ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Απρίλη 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις ευθύνες των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ

Παρέμβαση του ΚΚΕ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

Eurokinissi

Εξελίξεις σημειώνονται γύρω από το αποκαλούμενο κόμμα Κασιδιάρη, του καταδικασμένου ναζί εγκληματία, αναδεικνύοντας τις σοβαρές ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει τελεσίδικη καταδίκη των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής. Αν υπήρχε, άλλωστε, τελεσίδικη καταδίκη, δεν θα υπήρχε θέμα καθόδου στις εκλογές των καταδικασμένων ναζί.

«Η ναζιστική ιδεολογία και δράση δεν αντιμετωπίζεται με τέτοιου είδους ρυθμίσεις, αλλά αντιμετωπίζεται από τον λαό και τη νεολαία μέσα από την οργανωμένη πάλη σε γειτονιές, χώρους δουλειάς, σε σχολεία και σχολές», τόνισε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, μιλώντας χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής σχετικά με τη νέα τροπολογία που υποτίθεται ότι βάζει «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη.

Η συμπληρωματική τροπολογία, που διαφημίζεται από την κυβέρνηση ότι τάχα κλείνει το παράθυρο για τη συμμετοχή του ναζιστικού μορφώματος στις εκλογές, θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή. Η βασική αλλαγή είναι ότι η απόφαση για τη συμμετοχή ή όχι θα παίρνεται από την Ολομέλεια του αρμόδιου Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου και όχι μόνο από πενταμελή επιτροπή.

Δεν ακουμπά δηλαδή τον πυρήνα της αντιδραστικής ρύθμισης που εισάγει επικίνδυνες γενικεύσεις και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές, τα οποία θα περνούν από ευρύτερο έλεγχο για το αν «η οργάνωση και η δράση τους εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος». Η τροπολογία αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα στην απαράδεκτη θεωρία των «δύο άκρων», με την οποία απαγορεύονται Κομμουνιστικά Κόμματα σε όλη την ΕΕ, ενώ με την έννοια της «πραγματικής ηγεσίας» ανοίγει κερκόπορτα για τον έλεγχο στο εσωτερικό των κομμάτων.

Η Μαρία Κομνηνάκα υπογράμμισε πως είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης να εμποδίσει τάχα την κάθοδο αυτού του κόμματος στις εκλογές, «όταν μέχρι σήμερα δεν κάνατε το ελάχιστο, ούτε εσείς, ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση να πάρετε όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μη σέρνεται εδώ και πάνω από 8 χρόνια η δίκη». Οπως είπε, θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί η δίκη, για να υπάρχει η αμετάκλητη καταδίκη των εγκληματιών ναζιστών της Χρυσής Αυγής και να μην ψάχνουν τα διάφορα τερτίπια για τη συμμετοχή τους στις εκλογές.

Αναφερόμενη στην αυξημένη σύνθεση του τμήματος του Αρείου Πάγου που θα πάρει την απόφαση, υπογράμμισε πως θα έρθει να εξασφαλίσει την εφαρμογή «ενός επικίνδυνου νομοθετικού πλαισίου που νομιμοποιεί στην πραγματικότητα τον έλεγχο στο εσωτερικό των κομμάτων». Υπενθύμισε δε ότι υπάρχει τέτοια εμπειρία σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου παίρνονται απαράδεκτες αποφάσεις απαγόρευσης κομμάτων, με βάση και την ανιστόρητη θεωρία των «δύο άκρων».

«Αν κάτι επιβεβαιώνεται από τις τελευταίες εξελίξεις είναι οι δεσμοί αίματος που είχε η Χρυσή Αυγή και όλα τα φασιστικά μορφώματα με το ίδιο το αστικό κράτος, με τους κρατικούς μηχανισμούς, όπως κατ' επανάληψη έχουμε καταγγείλει», είπε, σε ό,τι αφορά την πρόθεση του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αν. Κανελλόπουλου να ηγηθεί του κόμματος Κασιδιάρη. «Αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι πρόκειται για ένα συστημικό, συστημικότατο κόμμα, που είναι σάρκα από τη σάρκα του συστήματος. Και για αυτό το πιο ισχυρό μπλόκο σε αυτά τα κόμματα είναι η πάλη του κινήματος ενάντια στο σύστημα που τα γεννά. Και αυτή την πάλη τη δίνει με συνέπεια μόνο το ΚΚΕ», πρόσθεσε.

Παραίτηση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου

Στο μεταξύ, με αφορμή την τροπολογία, δημόσια παρέμβαση έκανε ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος του Α1 τμήματος Χρ. Τζανερίκος. Συγκεκριμένα, μίλησε για πρωτοφανή ρύθμιση που «αποτελεί ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου». Αργότερα, παραιτήθηκε επικαλούμενος, κατά πληροφορίες, «λόγους προσωπικής αξιοπρέπειας και επαγγελματικής συνείδησης». Βέβαια, ο ανώτατος δικαστής ολοκληρώνει τη διαδρομή του στη Δικαιοσύνη στις 30/6, οπότε αποχωρεί λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου ηλικίας. Εξάλλου, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου, που παρέλαβε την παραίτηση του αντιπροέδρου θα την κρατήσει, καθώς υπάρχει από τον νόμο προθεσμία ενός μηνός αν ο παραιτηθείς ανώτατος δικαστικός θελήσει να ανακαλέσει.

Σε κάθε περίπτωση, την προεδρία του Α1 Τμήματος αναλαμβάνει η αρχαιότερη αρεοπαγίτης Ευδοξία Κιουπτσίδου, η οποία και θα προεδρεύσει της σύνθεσης των δικαστών που θα κρίνουν για τη νομιμότητα της συμμετοχής των κομμάτων στις προσεχείς εκλογές.

Στο μεταξύ, η εφημερίδα «Documento» δημοσίευσε πως με τον Τζανερίκο είχε συνάντηση προηγούμενα ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης. Το επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, στην ενημέρωση χτες των δημοσιογράφων.

Ολα τα παραπάνω ενισχύουν τη θέση ότι το αποκαλούμενο κόμμα Κασιδιάρη μόνο αντισυστημικό δεν είναι, αφού φαίνεται πως διατηρεί πολυεπίπεδες σχέσεις με το σύστημα. Θυμίζουμε, άλλωστε, πρόσφατα πρόεδρος - «μπροστάρης» στο νεοναζιστικό μόρφωμα ανέλαβε ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αν. Κανελλόπουλος, του οποίου η πολιτική του διαδρομή ξεκινάει από το ΠΑΣΟΚ και την Αχαΐα, ενώ την ίδια ώρα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για «στενές» σχέσεις με εφοπλιστές, αλλά και στελέχη της ΝΔ που έσπευσαν ωστόσο να διαψεύσουν. Αποστάσεις πήραν με κοινή τους δήλωση και τα αδέρφια του, επίσης δικαστικοί στον Αρειο Πάγο και δικηγόροι, αναφέροντας τη διαφωνία τους.

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
Προκλητική παρουσία του Μπαρμπαρούση στις εκδηλώσεις εορτασμού της Εξόδου

Την προκλητική παρουσία του καταδικασμένου φασίστα με την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, Κ. Μπαρμπαρούση, στις εκδηλώσεις για την Εξοδο του Μεσολογγίου, όπου έκανε την εμφάνισή του ως εκπρόσωπος του μορφώματος «Ελληνες», καταθέτοντας στεφάνι στον Κήπο των Ηρώων, καταδικάζει η ΚΟΒ Μεσολογγίου της Τομεακής Επιτροπής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

Το περιστατικό σημειώθηκε την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια των επίσημων εορτασμών, με τον καταδικασμένο φασίστα να βρίσκεται - όπως δείχνουν και φωτογραφίες τοπικών ΜΜΕ - δίπλα σε ενστόλους στον χώρο των επισήμων. Δείγμα της αποθράσυνσής του ήταν το γεγονός ότι κανείς από τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών δεν αντέδρασε για την παρουσία του, δίνοντάς του ουσιαστικά «αέρα» με τη «βούλα» των επίσημων εκδηλώσεων.

«Οι απόγονοι των δωσίλογων και προδοτών της ναζιστικής κατοχής, οι υμνητές της χούντας, οι κήρυκες της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού και του φασισμού, οι μαχαιροβγάλτες, τραμπούκοι και πιστά σκυλιά των μεγαλοεπιχειρηματιών, δεν πρέπει να έχουν θέση πουθενά, ούτε να παρουσιάζονται ως τιμητές των λαϊκών αγώνων», τονίζει η ΚΟΒ Μεσολογγίου και προσθέτει:

«Με την ανοχή της δημοτικής αρχής και των άλλων πολιτικών δυνάμεων που παρευρίσκονταν στο ίδιο σημείο, σφυρίζοντας αδιάφορα, δόθηκε πάτημα στους καταδικασμένους φασίστες να ξαναβγούν στο προσκήνιο».

Η ΚΟΒ Μεσολογγίου καλεί τον λαό της πόλης να καταδικάσει τους φασίστες, πετώντας τους στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας, και επισημαίνει ότι μόνο ο ίδιος ο λαός, με ισχυρό ΚΚΕ, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για μια κοινωνία όπου θα εξυπηρετούνται οι λαϊκές ανάγκες, απέναντι στη μήτρα που γεννά τη φτώχεια, την εκμετάλλευση και τον φασισμό.

Δραστηριότητα Οργανώσεων του ΚΚΕ

Σήμερα Τρίτη

-- Στις 7 μ.μ. στο μπαρ «The Wet Match» στην Καλαμαριά, συζήτηση - σύσκεψη με εργαζόμενους στα νοσοκομεία με τον Γιάννη Δελή, βουλευτή και υποψήφιο στην Α' Θεσσαλονίκης, και την Ρούλα Γεωργιάδη, ειδικευόμενη ψυχίατρο στο ΨΝΘ, υποψήφια βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης.

--Στις 6.30 μ.μ. η ΚΟΒ Γόννων Λάρισας διοργανώνει σύσκεψη με την Μαρία Κωστή, υποψήφια βουλευτή στον νομό Λάρισας, στο καφενείο του Μανώλη Ριμαγμού.

-- Στις 7 μ.μ. η ΚΟΒ Νεάπολης Λάρισας διοργανώνει σύσκεψη με τη Μαρία Μπαρμπούτη, υποψήφια βουλευτή στον νομό Λάρισας, στο ΚΑΠΗ Λιβαδακίου.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποχαιρέτησε τον σύντροφο Κώστα Ε. Τόλη

Τον σύντροφο Κώστα Ε. Τόλη, ο οποίος «έφυγε» πλήρης ημερών την Κυριακή 9 Απρίλη, σε ηλικία 91 ετών, αποχαιρέτησε η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι ο σύντροφος «υπήρξε για χρόνια μέλος του Κόμματος και στην πορεία αυτή στάθηκε αταλάντευτος. Στιγμή που χαράχτηκε στη μνήμη του και επέδρασε στη συνείδησή του ήταν η εκτέλεση των 120 κομμουνιστών - αγωνιστών στην Αγία Τριάδα, στο Αγρίνιο, το 1944, όπου υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας σε νεαρή ηλικία. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας σε όλους τους οικείους του, στον γιο του, σύντροφο Θύμιο, και στον εγγονό του, σύντροφο Κώστα». Η κηδεία του συντρόφου Κώστα πραγματοποιήθηκε χθες στην Αγία Τριάδα Αγρινίου.

Μακρά διαδρομή...

Από το «βαθύ» ΠΑΣΟΚ της εποχής του Βαγγέλη Γιαννόπουλου, όταν αυτός ήταν υπουργός Δικαιοσύνης, μέχρι ...διάδοχος της Β. Θάνου επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με υποσχέσεις από τη ΝΔ ότι θα πάρει τη θέση του Ντογιάκου... Κάπως έτσι συμπυκνώνεται η διαδρομή του Χρήστου Τζανερίκου, αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και προέδρου του Α1 Τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου, ο οποίος παραιτήθηκε με αφορμή την υπόθεση του κόμματος Κασιδιάρη. Πληροφορίες λοιπόν αναφέρουν ότι παλιά ήταν στο «βαθύ» ΠΑΣΟΚ. Στη μακρά θητεία του είχε εμπλοκή σε «εργατοδικεία» που έκριναν απεργίες «παράνομες», ενώ ακούγεται ότι υπήρξε και αποσπασμένος σύμβουλος στο υπουργείο Δικαιοσύνης επί ΝΔ. Και επειδή κανείς δεν χάνεται, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Β. Θάνου του ΣΥΡΙΖΑ τον είχε χρίσει διάδοχο για την προεδρία της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Ωστόσο ατύχησε, αφού ήρθε 10ος στους 15 υποψηφίους. Με άλλα λόγια, τόσο αυτοί που τον καταγγέλλουν για τη στάση του απέναντι στην κυβερνητική τροπολογία, όσο κι αυτοί που τον παίρνουν στις «φτερούγες» τους για προεκλογικούς λόγους και σκοπιμότητες, είναι «παλιοί γνώριμοι» του δικαστικού. Είναι οι ίδιοι που έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για το γεγονός ότι η δίκη της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής σέρνεται μέχρι σήμερα. Κατά τα άλλα, όποια πέτρα κι αν σηκώσεις στην υπόθεση των χρυσαυγιτών, θα βρεις στα ...πέριξ ανθρώπους του πιο σκληρού πυρήνα του συστήματος και του κρατικού μηχανισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ