ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Απρίλη 2023
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΠΑ
Με καταστολή και διώξεις προχωρά η εφαρμογή του «ποινολογίου» των ανέργων

Παράνομη κρίθηκε, μετά από αγωγή του διοικητή της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), η απεργία - αποχή που είχε προκηρύξει η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ από την εφαρμογή των αντιδραστικών διατάξεων που προβλέπουν «ποινές» και «τιμωρούν» τους ανέργους.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει την προσπάθεια του υπουργείου Εργασίας και της διοίκησης της ΔΥΠΑ να μετατρέψουν τους εργαζόμενους «σε αστυνομία ανέργων» και έχει λάβει ομόφωνη απόφαση, τόσο στο ΔΣ όσο και στο συνέδριό της, να εμποδίσει την επιβολή του απάνθρωπου «ποινολογίου» στους ανέργους. Στην κατεύθυνση αυτή, προκήρυξε την απεργία - αποχή από κάθε διαδικασία που σχετίζεται με την εκτέλεση επιβολής κυρώσεων σε επιδοτούμενους ανέργους και αναζητούντες εργασία, η οποία θα ξεκινούσε στις 12 Απρίλη.

Ο διοικητής της ΔΥΠΑ έσυρε τους εργαζόμενους της Υπηρεσίας και την Ομοσπονδία τους στα δικαστήρια την περασμένη Τρίτη, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία - αποχή τους, με απειλή μάλιστα την επιβολή χρηματικής ποινής 10.000 ευρώ στην Ομοσπονδία και 5.000 ευρώ σε κάθε νόμιμο εκπρόσωπό της. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε την απεργία - αποχή παράνομη, επικαλούμενο τη μη τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας «δημόσιου διαλόγου» για το αίτημα της κινητοποίησης. Ωστόσο δεν έκρινε την κινητοποίηση καταχρηστική και δεν αποδέχτηκε το αίτημα για απαγόρευση κάθε μελλοντικής κινητοποίησης με τα ίδια αιτήματα.

Η διοίκηση της ΔΥΠΑ επιστράτευσε τα δικαστήρια και τις διώξεις σε βάρος των εργαζομένων, με στόχο να παραμερίσει τα εμπόδια και να θέσει σε εφαρμογή τις διατάξεις του νόμου για την επιβολή ποινών στους ανέργους που δεν συμμορφώνονται με έναν κατάλογο καθηκόντων και υποχρεώσεων. Υπενθυμίζεται ότι ο διοικητής της ΔΥΠΑ είχε προχωρήσει το προηγούμενο διάστημα σε αγωγή και εναντίον του προέδρου του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, για κινητοποίηση που είχε γίνει για το ίδιο ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος (4921/2022) προβλέπει διαγραφή από το μητρώο της ΔΥΠΑ και στέρηση του επιδόματος (στην περίπτωση που χορηγείται) για τον άνεργο που θα αρνηθεί τρεις φορές «κατάλληλη» θέση εργασίας, συμμετοχή σε πρόγραμμα κατάρτισης, ακόμα και στην περίπτωση που η Υπηρεσία κρίνει ότι δεν «συνεργάζεται» με τους αρμόδιους υπαλλήλους και δεν δραστηριοποιείται επαρκώς προς αναζήτηση εργασίας. Οσο για το «καθηκοντολόγιο» που έχει διαμορφωθεί, αυτό προβλέπει «την απόδειξη της ενεργού αναζήτησης εργασίας» καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής του ανέργου στο μητρώο και εξ ορισμού τον αντιμετωπίζει ως ...τεμπέλη, με μια σειρά κατασταλτικές διατάξεις.

«Παράνομη και καταχρηστική» και η απεργία - αποχή από την «αξιολόγηση» στο Δημόσιο

Σε συνέχεια της ποινικοποίησης του απεργιακού δικαιώματος, με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, μετά την προσφυγή της κυβέρνησης, κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική η απόφαση πέντε Ομοσπονδιών (Υπαλλήλων Περιφερειών Ελλάδας, Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, Μηχανικών του Δημοσίου και Εργαζομένων Υπουργείου Βιομηχανίας) για απεργία - αποχή από την «αξιολόγηση» - στοχοθεσία.

Ακόμα, παράνομη κρίθηκε η απεργία - αποχή, από τις διαδικασίες της «αξιολόγησης», του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφυγών.

Θυμίζουμε ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με προηγούμενη απόφασή του είχε κρίνει παράνομη και απεργία που είχε προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ.

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2023
Στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα η απεργιακή συγκέντρωση από το ΠΑΜΕ

«Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου θα νικήσουν»!

Με την Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 11 π.μ. θα κορυφωθεί η δράση των εργατικών συνδικάτων για την Πρωτομαγιά, με το ΠΑΜΕ να καλεί σε μαζική συμμετοχή, με σύνθημα: «Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου θα νικήσουν».

Οι προσυγκεντρώσεις έχουν οριστεί για τις 10 π.μ. στα εξής σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Ομόνοια: Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, μαζικοί φορείς του δήμου Αθήνας, των Νοτιοδυτικών, Δυτικών, Βορειοδυτικών και Βόρειων Συνοικιών της Αθήνας.

Προπύλαια: Σωματεία Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Σωματεία Εργαζομένων σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα, Σύλλογοι Φοιτητών, Συντονιστικά Μαθητών.

Στύλoι του Ολυμπίου Διός: Σωματεία υγειονομικών και Ειδικής Αγωγής, Σωματεία Υπουργείων, της Αποκεντρωμένης και Περιφερειακής Διοίκησης, Σωματεία δήμων, μαζικοί φορείς των Ανατολικών και Νότιων Συνοικιών της Αθήνας.

Επίσης, στις 10.30 π.μ.:

Συμβολή λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας: Διανομείς στον επισιτιστικό κλάδο και στις ταχυμεταφορές.

ΠΑΜΕ
Εκδήλωση αλληλεγγύης για τους αγώνες των εργατών της Γαλλίας

Εκδήλωση αλληλεγγύης για τους αγώνες των εργατών της Γαλλίας διοργανώνει το ΠΑΜΕ το Σάββατο 29 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει πολυμελής αντιπροσωπεία συνδικαλιστών από τη Γαλλία και θα χαιρετίσουν ο Ολιβιέ Ματώ, γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας, ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, ο Ματτιέ Μπολ Ρεντάτ, γενικός γραμματέας του Συνδικάτου Σιδηροδρομικών Βερσαλλιών, και ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Ακόμη η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών από τη Γαλλία θα συμμετάσχει στη μεγάλη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά στην Αθήνα, στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα.

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στην εργατική τάξη της Γαλλίας, που συνεχίζει τον μεγάλο της αγώνα με νέα γενική απεργία, σήμερα Πέμπτη 13 Απρίλη και σημειώνει:

«Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα της Γαλλίας συνεχίζουν τον πολύμηνο αγώνα τους με τη 12η μέρα Γενικής Απεργίας από τον Γενάρη, ενώ καθημερινές είναι οι πολύμορφες δράσεις και κινητοποιήσεις σε σειρά κλάδων, που έχουν κάνει κουρελόχαρτο τον κοινωνικό αυτοματισμό, τις επιστρατεύσεις, την καταστολή και τις συκοφαντίες κυβέρνησης - εργοδοτών.

Οι εργαζόμενοι της Γαλλίας με την πάλη τους έχουν αναδείξει την τεράστια δύναμη της εργατικής τάξης, του οργανωμένου, συλλογικού, μαζικού αγώνα. Για αυτό οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου στεκόμαστε στο πλευρό τους. Για αυτό ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας».

Υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση στα ξενοδοχεία

Τη ...δικαίωση της «διευθέτησης» του εργάσιμου χρόνου βλέπει στη ΣΣΕ ο υπουργός Εργασίας

Υποχρεωτική για το σύνολο του κλάδου κήρυξε το υπουργείο Εργασίας τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εργαζομένων στα ξενοδοχεία. Πρόκειται για τη Σύμβαση που υπέγραψαν στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη η Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ). Η ΣΣΕ έχει διετή διάρκεια (1/1/2023 έως 31/12/2024) και προβλέπει αύξηση των βασικών μισθών κατά 5,5% για το 2023 και κατά 5% για το 2024.

Δίπλα βέβαια στις όποιες αυξήσεις, η Σύμβαση διατηρεί και επεκτείνει μια σειρά όρους που επιδεινώνουν τους όρους εργασίας. Μεταξύ άλλων προβλέπει τη διακεκομμένη χορήγηση των ρεπό και τη δυνατότητα των ξενοδόχων να επιβάλλουν εξαήμερη και επταήμερη δουλειά, καθώς και να ζητούν μία παραπάνω ώρα απλήρωτης δουλειάς κάθε μέρα.

Οσον αφορά τα ρεπό, η Σύμβαση επεκτείνει τη δυνατότητα των ξενοδόχων να επιβάλλουν ασταμάτητη δουλειά χωρίς μέρα ξεκούρασης στα ξενοδοχεία από τις 15 Μάη μέχρι τις 15 Οκτώβρη (από 1η Ιούνη έως 30 Σεπτέμβρη, όπως ίσχυε) εφόσον η πληρότητα υπερβαίνει το 70%. Με βάση τη ρύθμιση αυτή, η εργοδοσία έχει τα χέρια της λυμένα ώστε να αξιώνει πέντε μήνες ασταμάτητης δουλειάς.

Ειδικά στην παραπάνω ρύθμιση ο υπουργός Εργασίας έσπευσε να διακρίνει τη ...δικαίωση της «διευθέτησης» του χρόνου εργασίας την οποία έχει νομοθετήσει (4808/2021). Η «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας «μπορεί να λειτουργεί θετικά και να εξυπηρετεί τα συμφέροντα τόσο του εργοδότη όσο και του εργαζόμενου», δήλωσε ο Κ. Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας τον συγκεκριμένο όρο της Σύμβασης ως ενσάρκωση των αντεργατικών ρυθμίσεων που φέρουν την υπογραφή του.

Αυτό που θέλουν να «ξεχνούν» ο υπουργός και η κυβέρνηση, όπως και οι ξενοδόχοι, είναι ότι η εν λόγω Σύμβαση υπογράφηκε μετά από μια περίοδο κατά την οποία οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους οργάνωσαν αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, ανέδειξαν τις άθλιες συνθήκες δουλειάς και αμοιβής που επικρατούν πίσω από τη βιτρίνα του «τουριστικού θαύματος», διεκδίκησαν αυξήσεις στους μισθούς, κατοχύρωση του 5ήμερου - 8ωρου, επιχειρησιακές και τοπικές κλαδικές Συμβάσεις που να διασφαλίζουν τα δικαιώματά τους. Η μάχη αυτή δεν τελείωσε με την υπογραφή της ΣΣΕ, αντιθέτως συνεχίζεται σε κάθε χώρο δουλειάς και περιοχή, ενάντια στην προσπάθεια της εργοδοσίας να κόβει και να ράβει τους μισθούς, τα επιδόματα και τα ωράρια στα μέτρα της, με νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων στον σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, στο ρεπό και την ξεκούραση.

Προσπάθεια τρομοκράτησης εργαζόμενης στο «Μακελειό»

Την προσπάθεια τρομοκράτησης εργαζόμενης από την εργοδοσία στην εφημερίδα «Μακελειό» καταγγέλλει το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου. Η εργαζόμενη, μέλος του Συνδικάτου, συμμετείχε στην απεργία που είχαν προκηρύξει οι ενώσεις στον Τύπο και τα ΜΜΕ, καθώς και το Συνδικάτο, την Τετάρτη 15 Μάρτη, στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων για το έγκλημα στα Τέμπη.

Ο εκδότης λοιπόν της εφημερίδας την επόμενη μέρα «επιτέθηκε φραστικά» στην εργαζόμενη, ισχυριζόμενος ότι «δεν μπορεί ο εργαζόμενος να αφήνει τη δουλειά του και να κάνει απεργία», της συνέστησε, μάλιστα, αν δεν της αρέσει να ...φύγει. Μέχρι σήμερα «συνεχίζεται από μεριάς της εργοδοσίας ένας πόλεμος νεύρων προς την εργαζόμενη», τονίζει το Συνδικάτο, με υποχρεωτική τηλεργασία και προσπάθεια να γίνουν αλλαγές στη σύμβαση εργασίας της.

«Το Συνδικάτο θα στηρίξει την συναδέλφισσα στα δίκαια αιτήματα και απαιτήσεις με κάθε τρόπο», σημειώνει το Συνδικάτο και καλεί τον συγκεκριμένο εργοδότη να σταματήσει «να "μακελεύει" τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων». Καλεί όλους τους εργαζόμενους στην εφημερίδα «να σηκώσουν το κεφάλι, να οργανωθούν και μαζί με το Συνδικάτο τους να διεκδικήσουν εργασία με δικαιώματα, ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ