ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Απρίλη 2023
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Νέες ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν με σενάρια «αποκλεισμού» και «πληγμάτων ακριβείας»

Σε νέες μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν προχώρησε η Κίνα, ως «απάντηση» στην πρόσφατη συνάντηση που είχε στην Καλιφόρνια ο πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής Κέβιν Μακάρθι με την Πρόεδρο του νησιού, Τσάι Ινγκ-βεν.

Την ώρα που η Ουάσιγκτον αναβαθμίζει συνεχώς τη στήριξή της στην Ταϊβάν και την αξιοποιεί ως μοχλό στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεσή της με την Κίνα, το Πεκίνο προειδοποιεί για παραβίαση «κόκκινης γραμμής» και αξιοποιεί τις αμερικανικές κινήσεις για να εντείνει τη στρατιωτική κινητικότητά του στο Στενό της Ταϊβάν, όπως έκανε και το περασμένο καλοκαίρι, μετά την επίσκεψη της τότε προέδρου της αμερικανικής Βουλής, Νάνσι Πελόζι, στο νησί.

Οι κινεζικές ασκήσεις ολοκληρώθηκαν χτες, ενώ στο σενάριό τους περιλαμβανόταν προσομοίωση «αεροπορικού αποκλεισμού» της Ταϊβάν, αλλά και προσομοίωση «πληγμάτων ακριβείας».

Τα γυμνάσια με τον κωδικό «Κοινό Ξίφος» επικεντρώθηκαν «στην ικανότητα ελέγχου της θάλασσας, του εναέριου χώρου και των πληροφοριών (...) ώστε να δημιουργηθεί αποτροπή και ολική περικύκλωση» της Ταϊβάν.

Μεταξύ άλλων πλοίων, για πρώτη φορά σε τέτοια γυμνάσια χρησιμοποιήθηκε και το αεροπλανοφόρο «Shandong».

Οπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος του κινεζικού στρατού Σι Γι, οι ασκήσεις αυτές «χρησιμεύουν ως σοβαρή προειδοποίηση κατά της συμπαιγνίας μεταξύ των αυτονομιστικών δυνάμεων που επιδιώκουν "την ανεξαρτησία της Ταϊβάν" και των εξωτερικών δυνάμεων, όπως και των προκλητικών τους ενεργειών».

Ο δε εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γουνεμπίν, είπε ότι «αν θέλουμε να προστατεύσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν, πρέπει να αντιταχθούμε σθεναρά σε κάθε μορφή απόσχισης για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν».

Την ίδια στιγμή, η Κίνα καταδίκασε «παράνομη παρείσφρηση» του αμερικανικού αντιτορπιλικού «USS Milius» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, «στα ύδατα δίπλα στον ύφαλο Μιστσίφ, στα νησιά Νάνσα της Κίνας, χωρίς την έγκριση της κινεζικής κυβέρνησης».

Η Ουάσιγκτον από την πλευρά της κάνει λόγο για μια ακόμα «επιχείρηση ελευθερίας της ναυσιπλοΐας»...

Η Ουάσιγκτον ρίχνει «λάδι στη φωτιά» και συστήνει... «αυτοσυγκράτηση»

Οι ΗΠΑ, εξάλλου, το Σάββατο - πρώτη μέρα των κινεζικών ασκήσεων γύρω από την Ταϊβάν - κάλεσαν την Κίνα να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση», επαναλαμβάνοντας παράλληλα «προειδοποιήσεις» ότι διαθέτουν τους «πόρους» για τη διασφάλιση της «σταθερότητας» στην περιοχή.

«Οι δίαυλοι επικοινωνίας μας με τη ΛΔ της Κίνας παραμένουν ανοιχτοί και πάντα καλούσαμε σε αυτοσυγκράτηση και σε μη αλλαγή του status quo», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σπεύδοντας να προσθέσει: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι έχουμε επαρκείς πόρους και δυνατότητες στην περιοχή για να διασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα», ενώ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ «παρακολουθούν από κοντά τις ενέργειες της Κίνας».

Ο δε πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Κ. Μακάρθι, επανέλαβε το Σάββατο σε μήνυμά του στο Twitter ότι «σε καμία περίπτωση η Κίνα δεν πρέπει να μου πει πού μπορώ να πάω ή με ποιον μπορώ να μιλήσω».

Την ίδια στιγμή, το γενικό επιτελείο της Ιαπωνίας ανακοίνωσε χτες πως εντόπισε το αεροπλανοφόρο «Shandong» και άλλα κινεζικά πολεμικά σκάφη σε περιοχή που βρίσκεται 230-430 χλμ. νότια του ιαπωνικού νησιού Μιγιάκο, καταγράφοντας πάνω από 120 προσγειώσεις και απογειώσεις. Δύο ομάδες συνοδείας των ιαπωνικών δυνάμεων κινητοποιήθηκαν για την αποστολή επιτήρησης, ενώ «μαχητικά αεροσκάφη της αεροπορικής δύναμης αυτοάμυνας αναπτύχθηκαν», ως απάντηση στην έντονη δραστηριότητα των κινεζικών μαχητικών.

Από την πλευρά της Ρωσίας, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, στήριξε τις ενέργειες του Πεκίνου, αναφέροντας ότι «σε μια πολύ μικρή χρονική περίοδο, εσείς και εγώ έχουμε γίνει μάρτυρες κατ' επανάληψη ενεργειών που ήταν προκλητικές προς τη ΛΔ της Κίνας (...) Και, φυσικά, η Κίνα έχει το κυριαρχικό δικαίωμα να απαντά σε αυτές τις προκλητικές ενέργειες, περιλαμβανομένης της διεξαγωγής στρατιωτικών γυμνασίων σε αυστηρή συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο».

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Επιταχύνονται ανακατατάξεις στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου

Ανακατατάξεις και αναπροσανατολισμούς στους διεθνείς ανταγωνισμούς και τις συμφωνίες για την Ενέργεια επιταχύνουν ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία και το μπαράζ ευρωατλαντικών κυρώσεων κατά των ρωσικών υδρογονανθράκων.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χτες, η Ρωσία σταθεροποιήθηκε για έκτο συνεχόμενο μήνα ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στην Ινδία, φθάνοντας τα 1,64 εκατ. βαρέλια τη μέρα τον Μάρτη. Αντίθετα, οι ΗΠΑ υποχώρησαν στην 5η θέση στη σχετική κατάταξη.

Να σημειωθεί ότι η Ινδία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως, ενώ το μερίδιο των ρωσικών εισαγωγών έχει «απογειωθεί» στο 34% έναντι λιγότερο από 1% που ήταν πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την επιβολή των αντιρωσικών ευρωατλαντικών κυρώσεων.

Παράλληλα, η Ρωσία κατάφερε να αυξήσει τις εξαγωγές ντίζελ προς χώρες της Λατινικής Αμερικής, με πρώτη τη Βραζιλία.

Ειδικότερα, τον Μάρτη η Ρωσία έστειλε πάνω από 580.000 τόνους ντίζελ στη Λατινική Αμερική, με σχεδόν 440.000 τόνους από αυτούς να κατευθύνονται στη Βραζιλία, ενώ άλλοι 140.000 τόνοι εξήχθησαν στον Παναμά, στην Ουρουγουάη και την Κούβα. Σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv, συνολικά οι προμήθειες ντίζελ από ρωσικά λιμάνια στη Βραζιλία ανήλθαν συνολικά σε 663.000 τόνους το τρίμηνο Γενάρη - Μάρτη 2023, ενώ ήταν 74.000 τόνοι ολόκληρο το 2022.

Παζάρια και συμφωνίες για την παραγωγή μπαταριών

Στο μεταξύ, η Ινδονησία επιδιώκει να πετύχει μια εξειδικευμένη συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου» για ορισμένα ορυκτά που αποστέλλονται στις ΗΠΑ, έτσι ώστε οι εταιρείες στην αλυσίδα εφοδιασμού μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων που δραστηριοποιούνται στη χώρα να μπορούν να επωφεληθούν από τα μεγάλα πακέτα κρατικής στήριξης και φοροαπαλλαγών των ΗΠΑ.

Η Ινδονησία διαθέτει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα νικελίου παγκοσμίως και προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις από κατασκευαστές μπαταριών.

Μία παρόμοια συμφωνία είχε γίνει τον Μάρτη μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας, αναφορικά με ορυκτά μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όπως λίθιο, νικέλιο, κοβάλτιο, γραφίτης και μαγγάνιο.

Στο μεταξύ, η αυτοκινητοβιομηχανία «Tesla», του Ιλον Μασκ, ανακοίνωσε ότι θα φτιάξει νέο εργοστάσιο στη Σαγκάη για την κατασκευή της μπαταρίας Megapack. Το εργοστάσιο αναμένεται να ανοίξει μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2023 και θα παράγει αρχικά 10.000 μονάδες Megapack ετησίως, που αντιστοιχούν σε περίπου 40 γιγαβάτ.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας, ανέφερε χτες σε δημοσιογράφους ότι ενόψει του επικείμενου εαρινού συνεδρίου της, σε νέα έκθεσή της προβλέπει ότι φέτος η ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας θα κυμανθεί στο 2% από 1,7% που προέβλεπε τον Γενάρη. Σημείωσε ότι αυτή η αναθεώρηση βασίζεται κυρίως στη βελτίωση των αναπτυξιακών προοπτικών για την κινεζική οικονομία.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Με «ανησυχίες» η επέτειος της «Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής»

Τη σημασία της 25ης επετείου από την υπογραφή της «ειρηνευτικής» «Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής» για τη Βόρεια Ιρλανδία (10/4/1998) επιχείρησαν να αναδείξουν με δηλώσεις τους οι ηγεσίες Βρετανίας, Ιρλανδίας και ΗΠΑ - με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να ξεκινά σήμερα επίσκεψη σε Μπέλφαστ και Δουβλίνο - στο φόντο των νέων αναταράξεων που επέφερε το Brexit, και ενώ η Βόρεια Ιρλανδία παραμένει χωρίς νέα κυβέρνηση εδώ και πάνω από έναν χρόνο.

«Διαφημίζοντας» την επίσκεψη Μπάιντεν ως απόδειξη για την «τεράστια διεθνή στήριξη από τους στενότερους συμμάχους μας» στη «Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής», ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρ. Σούνακ κάλεσε τα βορειοϊρλανδικά κόμματα σε συμβιβασμό για «να συνεχίσουν τη διακυβέρνηση», ενώ έδωσε έμφαση στην ενίσχυση της «οικονομικής ευημερίας».

Απόψε ο Σούνακ αναμένεται να υποδεχθεί τον Μπάιντεν στο Μπέλφαστ. Τον Αμερικανό Πρόεδρο θα συνοδεύει και ο ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, προτού ταξιδέψει σε Βιετνάμ και Ιαπωνία στο τέλος της βδομάδας. Ο Μπάιντεν από τη μεριά του θα μείνει σε Βρετανία και Ιρλανδία μέχρι την Παρασκευή.

Ο Τζέρι Ανταμς, πρώην ηγέτης του κόμματος «Σιν Φέιν», δήλωσε ότι παρότι «τα 25 τελευταία χρόνια είχαμε σκαμπανεβάσματα», σήμερα «ένα πράγμα είναι βέβαιο, βρισκόμαστε όλοι σε μια καλύτερη κατάσταση».

Στην πραγματικότητα, βέβαια, η «ειρηνευτική» Συμφωνία και οι προβλέψεις διαμοιρασμού της εξουσίας ανάμεσα στις βασικές πολιτικές δυνάμεις μοιάζουν σήμερα πιο εύθραυστες από ποτέ.

Το «Σιν Φέιν» - που τάσσεται υπέρ της ένωσης της Βόρειας Ιρλανδίας (τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου) με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας (μέλος της ΕΕ) - στις τελευταίες τοπικές εκλογές αναδείχθηκε πρώτη δύναμη για πρώτη φορά.

Το κόμμα DUP - που τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο - αρνείται να συμμετάσχει στην κυβέρνηση όσο εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις που συμφώνησαν Βρετανία και ΕΕ μετά το Brexit (τελωνειακοί έλεγχοι μεταξύ Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας, εφαρμογή ορισμένων ευρωενωσιακών κανονισμών) και έχουν στόχο την αποφυγή της επιστροφής ενός «σκληρού» συνόρου με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Μια επαναδιαπραγμάτευση του πρωτοκόλλου ανάμεσα στην ΕΕ και τη Βρετανία, που υποτίθεται ότι θα απαντούσε στις ανησυχίες των «ενωτικών», απορρίφθηκε τις τελευταίες βδομάδες από το DUP.

ΠΑΜΕ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Αλληλεγγύη στα συνδικάτα και τον λαό της Κούβας

Το ΠΑΜΕ μαζί με Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα της Ελλάδας κατέθεσαν υπομνήματα στον μηχανισμό Οικουμενικής Περιοδικής Επανεξέτασης (UPR) του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την Κούβα, εκφράζοντας τις σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και αλληλεγγύης με τα συνδικάτα, τον λαό και τη Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Κούβας.

Στα υπομνήματά τους το ΠΑΜΕ και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σημειώνουν τα επιτεύγματα της Κούβας για την προάσπιση και προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και τις επιτυχίες του κουβανικού λαού σε Υγεία και Παιδεία, για την προστασία των εργαζομένων και των γυναικών, ενώ καταγγέλλουν τις επιπτώσεις του δολοφονικού αποκλεισμού από τις ΗΠΑ και κράτη συμμάχους τους, ο οποίος συνεχίζεται από το 1961.

Το ΠΑΜΕ, τα αγωνιστικά συνδικάτα της Ελλάδας, θα συνεχίσουν να βρίσκονται σταθερά στο πλευρό του λαού της Κούβας και θα δυναμώσουν τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης με αυτόν και τα συνδικάτα του.

ΓΑΛΛΙΑ
Κι άλλος νεκρός εργάτης στα έργα του Μετρό

Βαμμένα με το αίμα των εργατών είναι και τα έργα που επιταχύνονται στο Παρίσι ενόψει της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024.

Την Παρασκευή ο 22χρονος Σεϊντού Φοφανά από το Μάλι καταπλακώθηκε από τόνους τσιμέντου στα βορειοανατολικά της γαλλικής πρωτεύουσας, σε εργοτάξιο για την επέκταση του Μετρό. Ο θάνατός του ήταν σχεδόν ακαριαίος.

Συνδικαλιστές από την Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Κατασκευές (CGT Construction) κατήγγειλαν μεταξύ άλλων ότι «από τη στιγμή που στα εργοτάξια δουλεύουν εργάτες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και διάφορους εργοδότες, έχουμε ένα σωρό θανατηφόρα ατυχήματα». Ο 22χρονος μετανάστης εργαζόταν για λογαριασμό υπεργολάβου, της εταιρείας «Avenir», στην επέκταση της γραμμής 17 του Μετρό.

Μόλις στις αρχές Μάρτη είχε σκοτωθεί ένας ακόμα εργαζόμενος, στα έργα για την κατασκευή του σταθμού «Μπλαν-Μεσνίλ».

Ο 22χρονος Φοφανά εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον ο 5ος εργάτης που έχει χάσει τη ζωή του από το 2020 στα έργα επέκτασης του Μετρό, τα οποία έχουν προϋπολογιστεί σε 100 δισ. ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ