ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Απρίλη 2023 - Κυριακή 16 Απρίλη 2023
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Νέα επίθεση στο εισόδημά τους για την προφύλαξη των κερδών των σούπερ μάρκετ

Απεγνωσμένοι παραγωγοί μιλούν στον «Ριζοσπάστη» για τις επιπτώσεις στο εισόδημά τους από το «καλάθι του Πάσχα»

Ψίχουλα στους παραγωγούς - ακριβό κρέας στον λαό

RIZOSPASTIS

Ψίχουλα στους παραγωγούς - ακριβό κρέας στον λαό
Ενα ακόμα συντριπτικό χτύπημα επιφύλασσε η κυβέρνηση στους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους, αυτήν τη φορά με το περιβόητο «καλάθι του Πάσχα», αφού προκειμένου να μη θιγούν τα κέρδη των ομίλων των σούπερ μάρκετ φόρτωσε στους παραγωγούς το βάρος της «συγκράτησης των τιμών». Είναι χαρακτηριστικό ότι με τη συμφωνία υπουργείου Ανάπτυξης και σούπερ μάρκετ, οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να διαθέτουν τα αμνοερίφια σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής, που για πολλούς σημαίνει περαιτέρω σφίξιμο της θηλιάς, μετά από μια χρονιά που λόγω της ακρίβειας στις ζωοτροφές, στα καύσιμα κ.α. αναγκάζονταν μέχρι και να ξεκληρίζουν τα κοπάδια τους.

Αυτή είναι η άλλη όψη των προεκλογικών μεγαλοστομιών της κυβέρνησης, που καμώνεται ότι προσπαθεί να εξασφαλίσει φθηνό αρνί και κατσίκι για τα λαϊκά νοικοκυριά ενόψει του Πάσχα, κόντρα στην πραγματικότητα που βιώνουν τόσο ο εργαζόμενος λαός όσο και οι βιοπαλαιστές κτηνοτρόφοι.

Αυτά την ώρα που η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων αδυνατεί όλο και περισσότερο να αντεπεξέλθει ακόμα και στις καθημερινές ανάγκες, με την κυβέρνηση να πλασάρει τα «καλάθια καπαμά» ως πανάκεια, στον αντίποδα των διεκδικήσεων για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης κ.λπ. Η δήθεν μείωση των τιμών είναι στην πραγματικότητα αύξηση στα είδη διατροφής 15% σε σχέση με πέρυσι και 40% συνολικά τα δύο τελευταία χρόνια.

Από την άλλη, η πλειοψηφία των βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων βλέπει και αυτή το εισόδημά της να συρρικνώνεται κι άλλο, αφού το «καλάθι του Πάσχα» ήρθε και πίεσε τους κτηνοτρόφους να πουλήσουν τα αρνιά τους ακόμα και κάτω του κόστους παραγωγής, κοντά στην τιμή των 7 - 8 ευρώ το κιλό.

Η άλλη όψη του νομίσματος είναι οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ που είδαν να θωρακίζονται ξανά τα κέρδη τους. Οπως συμβαίνει κάθε Πάσχα έτσι και φέτος, ο μεγάλος όγκος των πωλήσεων αμνοεριφίων συγκεντρώθηκε στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ. Τα προηγούμενα χρόνια με τις λεγόμενες «προσφορές», φέτος με τη συμφωνία τους με την κυβέρνηση για το «καλάθι», πάντα οι όμιλοι εξασφαλίζουν τόνωση του τζίρου και περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας τους.

Από τις «συμπληγάδες» του ανταγωνισμού ανάμεσα στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ δεν ξέφυγαν ούτε οι παραδοσιακοί αυτοαπασχολούμενοι κρεοπώλες, που πούλησαν λιγότερα αρνιά από πέρσι και σε τιμές που δεν κάλυπταν πολλές φορές τα έξοδα λειτουργίας των καταστημάτων.

Το κόστος παραγωγής ανεβαίνει, η τιμή πώλησης πέφτει!

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα λέει ο Χρήστος Λιγδής, κτηνοτρόφος και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αταλάντης Φθιώτιδας, στον «Ριζοσπάστη»: «Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης και του υπουργού Ανάπτυξης το μόνο αποτέλεσμα που έφεραν ήταν να συμπιεστεί ακόμη παρακάτω η τιμή για τον παραγωγό, ενισχύοντας τους μεγαλεμπόρους και τα σούπερ μάρκετ. Το είδαμε άμεσα στο πώς μειώθηκε μέσα σε μία μέρα η τιμή που πρόσφεραν οι έμποροι στους κτηνοτρόφους». Τονίζει επίσης ότι στην περιοχή της Λοκρίδας οι τιμές για τον παραγωγό ήταν από 7 έως 7,4 ευρώ το κιλό για τα κατσίκια και 7,5 έως 8 ευρώ το κιλό τα αρνιά. «Η τιμή αυτή είναι 1 ευρώ κάτω σε σχέση με πέρυσι, ενώ την ίδια στιγμή πέρυσι αγοράσαμε καλαμπόκι με 27 λεπτά και φέτος με 38 λεπτά το κιλό», αναφέρει.

Ενα ακόμη χτύπημα στα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι όλο και λιγότεροι κτηνοτρόφοι στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια χαρακτήρισε τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την τιμή των αμνοεριφίων ο Γρηγόρης Ζησίμου, κτηνοτρόφος στην περιοχή της Λίμνης και μέλος της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σε μία περιοχή χωρίς βοσκοτόπια πλέον, με το κόστος των ζωοτροφών, των καυσίμων και συνολικότερα των εφοδίων να έχει φτάσει στα ύψη, τα περιθώρια επιβίωσης για τους κτηνοτρόφους έχουν στενέψει πολύ. Το να έρχεται ο υπουργός και να μιλάει για αρνιά "Porsche" και "Cinquecento" δείχνει το μέγεθος της κοροϊδίας. Εδώ στη Βόρεια Εύβοια οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι αναγκάστηκαν και έσφαξαν τα αρνιά τους νωρίς, μόνο και μόνο για να μην τα ταΐζουν. Αν δεν υπάρξει ουσιαστική στήριξη τα επόμενα χρόνια θα υπάρχει μεγάλη έλλειψη στην περιοχή και σε ζώα και σε γάλα».

Διαχρονική επίθεση στο εισόδημα των κτηνοτρόφων

Η παραπάνω τραγική κατάσταση έρχεται μετά από 2 δεκαετίες τουλάχιστον, που οι κτηνοτρόφοι βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, να μην μπορούν να εξασφαλίζουν τα προς το ζην γι' αυτούς και τις οικογένειές τους και να πνίγονται στα χρέη.

Τα στοιχεία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για το χρονικό διάστημα 2020 - 2022 αποτυπώνουν ότι οι βιοπαλαιστές κτηνοτρόφοι, μη αντέχοντας τις αυξήσεις στις ζωοτροφές, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο πετρέλαιο, το πετσόκομμα των εξισωτικών αποζημιώσεων, τα φορολογικά και άλλα χαράτσια, καθώς επίσης και τις χαμηλές τιμές στο κρέας, εγκαταλείπουν την παραγωγή, μειώνουν το ζωικό κεφάλαιο, ακόμα και την παραγωγή του γάλακτος. Η μεγάλη αύξηση στο κόστος παραγωγής τα τελευταία χρόνια δεν καλύπτεται μάλιστα από την αύξηση της τιμής διάθεσης του γάλακτος, ούτε από τα δήθεν μέτρα στήριξης της κυβέρνησης. Συνεργός στην καταστροφή του βιοπαλαιστή κτηνοτρόφου είναι και ο ΕΛΓΑ με τον απαράδεκτο κανονισμό του, που χαρατσώνει μεν τους κτηνοτρόφους αλλά αποζημιώνει μόνο ένα κλάσμα των απωλειών.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει στον «Ριζοσπάστη» ο Στέλιος Καραμούλας, κτηνοτρόφος από την Ελασσόνα και πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ολύμπου: «Το κόστος εκτροφής των ζώων μας ανέβηκε τουλάχιστον 40% μέσα στον τελευταίο χρόνο, εξαιτίας των μεγάλων αυξήσεων σε ζωοτροφές, πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα, κτηνιατρικά φάρμακα. Ενδεικτικά, το 2021, για την κτηνοτροφική μου εκμετάλλευση ξόδεψα 70.000 ευρώ ενώ το 2022 ξόδεψα 100.000 ευρώ. Πριν από δύο χρόνια, το πετρέλαιο κόστιζε 1,20 ευρώ/λίτρο και τώρα έχει φτάσει στα 1,60 - 1,67 ευρώ το λίτρο. Οι ζωοτροφές έχουν ανέβει 7 ευρώ πάνω το τσουβάλι. Για παράδειγμα, πριν από δύο χρόνια ένα τσουβάλι ζωοτροφής που εμπεριείχε καλαμπόκι, πίτουρα, σόγια κ.λπ. κόστιζε 15 - 17 ευρώ. Τώρα η τιμή του συγκεκριμένου τσουβαλιού έχει φτάσει στα 21 - 22 ευρώ. Αυξήσεις έχουμε και στο τριφύλλι, που πριν από δύο χρόνια το κιλό κόστιζε 0,22 - 0,30 ευρώ και τώρα κοστίζει 0,45 - 0,50 ευρώ. Αυτή είναι η κατάσταση που βιώνει ο μέσος κτηνοτρόφος. Οσο για τα περιβόητα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, όπως η μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, αποτέλεσαν σταγόνα στον ωκεανό, δεν αντιμετώπισαν τα μεγάλα προβλήματα. Για παράδειγμα, η ενίσχυση που πήρα για τις ζωοτροφές ήταν 1.500 ευρώ. Τι να καλύψω με αυτά τα χρήματα; Οι περισσότεροι συνάδελφοι χρωστάνε σε ΕΦΚΑ, εφορία, τράπεζες. Πολλοί συνάδελφοι στην περιοχή αναγκάστηκαν πέρσι να σφάξουν ακόμη και παραγωγικά ζώα, να πουλήσουν μέρος των κοπαδιών τους».

Ο Στέλιος Καραμούλας προσθέτει: «Ενδεικτικό των δυσκολιών που έχει μια οικογένεια ενός κτηνοτρόφου είναι και το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις ασφαλίζεται κυρίως ο άντρας, με αποτέλεσμα η σύζυγός του να μη δικαιούται δωρεάν ιατρικές εξετάσεις».

Ταυτόχρονα, αναφέρει και τα εξής, σε σχέση με την ποιότητα των αρνιών που κυκλοφορούν στην αγορά:«Με τις "ευλογίες" και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, γίνονται αθρόες εισαγωγές αμνοεριφίων αμφίβολης ποιότητας και σε πολύ χαμηλότερη τιμή. Αντίστοιχα έχουμε και το φαινόμενο των "ελληνοποιήσεων". Φθηνό και ποιοτικό αρνί στη λαϊκή κατανάλωση δεν εξασφαλίζεται με μείωση της τιμής πώλησης στον κτηνοτρόφο, αλλά με μείωση του κόστους παραγωγής στα μέσα και εφόδια που χρειαζόμαστε για να υπάρχει περιθώριο αξιοπρεπούς εισοδήματος». Ταυτόχρονα καταγγέλλει την υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών ελέγχου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «στην περιοχή της Ελασσόνας, ένας κτηνίατρος πρέπει να κάνει ελέγχους σε 2.500 αμνοερίφια τη μέρα!».


Γ. Π.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μέτρα τώρα για φθηνό κρέας και για την προστασία του εισοδήματος των κτηνοτρόφων

Το ΚΚΕ με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν μια βδομάδα το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ, τόνισε ότι πρέπει «να καταδικαστεί η κυβερνητική πολιτική που προς όφελος του καπιταλιστικού επιχειρηματικού κέρδους "μοιράζει" την ακρίβεια ανάμεσα στη λαϊκή κατανάλωση και το εισόδημα του κτηνοτρόφου».

Κάλεσε τους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους, τους αυτοαπασχολούμενους κρεοπώλες, την εργατική τάξη και τις άλλες λαϊκές δυνάμεις να ορθώσουν κοινό μέτωπο αγώνα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, αλλά και στις πολιτικές δυνάμεις που έχουν «κορόνα στο κεφάλι» τους νόμους της «ελεύθερης αγοράς» και τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Παράλληλα, μέσω Ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή απευθυνόμενο προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την εξασφάλιση φθηνού κρέατος στη λαϊκή κατανάλωση και εισοδήματος επιβίωσης στους κτηνοτρόφους.

Συγκεκριμένα, κάλεσε την κυβέρνηση να εξασφαλίσει στους κτηνοτρόφους τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής τους και εισόδημα επιβίωσης, αλλά και ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων, την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης που είναι κομμένα σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, άλλα μέτρα για προσιτές τιμές και εισόδημα που να επιτρέπει επαρκή και ποιοτική διατροφή όλο τον χρόνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ