Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΣΟΥΔΑΝ
Τραγικός απολογισμός για τον λαό, ορατά τα σενάρια νέου «διαμελισμού»

Σχεδόν 8 μήνες συμπληρώνει ο πόλεμος στο Σουδάν, μεταξύ των δυνάμεων του στρατού υπό τον δικτάτορα της χώρας, στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν, και των παραστρατιωτικών «Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης» (ΔΤΥ) υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκαλο, με τον απολογισμό να γίνεται ολοένα και πιο τραγικός για τον λαό.

Από τις 15 Απρίλη που ξεκίνησαν οι συγκρούσεις, τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί - ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων πιστεύεται ότι είναι μεγαλύτερος - ενώ 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους. Οι βασικές υποδομές και υπηρεσίες έχουν καταρρεύσει πλήρως ή καταστραφεί από τις πολύμηνες συγκρούσεις.

Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία επιχειρούν να «διαμεσολαβήσουν» στη σύγκρουση, που συνδέεται άμεσα με τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην αφρικανική ήπειρο, ωστόσο την περασμένη βδομάδα κατέρρευσαν για άλλη μια φορά οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνταν υπό την αιγίδα τους στην Τζέντα.

Σε ένα τέτοιο φόντο, στο προσκήνιο της σύγκρουσης στο Σουδάν έρχονται πλέον και σενάρια ενός άτυπου «διαμελισμού» της χώρας και διαμόρφωσης μιας κατάστασης όπως αυτή στη Λιβύη, με δύο αντίπαλα κέντρα που ελέγχουν διαφορετικές περιοχές της χώρας και διεκδικούν την εξουσία.

Ο στρατηγός Μπουρχάν έχει μεταφέρει το «στρατηγείο» του στο λιμάνι Πορτ Σουδάν, στην Ερυθρά Θάλασσα, το οποίο έχει μείνει ως τώρα εκτός της πολεμικής σύγκρουσης.

Από την άλλη, ο στρατηγός Ντάγκαλο ελέγχει σήμερα ένα μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας, Χαρτούμ, και σημαντικό τμήμα της αχανούς δυτικής επαρχίας Νταρφούρ, ενώ οι δυνάμεις του επεκτείνονται και στην επαρχία Κορντοφάν, μεταξύ του Χαρτούμ και του Νταρφούρ.

Δεδομένου ότι καμία πλευρά δεν έχει καταφέρει ως τώρα να εξασφαλίσει στρατηγικό πλεονέκτημα, οι συγκρούσεις αναμένεται να ενταθούν περαιτέρω, ενώ στις αρχές Νοέμβρη ναυάγησαν ξανά οι κινήσεις «διαμεσολάβησης» από ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών, Αντ. Μπλίνκεν, λίγες μέρες μετά το νέο «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων στην Τζέντα, έκανε λόγο για «εγκλήματα πολέμου» και από τις δύο εμπόλεμες πλευρές.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι και ο σουδανικός στρατός και οι παραστρατιωτικές «Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης» έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και ότι ειδικά οι τελευταίες έχουν κάνει και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εθνοκάθαρση κατά φυλετικών κοινοτήτων της χώρας.

Ανέφερε ότι υπάρχει «επείγουσα ανάγκη» να καταβληθούν προσπάθειες από αφρικανικές και διεθνείς δυνάμεις για τον τερματισμό του πολέμου και «να εργαστούν για την απονομή ουσιαστικής δικαιοσύνης για τα θύματα και τις πληγείσες κοινότητες» μετά από «δεκαετίες ατιμωρησίας».

Με τις ΗΠΑ να επιδιώκουν να αναλάβουν έναν πιο ενεργό ρόλο στις εσωτερικές εξελίξεις του Σουδάν, ο Μπλίνκεν σημείωσε ότι είναι αποφασισμένες να χρησιμοποιήσουν «όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για τον τερματισμό των συγκρούσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ