ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Απρίλη 2023 - Κυριακή 16 Απρίλη 2023
Σελ. /40
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Ασυμβίβαστα με τις λαϊκές ανάγκες τα κέρδη των κάθε λογής επενδυτών

Τη Δευτέρα 10 Απρίλη, οι ΚΟ Χαϊδαρίου του ΚΚΕ διοργάνωσαν εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οι σχεδιασμοί για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και την ευρύτερη περιοχή ...απειλή για τα εργασιακά δικαιώματα και τη διαβίωση σε ασφαλές περιβάλλον. Μπορούμε να τους σταματήσουμε για να ζήσουμε αλλιώς! Με πρωταγωνιστή τον λαό και ΚΚΕ δυνατό!». Την κεντρική ομιλία έκανε η Χρ. Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Εγιναν επίσης παρεμβάσεις από τους Μιχάλη Σελέκο, υποψήφιο βουλευτή του ΚΚΕ στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Χαϊδαρίου και εκ νέου υποψήφιο δήμαρχο, Ιωνα Παπανδρεόπουλο, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, και Παναγιώτη Καραμαγκιόλα, στέλεχος του ΚΚΕ στον κλάδο του Μετάλλου. Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία της Χρ. Παναγιωτακοπούλου.

* * *

Τώρα, προεκλογικά, μας έχουν ζαλίσει για το δήθεν μεγάλο επίτευγμα της ΝΔ, αυτό των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία. Ομως, οι εργαζόμενοι βλέπουν, ξέρουν πως οι επιχειρήσεις για να επενδύσουν πρέπει να βγάζουν κέρδη, σίγουρα κέρδη.

Απαιτούνται γι' αυτό φθηνότερη εργατική δύναμη, τσακισμένα εργατικά δικαιώματα, κρατικές επιδοτήσεις που βγαίνουν από τη δική μας τσέπη. Απαιτούνται φοροελαφρύνσεις για το μεγάλο κεφάλαιο, όροι και συνθήκες που να δίνουν μέγιστες δυνατές ελευθερίες στις καπιταλιστικές επενδύσεις!

Ολα αυτά διασφαλίζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου στους διάφορους επενδυτές. Ολα αυτά διασφάλισε και η κυβέρνηση της ΝΔ με τον νόμο της στον όμιλο του εφοπλιστή, ο οποίος αναδείχτηκε πλειοδότης στον τελευταίο διαγωνισμό.

Τι θα απολαμβάνει ο Ομιλος Προκοπίου; Πλήθος φοροαπαλλαγών, επενδυτικά κίνητρα και μια σειρά από άλλα προνόμια, στο όνομα του «πράσινου ναυπηγείου», αφού στο «master plan» του περιλαμβάνεται, όπως αρχικά είχε γίνει γνωστό, και ο σχεδιασμός για αποθήκευση και εγκατάσταση αεριοποίησης LNG.

Αυτά μαθαίναμε τον Ιούνη του '22 με την ψήφιση του σχετικού νόμου, τον οποίο φυσικά καταψήφισε το ΚΚΕ (...) Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως στα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά έχουν δοκιμαστεί τα πάντα, δηλαδή όλα τα σχήματα καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, κρατική, μεικτή, ιδιωτική, εγχώρια και ξένη, και μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα.

Τι γινόταν κάθε φορά; Ο εκάστοτε νέος επενδυτής απολάμβανε τα κέρδη και παρέδιδε στη συνέχεια τη διαχείριση και τις ζημιές στο κράτος, που διατηρούσε τα Ναυπηγεία σε «σχετική» λειτουργία με χρηματοδότηση και κρατικές παραγγελίες μέχρι να ξαναπεράσουν σε νέο ιδιώτη. Εννοείται βέβαια πως οι ζημιές και τα χρέη φορτώνονταν στις δικές μας πλάτες.

Το αποτέλεσμα όμως για τους εργαζόμενους ήταν σε όλες τις συνθήκες το ίδιο: Αγωνία για το αν θα έχουν δουλειά και με τι όρους. Σε αυτήν την αγωνία τώρα προστίθεται η αγωνία όλων μας για τη ζωή και το μέλλον μας...

Καθρέφτης και της πολεμικής εμπλοκής

Την επένδυση του Ομίλου Προκοπίου στα Ναυπηγεία δεν μπορούμε να τη δούμε απλά σαν μία επένδυση του κεφαλαίου σε έναν κλάδο της βιομηχανίας.

Γιατί εδώ καθρεφτίζονται πλέον και οι συνέπειες που έχουν για τον λαό μας οι δεσμεύσεις απέναντι στους λεγόμενους σύμμαχους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, δεσμεύσεις που φαίνονται σήμερα με την επικίνδυνη εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος δεν λέει να τελειώσει (...)

Μπορεί κάποιος να μας απαντήσει τι συμφέρον έχει ο ελληνικός λαός από τη μετατροπή της χώρας του σε ένα απέραντο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο, από τη Σούδα της Κρήτης μέχρι την Αλεξανδρούπολη, όπου βάσεις, λιμάνια, αεροδρόμια, υποδομές έχουν παραδοθεί στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς για τα πολεμικά σχέδιά τους;

Μπορεί κάποιος να μας απαντήσει τι θα κερδίσουν οι εργαζόμενοι, οι άνθρωποι του μόχθου στη χώρα μας από τον πρωταγωνιστικό ρόλο που θα παίξουν οι Ελληνες εφοπλιστές με τη δημιουργία σταθμών μεταφοράς LNG στη Ρεβυθούσα, στον Βόλο, στην Αλεξανδρούπολη, πιθανόν και στον Σκαραμαγκά με τον Προκοπίου, γιατί πλέον το σχέδιο είναι να αυξηθούν οι εξαγωγές του πανάκριβου αμερικανικού LNG στα Βαλκάνια και στην ΕΕ, για να εκτοπίσουν το ρωσικό φυσικό αέριο από την ευρύτερη περιοχή;

Εδώ, λοιπόν, στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς έρχονται και «κουμπώνουν» οι επιλογές παράδοσης των ελληνικών ναυπηγείων στο αμερικανικό κεφάλαιο, για να στηρίξουν εκτός των άλλων τις ανάγκες ναυπηγοεπισκευής του αμερικανικού 6ου Στόλου, καθώς και την επισκευή και ναυπήγηση πλοίων μεταφοράς LNG, πλοία στα οποία άλλωστε ειδικεύεται ο στόλος του εφοπλιστή Προκοπίου.

Το μόνο που έχουν να «κερδίσουν» σε πρώτη φάση οι εργαζόμενοι στη χώρα μας και πρώτα εμείς στο Χαϊδάρι είναι να γίνουμε πολεμικός στόχος αντιποίνων στην περίπτωση που η στρατιωτική αναμέτρηση στην Ουκρανία γενικευτεί (...)

Κίνδυνος ατυχήματος μεγάλης έκτασης

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ συμφωνούν στο κρίσιμο ζήτημα: Λένε ΝΑΙ στην επένδυση του Προκοπίου, λένε όμως ΟΧΙ στην κατασκευή μονάδας, κρύβοντας όμως ότι αυτή «πάει πακέτο» με τα ενεργειακά σχέδια του νέου ιδιοκτήτη. Γιατί «ΝΑΙ στην επένδυση, σημαίνει ΝΑΙ στην κατασκευή μονάδας».

Είναι υποκριτές! Γιατί καλή καπιταλιστική επένδυση δεν υπάρχει. Το κριτήριο του κέρδους είναι αυτό που καθορίζει τελικά τις επενδύσεις. Και η συγκεκριμένη «κουμπώνει» και με τις στρατηγικές επιδιώξεις της αστικής τάξης, οι οποίες είναι στον αντίποδα από τις λαϊκές ανάγκες και την ασφάλεια της ζωής μας.

Μιλάμε βέβαια για ένα μεγάλο βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης έκτασης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σήμερα, κάθε φορά που πιάνει φωτιά σε ένα εργοστάσιο τον Ασπρόπυργο, μας στέλνουν και δω στο Χαϊδάρι μήνυμα 112 να κλείσουμε τα παράθυρα. Σε περίπτωση ενός τέτοιου μεγάλου ατυχήματος δεν θα προλάβουν αυτοί να στείλουν ούτε εμείς να πάρουμε ένα τέτοιο μήνυμα.

Αυτό δείχνουν μια σειρά από ατυχήματα που έχουν συμβεί πρόσφατα σε διάφορες χώρες, με εμβληματικό το παράδειγμα στο Τέξας των ΗΠΑ, όπου έκρηξη σε εγκαταστάσεις LNG οδήγησε στον θάνατο και τον τραυματισμό πολλών ανθρώπων, κατέστρεψε υποδομές και είχε σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Και δω βέβαια αυτή η εγκατάσταση γίνεται σε μια ήδη επιβαρυμένη περιοχή (...) Κι όμως, ο λαός παραμένει απροστάτευτος γιατί μέτρα ουσιαστικής πρόληψης δεν λαμβάνονται.

Τελευταία άρχισαν να μιλούν για νέες μεθόδους παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, πιο φιλικές στο περιβάλλον. Ακόμα και αν ισχύει, αποσιωπούν ότι αυτές κάτω από τα δεσμά της επιδίωξης του μέγιστου κέρδους θα γίνουν έρμαια στα χέρια του επενδυτή με μοναδικό κριτήριο να κερδίζει στη ζούγκλα του καπιταλιστικού ανταγωνισμού (...)

Το πραγματικό δίλημμα να απαντηθεί και στην κάλπη

Το πραγματικό και κρίσιμο ερώτημα για τον λαό είναι το «για ποιον» και «τι ακριβώς θα υλοποιήσει» η επόμενη κυβέρνηση... Και η απάντηση είναι δεδομένη για τη ΝΔ, για τον ΣΥΡΙΖΑ, για το ΠΑΣΟΚ. Με πυξίδα τα συμφέροντα των κάθε λογής Προκοπίου θα κυβερνήσουν είτε βγει ο ένας είτε ο άλλος. Μην τους δείτε και στο ίδιο κυβερνητικό τραπέζι αν χρειαστεί. Πρόβα συγκυβέρνησης είναι η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον Παχατουρίδη στο Περιστέρι (...)

Το κρίσιμο ερώτημα είναι πόσο αδύναμη θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, πόσο δυνατός θα είναι ο λαός και το κίνημά του την επόμενη μέρα, για να εμποδίζει μέτρα, να καθυστερεί, να πιέζει και να αποσπά κατακτήσεις. Κι αυτό απαντιέται αυτόματα με το τι αντιπολίτευση θα υπάρχει απέναντι στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ και πόσο δυνατό θα είναι το ΚΚΕ.

Να επαληθεύσουμε τον φόβο τους: Οσο πιο αδύναμοι αυτοί και όσο πιο δυνατό το ΚΚΕ, για να είναι πιο δυνατός ο λαός, ώστε την επόμενη μέρα απέναντί τους να βρεθεί με μεγαλύτερο μπόι η σταθερή, η σίγουρη, η μαχητική αντιπολίτευση. Στις επόμενες βδομάδες και μέρες που απομένουν να φτάσουμε παντού, σε όλες και όλες!

Σε όλους όσοι, και είναι πολλοί αυτοί, αν τους ρωτήσεις, απαντούν: Ναι, σκέφτομαι να ψηφίσω ΚΚΕ. Τώρα, λοιπόν, η σκέψη πρέπει να γίνει απόφαση και η απόφαση πράξη! Να φτάσουν όλοι και όλες με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην κάλπη.

Υπάρχει διέξοδος για να ζήσουμε αλλιώς

Ας σκεφτούμε πόσο διαφορετική θα ήταν η κατάσταση αν οι εργαζόμενοι είχαν στα χέρια τους τα κλειδιά της οικονομίας. Πόσο καλύτερα θα μπορούσαμε να ζούμε αν το κριτήριο λήψης αποφάσεων δεν ήταν το κέρδος των ομίλων, το συμφέρον των καπιταλιστών, οι κατευθύνσεις και οι δεσμεύσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά οι δικές μας ανάγκες.

Αυτή η διέξοδος υπάρχει. Είναι η κοινωνική ιδιοκτησία που μπορεί να διασφαλίσει την ευημερία του λαού. Είναι η εργατική εξουσία που μπορεί να σχεδιάσει κεντρικά, επιστημονικά την παραγωγή, με κριτήριο το σύνολο των αναγκών της κοινωνίας. Είναι ο σοσιαλισμός.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο θα αξιοποιηθεί ο κοινωνικοποιημένος τομέας της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας για την κατασκευή, μετασκευή και συντήρηση σύγχρονων και ασφαλών εμπορικών και πολεμικών πλοίων, καθώς και σιδηροδρομικού υλικού.

Θα αναβαθμιστούν η επιστημονική έρευνα και τα Προγράμματα Σπουδών στα Τμήματα Ναυπηγών των Πολυτεχνικών Σχολών, για να καλύπτονται έγκαιρα οι μελλοντικές ανάγκες.

Θα διασφαλιστεί ο καθημερινός ενεργός ρόλος των εργαζομένων στη λήψη, στην εφαρμογή και στον έλεγχο των αποφάσεων. Θα αναβαθμιστούν οι υποδομές και το ειδικευμένο εργατικό δυναμικό που υπάρχει σήμερα στη ναυπηγική βιομηχανία.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, μπορεί επίσης να προχωρήσουν αποτελεσματικά ο συντονισμός, η εξειδίκευση και ο καταμερισμός εργασιών μεταξύ των διαφορετικών ναυπηγείων της χώρας, αφού θα αποτελούν πλέον ενιαία κοινωνική κρατική ιδιοκτησία και δεν θα ανήκουν σε ανταγωνιστικούς ομίλους.

Ταυτόχρονα, η ναυπηγική βιομηχανία θα δίνει ώθηση σε άλλους βιομηχανικούς κλάδους, όπως της χαλυβουργίας, και θα στηρίζει το σύστημα γρήγορων και ασφαλών μαζικών μεταφορών. Και ακριβώς επειδή θα βγει από τη μέση το κριτήριο του κέρδους, θα υπάρχουν μέτρα προστασίας για τη ζωή μας και για το ίδιο το περιβάλλον.

Μπαίνουμε μπροστά στον αγώνα και απαιτούμε
  • Να εξασφαλιστούν άμεσα όλοι οι όροι ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων και των κατοίκων, να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, με πλήρη δικαιώματα.
  • Να καταργηθεί το άρθρο 7 του νόμου 4949/2022, που προβλέπει τη δημιουργία, στα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, κάθε τύπου εγκαταστάσεων παραγωγής, αποθήκευσης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, κάθε άλλο τύπο καυσίμων υδρογονανθράκων, υδρογόνου.
  • Να παραδοθεί στον χαϊδαριώτικο λαό η έκταση, που του ανήκει, των 220 στρεμμάτων, ώστε να γίνουν έργα ανάπλασης, ψυχαγωγίας, χώρος για αθλητικές, πολιτιστικές και κάθε είδους δραστηριότητες αναγκαίες για τον λαό της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο του Χαϊδαρίου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ