ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Απρίλη 2023 - Κυριακή 23 Απρίλη 2023
Σελ. /40
Η 1η ΤΟΥ ΜΑΗ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ!
Στο «φουλ» οι προετοιμασίες για τον απεργιακό αγωνιστικό γιορτασμό

Στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας, την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Copyright 2021 The Associated

«Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου θα νικήσουν»: Με το σύνθημα αυτό, το ΠΑΜΕ μαζί με εκατοντάδες εργατικά συνδικάτα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα προετοιμάζουν τη μαζική συμμετοχή στις Πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τις πρωτοφανείς αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με τις δύο μεγάλες απεργίες μέσα στον Μάρτη, με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη, η φετινή 1η Μάη αποτελεί σταθμό έντασης της δράσης για το εργατικό κίνημα. Με τις εργατικές κινητοποιήσεις να συγκλονίζουν ολόκληρη την Ευρώπη, με απεργίες να γίνονται για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες σε μια σειρά από χώρες παραλύοντας την παραγωγή και δείχνοντας τη δύναμη της εργατικής τάξης, η Πρωτομαγιά δείχνει ξανά τον δρόμο της πάλης των εργαζομένων.

«Η εργατική τάξη, όλοι οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι νέες της χώρας μας με αισιοδοξία προχωράνε στον δρόμο που χάραξαν οι ήρωες - εργάτες του Σικάγου, οι 200 της Καισαριανής, οι χιλιάδες επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές που έπεσαν για το δίκιο του εργάτη, για την απελευθέρωση από την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Οι εργάτες όλης της Γης ξεδιπλώνουν τα λάβαρα του αγώνα και τιμούν αγωνιστικά τη μεγάλη ταξική γιορτή τους», σημειώνει το ΠΑΜΕ στο κάλεσμά του, θυμίζοντας ότι η 1η Μάη είναι η μέρα που οι εργάτες όλου το κόσμου, «αυτοί που κρατούν τους κινητήριους ιμάντες του σύμπαντος, σηκώνουμε ψηλά τις γροθιές μας. Είναι μέρα πάλης, μέρα αγωνιστικής προβολής των αιτημάτων μας, μέρα δοξασμένης θύμησης των αγωνιστών που έπεσαν για το δίκιο της εργατικής τάξης. Στη χώρα μας δυναμώνουμε και ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με τους αδελφούς - εργάτες των άλλων χωρών που βρίσκονται σε απεργίες, σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις». Ο αγωνιστικός βηματισμός των σωματείων μπροστά στη μεγάλη αυτή μέρα του εργατικού κινήματος περιλαμβάνει πλήθος από πολύμορφες πρωτοβουλίες που θα κορυφωθούν τη Δευτέρα 1η Μάη, με τις απεργιακές συγκεντρώσεις.

«Αντίστροφη μέτρηση» με πλούσια δράση

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα. Στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα, στο Αγαλμα Βενιζέλου. Απεργιακές συγκεντρώσεις οργανώνονται σε μια σειρά από πόλεις σε όλη τη χώρα.

Το πρόγραμμα δράσης των συνδικάτων στην «αντίστροφη μέτρηση» περιλαμβάνει συνελεύσεις και συσκέψεις, στάσεις εργασίας και εκδηλώσεις, που θέτουν στην ημερήσια διάταξη την πάλη για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και ανθρώπινα ωράρια, για μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, για τη στελέχωση και χρηματοδότηση των δημόσιων δομών Υγείας.

Μαζί με τους εργαζόμενους ετοιμάζονται να διαδηλώσουν την 1η Μάη και οι συνταξιούχοι. «Είμαστε και θα είμαστε στον δρόμο του αγώνα», ξεκαθαρίζει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ. Καλεί σε αγώνα ενάντια στο «εφιαλτικό μέλλον που μας υπόσχονται αυτοί που φιλοδοξούν να γίνουν κυβέρνηση», με νέες αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, νέες περικοπές συντάξεων, ιδιωτικοποίηση της Υγείας - Πρόνοιας κ.λπ.

Στάσεις εργασίας σε εργοτάξια

Προετοιμάζοντας τη μαζική συμμετοχή των οικοδόμων, στάσεις εργασίας σε μεγάλα εργοτάξια, εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς σχεδιάζει το Συνδικάτο της Αθήνας ενόψει της απεργιακής συγκέντρωσης. Πιο συγκεκριμένα, προγραμματίζονται: Τη Δευτέρα 24 Απρίλη, στις 12 μ., στο εργοτάξιο της «ΙΝΤΡΑΚΑΤ» στην υπογειοποίηση του ΟΣΕ στα Σεπόλια. Την Τρίτη 25 Απρίλη σε εργοτάξια της «ΕΧΙΝΟΣ» στις 10 π.μ. (Ακαδημίας και Ομήρου) και στις 12 μ. (Σταδίου και Ομήρου). Την Τετάρτη 26 Απρίλη, στις 12 μ., στο εργοτάξιο της «ΤΕΜΕΣ» στο πρώην ξενοδοχείο «HILTON». Την Πέμπτη 27 Απρίλη, στις 12 μ., στο εργοτάξιο της «LAMDA» στο Ελληνικό. Την Παρασκευή 28 Απρίλη, στις 12 μ., στο εργοτάξιο της «ΕΘΝΟΚΑΤ» στη συμβολή Σταδίου και Εδουάρδου Λω.

«Η 1η Μάη μάς οδηγεί. Δεν θα τους περάσει η δουλειά 24ωρο και Κυριακή. Εχουμε ζωή!», τονίζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 23 Απρίλη, στις 11 π.μ., στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως).

Στάση εργασίας και συνέλευση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού

Σε στάση εργασίας τη Δευτέρα 24 Απρίλη (2 μ.μ. έως 6 μ.μ.) και Γενική Συνέλευση στις 4 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Wyndham Grand Athens» (Μεγ. Αλεξάνδρου 2, Μεταξουργείο) προχωρά το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, με θέμα την προετοιμασία της συμμετοχής στην απεργία της Πρωτομαγιάς. Καλεί όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού καθώς και τους διανομείς «να ενώσουν τις φωνές και τις δυνάμεις τους με όλη την εργατική τάξη που θα βρίσκεται στις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα».

Νέα απεργία από τους διανομείς της «Wolt», πολύμορφη δραστηριότητα σε άλλους χώρους

Παράλληλα, στην Αττική οι διανομείς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «Wolt» έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε τριήμερη απεργία το Σάββατο 29, την Κυριακή 30 Απρίλη και τη Δευτέρα 1η Μάη, οργανώνοντας μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση την Πρωτομαγιά, μαζί και με τους συναδέλφους τους από άλλες εταιρείες.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί τους εργαζόμενους στους δήμους και την Περιφέρεια να πάρουν μέρος στην εκδήλωση που οργανώνει για την Πρωτομαγιά το Σάββατο 29 Απρίλη, στις 8.30 μ.μ., στα γραφεία του (Χρυσάφη 10, Ηλιούπολη) με θέμα: «Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου θα νικήσουν». Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλία, έκθεση φωτογραφίας και θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με ζωντανή μουσική.

Την Παρασκευή 28 Απρίλη, Παγκόσμια Μέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, προγραμματίζει εξορμήσεις - περιοδείες στα αμαξοστάσια των δήμων Αθήνας και Πειραιά.

Το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων καλεί τα μέλη του σε εκδήλωση - συζήτηση την Πέμπτη 27 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1), με θέμα την προστασία της λαϊκής κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, μπροστά στον αγωνιστικό γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, θα πραγματοποιήσει εκδήλωση καλωσορίσματος των νέων μελών του την Τετάρτη 26 Απρίλη στις 7 μ.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, Αθήνα).

Πρωτοβουλίες σωματείων εκπαιδευτικών

Τη Δευτέρα 24 Απρίλη, στις 4 μ.μ., οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη» και «Αριστοτέλης» μαζί με Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων από Ειδικά Δημοτικά και Νηπιαγωγεία και τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), προχωρούν σε κινητοποίηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας με διεκδικήσεις για σύγχρονα και ασφαλή Ειδικά Σχολεία.

Την Τετάρτη 27 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία του Ιλίου η Γ΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας μαζί με μαθητές και μαθήτριες της περιοχής θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση τιμής με ποιήματα, δρώμενα και εργατικά τραγούδια. Συμμετέχουν οι «DUDDETES» και οι «Υπεραστικοί».

Το Σάββατο 29 Απρίλη, στις 10 π.μ., ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη» οργανώνει ξενάγηση στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση «Ο Βύρων» οργανώνει συσκέψεις με οδηγούς λεωφορείων και περιοδείες σε φροντιστηριακούς ομίλους προκειμένου να συζητήσει με τους εργαζόμενους τα ζητήματα των συμβάσεων και του αγώνα που πρέπει να δυναμώσει για την υπογραφή τους. Ταυτόχρονα ετοιμάζεται η Γενική Συνέλευση του σωματείου την Κυριακή 23 Απρίλη, στις 10.30 π.μ., στο ΕΚΑ.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Στο πλαίσιο της πολύμορφης δραστηριότητας που ξεδιπλώνεται σε χώρους δουλειάς και γειτονιές εντάσσεται η προβολή της ταινίας «Το τελευταίο σημείωμα», που οργανώνουν ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ και το Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ, την Παρασκευή 28 Απρίλη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου. Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει ο Παντελής Βούλγαρης, σκηνοθέτης της ταινίας. Θα προλογίσουν ο Περικλής Χούρσογλου, καθηγητής του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ, σκηνοθέτης, και ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, ιστορικός.

Συσκέψεις σωματείων: Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας την Κυριακή 23/4 στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Το Συνδικάτο Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας στις 26/4 στις 7 μ.μ., στο ΕΚΘ. Το Σωματείο Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Β. Ελλάδος προγραμματίζει σύσκεψη με εργαζόμενους από BODY, στις 29/4. Το ΣΕΤΕΠΕ προγραμματίζει σύσκεψη νέων μελών την Τρίτη 25/4, στις 7 μ.μ., στο ΕΚΘ. Το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας - Πέλλας προγραμματίζει εκδήλωση με θέμα: «Εργατικά ατυχήματα και μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς», στις 30 Απρίλη.

Στην Πέλλα, σωματεία και φορείς προγραμματίζουν διήμερα δράσης τα Σαββατοκύριακα 22 - 23 και 29 - 30 Απρίλη, σε όλες τις μεγάλες πόλεις του νομού. Στο πλαίσιο του διημέρου εντάσσεται και η κινητοποίηση όπου καλεί η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας, το Σάββατο 22/4 στις 12.30 μ.μ., στην πύλη του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, ενάντια στη διάλυση του Παθολογικού Τμήματος του νοσοκομείου.

Στη Νάουσα, την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στο κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών, με το Εργατικό Κέντρο να καλεί τον λαό της περιοχής να μπει μπροστά στην υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας. Με την αλληλεγγύη, τον ανυποχώρητο αγώνα, με δυνατά σωματεία να εμποδίσουν πλειστηριασμούς και εξώσεις.

Επίσης, την Τετάρτη 26 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στην Ελιά στη Βέροια, προγραμματίζει εκδήλωση για την πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις και δικαιώματα.

Στην Πάτρα

Στην Πάτρα, το Εργατικό Κέντρο οργανώνει την Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. έξω από τα γραφεία του. Από το βήμα αυτό θα ανακοινωθεί και η πλατιά καμπάνια εγγραφής νέων μελών στα συνδικάτα.

Στην απεργιακή συγκέντρωση θα συμμετάσχουν και οι διανομείς της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Wolt» στην πόλη, οι οποίοι, μετά από Γενική Συνέλευση που έκαναν με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Διανομέων - Ντελιβεράδων Αχαΐας, πραγματοποίησαν απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 14 έως τις 16 Απρίλη και σχεδιάζουν νέες το Σαββατοκύριακο 29 - 30 Απρίλη και βέβαια την 1η Μάη, μαζί με όλο τον κλάδο (προσυγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Γεωργίου).

Σε Στερεά Ελλάδα και Εύβοια

Στη Χαλκίδα, το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, μετά και τη συναυλία διαμαρτυρίας που οργάνωσε το βράδυ της Πέμπτης σε συνεργασία με σωματεία, φορείς και Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, προχωρά το Σάββατο 22/4, στις 10 π.μ., στο πρώτο απολογιστικό συνέδριο της διοίκησης.

Στη Λιβαδειά, Εργατικό Κέντρο και σωματεία, στηρίζοντας την πρωτοβουλία του Συντονιστικού των μαθητών καλούν το Σάββατο 22/4, στις 8.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, σε συναυλία διαμαρτυρίας και διεκδίκησης μέτρων αντισεισμικής προστασίας και ασφάλειας στα σχολεία της περιοχής.

Σύσκεψη σωματείων και φορέων για την οργάνωση της απεργίας της Πρωτομαγιάς οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας τη Δευτέρα 24 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνελεύσεων, ενώ σε αντίστοιχη σύσκεψη καλεί το Εργατικό Κέντρο Θήβας την Τρίτη 25 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Θήβας.

Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας στηρίζει την πρωτοβουλία των Φοιτητικών Συλλόγων και της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών να διοργανώσουν διήμερο φεστιβάλ στις 27 και 28 Απρίλη με σύνθημα «Οχι άλλα Τέμπη, οι ζωές μας έχουν αξία, δεν είναι κόστος».

Στη Θεσσαλία

Στη Λάρισα, στο πλαίσιο της πολύμορφης δράσης, την Τετάρτη 26 Απρίλη, στις 7 μ.μ., θα γίνει παρέμβαση στη συνοικία του Αγ. Γεωργίου για το ζήτημα της ασφάλειας του πληθυσμού από τη διέλευση κεντρικών οδικών αξόνων (Βόλου, Καραμανλή) και σιδηροδρόμου (αφύλακτες διαβάσεις). Την Παρασκευή 28 Απρίλη, στις 12 το μεσημέρι, θα γίνει παρέμβαση από διοικήσεις των σωματείων στο ΣΕΠΕ για τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Στον Βόλο, από την Τετάρτη 26 Απρίλη θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας για την ιστορία του εργατικού κινήματος στην περιοχή, ενώ την ίδια μέρα θα γίνει εκδήλωση έξω από το σπίτι του κομμουνιστή συνδικαλιστή Μήτσου Παπαρήγα, ο οποίος δολοφονήθηκε από την Ασφάλεια το 1949.

Στην Καρδίτσα, το Συνδικάτο Οικοδόμων πραγματοποίησε Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 21 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Στα Τρίκαλα, θα γίνουν αυτές τις μέρες εξορμήσεις σε εργοστάσια τροφίμων, σούπερ μάρκετ και στο Γενικό Νοσοκομείο.

Αλλες πρωτοβουλίες

Στα Χανιά, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων κάλεσε σε σύσκεψη όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία και τους φορείς την Παρασκευή 21/4 στο Εργατικό Κέντρο, με θέμα την οργάνωση της απεργίας της 1ης Μάη. Το Σωματείο Διανομέων Χανίων καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 23 Απρίλη, στις 9.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

ΟΒΣΑ
Την 1η Μάη οι επαγγελματίες διαδηλώνουν μαζί με όσους μοχθούν για το μεροκάματο

Στις απεργιακές συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα και σε όλη τη χώρα, μαζί με την εργατική τάξη και τη μικρομεσαία αγροτιά, καλεί τους επαγγελματίες να διαδηλώσουν η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), δίνοντας συνέχεια στον αγώνα «για τις κοινές ανάγκες και διεκδικήσεις».

«Αρνούμαστε τη ζωή - λάστιχο, χωρίς δικαιώματα. Η απελευθέρωση του "ωραρίου" που επιβάλλουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι και νομοθετούν οι κυβερνήσεις, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, είναι σκλαβιά. Δεν τη δεχόμαστε», σημειώνει η Ομοσπονδία στην ανακοίνωσή της. Υπενθυμίζει ότι λίγα χρόνια πριν «ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που κατάργησε την αργία για 32 Κυριακές στις λεγόμενες "τουριστικές περιοχές"», ενώ σήμερα «έρχεται η ΝΔ να νομοθετήσει το ενδεχόμενο 24ωρης λειτουργίας σε κάθε δήμο», δηλαδή τη λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 6 το ξημέρωμα! «Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο, οδηγώντας μας στην εξόντωση για το χατίρι των εμπορικών αλυσίδων και πολυκαταστημάτων», σχολιάζει η ΟΒΣΑ.

Η ΟΒΣΑ απευθύνει κάλεσμα μάχης στους αυτοαπασχολούμενους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις τους: «Μπλοκάρουμε τις μαύρες λίστες των πλειστηριασμών, τις απειλές για κοψίματα ρεύματος και φυσικού αερίου στο σπίτι και στην επιχείρηση. Ορθώνουμε εμπόδια στην πράξη. Απαιτούμε την κατάργηση των άδικων φόρων και των χαρατσιών που εξανεμίζουν το εισόδημά μας, διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες. Διεκδικούμε ουσιαστικά μέτρα προστασίας ενάντια στην ακρίβεια στις πρώτες ύλες, στα νοίκια και στα καύσιμα. Τη δημοσιονομική σταθερότητα να την πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο και όχι οι μισθωτοί και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Διεκδικούμε άμεσα μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Σύγχρονες και δωρεάν υποδομές και υπηρεσίες Υγείας, Εκπαίδευσης, μεταφοράς, αντιπυρικής-αντιπλημμυρικής - αντισεισμικής προστασίας, με ευθύνη του κράτους. Αρνούμαστε να υποκύψουμε στην εγκληματική πολιτική του "κόστους - οφέλους", από την οποία κερδισμένοι είναι μόνο οι επιχειρηματικοί όμιλοι».

«Ενώνοντας τη φωνή μας με όλους όσοι βρίσκονται στην ίδια μοίρα - τους μισθωτούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τη μικρομεσαία αγροτιά - μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην πάλη ενάντια στον κοινό εχθρό. Η δική μας Συμμαχία, του κόσμου της δουλειάς, είναι το μοναδικό αντίπαλο δέος ενάντια στο μαύρο μπλοκ μονοπωλίων - κυβερνήσεων - ΕΕ», καταλήγει η ΟΒΣΑ.

Το Σάββατο 29/4 η εκδήλωση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της Γαλλίας

Εκδήλωση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της Γαλλίας και στον πολύμηνο αγώνα που δίνουν, με απεργίες, πολύμορφες δράσεις και κινητοποιήσεις, οργανώνει το ΠΑΜΕ το Σάββατο 29 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει πολυμελής αντιπροσωπεία συνδικαλιστών από τη Γαλλία. Θα χαιρετίσουν ο Ολιβιέ Ματό, γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας, ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, ο Ματιέ Μπολ Ρεντάτ, γενικός γραμματέας του Συνδικάτου Σιδηροδρομικών Βερσαλλιών, και ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Ακόμα, η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών από τη Γαλλία θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά στην Αθήνα, στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα.

Οι προσυγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Οι προσυγκεντρώσεις για τη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα έχουν οριστεί για τις 10 π.μ. στα εξής σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Ομόνοια: Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, μαζικοί φορείς του δήμου Αθήνας, των Νοτιοδυτικών, Δυτικών, Βορειοδυτικών και Βόρειων Συνοικιών της Αθήνας.

Προπύλαια: Σωματεία Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Σωματεία Εργαζομένων σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα, Σύλλογοι Φοιτητών, Συντονιστικά Μαθητών.

Στύλοι του Ολυμπίου Διός: Σωματεία Υγειονομικών και Ειδικής Αγωγής, Σωματεία υπουργείων, της Αποκεντρωμένης και Περιφερειακής Διοίκησης, Σωματεία δήμων, μαζικοί φορείς των Ανατολικών και Νότιων Συνοικιών της Αθήνας.

Επίσης, στις 10.30 π.μ.:

Συμβολή λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας: Διανομείς στον επισιτιστικό κλάδο και στις ταχυμεταφορές.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη οι προσυγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου έχουν οριστεί στις 10.30 π.μ., στα εξής σημεία:

-- Συμβολή Τσιμισκή - Αριστοτέλους: Σωματεία στους κλάδους του Εμπορίου, του Επισιτισμού, του Τουρισμού και των Υπηρεσιών.

-- Πλατεία Αθωνος: Σωματεία στους κλάδους των Κατασκευών, των Μεταφορών, των Τροφίμων, της Χημικής Βιομηχανίας, της Ενέργειας και λοιπά σωματεία του ιδιωτικού τομέα.

-- Καρόλου Ντηλ και Ερμού: Σωματεία στον κλάδο της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών.

-- Πλατεία Αγίας Σοφίας: Σωματεία στους κλάδους της Υγείας, των εκπαιδευτικών, του Δημοσίου, Φοιτητικοί Σύλλογοι.

Απεργιακές συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις

Μέχρι στιγμής, απεργιακές συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά έχουν ανακοινωθεί ως εξής:

Αθήνα, 11 π.μ., Σύνταγμα

Θεσσαλονίκη, 11 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς, 11 π.μ., Πασαλιμάνι

Πάτρα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Αγρίνιο, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Αλεξανδρούπολη, 10.30 π.μ., δημαρχείο

Αμφισσα, 11 π.μ., πλατεία Λαού

Βόλος, 10.30 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Ελευσίνα, 10.30 π.μ., Ηρώων Πολυτεχνείου και Νικολαΐδου

Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Μάρκου

Ηγουμενίτσα, 11 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Θάσος, 10.30 π.μ., πλατεία Ηρώων, Λιμένας

Ικαρία, 12 μ., πλατεία Αγίου Κηρύκου

Καβάλα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Καλαμάτα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Καρδίτσα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Κεφαλονιά, 10 π.μ., κεντρική πλατεία Αργοστολίου

Κόρινθος, 11 π.μ., Περιβολάκια

Κως, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Λαμία, 10 π.μ., πλατεία Πάρκου

Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Λέσβος, 11 π.μ., πλατεία Σαπφούς

Νάουσα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Ναύπλιο, 11 π.μ., πλατεία Καποδίστρια

Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο, Βαθύ

Τρίκαλα, 10 π.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου

Χαλκίδα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Χανιά, 10 π.μ., πλατεία Δημοτικής Αγοράς



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ