ΝΑΤΟ και των σχεδίων του, κατά της εμπλοκής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ