ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Απρίλη 2023 - Κυριακή 23 Απρίλη 2023
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μετέχει σε όλα τα σχέδια που βάζουν φωτιά στην περιοχή

Από τις κινητοποιήσεις ενάντια στην ελληνογαλλική συμφωνία
Από τις κινητοποιήσεις ενάντια στην ελληνογαλλική συμφωνία
Η κυβέρνηση της ΝΔ, πιάνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες, «συντονίζεται» πλήρως με τα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή, όντας χωμένη μέχρι τα μπούνια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους ανταγωνισμούς που βάζουν φωτιά στην περιοχή.

Δεν είναι τυχαίο ότι αν τα βάλει κανείς στον χάρτη η κυβέρνηση μετέχει, ή μετείχε, ή έχει εκφράσει διαθεσιμότητα να μετάσχει σε όλες τις επιχειρήσεις και αποστολές των Ευρωατλαντικών που απλώνονται στην καρδιά της αφρικανικής ηπείρου ή την περικυκλώνουν, υποτίθεται για τη διασφάλιση της τάξης και ασφάλειας, όταν στην πράξη σωρεύουν κι άλλη καύσιμη ύλη στις διεκδικούμενες ζώνες, προκαλούν συνεχείς αιματοχυσίες και κύματα προσφυγιάς, ακριβώς για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Μεταξύ άλλων, έχει υπογράψει στρατιωτικές συμφωνίες με τη Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, όπου έστειλε μάλιστα συστοιχία «Patriot» και χειριστές με τις κάννες στραμμένες ενάντια στο Ιράν και την Υεμένη.

Η δε εφαρμογή της «Συμφωνίας για την Εγκαθίδρυση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για τη Συνεργασία στην Αμυνα και την Ασφάλεια», που υπεγράφη μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Γαλλίας, εξειδικεύτηκε μέσα από «Οδηγίες» που συγκεκριμενοποιούν πώς θα υλοποιηθεί, μεταξύ άλλων, και στον τομέα των Επιχειρήσεων, με τις γαλλικές Ενοπλες Δυνάμεις να παρατάσσουν τμήματά τους σε μια σειρά χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής.

Θυμίζουμε ενδεικτικά πέρυσι τέτοιον καιρό, ο Ν. Δένδιας μετείχε στην υπουργική διάσκεψη του Διεθνούς Συνασπισμού για το Σαχέλ («πρωτοβουλία» του τότε Γάλλου ΥΠΕΞ), τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση «αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής», παραπέμποντας π.χ. στην ίδρυση ελληνικής πρεσβείας στο Ντακάρ, όπως και στο γεγονός ότι ο Ελληνας πρέσβης στη Σενεγάλη έχει οριστεί επίσης Ειδικός Απεσταλμένος της Ελλάδας για το Σαχέλ.

Εξάλλου, ήδη από τον Μάρτη του 2021 ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος μετείχε σε τηλεδιάσκεψη για την Υποσαχάρια Αφρική που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της τότε Γαλλίδας ομολόγου του, στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν «θέματα αμύνης και ασφαλείας που αφορούν τις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής».

Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν εξάλλου με δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς στη στρατιωτική αποστολή της ΕΕ στο Μάλι (EUTM Mali). Θυμίζουμε, τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση ήταν έτοιμη για την αποστολή και ειδικών δυνάμεων (αλεξιπτωτιστών) στο Μάλι, στο πλάι των γαλλικών στρατευμάτων που πραγματοποιούσαν επέμβαση στη χώρα ( «Δύναμη Επιχειρήσεων TAKUBA»), με το πρόσχημα της τρομοκρατίας και της ανάσχεσης των μεταναστευτικών ροών.

Σχετική συζήτηση φέρεται, άλλωστε, να είχε γίνει μεταξύ των Μητσοτάκη και Μακρόν, με τον υπουργό Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο, να μιλάει τότε απευθυνόμενος στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ στις 20/11/20, για την «ύπαρξη κοινού συμφέροντος των κρατών - μελών για την επίτευξη σταθερότητας στο Σαχέλ και την ενίσχυση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, υποστηρίζοντας τη σταδιακή επανέναρξη των δραστηριοτήτων Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας στο Μάλι ως αναπόσπαστο μέρος της περιφερειακής στρατηγικής της ΕΕ»...

Στο μεταξύ, ελληνική στρατιωτική παρουσία καταγράφεται και νοτιότερα, στη Μοζαμβίκη, όπου στελέχη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ μετέχουν σε έτερη στρατιωτική αποστολή της ΕΕ, την EUTM Mozambique.

Αξίζει να θυμίσουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε για τη συμφωνία με τη Γαλλία ότι εκείνος ως κυβέρνηση την προετοίμασε, ενώ και σε ό,τι αφορά την αποστολή στο Μάλι διαφωνούσε για τη... σφραγίδα που θα είχαν τα «διαβατήρια» της αποστολής εκτός συνόρων, και αν αυτή θα γινόταν με ευρωενωσιακή ομπρέλα.

Θυμίζουμε ακόμα ότι οι κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια στήριξαν την επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, με πρόσχημα τις εμφύλιες συρράξεις που οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές υποδαύλισαν. Η αποστολή εκεί της δύναμης «EUFOR RCA» είχε καθοδήγηση από το στρατηγείο της ΕΕ που εδρεύει στη Λάρισα, ο ίδιος ο επιτελάρχης του στρατηγείου ήταν Ελληνας ταξίαρχος, ενώ παραχώρησαν και τον Κινητό Επικοινωνιακό Κόμβο του στρατηγείου, προκειμένου να εξασφαλίζονται οι επικοινωνίες ανάμεσα στο στρατηγείο και το πεδίο επιχειρήσεων στην Αφρική.

Μην ξεχνάμε επίσης ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις μετέχουν ανελλιπώς, στέλνοντας πλοία, πληρώματα, υποβρύχια και αεροσκάφη στη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ «Irini» και την αντίστοιχη του ΝΑΤΟ «Sea Guardian» στη Μεσόγειο με προσχήματα όπως τη διασφάλιση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη ή τον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία, στην πράξη ελέγχοντας σημαντικούς θαλάσσιους διαύλους στα βόρεια της Αφρικής κόντρα στη διείσδυση άλλων κέντρων. Παλαιότερα, δε, μετείχαν και στη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ, στα ανοικτά της Σομαλίας, «ΑΤΑLANTA», με πολύ χαρακτηριστικό το στιγμιότυπο Φλεβάρη του 2014, όταν ο τότε υπουργός Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος ξεπροβόδιζε την φρεγάτα «Ψαρά» και το πλήρωμά της πριν αποπλεύσει για την περιοχή, ξεκαθαρίζοντας ότι ο σκοπός της αποστολής έχει να κάνει «και με την προστασία των εθνικών οικονομικών μας συμφερόντων στο όνομα της πολύ σημαντικής για την ελληνική οικονομία, και τη χώρα μας, παγκόσμιας ναυτιλιακής μας κοινότητας»...

Σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών

Σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ υπό την προεδρία του υπουργού Ν. Δένδια, με συμμετοχή της υπηρεσιακής ηγεσίας του υπουργείου και του Ελληνα πρέσβη στο Κάιρο, Ν. Παπαγεωργίου, έγινε την Παρασκευή με αντικείμενο την κατάσταση στο Σουδάν, την ασφάλεια των Ελλήνων που διαμένουν εκεί και των οικογενειών τους, ενώ συζητήθηκαν και σχέδια για απεγκλωβισμό τους από τη χώρα, «σε συντονισμό και στο πλαίσιο της ΕΕ, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν», όπως σημειώνεται.

Εξάλλου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Ν. Δένδιας απέστειλε επιστολή στον Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Josep Borrell, «σχετικά με την άκρως ανησυχητική κατάσταση στο Σουδάν». Ο υπουργός φέρεται να υπογραμμίζει τη «σημασία του συντονισμού των κρατών - μελών της ΕΕ» για «τον άμεσο και ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων, καθώς και των λοιπών Ευρωπαίων πολιτών». Επιπλέον, επισημαίνει την «πρωταρχική σημασία που έχει η ασφάλεια και η εδαφική ακεραιότητα του Σουδάν για την ασφάλεια στο Κέρας της Αφρικής».

Σημειωτέον, για το ενδεχόμενο απεγκλωβισμού πολιτών από περιοχή κρίσεως ή πολέμου στις Ενοπλες Δυνάμεις υπάρχει το σχέδιο «Κόσμος» (ως γενική ονομασία), το οποίο προσαρμόζεται ανά περίπτωση, ανά χώρα, ανά περιστατικό, όπως έχει γίνει για την περίπτωση επιχείρησης στο Σουδάν, αν και αρμόδιες πηγές το θεωρούν εξαιρετικά απίθανο στην παρούσα φάση, δεδομένου ότι η κατάσταση στο έδαφος είναι «πολύ δύσκολη». Σε κάθε περίπτωση, λέγεται ότι στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας βρίσκεται σε ετοιμότητα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας (δεν αναλαμβάνει άλλη πτήση) το πλήρωμά του και «ομάδα ασφαλείας», ενώ και η ελληνική φρεγάτα που πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο της επιχείρησης UNIFIL (του ΟΗΕ) έλαβε εντολή να πλέει κοντά στην Αίγυπτο, ώστε αν χρειαστεί, να περάσει άμεσα στα Στενά του Σουέζ για νοτιότερα.


Εκατοντάδες νεκροί και χιλιάδες τραυματίες από τις σφοδρές συγκρούσεις

Βομβαρδισμοί και μάχες διεξάγονται μέσα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές του Χαρτούμ

Copyright 2023 The Associated

Βομβαρδισμοί και μάχες διεξάγονται μέσα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές του Χαρτούμ
Αμείωτες συνεχίζονταν τουλάχιστον έως το απόγευμα της Παρασκευής οι συγκρούσεις που ξεκίνησαν από τις 15 Απρίλη στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, καθώς και σε άλλες πόλεις της χώρας, ιδιαίτερα στην περιοχή του Νταρφούρ, προκαλώντας νέα αιματοχυσία και τεράστια δεινά στον λαό.

Καθώς τόσο οι στρατιωτικές δυνάμεις του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν, όσο και οι παραστρατιωτικές δυνάμεις RSF του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκαλο (ή Χεμεντί) επιχειρούν να ενισχύσουν και να θωρακίσουν τις θέσεις τους, οι αλλεπάλληλες εξαγγελίες περί εκεχειριών έμειναν «κενό γράμμα». Σε ένα τέτοιο φόντο μετέωρα παρέμεναν και τα παζάρια για τριήμερη εκεχειρία από την Παρασκευή 21/4 για την ισλαμική γιορτή που αφορά το τέλος της νηστείας του Ραμαζανιού (Eid al Fitr).

Ο στρατηγός Α. Φ. Μπουρχάν, επικεφαλής του πραξικοπήματος του 2021, στο πρώτο τηλεοπτικό διάγγελμα που έκανε την Παρασκευή, ισχυρίστηκε ότι... παραμένει «δεσμευμένος» με τη διαδικασία πολιτικής μετάβασης, δεν έκανε καμία αναφορά σε «κατάπαυση πυρός», ενώ προειδοποίησε με συντριβή τις δυνάμεις του Χεμεντί.

Από την άλλη, η οργάνωση RSF εμφανίστηκε θετική σε ενδεχόμενη παύση πυρός, πιθανώς για ανασυγκρότηση δυνάμεων.

Νέα τεράστια δεινά για τον λαό

Σε ό,τι αφορά τον πολύπαθο λαό του Σουδάν η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη και ο αριθμός των θυμάτων ανεβαίνει συνεχώς.

Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοίνωσε ότι από την έναρξη των συγκρούσεων έως την Παρασκευή 21/4 σκοτώθηκαν τουλάχιστον 413 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 3.500.

Πάνω από το 80% των νοσοκομείων της πρωτεύουσας σταμάτησαν να λειτουργούν, καθώς βομβαρδίστηκαν από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές ή έγιναν «καταφύγια» και «ασπίδες προστασίας» ενόπλων ή αδυνατούν να φτάσουν σε αυτά γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό.

Εκτεταμένες είναι οι διακοπές σε ηλεκτροδότηση και υδροδότηση τουλάχιστον στο Χαρτούμ, όπου μένουν 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Η πρωτεύουσα και άλλες πόλεις της χώρας δεν έχουν ανεφοδιαστεί με τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα από την έναρξη των συγκρούσεων στις 15 Απρίλη.

Σε αυτές τις συνθήκες, κύμα φυγής χιλιάδων αμάχων παρατηρείται από την περασμένη Τρίτη, από το Χαρτούμ προς την περιφέρεια αλλά και από μεθοριακές περιοχές της χώρας στο γειτονικό Τσαντ, όπου ήδη έχουν αναζητήσει καταφύγιο πάνω από 20.000 Σουδανοί (μεταξύ των οποίων και 300 στρατιωτικοί που λιποτάκτησαν για να γλιτώσουν).

Σε αυτό το φόντο, ξένες χώρες ετοίμαζαν σχέδια απομάκρυνσης των υπηκόων τους από το Χαρτούμ. Ετσι, μετά τις ΗΠΑ που αύξησαν τα στρατεύματα στο Τζιμπουτί με σκοπό πιθανή εκκένωση της πρεσβείας τους στο Χαρτούμ, το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την απομάκρυνση 60 Ισπανών και 20 άλλων Ευρωπαίων με δικό της στρατιωτικό αεροσκάφος σε συνεννόηση με την κυβέρνηση του στρατηγού Μπουρχάν. Ανάλογα σχέδια μελετούσαν τα ΥΠΕΞ Αιγύπτου, Τουρκίας και Νότιας Κορέας. Σημειώνεται ότι από τις 15 Απρίλη, οπότε ξέσπασαν οι σφοδρές συγκρούσεις, το αεροδρόμιο του Χαρτούμ έχει μετατραπεί σε πεδίο μαχών και παραμένει κλειστό.

Πληροφορίες από την ελληνική κυβέρνηση αναφέρουν ότι οι εγκλωβισμένοι Ελληνες στο Σουδάν είναι περίπου 150, ενώ εξαιρετικά δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση για τους δύο Ελληνες που έχουν τραυματιστεί με θραύσματα από τις συγκρούσεις, καθώς η τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία καθιστά έως τώρα αδύνατο το να χειρουργηθούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ