ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Απρίλη 2023 - Κυριακή 16 Απρίλη 2023
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2023
Στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας

«Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου θα νικήσουν»!

Από παλιότερη συγκέντρωση για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Eurokinissi

Από παλιότερη συγκέντρωση για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς
Με την Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 11 π.μ. θα κορυφωθεί η δράση των εργατικών συνδικάτων για την Πρωτομαγιά, με το ΠΑΜΕ να καλεί σε μαζική συμμετοχή, με σύνθημα: «Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου θα νικήσουν».

Οι προσυγκεντρώσεις έχουν οριστεί για τις 10 π.μ. στα εξής σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Ομόνοια: Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, μαζικοί φορείς του δήμου Αθήνας, των Νοτιοδυτικών, Δυτικών, Βορειοδυτικών και Βόρειων Συνοικιών της Αθήνας.

Προπύλαια: Σωματεία Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Σωματεία Εργαζομένων σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα, Σύλλογοι Φοιτητών, Συντονιστικά Μαθητών.

Στύλοι του Ολυμπίου Διός: Σωματεία υγειονομικών και Ειδικής Αγωγής, Σωματεία υπουργείων, της Αποκεντρωμένης και Περιφερειακής Διοίκησης, Σωματεία δήμων, μαζικοί φορείς των Ανατολικών και Νότιων Συνοικιών της Αθήνας.

Επίσης, στις 10.30 π.μ.:

Συμβολή λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας: Διανομείς στον επισιτιστικό κλάδο και στις ταχυμεταφορές.

Στη Θεσσαλονίκη

Στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου θα πραγματοποιηθεί η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ τη Δευτέρα 1η Μάη.

Το ΠΑΜΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή όλες τις εργαζόμενες, όλους τους εργαζόμενους, που γέμισαν τους δρόμους το προηγούμενο διάστημα, που απήργησαν, κάποιοι για πρώτη φορά, που έκαναν την οργή τους διεκδίκηση και αγώνα.

Προσυγκεντρώσεις των εργατικών σωματείων έχουν οριστεί στις 10.30 π.μ., στα εξής σημεία:

-- Τσιμισκή με Αριστοτέλους, σωματεία στον κλάδο του Εμπορίου, του Επισιτισμού, του Τουρισμού και των Υπηρεσιών.

-- Πλατεία Αθωνος, σωματεία στον κλάδο των Κατασκευών, των Μεταφορών, των Τροφίμων, της Χημικής Βιομηχανίας, της Ενέργειας και λοιπών σωματείων του ιδιωτικού τομέα.

-- Καρόλου Ντηλ και Ερμού, σωματεία στον κλάδο της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών.

-- Πλατεία Αγίας Σοφίας, σωματεία στον κλάδο της Υγείας, των Εκπαιδευτικών, του Δημοσίου, Φοιτητικοί Σύλλογοι.

Στα Τρίκαλα, η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 π.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Σειρά αγωνιστικών πρωτοβουλιών

Στο μεταξύ, σειρά νέων αγωνιστικών πρωτοβουλιών, μπροστά στην απεργία της Πρωτομαγιάς και σε συνέχεια της πλούσιας δράσης που ανέπτυξαν το προηγούμενο διάστημα, από κοινού με λαϊκούς και νεολαιίστικους φορείς, παίρνουν συνδικάτα σε όλη τη χώρα. Ενδεικτικά, στη Δυτική Ελλάδα:

Στην Πάτρα, το Εργατικό Κέντρο οργανώνει απεργιακή Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., έξω από τα γραφεία του. Από το βήμα αυτό, θα ανακοινωθεί και η πλατιά καμπάνια εγγραφής νέων μελών στα συνδικάτα.

Στην απεργιακή συγκέντρωση θα συμμετέχουν και οι διανομείς της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Wolt» στην πόλη, οι οποίοι, μετά από Γενική Συνέλευση που έκαναν με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Διανομέων - Ντελιβεράδων Αχαΐας, βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις (Μ. Παρασκευή - Μ. Σάββατο - Κυριακή του Πάσχα), ενώ σχεδιάζουν νέες στις 29-30 του μήνα (Σαββατοκύριακο) και βέβαια την 1η Μάη, μαζί με όλο τον κλάδο (προσυγκέντρωση 10 π.μ. πλατεία Γεωργίου).

Επίσης, το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες του ΕΚ Πάτρας για τα προβλήματα της Υγείας, με νέα σύσκεψη φορέων και με αιχμή την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της πόλης (ΠΓΝΠ του Ρίου, «Αγιος Ανδρέας», «Καραμανδάνειο» Παιδιατρικό), αλλά και τα πρώην 409 και «Θώρακος».

Τέλος, το ΕΚ Πάτρας προχωρά στη συγκρότηση ομάδας υπεύθυνης για τους πλειστηριασμούς, ενώ σχεδιάζει και εκδήλωση για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, τη συγκρότηση και λειτουργία των αντίστοιχων επιτροπών.

Πρωτοβουλίες για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολικά κτίρια αναλαμβάνει το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και με αυτό το θέμα καλεί μαζί με άλλους φορείς σε νέα πλατιά σύσκεψη την Τετάρτη 26 Απρίλη (7.30 μ.μ. στο ΕΚΑ). Την Παρασκευή 28/4 σχεδιάζονται παρεμβάσεις για την αντισεισμική θωράκιση και προστασία των σχολικών συγκροτημάτων.

Το πρόγραμμα δράσης συμπληρώνουν πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις (έκθεση φωτογραφίας, προβολή βίντεο) για την Πρωτομαγιά, την Παρασκευή 28 Απρίλη στην κεντρική πλατεία Αγρινίου. Στον ίδιο χώρο ορίστηκε η απεργιακή συγκέντρωση της 1ης Μάη στις 11 π.μ.

Απεργιακή συγκέντρωση την Πρωτομαγιά, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Αγίου Μάρκου, αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, με διεκδικητική αιχμή τη στήριξη των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό, για να υπογραφεί τοπική κλαδική ΣΣΕ. Το αίτημα αυτό αγκαλιάζει σχεδόν το σύνολο των οικογενειών στο νησί, αφού στον κλάδο απασχολούνται περίπου 20.000 εργαζόμενοι, ντόπιοι αλλά και εκτός Ζακύνθου.

Στην κεντρική πλατεία του Αργοστολίου, στις 10 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

Εκδήλωση αλληλεγγύης για τους αγώνες των εργατών της Γαλλίας

Το Σάββατο 29 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά

Εκδήλωση αλληλεγγύης για τους αγώνες των εργατών της Γαλλίας διοργανώνει το ΠΑΜΕ το Σάββατο 29 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει πολυμελής αντιπροσωπεία συνδικαλιστών από τη Γαλλία και θα χαιρετίσουν ο Ολιβιέ Ματό, γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας, ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, ο Ματιέ Μπολ Ρεντάτ, γενικός γραμματέας του Συνδικάτου Σιδηροδρομικών Βερσαλλιών, και ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Ακόμη, η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών από τη Γαλλία θα συμμετάσχει στη μεγάλη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά στην Αθήνα, στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα.

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στην εργατική τάξη της Γαλλίας, που συνέχισε τον μεγάλο της αγώνα με νέα γενική απεργία την Πέμπτη 13 Απρίλη, και σημειώνει:

«Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα της Γαλλίας συνεχίζουν τον πολύμηνο αγώνα τους με τη 12η μέρα γενικής απεργίας από τον Γενάρη, ενώ καθημερινές είναι οι πολύμορφες δράσεις και κινητοποιήσεις σε σειρά κλάδων, που έχουν κάνει κουρελόχαρτο τον κοινωνικό αυτοματισμό, τις επιστρατεύσεις, την καταστολή και τις συκοφαντίες κυβέρνησης - εργοδοτών.

Οι εργαζόμενοι της Γαλλίας με την πάλη τους έχουν αναδείξει την τεράστια δύναμη της εργατικής τάξης, του οργανωμένου, συλλογικού, μαζικού αγώνα. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου στεκόμαστε στο πλευρό τους. Γι' αυτό ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας».


ΤΟ ΚΚΕ ΤΙΜΑΕΙ ΤΗΝ 1η ΜΑΗ
Μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά

Την Κυριακή 30/4 στις 7.30 μ.μ. στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής | Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος | Συμμετέχουν πολλοί σπουδαίοι καλλιτέχνες

Τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά, η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ πραγματοποιεί μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα με τίτλο «Παράθυρα ανοίγουμε στο μέλλον», την Κυριακή 30 Απρίλη στις 7.30 μ.μ. στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, στον χώρο όπου πριν από 79 χρόνια, την 1η Μάη 1944, εκτελέστηκαν 200 ήρωες κομμουνιστές.

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα ακολουθήσει συναυλία στην οποία συμμετέχουν (αλφαβητικά) οι: Ρίτα Αντωνοπούλου, Βιολέτα Ικαρη, Γιώργος Μεράντζας, Μανώλης Μητσιάς, Αναστασία Μουτσάτσου, Γιάννης Μπέζος, Νατάσσα Μποφίλιου, Γιώτα Νέγκα, Μίλτος Πασχαλίδης, Απόστολος Ρίζος, Μάκης Σεβίλογλου, Διονύσης Τσακνής, Κώστας Τριανταφυλλίδης.

Η ενορχήστρωση και καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του Γιάννη Παπαζαχαριάκη, υποψήφιου βουλευτή Βόρειου Τομέα Αθηνών.

Στη συναυλία θα παρουσιαστούν μερικά από τα ομορφότερα τραγούδια μεγάλων δημιουργών μας. Κάποια από αυτά έχουν άμεση σύνδεση με την Πρωτομαγιά, τη μέρα που είναι αγώνας και γιορτή, τη μέρα που τιμάμε τους αγώνες της τάξης μας. Κάποια άλλα εκφράζουν τον σκληρό αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου για να «καταχτήσουνε τη γης, την οικουμένη».

Τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, του Θάνου Μικρούτσικου, του Μάνου Λοΐζου, του Σταύρου Ξαρχάκου, σε στίχους του Γιάννη Ρίτσου, του Ναζίμ Χικμέτ, του Φώντα Λάδη, του Κώστα Βάρναλη και πολλών ακόμα, θα είναι «παρόντα» σε αυτήν τη μεγάλη γιορτή.

Στον ίδιο χώρο, από τις 5.30 μ.μ. θα στηθεί μια μεγάλη γιορτή, ένα μικρό φεστιβάλ για παιδιά όλων των ηλικιών. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται δρώμενα, καλλιτεχνικές - αθλητικές δραστηριότητες και εργαστήρια (βλ. αναλυτικά σελ. 20).

Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα περιοδεύσει στη Λαμία το Σάββατο 15/4 στις 11 π.μ. Η περιοδεία του θα ξεκινήσει από την πλατεία Πάρκου και θα συνεχιστεί στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου.

-- Την Πέμπτη 20 Απρίλη θα επισκεφτεί το Λαύριο και θα συνομιλήσει με εργαζόμενους για τα προβλήματα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τη δημιουργία δημόσιου νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική.

Στις 11 π.μ. θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους του Κέντρου Υγείας Λαυρίου, στον χώρο του Κέντρου Υγείας.

Στις 12 μ. θα συναντηθεί με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και Ανατ. Αττικής, στον χώρο του Εργατικού Κέντρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ