Σάββατο 22 Απρίλη 2023 - Κυριακή 23 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
Εκατοντάδες νεκροί και χιλιάδες τραυματίες από τις σφοδρές συγκρούσεις

Βομβαρδισμοί και μάχες διεξάγονται μέσα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές του Χαρτούμ

Copyright 2023 The Associated

Βομβαρδισμοί και μάχες διεξάγονται μέσα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές του Χαρτούμ
Αμείωτες συνεχίζονταν τουλάχιστον έως το απόγευμα της Παρασκευής οι συγκρούσεις που ξεκίνησαν από τις 15 Απρίλη στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, καθώς και σε άλλες πόλεις της χώρας, ιδιαίτερα στην περιοχή του Νταρφούρ, προκαλώντας νέα αιματοχυσία και τεράστια δεινά στον λαό.

Καθώς τόσο οι στρατιωτικές δυνάμεις του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν, όσο και οι παραστρατιωτικές δυνάμεις RSF του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκαλο (ή Χεμεντί) επιχειρούν να ενισχύσουν και να θωρακίσουν τις θέσεις τους, οι αλλεπάλληλες εξαγγελίες περί εκεχειριών έμειναν «κενό γράμμα». Σε ένα τέτοιο φόντο μετέωρα παρέμεναν και τα παζάρια για τριήμερη εκεχειρία από την Παρασκευή 21/4 για την ισλαμική γιορτή που αφορά το τέλος της νηστείας του Ραμαζανιού (Eid al Fitr).

Ο στρατηγός Α. Φ. Μπουρχάν, επικεφαλής του πραξικοπήματος του 2021, στο πρώτο τηλεοπτικό διάγγελμα που έκανε την Παρασκευή, ισχυρίστηκε ότι... παραμένει «δεσμευμένος» με τη διαδικασία πολιτικής μετάβασης, δεν έκανε καμία αναφορά σε «κατάπαυση πυρός», ενώ προειδοποίησε με συντριβή τις δυνάμεις του Χεμεντί.

Από την άλλη, η οργάνωση RSF εμφανίστηκε θετική σε ενδεχόμενη παύση πυρός, πιθανώς για ανασυγκρότηση δυνάμεων.

Νέα τεράστια δεινά για τον λαό

Σε ό,τι αφορά τον πολύπαθο λαό του Σουδάν η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη και ο αριθμός των θυμάτων ανεβαίνει συνεχώς.

Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοίνωσε ότι από την έναρξη των συγκρούσεων έως την Παρασκευή 21/4 σκοτώθηκαν τουλάχιστον 413 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 3.500.

Πάνω από το 80% των νοσοκομείων της πρωτεύουσας σταμάτησαν να λειτουργούν, καθώς βομβαρδίστηκαν από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές ή έγιναν «καταφύγια» και «ασπίδες προστασίας» ενόπλων ή αδυνατούν να φτάσουν σε αυτά γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό.

Εκτεταμένες είναι οι διακοπές σε ηλεκτροδότηση και υδροδότηση τουλάχιστον στο Χαρτούμ, όπου μένουν 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Η πρωτεύουσα και άλλες πόλεις της χώρας δεν έχουν ανεφοδιαστεί με τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα από την έναρξη των συγκρούσεων στις 15 Απρίλη.

Σε αυτές τις συνθήκες, κύμα φυγής χιλιάδων αμάχων παρατηρείται από την περασμένη Τρίτη, από το Χαρτούμ προς την περιφέρεια αλλά και από μεθοριακές περιοχές της χώρας στο γειτονικό Τσαντ, όπου ήδη έχουν αναζητήσει καταφύγιο πάνω από 20.000 Σουδανοί (μεταξύ των οποίων και 300 στρατιωτικοί που λιποτάκτησαν για να γλιτώσουν).

Σε αυτό το φόντο, ξένες χώρες ετοίμαζαν σχέδια απομάκρυνσης των υπηκόων τους από το Χαρτούμ. Ετσι, μετά τις ΗΠΑ που αύξησαν τα στρατεύματα στο Τζιμπουτί με σκοπό πιθανή εκκένωση της πρεσβείας τους στο Χαρτούμ, το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την απομάκρυνση 60 Ισπανών και 20 άλλων Ευρωπαίων με δικό της στρατιωτικό αεροσκάφος σε συνεννόηση με την κυβέρνηση του στρατηγού Μπουρχάν. Ανάλογα σχέδια μελετούσαν τα ΥΠΕΞ Αιγύπτου, Τουρκίας και Νότιας Κορέας. Σημειώνεται ότι από τις 15 Απρίλη, οπότε ξέσπασαν οι σφοδρές συγκρούσεις, το αεροδρόμιο του Χαρτούμ έχει μετατραπεί σε πεδίο μαχών και παραμένει κλειστό.

Πληροφορίες από την ελληνική κυβέρνηση αναφέρουν ότι οι εγκλωβισμένοι Ελληνες στο Σουδάν είναι περίπου 150, ενώ εξαιρετικά δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση για τους δύο Ελληνες που έχουν τραυματιστεί με θραύσματα από τις συγκρούσεις, καθώς η τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία καθιστά έως τώρα αδύνατο το να χειρουργηθούν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θανάτους ανθρώπων από πείνα καταγράφει ο ΟΗΕ (2024-02-03 00:00:00.0)
Αντιπαράθεση για την υποστήριξη των ΗΑΕ στις παραστρατιωτικές δυνάμεις (2024-01-25 00:00:00.0)
Τραγικός απολογισμός για τον λαό, ορατά τα σενάρια νέου «διαμελισμού» (2023-12-09 00:00:00.0)
Μάχες και αλλαγές στην κυβέρνηση του Μπουρχάν (2023-05-16 00:00:00.0)
Νέες επιδρομές και συγκρούσεις παρά την ανακοίνωση τριήμερης εκεχειρίας (2023-04-26 00:00:00.0)
Συνέχεια στις συγκρούσεις και νέα παζάρια για «κατάπαυση πυρός» (2023-04-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ